amigdas.com

Animal wombat: descriere, specie și comportament

Wombats: aspectWombats sunt mamifere marsupiale cu picioare scurte, musculare, a căror mamă este Australia. Au o lungime de aproximativ un metru, inclusiv o coadă mică. Există trei specii care au supraviețuit, toate fiind membre ale familiei Vombatidae. Ele sunt adaptabile și rezistente la habitate. Gama lor este limitată la zonele forestiere și montane din sud-estul Australiei, inclusiv la Tasmania, precum și o zonă izolată de aproximativ 300 de hectare în Parcul Național Epping Forest din Central Queensland.

Deși s-au efectuat studii genetice, evoluția acestei familii nu este încă pe deplin înțeleasă. Potrivit unor rezultate, acestea au fost diferite de alte marsupiale australiene relativ devreme, cu aproximativ 40 de milioane de ani în urmă, în timp ce, potrivit altor estimări, discrepanța este de aproximativ 25 de milioane de ani. Există teorii care definesc aceste animale ca rude miniatură ale diproctodonților, care au dimensiuni de la un rinocer. Cu toate acestea, oamenii de știință mai târziu au dezvăluit că au o evoluție paralelă clară, prin urmare clasificarea lor actuală ca o familie separată.

Aspectul uterului

În aspect seamănă cu urșii mici: corpul este gros, scurt și greu. Coada este rudimentară sau scurtă (mai mică de 5,5 cm) - greutate - 15-40 kg. Capul este gros și larg. Urechile de dimensiuni medii sunt scurte, rotunde sau ascuțite.

Membrele sunt scurte, groase și puternice, aproximativ aceeași lungime, cu cinci degete. Primul picior al picioarelor posterioare este slab dezvoltat și lipsit de gheare.

Cine sunt femeile?Wombats săpăm sisteme extinse de burrowing cu dinții din față și ghearele puternice. O caracteristică care le distinge de celelalte marsupiale este a lor pungă de mână. Avantajul cadrului invers este acela că solul nu intră în sac în timpul săpării.

Deși acest lucru cea mai mare parte amurg și animale nocturne, ei pot merge, de asemenea, în afara pe zile rece sau înnorat. Ele nu sunt de obicei vizibile, dar lasă suficientă dovadă pentru apariția lor, lăsând fecalele cubice distinctive. Wombats - erbivore- dietele lor constau în principal din ierburi, coajă și rădăcini, iar dinții tăiați seamănă cu dinții rozătoarelor:

  • castori;
  • șobolani;
  • soareci.

Dinții lor sunt adaptați pentru vegetație rigidă și, ca multe alte mamifere erbivore, au o diastemă mare între incisivi și dinți ai obrajilor.

Culoarea blanii poate varia de la nisip la negru. Toate cele trei specii supraviețuitoare cunoscute au în medie o lungime de aproximativ un metru și cântăresc de la 20 la 35 kg.

Momeala de obicei trăiesc până la 15 ani în sălbăticie, dar poate trăi până la 20 și chiar 30 de ani în captivitate.

Reproducerea are loc numai o dată pe an. Sarcina dureaza aproximativ 22 de zile. Femelele gravide dau naștere unui pui, gemenii sunt foarte rare. Puiul de femeie rămâne în sacul mamei timp de 6-9 luni, până când este complet acoperit cu lână.

Fiziologia și comportamentul

Aceste animale sunt extreme metabolismul lent. Ciclul lor complet de digestie durează de la 8 la 14 zile, ceea ce îi ajută să supraviețuiască în condiții aride. De obicei, se mișcă încet, dar cu o amenințare pot atinge viteze de până la 40 km / h. și mențineți această viteză timp de 90 de secunde. Aceste animale își protejează teritoriile și reacționează agresiv la intruși.

Tipuri de femeiDingo și demonii tasmanici vânau pântecele, a căror protecție principală este pielea lor densă, cu cea mai mare parte din partea din spate a cartilajului. Acest lucru, în combinație cu absența unei coadă semnificativă, face dificilă urmărirea oricărui prădător care urmărește uterul în locuința sa. Wombat permite unui atacator să-și împingă capul într-o gaură și apoi, folosind picioarele sale puternice, poate zdrobi craniul unui prădător.

Specii:

  • Common wombat (Vombatus ursinus).
  • Frizerie de păr severă sau yaminon (Lasiorhinus krefftii).
  • Friptură de păr parțial (Lasiorhinus latifrons).

Istoric faptic

Imaginile acestor animale în picturile în piatră sunt extrem de rare, deși în Parcul Național Wollemi s-au descoperit eșantioane de vârstă de până la 4 mii de ani. În miturile aboriginilor, ei vorbesc despre wombat ca un animal de la un om al cărui cap a fost aplatizat de o piatră ca pedeapsă pentru egoism.

Numele "wombat" provine din limba aproape disparută a lui Darug, vorbită de triburile aborigene Darugu, locuind inițial pe teritoriul Sydney. Aceasta a fost înregistrată pentru prima dată în ianuarie 1798, când John Price și James Wilson au vizitat zona, care este acum New South Wales.

Adăpostitorii timpurii au numit acești bursieri din cauza dimensiunilor și obiceiurilor lor.

Wombats: descrierea animaluluiWombats au fost clasificați ca animale dăunătoare în 1906. Ele sunt considerate dăunători ai agriculturii din cauza daunelor provocate culturilor și gardurilor vii. Acest lucru și eliminarea unei cantități semnificative de habitat au redus semnificativ numărul și gama acestor animale.

Carnea acestor animale a fost o sursă de hrană de la aborigenii din Australia până la apariția europenilor. Astăzi, datorită protecției acestei specii, carnea de lapte ca hrană nu mai face parte din bucătăria australiană principală, dar ragutul a fost odată una dintre puținele feluri de mâncare cu adevărat australian.

Wombats sunt reprezentați pe timbrele și monedele poștale australiene. Aspectul părului nordic este prezentat pe marca australiană de 20 de cenți în 1974. Femeia obișnuită a apărut pe o monedă de 37 de cenți în 1987 și pe marca australiană din 1996.

Multe locuri din Australia au fost numite după acest animal, inclusiv pe cele unde acestea sunt acum dispărute local în sălbăticie.

Conservarea speciilor

Toate speciile sunt protejate în fiecare stat, cu excepția Victoria. Specia păroasă din nord este o specie pe cale de dispariție. Populația lor deja mică se micșorează datorită vânării câinilor sălbatici, concurența pentru alimente din cauza pășunatului excesiv și a bolilor.

Singurele populații sălbatice cunoscute din această specie există în două locuri din Queensland, Parcul Național Epping Forest, iar o colonie mai mică este creată prin transferarea lui Richard Underwood la rezervația Yarran Downs.

Aceste animale nu sunt atât de des găsite în natură, așa cum a fost înainte, astfel încât wombat a devenit un animal oficial protejat în New South Wales din 1970. Cu toate acestea, în estul statului Victoria nu sunt protejate, iar unele le consideră dăunătoare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Unde trăiește bizonul americanUnde trăiește bizonul american
Unde locuiesc cangurii. Descrierea animalului și stilul de viațăUnde locuiesc cangurii. Descrierea animalului și stilul de viață
Stilul de viata al gandacului de rinocer. Ce face un gândac de rinocer?Stilul de viata al gandacului de rinocer. Ce face un gândac de rinocer?
Cum arata un koala si ce culoare au blana?Cum arata un koala si ce culoare au blana?
Descrierea căprioarei irlandeze cu picior mareDescrierea căprioarei irlandeze cu picior mare
Tasmanian sau diavolul marsupial: modul de viață al unui animalTasmanian sau diavolul marsupial: modul de viață al unui animal
Snake taipan, o descriere a taipanului de coastă și a șarpelui crudSnake taipan, o descriere a taipanului de coastă și a șarpelui crud
Rinocul negru vestic și modul său de viațăRinocul negru vestic și modul său de viață
Pinniped mammals: reprezentanți ai ordinii de pinipedePinniped mammals: reprezentanți ai ordinii de pinipede
Plantele amenințate și pe cale de disparițiePlantele amenințate și pe cale de dispariție
» » Animal wombat: descriere, specie și comportament
© 2021 amigdas.com