amigdas.com

Tehnologia de cromare

Cum să vă cromațiCromul este o serie de procese de saturație prin difuzie a suprafețelor de semifabricate metalice cu ajutorul cromului, ca rezultat al achiziționării unei suprafețe oglindă. În literatura oficială, această tehnologie denumită și "metalizare"

. Cu toate acestea, ultimul nume, cel mai probabil, generalizează toate metodele de schimbare a caracteristicilor suprafeței obiectelor metalice și nemetalice cu ajutorul unui strat subțire de metal.

După ce ați stăpânit tehnologia de cromare, veți putea efectua o serie de lucrări unice la domiciliu. Acest lucru va permite să schimbați aspectul unei motociclete sau mașini, precum și pentru a produce o serie de lucruri elegante și moderne, de exemplu: mânere pentru uși sau dulapuri, rafturi, elemente de fixare, șine, mașini de plantat și alte elemente decorative, care va transforma interiorul în ceva incredibil.

Scurtă descriere a procesului

Elemente cromateȘi, deși standardele vieții moderne le dictează regulile, oamenii încă cu un interes special privesc lucruri frumoase și strălucite, așa cum strămoșii lor au făcut acum multe secole. Detalii elegante ale caroseriei vehiculelor, produse strălucitoare în băi și bucătării, figurinele originale și husele luminoase ale casei - toate acestea sunt foarte populare, astfel încât cererea de piese cromate este în continuă creștere.

În prezent, există mai multe metode de metalizare a semifabricatelor. Printre acestea:

 • galvanizat;
 • Acoperire cu crom;
 • Acoperire cu aluminiu.

Utilizarea zincului are un efect pozitiv asupra proprietăților anticorozive ale oțelului și a pieselor metalice, ceea ce duce la o creștere rapidă a duratei lor de funcționare.

De asemenea, aluminiu îmbunătățește proprietățile anticorozive, deci este aplicat echipamentelor care sunt forțate să funcționeze într-un regim de temperatură de până la 900 de grade Celsius. Printre aceste instrumente se numără părți și mecanisme pentru extracția produselor petroliere și pomparea gazelor, componente pentru sistemele de cuptoare, precum și multe alte produse.

În ceea ce privește placarea cu crom, această tehnică este o modalitate bună de a crea o acoperire decorativă frumoasă, permițându-vă să ascundeți toate defectele de fabricație și să dați produsului un aspect mai elegant. În plus, placarea cu crom îmbunătățește o serie de caracteristici de performanță, și anume:

 • CromareaÎmbunătățește proprietățile anti-coroziune;
 • Creste duritatea metalului;
 • Îmbunătățește caracteristicile de protecție ale eroziunii;
 • Crește rezistența la căldură;
 • Îmbunătățește rezistența la uzură;
 • Face aspectul produsului mai atractiv;
 • Vă permite să creați acoperiri de înaltă calitate cu parametrii specificați.

Caracteristici tehnologice

Aplicarea cromului pe bilete metalice este denumită în mod obișnuit cromarea chimică. Tehnologia este utilizată pentru îmbunătățirea proprietăților decorative și funcționale ale produselor metalice. Procesul în sine poate fi realizat prin următoarele metode:

 1. Metoda galvanică.
 2. Chimice.
 3. Prin pulverizare.

Dacă vorbim despre aplicarea cromului pe suprafața ghilotinei folosind prima metodă, atunci acest lucru se poate face în două moduri: difuz și electrolitic. Pentru a introduce ambele soiuri de galvanizare, trebuie să stocați rezervoare speciale cu acoperiri rezistente la acizi și jachete de apă.

Cromarea electrolitică este construită pe principiul electrolizei metalelor. În timpul procesării, curentul electric este alimentat printr-un electrolit, reprezentat ca o soluție specială din sărurile de crom, acid sau alcaline. Odată ce curentul curge, cationii de crom sunt eliberați. Ca urmare, ele rămân la suprafață pentru a fi tratate.

Parametrii medii cromare arata astfel:

 1. Piese de cromAnhidridă cromică 250 g / l.
 2. Acid sulfuric - 2,5 g / l.
 3. Indicatori de temperatură - 50 de grade Celsius pentru procesarea decorativă și 55-60 grade Celsius pentru îmbunătățirea calităților funcționale.
 4. Densitatea curentului este de 25 A / dm2 pentru procesarea decorativă și 60 A / Dm2 pentru obținerea proprietăților funcționale.

Pentru a efectua galvanizarea de înaltă calitate, trebuie să alegeți corect temperatura electrolitului și densitatea curentului. Acești parametri influențează aspectul și proprietățile funcționale ale stratului aplicat.

Nu uitați că orice creștere a temperaturii reduce puterea cromului prin curent, iar creșterea densității acționează în sens contrar.

La temperaturi scăzute și densitate constantă de curent, stratul rezultat devine gri. Dacă densitatea curentului nu se schimbă, iar temperaturile rămân ridicate, aceasta oferă o nuanță lăptoasă.

Metoda difuza de tratament galvanic

Set pentru cromare în condiții de locuințăPentru a aplica metoda de tratament termic al oțelului prin placare cu crom, care are un efect pozitiv asupra proprietăților de performanță ale suprafeței, oferind rezistența rezistența materialului, duritatea, tenacitatea, rezistența la abraziune, elasticitate și căldură și coroziune. Cu o anumită temperatură, suprafața specifică a piesei dă în efectele reactivilor și prin difuzie a stratului de suprafață este saturat cu crom. Procesarea prin difuzie este indispensabilă atunci când este aplicată stratului de suprafață de siliciu, carbon, azot și aluminiu.

Cromare termică cu pulberi implică utilizarea de amestecuri care constau în ferocrom și șamot. O compoziție similară este numită în mod obișnuit acid salin. Un alt tip de tratament difuz este condensarea vaporilor de crom.

Cromare chimică chimică

Când se efectuează un tratament chimic, se utilizează un număr de reactivi de mai jos:

 • Crom chromic;
 • Hipofosfat de sodiu;
 • Citrat de sodiu;
 • Acid glacial acetic;
 • 20% soluție de sodă caustică;
 • H2O apă.

Când se efectuează reacția, se menține o temperatură de 80 grade Celsius. Înainte de a aplica o acoperire cromată pe piesa de prelucrat din oțel, acestea sunt pre-acoperite cu un strat de cupru. Ca rezultat, spatiile sunt spalate in apa si uscate. Folosind o soluție de origine alcalină acidă, se efectuează metalizarea chimică a dielectricilor.

În plus, în lumea modernă există un alt tip de metallizare chimică - cromare sub vid sau proces PVD. Metoda asigură o condensare complexă a vaporilor de crom pe stratul de suprafață al ghilotinei. Acest lucru se întâmplă în camere speciale cu vid, unde metalul se încălzește până la temperatura de evaporare și apoi se reglează sub formă de ceață pe o anumită parte. Grosimea stratului de crom este atât de mică încât este acoperită suplimentar cu lac pentru ao proteja de zgârieturi. O tehnică similară este utilizată pentru placarea cu crom a produselor din aluminiu.

Tratament prin pulverizare

Acoperiri de protecțieSputtering de piese cu crom (cromarea catalitică) se efectuează cu ajutorul reacției "oglindă de argint". Chimicalele complexe sunt utilizate ca reactivi în soluțiile alcaline de amoniac. Rolul agentului reducător se realizează printr-o soluție de zahăr invertit, hidrazină sau formalină.

Cu pulverizarea simultană a argintului și a unui agent reducător, piesa metalică obține o acoperire oglindă frumoasă albă.

Pentru astfel de produse, caracteristica excelenta de reflexie este caracteristica. În următoarea etapă de cromare catalitică, semifabricatul este acoperit cu un lac de protecție cu adăugarea unui toner rezistent la lumină. Acest instrument este obținut prin amestecarea culorilor violete, albastre și negre într-un raport de 3: 1: 1.

prelucrare printr-o "oglindă de argint" constă în mai multe procese:

 1. Pulverizare termicăAnaliza și etapa pregătitoare. Este necesară pregătirea suprafeței piesei prin curățarea ei și clătirea cu un agent special. Pentru a îmbunătăți aderența, suprafața este anterior măcinată cu o hârtie de măcinat cu o granulație de P500-600.
 2. Utilizați un suport lucios. Materialul preparat este acoperit cu un strat lucios negru, care elimină complet stralucirea stratului de oglindă. Uscarea lacurilor aplicate se efectuează într-un regim de temperatură de 20-25 grade Celsius fără utilizarea unor dispozitive suplimentare de uscare. Piesa de prelucrat este lăsată să se usuce timp de 8 ore pentru a se usca. Dacă vorbim despre uscarea într-un mediu de uscare prin pulverizare cu un regim de temperatură de 60 de grade, atunci există suficiente 45 de minute de uscare.
 3. Următorul pas este uscarea.
 4. Apoi, suprafața piesei de prelucrat este gravată pentru a îmbunătăți aderența argintului, precum și pentru curățarea materialului cu apă distilată.
 5. Mai mult, sensibilizarea sau tratamentul special al stratului de suprafață se realizează cu ajutorul unui activator. Astfel, suprafața este acoperită cu un film de protecție.
 6. Următorul pas este de a metaliza cu argint.
 7. Apoi se aplica un lac de protectie piesei de prelucrat, care protejeaza fiabil suprafata tratata de pardoseli si pierderi de performanta datorita utilizarii prelungite si a influentelor agresive.

Pregătirea pentru placarea cu crom

Etapa pregătitoare este de a efectua mai multe acțiuni obligatorii:

 1. CromareaPregătirea suprafeței piesei de prelucrat prin șlefuire și lustruire.
 2. Curățarea de la contaminare cu un instrument special și apă distilată și frecarea cu cârpe.
 3. Izolarea completă a suprafeței, în cazul în care nu este nevoie să aplicați crom, găuri de etanșare (dacă nu este necesar să acoperiți cavitatea interioară).
 4. Montarea produsului pe o suspensie specială.
 5. Degresare completă.
 6. Clătirea cu apă.
 7. Decapare.

Rolul cromului hexavalent este efectuat de anhidrida cromică, sulfatul clorura trivalentă sau clorura.

Baia galvanică este acoperită cu acid sulfuric, iar după plasarea piesei în soluție, se injectează un curent cu anumiți indicatori de densitate.

De asemenea, este necesar să se respecte un regim de temperatură adecvat al soluției din baie, care este instalată ținând cont de caracteristicile cromării.

Când se utilizează modulul termic Este necesar să respectați aceiași indicatori de temperatură de-a lungul evenimentului. Orice deviere de la setul standard poate duce la deteriorarea proprietăților adezive ale acoperirii, care rezultă în galvanoplastie își pierd structura corectă, iar pe stratul de suprafață apar defecte diferite, cum ar fi pete, excrescențe și stalactite.

Durata tratamentului galvanic este determinată de grosimea necesară a stratului de crom.

În timpul procesării, din soluție sunt eliberate o serie de vapori dăunători, astfel încât toate activitățile trebuie efectuate ținând cont de toate detaliile de siguranță și de utilizarea echipamentului individual de protecție.

În anumite condiții, metalizarea se realizează numai după gravarea sau aplicarea pe piesa de prelucrat a altui metal, de exemplu cupru sau nichel. Astfel, stratul obținut este întărit.

Pentru a etanșa porii formați de crom, partea este acoperită suplimentar cu ulei sau lac. Filmul de crom rezultat este în plus protejat prin tratament termic, în timpul căruia piesa de lucru este expusă la temperaturi ridicate (aproximativ două sute de grade Celsius) de ceva timp.

Subspeciele cromului

Detalii cromateAșa cum am menționat deja mai sus, placarea cu crom galvanică permite crearea unui strat eficient de protecție și decorativ și conferindu-i proprietăților speciale de suprafață.

Metalul cromat decorat cu alte metale, inclusiv cupru sau nichel. În acest caz, performanțele operaționale, și anume durata de viață și siguranța stării de crom, sunt substanțial îmbunătățite. De asemenea, materialul dobândește proprietăți excelente anti-coroziune, deci nu se supune efectelor dăunătoare.

Cromarea rigidă este indispensabilă atunci când vine vorba de dorința de a îmbunătăți rezistența la uzură și duritatea, reducând frecarea piesei de prelucrat.

În acest caz, nu este necesar să folosiți alt metal. Expunerea în baie este foarte lungă, ceea ce este necesar pentru a obține o anumită grosime a stratului.

La anularea metalizării decorative, solidul implică utilizarea suplimentară a lacurilor speciale sau a uleiurilor.

Acum știi care sunt toate caracteristicile pieselor de placare cu crom. Dacă urmați succesiunea acțiunilor, puteți efectua cu succes un astfel de eveniment la domiciliu.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Echipamente moderne pentru gravarea pe metalEchipamente moderne pentru gravarea pe metal
Nitridarea oțelului: descrierea și caracteristicile proceduriiNitridarea oțelului: descrierea și caracteristicile procedurii
Tehnologia prelucrării metalelor electroeroziveTehnologia prelucrării metalelor electroerozive
Mese rotative pentru mașini de frezatMese rotative pentru mașini de frezat
Cromarea detaliilor la domiciliu de către mâini propriiCromarea detaliilor la domiciliu de către mâini proprii
Cum de a crea o patină pentru mobilier din lemn cu mâinile taleCum de a crea o patină pentru mobilier din lemn cu mâinile tale
Cum sa faci o masina pentru a-ti forta mainileCum sa faci o masina pentru a-ti forta mainile
Întoarcere: capacități tehnice, tipuri, produse metaliceÎntoarcere: capacități tehnice, tipuri, produse metalice
Varietăți și fotografii ale dulapurilor de baieVarietăți și fotografii ale dulapurilor de baie
Balustrade pentru scari, garduri metalice - desene fotoBalustrade pentru scari, garduri metalice - desene foto
» » Tehnologia de cromare
© 2021 amigdas.com