amigdas.com

Decuparea metalelor: tehnologii aplicate

Tăierea metaluluiUnul dintre cele mai obișnuite materiale până în prezent este metalul. Se folosește la fabricarea diferitelor piese pentru mașini, aplicații casnice și industriale. Adesea, metalul este tăiat pentru a schimba dimensiunea și forma produsului. Prelucrarea mecanică a materialului în cauză este complicată datorită rezistenței ridicate și a durității structurii. Să luăm în considerare detaliile legate de efectuarea tăierii în detaliu.

Descrierea și caracteristicile procesului

Decuparea metalică este înțeleasă ca un proces tehnologic, al cărui scop este de a separa piesa de prelucrat în părți separate sau de a produce părți de diverse forme. În timpul prelucrării, pot fi utilizate diverse mașini de frezat și strunjit, precum și echipamente speciale de tăiere a metalelor.

În procesul în cauză, se iau în considerare următoarele aspecte:

  1. Decât să taie metalulPrelucrarea conduce la încălzirea materialelor. Practic, toate metalele reacționează la încălzire în același mod - schimbările de proprietăți fizice și mecanice de bază, gradul de creștere a plasticității, puterea scade. În cazul în care este necesar să se obțină o tăiere calitativă, se elimină încălzirea structurii materialului.
  2. Nu toate aliajele pot fi prelucrate fără preîncălzire. Există aliaje greu de lucru, tăierea cărora este posibilă numai dacă structura este preîncălzită.
  3. La prelucrare se acordă atenție unor calități precum conductivitatea termică, duritatea și sudabilitatea.

Mai des, tăierea oțelului și a altor aliaje are loc în momentul pregătirii materiilor prime pentru prelucrare ulterioară, eliberarea produselor sau, dacă este necesar, schimbarea mărimii, formei produselor deja finite la momentul instalării. Există multe modalități de tăiere, fiecare are proprietăți specifice.

Metode de tăiere

Prelucrarea mecanică este destul de comună, care nu asigură preîncălzirea materialului înainte de folosire.

Metode mecanice

Cele mai frecvente sunt următoarele procese tehnologice:

  1. Metode de tăiere a metaluluiDoborârea. La tăiere, uneltele de tăiere folosesc foarfece sau cuțite speciale. Avantajele acestei tehnologii pot fi numite performanțe ridicate și costuri reduse. În plus, diferențiază precizia înaltă a împărțirii piesei de prelucrat în părți separate. Cu toate acestea, această metodă de prelucrare nu este adecvată pentru toate metalele, dar nu permite obținerea de semifabricate de formă complexă. Există, de asemenea, o limitare în ceea ce privește grosimea semifabricatelor utilizate.
  2. Tăierea cu un ferăstrău circular a fost efectuată de mai mulți ani. Caracteristicile acestei metode pot fi numite posibilitatea obținerii de semifabricate de formă complexă, precum și absența unei restricții asupra grosimii metalului prelucrat. Ca unealtă de tăiere, se folosește o roată ranforsată abrazivă. Atunci când utilizați echipamente profesionale, puteți obține o reducere a calității. Dezavantajul acestei metode poate fi numit o viteză de procesare relativ mică.
  3. Aplicarea metodei de tăiere cu bandă. Decuparea cu bandă este posibilă numai cu ajutorul echipamentelor speciale. Mașinile cu ferăstraie de bandă pot fi utilizate pentru prelucrarea rolelor metalice secționate și tubulare, precum și iazuri de diferite diametre. Avantajele acestei metode constau în productivitatea ridicată și în înaltă calitate a tăierii rezultate.

După cum sa menționat anterior, prelucrarea nu este aplicabilă în toate cazurile. Destul de des recurs la la metodele de prelucrare termică, care au o serie de caracteristici ale acestora.

Tratamentul termic

Sunt utilizate mai multe metode de tăiere termică a metalului:

  1. Caracteristicile tăierii metaluluiTehnologia laser a devenit recent destul de răspândită. Un fascicul de lumină concentrat poate tăia o parte cu o precizie suficient de mare. Această metodă este caracterizată de o mare versatilitate în aplicație, potrivită pentru majoritatea aliajelor și metalelor.
  2. Decuparea cu plasmă se realizează folosind un generator de plasmă special, care creează un arc de tăiere comprimat. Această metodă este potrivită pentru aproape orice tip de oțel, precum și pentru titan și fontă. Până în prezent, această tehnologie este cea mai solicitată, printre altele, care poate fi asociată cu universalitatea în aplicare, de înaltă calitate a tăierii rezultate.
  3. Utilizarea echipamentului cu gaz-oxigen se bazează pe creșterea temperaturii în zona de tăiere până la 1000 de grade Celsius. Metalele la o temperatură similară și accesul la aer pot arde. Aceste echipamente pot fi utilizate cu condiția ca grosimea piesei de lucru să nu fie mai mare de 2 metri.

Decupare hidroabraziva bazat pe alimentarea unui jet de apă, care este furnizat sub presiune la 5000 Atm. În apă se adaugă abrazivi speciali. Ultima metodă de tăiere nu cauzează deformarea sau sudarea marginilor formate, deoarece nu există încălzire a structurii.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Clasificarea mașinilor de strunjit și frezat pentru metal cu cncClasificarea mașinilor de strunjit și frezat pentru metal cu cnc
Borcan de frezat: soiuri și scopul principalBorcan de frezat: soiuri și scopul principal
Decuparea metalelor și a foilor din aliaje diverseDecuparea metalelor și a foilor din aliaje diverse
Echipamente moderne pentru gravarea pe metalEchipamente moderne pentru gravarea pe metal
Tipuri și descrierea tăierii cu jet de apă a metalelorTipuri și descrierea tăierii cu jet de apă a metalelor
Oțel 20x: marcare, caracteristici și aplicareOțel 20x: marcare, caracteristici și aplicare
Punctul de topire al metalului în gradePunctul de topire al metalului în grade
Conductibilitatea termică a metalelor și a aliajelorConductibilitatea termică a metalelor și a aliajelor
Întoarcere: capacități tehnice, tipuri, produse metaliceÎntoarcere: capacități tehnice, tipuri, produse metalice
Tratamentul termic al metalelor și aliajelorTratamentul termic al metalelor și aliajelor
» » Decuparea metalelor: tehnologii aplicate
© 2021 amigdas.com