amigdas.com

Nivelurile optice: dispozitivul și principiul funcționării

Leveling dispozitivÎn multe privințe, procesul de instalare și lucrări de construcție depinde de cât de precis au fost efectuate marcările pe site. Determinați diferența dintre diferitele puncte ale parcelei este extrem de dificilă, deoarece nu există ideal suprafețe plane și punctele de pe plan sunt diferite în înălțime. Aici veți avea nevoie de un instrument special numit nivel, la care acest articol va fi dedicat.

Aplicarea abilităților geodezice în timpul construcției

În timpul lucrărilor de realizare a planurilor în natură, ar trebui să știți care este diferența dintre înălțimile mai multor puncte din secțiunile suprafeței și marca care acționează ca un nivel condiționat. Găsirea diferenței de înălțime se numește nivelare geometrică și se efectuează folosind șine de nivel și speciale.

Axa nivelului are o poziție orizontală, din punct de vedere al nivelului condițional există diferențe în înălțimea citirilor în funcție de semnele de pe șine. În procesul de lucru, fiecare punct este situat la o sută de metri de punctul de plasare al nivelului, nivelul acestuia trebuie măsurat cel puțin de trei ori, ar trebui să ia valoarea aritmetică medie. Planurile de terenuri sunt construite pe baza acestor date. De exemplu, Nivelul este necesar pentru a determina diferența de înălțime la punctele de măsurare.

Reiki și descrierea lor

Descrierea niveluluiO bară de nivelare înseamnă o bară specială care este montată vertical în punctele pentru măsurarea înălțimilor. Poate fi făcut din lemn sau metal (aluminiu).

O astfel de greblă are o lungime de aproximativ 3-4 metri, iar pentru a putea fi transportată cu ușurință, este posibilă o îndoire pe jumătate prin intermediul unui nod special. Variante moderne înseamnă construcția telescopică telescopică.

Pe părțile laterale ale barei standard, există adesea o clasificare:

 • din partea din față marcajul se face în sistemul de măsură metric;
 • pe partea din spate - în centimetru, respectiv.

Aplicarea niveluluiÎnainte de a începe lucrul, șina este așezată pe suportul metalic inferior din centrul punctului de măsurare, cu ajutorul unui marcaj special.

Din motive de confort Pentru a menține uneltele în acest punct, există mânere speciale. Dacă șipcile sunt calitative și sunt fabricate pe baza unui aliaj special de fier și nichel, atunci ele au nivele de bule, astfel încât să puteți controla așezarea verticală a lamelelor.

Dacă lucrările se află în stadiul inițial al studiilor de dezvoltare, atunci este necesar să se efectueze o modelare complexă a obiectului în viitor, în interacțiune cu peisajul și arhitectura înconjurătoare.

Punctele de măsurare sunt fotografiate cu transferul valorilor scalelor reale ca date pentru diferite programe de calculator, astfel încât obiectul poate fi modelat în interacțiune cu exteriorul înconjurător.

Dispozitiv de nivel optic

Acest dispozitiv include patru elemente cheie:

 • Cum se face nivelareatelescopul optic. Principiul funcționării sale asigură mișcarea liberă în plan orizontal. Funcția cheie a unei astfel de țevi este că ea ghidează sistemul la subiectul fotografiei;
 • nivel cilindric. Un astfel de detaliu este un dispozitiv foarte sensibil, este necesar pentru a determina cu acuratețe orientarea nivelului față de linia plumb. Determinați precizia de plasare a axei orizontale prin găsirea nivelului de bule în așa numitul. "Punct zero";
 • Tribrahul este un suport pentru o conductă optică cu trei șuruburi, cu care este reglată înălțimea;
 • un șurub de ridicare - este necesar pentru o orientare lipsită de ambiguitate. Pentru a determina parametrul, trebuie să aduceți linia de vizare a dispozitivului în poziția orizontală.

Modul în care dispozitivul este aranjat un nivelȘi în proiectarea nivelelor optice de ultima generație, este adesea furnizat un compensator încorporat. Este necesară susținerea nivelului într-o poziție strict orizontală. Aceasta exclude erorile care pot fi provocate chiar de o ușoară panta a dispozitivului, iar studiul geodezic va fi mai precis.

În funcție de precizia măsurătorilor și de nivelul de lucru efectuat, este necesar să alegeți unul sau altul tip de dispozitiv.

Clasele de nivelare

Optical Device LevelExistă niveluri diferite de nivelare. Principalele baze de înălțime sunt clasele I și II.

Leveling prima clasa are o acuratete mare de lucru. Acest rezultat poate fi obținut numai cu ajutorul unor dispozitive geodezice moderne calitative, prin care este posibilă efectuarea măsurătorilor. Și doar evoluțiile ultramoderne nu vor permite chiar și mici erori și chiar erori standard.

Construcția acestui echipament include o placă paralelă plană care acționează ca element constitutiv al micrometrului. Acest element este pus în fața lentilei muta telescopul, și mai mult un astfel de nivel optic trebuie să fie echipate cu un compensator sau nivelul de contact, în care flaconul diferă într-un câmp vizual al conductei. Există mai multe tipuri de niveluri optice care sunt folosite pentru a efectua lucrări de primă clasă. Toți caracteristici funcționale toate trebuie să îndeplinească toate cerințele necesare.

Pentru a efectua nivelarea celei de-a doua clase, trebuie utilizate și instrumente optice de înaltă precizie. Designul lor asigură prezența plăcilor paralele plane, precum și un compensator sau un nivel de contact. Ca și în cazul precedent, există tipuri speciale de dispozitive pentru această lucrare, dar puteți utiliza și acele dispozitive care au fost certificate și au nivelul necesar de precizie.

Pentru a efectua măsurători de clasa a treia, aveți nevoie de un nivel optic echipat cu un compensator încorporat, iar pentru clasa a patra aveți nevoie de un dispozitiv cu nivel și compensator. În funcție de clasificarea nivelare, instrumentele optice apar în următoarele tipuri:

 • de precizie;
 • exacte;
 • tehnică.

Principiul muncii în timpul filmărilor

Principiul funcționării niveluluiPentru a evita erorile și pentru a înțelege principiul dispozitivului, trebuie să știți cum este aranjat din interior și ce fel de existență există. Cele mai comune instrumente optice au un grad diferit de acuratețe a măsurătorilor. Acestea constau de obicei dintr-un telescop cu un nivel cilindric special, cu care puteți controla orizontul axei optice.

Printr-un sistem prismatic optic, imaginea este proiectată în optica tubului și apoi continuu monitorizată. Pentru a o configura corespunzător pentru efectuarea lucrărilor de măsurare, trebuie să citiți cu atenție instrucțiunile. Datorită mecanismelor speciale cu șuruburi (azimut, stand-up și elevație), puteți asigura acuratețea maximă a orizontului expus. Dispozitivul este amplasat pe un trepied special cu o axă de rotație.

Pentru a se asigura că rezultatele măsurătorilor sunt mai exacte și erorile în determinarea distanței dintre diferitele puncte au fost reduse la minimum, ar trebui utilizate controale la nivel digital. Dar pentru ele trebuie să aveți rack-uri cu coduri de bare speciale, datorită cărora este asigurată înregistrarea automată a datelor cu ajutorul microprocesoarelor.

Principiul acestui nivel poate fi văzut pe internet în role speciale. Dacă astfel de șine nu sunt disponibile, atunci aceste tipuri de nivele sunt aplicate prin analogie cu cele optice convenționale.

Dar rețineți că, înainte de a aplica chiar și cel mai simplu nivel optic, trebuie supus unor astfel de verificări:

 • nivel cu conducta;
 • nivel rotund;
 • Horizontalitatea rețelelor de fire.

În plus, nivelul rețelei de marcare a dispozitivului cu nivelul la țeavă poate fi, de asemenea, verificat la nivel.

Indicatorii importanți sunt prețul de divizare a nivelului în conductă, precum și caracterul său scurt. Aceasta vă permite să determinați adecvarea.

Lucrările în sine pot fi realizate utilizând niveluri optice, precum și apă sau laser.

Leveling 4 clase folosind fire medii

Ce trebuie să știți despre niveluriPentru a începe, dispozitivul este pus în poziție de lucru prin intermediul unui nivel cilindric sau de contact. Apoi, telescopul se îndreaptă spre suprafața părții întunecate a benzii posterioare, iar bule de nivel este adusă la "punctul zero" prin șuruburi de ridicare sau de ridicare. Numărarea poate fi eliminată cu ajutorul unor distanțe mari și medii.

De asemenea trebuie să efectuați fotografierea în timp ce conducta de ghidare pe partea întunecată a suprafeței șinei față, și apoi suprafața partea roșie a părții din față, și apoi - pe suprafața posterioară a porțiunii de culoare închisă.

Atunci când utilizați un instrument optic cu un compensator, în primul rând, este necesar să puneți dispozitivul în poziția de lucru și, de asemenea, să verificați poziția normală de lucru a compensatorului. Și numai după aceea începe procesul de filmare.

În timpul înregistrării, înregistrați totul în jurnalul de câmp. Este mai convenabil să utilizați în acest scop un dispozitiv de stocare al reportofonului. Dacă a existat diferență în valorile de mai mult de 5 mm, măsurătoarea este efectuată din nou, dacă este necesar să se modifice înălțimea dispozitivelor de cel puțin 3 cm. La finalul lucrului pe teren, se calculează rezidualul liniei dintre punctele de referință inițiale. Această valoare ar trebui să fie de 20 mm, toate rezultatele ar trebui să fie introduse în declarația de creșteri.

Deci, mai sus, au fost luate în considerare caracteristicile și principiul de funcționare a nivelului optic, care este adesea folosit în lucrările de construcție. În prezent, nu există o alternativă la un astfel de dispozitiv, astfel încât pentru lucrul geodezic acesta să fie cel mai relevant pentru o perioadă lungă de timp.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum de a alinia o podea din lemn fără a rupe placi vechiCum de a alinia o podea din lemn fără a rupe placi vechi
Care este nivelul: descrierea și descriereaCare este nivelul: descrierea și descrierea
Ce este un teodolit și pentru ce este?Ce este un teodolit și pentru ce este?
Cum de a alege un nivel al bulei de construcție: o descriere a speciilorCum de a alege un nivel al bulei de construcție: o descriere a speciilor
Cum de a echilibra parcela în țară: nivelarea terenuluiCum de a echilibra parcela în țară: nivelarea terenului
Cum să tencuiți în mod corespunzător tavanul în camerăCum să tencuiți în mod corespunzător tavanul în cameră
Cum se utilizează nivelul laseruluiCum se utilizează nivelul laserului
Folosind un nivel cu o tijă și obținând măsurători exacteFolosind un nivel cu o tijă și obținând măsurători exacte
Cum se utilizează nivelul apei: avantajele și complexitateaCum se utilizează nivelul apei: avantajele și complexitatea
Ștergeți podeaua pe far cu propriile mâini: recomandări și videoȘtergeți podeaua pe far cu propriile mâini: recomandări și video
» » Nivelurile optice: dispozitivul și principiul funcționării
© 2021 amigdas.com