amigdas.com

Condiții pentru păstrarea agamei cu bărbie

Bebe agama în casăBearded Agama atrage fanii reptilelor cu aspectul lor neobișnuit. Are un caracter prietenos și intră cu ușurință în contact cu proprietarul. În ciuda prezenței de spini care arată destul de amenințătoare, nu va fi dificil să-l îmblânzim. Soparla recunoaște vocea, reacționează pozitiv la mângâiere, stă pe umăr. Ea se adaptează bine pentru a trăi într-un apartament normal cu îngrijire corespunzătoare.

Aspectul unei reptile

Bearded Agama original aspectul. Cu o lungime a corpului de 50-60 cm, cea mai mare parte este coada. Pe capul triunghiular și pe gât se găsesc spini verzi, care, în caz de pericol, se umflă, asemănându-se cu o barbă. Datorită acestor spini, șopârla ia primit numele.

Trunchiul reptilei este aplatizat din partea de sus, picioarele sunt musculare și puternice. Pe degete ascuțite ambreiaje. Pe fiecare parte a labei sunt două rânduri de vârfuri mici.

Reptila are o gură largă cu dinți ascuțiți. Dinții din față ai soparla agama capturează victima, pieptanii. Falsele pot fi galbene sau albe. Sfatul lipicios al unei limbi largi capturează abil insecte. Pentru a obține alimente vă ajută să aveți o vedere excelentă și o auz.

Culoarea agamei poate fi gri, maro-bej sau verde-maro. Corpul șopârlei este acoperit cu dungi întunecate și pete luminoase. În funcție de temperatură iar starea emoțională a agamei poate schimba culoarea, care variază de la aur la maro închis. La tineri, culoarea este mai ușoară.

Pentru a distinge femela de bărbat este posibilă prin caracteristicile externe caracteristice. La masculi, coada de la bază este mai groasă. În timpul sezonului de împerechere, barba bărbătească devine albastru închis sau negru. La femele, are o culoare portocalie sau bej.

Agama trăiește până la 10 ani. Spre deosebire de alte soiuri de șopârle, agama bărbos nu aruncă coada. Datorită capacității limitate de a regenerare, destul de des există persoane traumatizate. În copilărie, șopârlele adesea mușcă din capătul coastei, dar acest lucru nu afectează calitatea vieții lor.

În ciuda înfățișării înfricoșătoare, agama bărbos, un bărbat nemărginit, calm, absolut neagresiv.

Locuință în natură

Ingrijirea si continutul agama agatTărâmul agamei bărbătești este Australia. Acestea sunt biotopuri semidezute și deșert, deserturi pietroase, păduri uscate, păduri de arbust. Sunt șopârle activ o zi și un fel de viață semiprofesională. Ca adăposturi se sapă urbe sau se folosesc grămezi de pietre și crăpături lângă rădăcinile copacilor.

În Agama fierbinte se ascunde în spatele capacului sau de a urca copaci mici sau arbuști, și, ghemuită, așezată într-o zonă de ventilație relativă. Șopârlele aderă la locul lor teritorial.

Aceste reptile sunt clasificate la începutul secolului XX. Acestea aparțin clasei de reptile, grupului Scaly, familiei Agamov, familiei Pogon. Nume complet în latină - Pogona vitticeps. Primul cuvânt înseamnă bărbos, cel de-al doilea înseamnă "bandaj cap bulbos".

În populația Agam, există mai multe morfuri, care diferă în caracteristică semne:

 • Sunburst (Sunberst);
 • Somon (salmonid);
 • Germanul gigant;
 • Blood Red;
 • Zăpadă (zăpadă);
 • Sandfire (nisip fierbinte);
 • LeatherBark (Lazerbark);
 • Leucistic (Lyusistik);
 • Dragonii japonezi de argint (Dragonul japonez de argint);
 • Silkback (Silkbek);
 • Morfele translucide;
 • Dragonii "Dunner" (Dragonii Danner).

Clasificarea prin colorate:

 • Orange Morphs;
 • White Morphs;
 • Black Morphs;
 • Yellow Morphs;
 • Tigru Morphs (Morph de culoare brindle);
 • Red Morphs.

reproducere

Agama devin maturi sexual în al doilea an de soparle ieșire zhizni.Posle hibernare iradiate și hrana pentru animale timp de 2-3 săptămâni, cu alimente, la care se adaugă preparatele care conțin vitamina „E“.

Ouă de agamaMasculii dobândesc " nuntă»Culori strălucitoare. În cazul în care animalele heterozigoase trăiesc separat, femelele și masculii sunt atașați unii de alții. Masculii, ridicându-se pe labele din față și "înduioșând" capul, demonstrează o culoare strălucitoare a gâtului. Femeia, gata să se împerecheze, își exprimă consimțământul față de bărbați, efectuând manipularea coada și mișcările capului.

45-65 de zile după împerechere, femeile au ouă. Ei sapa un burrow cu o adancime de 40 cm. Prin urmare, femelele gravide ar trebui sa fie plasate intr-un terariu cu un strat de nisip de o adancime asemanatoare. Nisipul de sub hidratare. O altă modalitate poate fi atașată la partea inferioară a cutiei cușcă de 40 cm în înălțime, lățime și aproximativ 30 cm lungime, în ea prin deschiderea din partea de jos a coliviei este de a fi introduse .. Cutia este umpluta cu un substrat de nuca de cocos cu vermiculita si nisip, umezit deasupra.

Ambreiajul este scos și transferat în incubator. Temperatura din incubator ar trebui să fie de 27-29 ° C. După 65-90 de zile, ouăle apar din ouă. În timpul sezonului, uterul pune 2 mufe. Numărul ouălor este aproximativ egal de la 9 la 25 de bucăți.

Condiții de detenție

După ce a decis să înceapă agama, trebuie să se acorde atenție îngrijirii corespunzătoare a animalului. Terariul pentru șopârle este ales în funcție de numărul lor. Zona camerei pentru un agama ar trebui să aibă o lungime de cel puțin 100 cm și o lățime de 50 cm. Cea mai bună variantă pentru păstrarea agamei este un terariu cu formă orizontală, cu ochelari culisanți pe pereții frontali și laterali. Înălțimea pereților este de 60-80 cm.

Nu este necesar să selectați un container cu o ușă în partea superioară, deoarece într-un mediu natural, reptilele sunt atacate de păsări de pradă. Toate mișcările deasupra capului sunt percepute ca o amenințare. Acest lucru afectează negativ starea ei emoțională.

Este important să aveți grijă de ventilație în terariu. Ar trebui să aibă o gaură care să poată fi acoperită cu o plasă de metal. Acest lucru este necesar pentru ca șopârla să nu aibă dificultăți de respirație.

Păstrați Agamas mic Grupuriși fie singur. Cea mai bună opțiune este 1 bărbat și 2-3 femele.

rezervație pentru animale terestreNu alegeți un terariu din plexiglas. Agama se poate zgâria cu ușurință, fiind folosit ca decor, pietre, plante și pungi. Nu este recomandat să se introducă vegetație vii în recipient - șopârla îl va lua pentru mâncare. Având în vedere că în natură aceste reptile urcă copaci și pietre, în captivitate ar trebui să fie echipate cu un loc special.

Partea terariului este acoperită cu un pat de cincisprezece centimetri. Ca atare, utilizați nisip, pietriș, pietriș, coaja zdrobită sau tărâțe. Containerul este echipat cu rafturi și case de piatră, care trebuie să corespundă dimensiunii reptilei.

Agama cu barbă are nevoie de iluminare puternică de cel puțin 12 ore în rațe. În plus, ar trebui să primească o anumită doză de ultravioletă. Deficiența acestuia poate duce la dezvoltarea rahitismului la animal. Prin urmare, containerul este echipat cu instrumente luminiscente de iluminat.

Terariul este încălzit de lămpi cu incandescență, dispozitive cu infraroșu sau covorașe termice. Temperatura în anumite zone ar trebui să fie inegal:

 • aria de încălzire maximă este de 40 ° C;
 • unghi rece - 23-25 ​​° C;
 • fundalul general al temperaturii este -27-30 ° C.

umiditate Aerul din sala de șarpe trebuie să corespundă cu 35-40%. Pe timp de noapte, indicatorii pot fi ușor mai mari. Pentru a face acest lucru, cu o oră înainte de a opri iluminatul o dată pe săptămână, terariul este presărat cu apă caldă din pistolul de pulverizare.

Agama ar trebui să aibă acces constant la băut. Pentru a face acest lucru, puneți un băutor. Având în vedere că șopârle din bolul de băut nu numai că beau, ci și se scaldă în ea, este mai bine dacă este ceramică.

Mâncarea agama

Agamele sunt omnivore, ceea ce simplifică hrănirea lor. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că mâncarea șopârlă depinde de vârsta ei. În dieta unei reptile ar trebui să existe alimente de origine vegetală și animală, în compoziția procentuală corespunzătoare. Șobolani de până la un an dau 20% din plante și 80% din insecte. În dieta agam animalele mai mari ar trebui să fie doar 40%, deoarece acestea încetinesc procesul de metabolism.

necesar produse pentru șopârlă:

 • Mâncarea agamarădăcini de rădăcini și vârfuri de morcovi, frunze de varză, ardei dulci;
 • squash, dovleac, frunze de grâu, fasole verde, mazăre;
 • mere fără coji, banane, struguri;
 • spanac, patrunjel;
 • trifoi, lucerna, buchete, păpădie;
 • crocuses, spurge, narcis, menta, ciclamen;
 • ciuperci;
 • gândaci, melci, viermi de făină, greieri.

tineri șopârla este hrănită în fiecare zi, pentru o reptilă adultă este suficient să mănânci în fiecare zi. Alimentarea cheltuielilor în lumina rațelor timpului. Este important să știți că agama are suficientă hrană pe care o mănâncă timp de 15 minute. Pentru a nu alimenta animalul, restul de mâncare este îndepărtat.

Șopârla se scurge adesea. Procesul de molit are loc în etape. La început, își scoate capul, apoi - trunchiul și coada. Odată la șapte zile, reptila trebuie să fie scăldată în apă caldă (30-35 ° C). Pentru înot, aveți nevoie de un bazin profund. Este necesar să se monitorizeze nivelul apei, care trebuie să fie în siguranță pentru agama. Durata procedurii este de o jumătate de oră. Apoi, reptilă este înmuiată cu un prosop de hârtie și plasat într-un terariu.

Periodic, agama este eliberat din terariu pentru a merge în jurul apartamentului, respectând anumite reguli. Nu ar trebui să fie alte animale în cameră. Pentru a obișnui animalele de companie cu proprietarii, agama ar trebui să fie luat o dată pe zi. Pentru ca animalul să nu se răcească, este de preferat să se lase pe suprafața canapelei, nu pe podea.

Cum sa alegi agama

Înainte de a cumpăra agama, trebuie să vă asigurați că reptilele sunt absolut sănătos. Ce ar trebui să caut?

 1. Trebuie să examinăm cu atenție șopârla pentru daune și răni. Pe animal nu ar trebui să existe cicatrici, ulcere, răni, leziuni proaspete.
 2. verifica integritate părți ale corpului. Dacă agama nu are un vârf de coadă sau un deget - acesta este un fenomen comun, practic - norma.
 3. Inspectați capul. Ochii reptilei trebuie să fie clare, nările curate. În jurul gurii nu trebuie să existe lichid sau spumă.
 4. comportament Nici un animal nu trebuie lăsat fără atenție. Un animal sănătos este mereu în gardă. Primul semn al sănătății este activitatea și viteza șopârlei. Este necesar să se respecte Agama ceva timp, având în vedere că acesta nu este activ 24 de ore pe zi, chiar și fiind complet sănătos, poate fi inhibată și letargic.

Boli și metode de tratament

 1. înseamnă ampicilinăUna dintre cele mai frecvente boli ale reptilelor - pneumonie, care se pot dezvolta ca rezultat al șederii animalului într-o cameră rece și umedă. Semnele bolii reprezintă un nas curbat, din cauza căruia șopârla începe să respire cu gura deschisă. Pneumonia poate fi de două tipuri. În primul caz, se manifestă prin prezența mucusului în gură și a fluierului umed. Cel de-al doilea tip de boală este caracterizat prin prezența șuierării. În funcție de tipul bolii și tratarea acesteia în moduri diferite. În primul tip de boală, ampicilina este utilizată timp de șapte zile, în al doilea - medicamentul este administrat de la 9 la 15 zile cu un interval de 72 de ore.
 2. salmoneloza - infecție intestinală bacteriană, care se manifestă prin diaree, regurgitare, eșecul animalelor din alimentație. Această boală poate duce la moarte. Tratați agama Chloramphenicol prin injectarea în stomac cu o sondă. În mod similar, puteți utiliza medicamentul Bactria, procedura se repetă de 2-3 ori.
 3. Inflamația cloaca - kloatsit. Simptomele primare sunt descărcarea purulentă în timpul fecalelor reptiliene. Pentru tratamentul într-o cloaca a unei reptile, se introduce un cateter și apa caldă este trecută prin intestin prin intermediul medicamentului Tetravil. Volumul necesar de apă depinde de greutatea animalului de companie.

După ce a decis să înceapă agama, este necesar să se respecte toate regulile de întreținere. Îngrijirea adecvată pentru șopârlă va împiedica apariția bolilor și îi va multumi pe proprietarul de îngrijire cu prezența sa și cu aspectul amuzant.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să aveți grijă și în ce condiții să aveți o șopârlă acasăCum să aveți grijă și în ce condiții să aveți o șopârlă acasă
Turturele de acasă, cum să păstreze o broască țestoasă la domiciliuTurturele de acasă, cum să păstreze o broască țestoasă la domiciliu
Șopârle. Ce se mănâncă acasă și în mediul natural?Șopârle. Ce se mănâncă acasă și în mediul natural?
Caracteristicile oroarei obișnuite. Cum se înmulțește șarpele?Caracteristicile oroarei obișnuite. Cum se înmulțește șarpele?
Ce este șopârla zburătoare a dragonului?Ce este șopârla zburătoare a dragonului?
Shlamonosnyj basilisk: caracteristica unei șopârleShlamonosnyj basilisk: caracteristica unei șopârle
Șarpe: toate denumirile speciilor și descrierea lorȘarpe: toate denumirile speciilor și descrierea lor
De ce vis de o șopârlă? Interpretarea visuluiDe ce vis de o șopârlă? Interpretarea visului
Lumea animală a deșertului. Caracteristicile animalelor care trăiesc în deșerturiLumea animală a deșertului. Caracteristicile animalelor care trăiesc în deșerturi
Soparla: trăsături de întreținere și îngrijireSoparla: trăsături de întreținere și îngrijire
» » Condiții pentru păstrarea agamei cu bărbie
© 2021 amigdas.com