amigdas.com

Caracteristici și aplicații ale oțelului 30хгс

Caracteristicile oțeluluiSteel 30XGA a fost dezvoltat de oamenii de știință ai Uniunii Sovietice pentru aplicații în industria aviatică. Sistemele de control, inclusiv pedalele și alte mecanisme ale aeronavelor fabricate după anii 1950, au fost realizate exclusiv din acest aliaj. Caracteristicile de otel 30HGSA au fost bune, ceea ce a permis extinderea semnificativa a scopului aplicatiei. A început masiv utilizarea acestei compoziții în inginerie și în producția de mașini-unelte.

Decodificarea 30HGSA a mărcii

30HGSA - oțel, legat de aliaj. Compoziția sa se încadrează în regulile GOST 4543-71, din care rezultă că fiecare dintre litere și cifre determină numărul elementelor incluse în aliaj:

 • În cazul utilizării oțelului30 - valoarea conținutului de carbon (până la 0,34%). Ajută la creșterea durității și rezistenței, dar va afecta ductilitatea și sudabilitatea.
 • X - crom (aproximativ 1%). Pentru a spori rezistența la întărire, rezistența la coroziune și rezistența la căldură a aliajelor. Există o dinamică pozitivă în ceea ce privește rezistența la uzura abrazivă.
 • G - mangan (nu mai mult de 1,1%). Pentru a elimina impuritățile și sulfurile dăunătoare. Minimizarea aspectului chips-urilor și fisurilor în procesul de lucru. Suprafetele devin mai calitative. Metalul dobândește plasticitate, este ușor de sudat.
 • C este siliciu. Acesta este un deoxidant puternic, împreună cu manganul. Crește ductilitatea, fără a afecta indicele de rezistență. Materialul devine susceptibil la temperaturi ridicate.
 • A - descifrarea îmbunătățirii. Aceasta înseamnă că oțelul a fost întărit prin metoda cu temperatură ridicată. Principala caracteristică a stingerii este că metalul este încălzit rapid până când temperatura ajunge la 870 grade Celsius și apoi se răcește brusc în soluție obișnuită de apă sau de ulei. În acest fel, se realizează o transformare semnificativă a structurii interne, ceea ce mărește caracteristicile mecanice ale aliajului rezultat cu aproximativ 2,9 ori. Stresul de întărire ușurează temperarea ridicată: încălzirea până la 560 de grade. Împreună cu îndepărtarea tensiunii, se produce o creștere a unei astfel de proprietăți, cum ar fi elasticitatea.
 • Sulf și fosfor (până la 0,25%). Elemente din categoria "impurităților nocive". Moleculele lor sunt mult mai mari decât toate componentele de mai sus. La trecerea în plasa de cristal, acestea vor reduce stabilitatea oțelului, ceea ce va duce la o scădere a stabilității întregului aliaj.
 • Compoziția de 30HGSA include cupru și nichel în cantități mici, care nu pot influența caracteristicile de calitate ale oțelului.

Această denumire este internă. Există mai multe analogi străini:

 • Poloneză 30HGSA;
 • Cehia 14331;
 • Bulgar 30ChGSA.

Otel 30ХГСА: caracteristici

Cum se utilizează oțelulAre o nuanță caracteristică verde cu o densitate de 7850 kg / m3 și un punct de topire de 1500 grade Celsius. Conductivitatea termică este complet dependentă de valorile temperaturii. Acest grad din oțelurile obișnuite de design constructiv evidențiază rezistența ridicată și rezistența la sarcină de impact. O astfel de oțel se poate prăbuși complet la sarcini egale cu 980 MPa.

Proprietăți mari de plastic, vorbim despre alungirea relativă (11%) și îngustarea (50%). Stabilitate și sarcini variabile. Indicele de duritate este de 50 de unități pe scară Rockwell.

Caracteristicile mecanice rămân neschimbate la o expunere constantă la o temperatură care nu depășește 400 de grade.

Otelul 30XГСА este instabil la coroziune. Un contact prelungit cu apă va duce la formarea ruginei pe suprafața aliajului.

Pentru a preveni coroziunea se folosesc acoperiri galvanice speciale cu crom și zinc. Acestea sunt aplicate prin metoda de electroliză.

Un nivel ridicat de plasticitate permite prelucrarea ulterioară prin metode de ștanțare și forjare. Elasticitatea excelentă face posibilă tăierea. Acest lucru se referă la frezarea, frezarea și alte lucrări. Pentru a crește productivitatea, este necesar să efectuați recoacere preliminară.

Această marcă este la al doilea grup de sudabilitate. Particularitatea efectuării operațiilor de sudare este aceea că oțelul 30 HGSA este în mod necesar încălzit până la 250 de grade pentru a reduce probabilitatea de formare a fisurilor.

cerere

Caracteristicile de mai sus permit utilizarea aliajului în diferite sectoare industriale:

 • Caracteristici din otelÎn construcții sunt realizate elemente de fixare, care sunt afectate de curbele alternante.
 • Chiar și constructorii de aeronave moderni folosesc aliajul ca material pentru fabricarea consumabilelor: flanșe, arbori și altele.
 • În domeniul construcțiilor de mașini, se fabrică produse de înaltă calitate, care funcționează sub sarcini variabile constante.

Costul depinde de calitatea și dimensiunea resturilor, precum și de volumele planificate de livrare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Oțeluri de unelte: grade carbon și aliajeOțeluri de unelte: grade carbon și aliaje
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Taierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicareTaierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicare
Decodarea, caracteristicile și aplicarea oțelului p6m5Decodarea, caracteristicile și aplicarea oțelului p6m5
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Oțel x12mf: principalele caracteristici, plusuri și minusuriOțel x12mf: principalele caracteristici, plusuri și minusuri
Otel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicareOtel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicare
Proprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentarăProprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentară
Caracteristicile, caracteristicile tratamentului termic și aplicarea oțelului 40xCaracteristicile, caracteristicile tratamentului termic și aplicarea oțelului 40x
» » Caracteristici și aplicații ale oțelului 30хгс
© 2021 amigdas.com