amigdas.com

Tăietor pentru țevi de cupru: soiuri și principiu de funcționare

Tăietor pentru țeviUnul dintre dispozitivele cele mai indispensabile pentru o fermă privată este un tăietor de țevi pentru țevi de cupru. Cu ajutorul acestuia este posibilă efectuarea unei prelucrări rapide și ușoare a țevilor, în special în cazul lucrărilor cu echipamente de refrigerare și instalarea de aparate de aer condiționat de uz casnic. De asemenea, acest lucru și-a găsit aplicația în domeniul instalațiilor sanitare casnice.

Destinații și soiuri

Scopul principal al instrumentului este de a efectua operații de tăiere. În centrul său, dispozitivul funcționează la fel ca un ferăstrău metalic. Cu toate acestea, în cazul în care ultimul dispozitiv lasă o curbă curbată cu burr și o mulțime de rumeguș metalic, tăietorul de țeavă oferă un rezultat complet diferit, reprezentat de:

 • margini netede;
 • o perpendicularitate strictă în raport cu axa conductei;
 • chiar și capetele unui cerc;
 • lipsa de rumeguș metalic.

Acest din urmă factor joacă un rol deosebit de important, în special dacă tăietorul de țevi trebuie utilizat pentru prelucrarea echipamentelor de refrigerare. Plăcile de metal mici care intră în sistemul de răcire pot provoca uzură rapidă a echipamentului scump.

Dacă este necesar să se pregătească o țeavă pentru un sistem sanitar, de exemplu, o conductă de apă de cupru, prezența rumegușului metalic este motivul pentru riscul ridicat de congestie în timpul funcționării ulterioare.

Nu este un secret că lucrul cu echipamentele de tăiere a țevilor se caracterizează prin costuri reduse ale forței de muncă în timp. Un lăcătuș (instalator sau mecanic) trebuie să aplice o serie de eforturi mici și posedă un set minim de competențe. Majoritatea modelelor existente care pot fi cumpărate în magazin au dimensiuni reduse și greutate redusă, astfel încât acestea să poată fi plasate liber într-o cutie de lucru. Indiferent de design, aceste produse rămân foarte convenabile și practice.

Dacă intenționați să cumpărați un tăietor de țevi pentru țevi de cupru, fiți pregătit să luați în considerare varietatea relativ mică de modele și oferte existente. Această alegere este reprezentată de 5 soluții de inginerie, care au diferențe minore, iar principiul de funcționare rămâne același. Pentru tăierea conductelor de cupru se utilizează astfel de produse:

 • clemă;
 • telescoape;
 • role.

Pentru a înțelege principiul acțiunii fiecărui tip, trebuie să înțelegeți în detaliu principalele caracteristici.

Dispozitive de fixare

Clamele sunt un dispozitiv special care este utilizat pe scară largă în industria de instalații sanitare și de tâmplărie. Construcția plat include un mecanism cu șurub și capse.

Rothenberger mini tăietor de țeviCu ajutorul unei astfel de scule atașați diferite părți. Cu toate acestea, tăietoarele pentru cupru au un design ușor diferit. În zona de lucru, între picioarele de prindere, un tăietor de disc subțire și rolele de sprijin sunt introduse. Astfel, este posibilă tăierea ușoară a țevilor, inclusiv a țevilor de cupru cu un diametru și o grosime redusă.

Principiul funcționării unui astfel de dispozitiv rămâne extrem de simplu:

 1. Tubul de cupru este plasat în zona dintre lanternă și rolele suport.
 2. Cu ajutorul unui mecanism cu șurub, blocul cu rolele presează conducta la lama tăietorului.
 3. Maestrul cheltuiește 1-2 rotiri ale clemei în jurul axei conductei.
 4. Apoi, conducta este re-strânsă la torță cu ajutorul unui șurub, iar punctul anterior este repetat.

Cu ajutorul unui dispozitiv de tăiere se execută o tăietură completă a unei țevi cu pereți subțiri. Dar nu este recomandabil să se facă o tăiere rapidă a materialului cu un număr minim de treceri. În schimb, este mai bine să alegeți un pas mic de "strângere" a rolelor de sprijin, ceea ce va afecta pozitiv calitatea tăieturii.

Cuttere de tip telescopic

Tăietor de țeavă ZUBR pentru țeviDispozitivele de tăiat telescopice sunt considerate cele mai populare și populare pentru prelucrarea țevilor "colorate". Principiul muncii lor este extrem de simplu și seamănă puternic cu cel folosit în cleme. Cu toate acestea, spre deosebire de dispozitivele anterioare, telescoapele sunt echipate cu o "tragere" a lamei de tăiere la corpul tubului, iar modulul rolei rămâne în staționare.

Modelele de tip telescopic pot fi utilizate pentru prelucrarea țevilor cu diametru mic. Prin urmare, ele se caracterizează printr-o compactitate specială, greutate redusă și ușurință în utilizare.

În ceea ce privește exemplul de exploatare, se pare acest lucru.

Dacă conducta are un diametru de 34,91 mm și o grosime a peretelui de 1,2 mm, este necesar să tăiați lungimea țevii pentru a se potrivi cu fitingul.

 1. Mai întâi, tăietorul este scos din rolele de sprijin cu 40 mm prin rotirea șurubului în sens invers acelor de ceasornic.
 2. Apoi, tăietorul de țeavă este pus pe corpul conductei și trageți mașina de tăiat în apropierea suprafeței conductei, rotind șurubul în direcția opusă.
 3. Prin mutarea sculei de-a lungul țevii, lama tăietorului este fixată exact pe linia de tăiere.
 4. Apoi este tras până la oprire pentru alte 0,1-0,2 mm.
 5. În etapa următoare, este necesar să rotiți tăietorul de țeavă în jurul axei țevii aproximativ 1-2 ori.

Ca urmare, rămâne să repetați a patra și a cincea acțiune până când secțiunea necesară este întreruptă complet.

Este important să rețineți că cele mai multe modele de torțe pot fi echipate cu elemente suplimentare. Unul dintre ele este un dispozitiv de gresare internă, adesea un element indispensabil pentru prelucrarea complexă a țevilor.

Atât telescopurile, cât și clemele-tăietoare au întotdeauna la dispoziție o radieră internă. Este necesar pentru prelucrarea completă a țevii după tăiere sau imediat înainte de lipire. Ca parte a produsului telescopic, acest element poate fi retractabil. În produsele de primul tip (cleme) este reprezentată prin pliere.

Cuțite de tăiere

Cutter Super-egoUrmătorul tip foarte popular de tăiere de țevi pentru cupru este numit role. Reprezentanții acestei categorii sunt caracterizați prin dimensiuni compacte și execuții practice. Și deși sunt mult mai scumpe decât cele două tipuri anterioare, acest lucru este justificat de multe virtuți.

Scopul principal al rolelor este prelucrarea țevilor cu un diametru mic (nu mai mult de 22 mm).

Datorită dimensiunilor mici și performanțelor discului, rolele se pot potrivi în palma comandanților. Proprietățile mecanice sunt proiectate astfel încât forța variabilă a presiunii pe tăietor atunci când scula este deplasată în jurul axei este menținută automat, fără contact direct cu lucrătorul.

Această opțiune este considerată un fel de inovație în domeniul producerii elementelor de tăiere funcționale pentru țevi de cupru. Cilindrul este caracterizat de o carcasă specială densitate, ușurința de funcționare și posibilitatea de a lucra în condiții limitate.

Prezența colțurilor în formă a corpului asigură cea mai fiabilă captare a dispozitivului. Componentele mecanice ale dispozitivului sunt concentrate într-o carcasă metalică puternică. Cu utilizare și uzură în continuare, trebuie să înlocuiți elementul. Dacă rolele suport au o lățime optimă, iar tăietorul subțire este suficient de ascuțit, acest lucru va duce la obținerea unei calități maxime și a preciziei de tăiere.

Tăietor electric pentru țevi

Dacă luăm în considerare un exemplu de exploatare în practică, se arată astfel:

 1. Prin canalul de intrare, dispozitivul este pus pe conductă.
 2. Apoi, este necesară schimbarea poziției lamei în punctul de tăiere.
 3. De asemenea, prindeți bine corpul aparatului cu palma mâinii.
 4. În etapa următoare, rămâne să se efectueze mai multe mișcări de rotație în jurul axei tubului.

Eventualele acțiuni suplimentare sunt opționale până la întreruperea completă.

Rolele aparțin categoriei de mașini de tăiat mini-tuburi compacte, care sunt deosebit de indispensabile pentru desfășurarea activităților de prelucrare în spații închise. În acest grup există numeroase mini-modele, cum ar fi reprezentanții seriei "MiniCut Pro", produse de renumita marcă comercială Rothenberger.

Produsele compacte și-au găsit aplicația în domeniul instalării echipamentelor frigorifice, inclusiv a aparatelor de aer condiționat de uz casnic.

Criterii pentru alegerea mecanismului adecvat

Dacă încercați să determinați tipul adecvat de tăietoare de țevi, acordați atenție caracteristicilor de proiectare, atât materialului de fabricație, cât și proprietăților de lucru. Atunci când alegeți un model potrivit, încercați să acordați prioritate ofertelor care au următorul set de caracteristici:

 • tăietor din oțel aliat;
 • mică rază de lucru;
 • lama ascuțită;
 • sprijin pentru înlocuirea elementelor de tăiere.

De asemenea, este necesar să se acorde atenție mecanismului rolelor suport și ghidajului telescopic, care joacă un rol esențial în calitatea tăieturii. Se știe că calitatea și fiabilitatea tăișului de țeavă depind de numărul de role de susținere din construcția dispozitivului.

Modulul de susținere este considerat una dintre cele mai importante părți ale mecanismului, prin urmare trebuie să respecte toate standardele operaționale, altfel nu va fi posibil să se asigure o poziție stabilă a conductei în timpul prelucrării. Numărul de role de sprijin indică gama disponibilă de diametre de țeavă care sunt suportate.

Un indicator important al construcției tăietorului de țevi este lățimea rolelor și prezența unui canal de tăiere între ele. Dacă lățimea este suficient de mare, aceasta asigură o stabilitate maximă a conductei de cupru în timpul prelucrării, iar prezența canalului afectează în mod pozitiv precizia.

Tăietor de tevi telescopicGhidajele telescopice, care reprezintă o parte indispensabilă a mașinilor de tăiat telescop, sunt necesare pentru a asigura o deplasare corectă fără cele mai mici schimbări.

Cea mai convenabilă și practică este opțiunea atunci când șina telescopică este echipată cu retractare automată. În orice caz, fiabilitatea unui astfel de sistem este determinată tocmai de mecanismul de revenire automată.

Ca și modulul cu role de sprijin, ghidajul telescopic este una din piesele cheie ale dispozitivului de tăiere a țevii de cupru. Calitatea construcției depinde de calitatea tăieturii. În plus, un astfel de parametru este un criteriu important pentru alegerea echipamentului.

Disponibilitatea accesoriilor suplimentare este, de asemenea, un criteriu important. Mulți producători moderni de tăietori de țevi încearcă să-și echipeze produsele cu elemente și componente speciale care practic nu schimbă caracteristicile tehnice ale produsului principal, ci extinde funcțiile.

Avantajele și dezavantajele modelelor electrice

Majoritatea specialiștilor profesioniști aleg tăietoare manuale, mai ales dacă au nevoie să proceseze țevi din metale neferoase, cum ar fi cuprul. În plus, popularitatea soluțiilor mai avansate, cu acționări electrice automate, crește rapid, atât de mulți abandonează produsele mecanice în favoarea automatizării modernizate. Este important să înțelegeți că prezența unei transmisii electrice obligă producătorii să instaleze o baterie pe dispozitiv - bateria încorporată. Cu toate acestea, acest lucru nu afectează proprietățile de mobilitate, astfel încât tăietorul de țevi rămâne compact.

Tăietor electric pentru țeviBateriile sunt echipate cu un mecanism special, care asigură captarea automată a materialelor. Gama de țevi utilizate este destul de extinsă și este reprezentată de indicatoare - 12-28 mm. Corpul dispozitivului constă din elemente de iluminare, pe care comoditatea tăierii depinde de iluminarea insuficientă.

Firește, atunci când se utilizează un model electric, nevoia de a exercita un efort fizic mare dispar automat. Este suficient să păstrați pentru câteva secunde un dispozitiv de 1,5 kilograme în direcția cea bună.

Cu toate acestea, în plus față de plusuri, tăietoarele electrice au, de asemenea, dezavantaje semnificative. Una dintre ele este reprezentată de calitatea slabă a muncii și limitarea gamei de diametre. De exemplu, cu ajutorul unor astfel de modele este imposibil să se taie țevi de 12-15 mm în lungime.

Dacă lucrătorul nu are experiență în lucrul cu un astfel de dispozitiv, acest lucru nu va permite o tăiere calitativă datorită vibrațiilor mari ale motorului. Și mecanismul de lucru al modelelor electrice este capabil să producă zgomote mari la nivelul de 70 dB, prin urmare, este interzisă utilizarea în condiții de apartament.

Pe baza acestor caracteristici, cei mai experimentați preferă soluții manuale.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să alegeți mașina de tăiat corectăCum să alegeți mașina de tăiat corectă
Cum se conectează o țeavă metal-plastic la o conductă metalicăCum se conectează o țeavă metal-plastic la o conductă metalică
Sfaturi pentru prelucrarea metalelor cu tăietoare din carburăSfaturi pentru prelucrarea metalelor cu tăietoare din carbură
Particularitățile producției independente a conducteiParticularitățile producției independente a conductei
Montarea conductelor de polipropilenă manual: lipire și videoMontarea conductelor de polipropilenă manual: lipire și video
Instalarea țevilor de polipropilenă pentru alimentarea cu apă: fotografie și videoInstalarea țevilor de polipropilenă pentru alimentarea cu apă: fotografie și video
Lipirea tuburilor de cupru cu un arzător cu gazLipirea tuburilor de cupru cu un arzător cu gaz
Varietăți și instalarea unei șafe pe o țeavă de polietilenăVarietăți și instalarea unei șafe pe o țeavă de polietilenă
Ce fel de fier de lipit pentru țevi din plastic?Ce fel de fier de lipit pentru țevi din plastic?
Brazarea țevilor de cupru: proces, unelte și materialeBrazarea țevilor de cupru: proces, unelte și materiale
» » Tăietor pentru țevi de cupru: soiuri și principiu de funcționare
© 2021 amigdas.com