amigdas.com

Epilepsia la pisici: simptome și tratament

Boli ale pisicilorEpilepsia la pisici este o boală neurologică a cortexului cerebral. La pisici, spre deosebire de alte mamifere, această boală apare rar. Cu toate acestea, mulți proprietari de animale de companie, confruntați cu comportamentul ciudat al animalului, foarte des nu suspectează că au de-a face cu boala.

epileptic potrivi în sine nu este o boală. Acesta este un semnal că apar abateri în creierul pisicii. Starea patologică cronică a creierului, care se manifestă sub formă de convulsii, a primit denumirea de epilepsie în medicina veterinară.

Convulsiile convulsive pot indica orice fenomene care au provocat o întrerupere a funcționării naturale a meningelor.

Recent, un număr din ce în ce mai mare de proprietari de pisici se adresează clinicilor veterinare problemă.

Specialiștii identifică mai multe tipuri de epilepsie la pisici. Capturile epileptice pot fi:

 • congenital sau idiopatic;
 • fals sau simptomatic.

Dacă cauza convulsiilor la o pisică combină ambele forme ale bolii, atunci, cel mai probabil, animalul are o tulburare genetică a creierului în situații stresante, se poate manifesta sub forma convulsii.

epilepsieEpilepsia falsă la pisici este o boală dobândită și poate să apară ca urmare a unui număr de factori. De exemplu, un nivel scăzut de zahăr în sângele animalului, care determină postul cerebral și convulsii. Dacă boala este detectată în timp și se efectuează terapia corespunzătoare, atunci va fi posibil să se uite epilepsia falsă.

Foarte adesea, un animal de companie devine un potențial epileptic ca urmare a expunerii toxic substanțe în otrăvire sau medicamente puternice. Perioada de atac pentru fiecare pisică este diferită. Acest lucru se datorează caracteristicilor individuale ale corpului.

Dacă simptomele epilepsiei la o pisică se manifestă din copilărie, atunci aceasta indică faptul că animalul suferă de o formă ereditară a bolii. Dacă apar semne de epilepsie la o pisică la vârsta adultă, atunci acesta este un semnal al bolii dobândite.

Cauzele epilepsiei la pisici

Cauzele externe ale epilepsiei la pisici includ efectele otrăvuri, compuși toxici și medicamente puternice, sub influența pe care un creier animal sănătos reacționează la expunerea la toxine. Ca rezultat al unei astfel de reacții, compoziția sângelui se modifică, enzimele sunt produse de ficat, nivelul calciului și zahărului scade. Pisica poate mări sau scădea tensiunea arterială și poate modifica frecvența cardiacă.

Când unele boli infecțioase sunt infectate, sistemul nervos central este afectat, ducând la convulsii la pisică.

Capturile epileptice la o pisică pot apărea, de asemenea, ca urmare a următoarelor motive:

 • boli ale sângelui, inimii și vaselor de sânge;
 • Tensiune arterială crescutătulburări metabolice;
 • alimentația necorespunzătoare;
 • boli oncologice ale creierului;
 • tensiune arterială crescută;
 • o încălcare a ficatului și a rinichilor;
 • traumatisme;
 • scăderea glicemiei;

Mulți proprietari de pisici cred că există o predispoziție de rasă a animalelor la epilepsie. Cu toate acestea, specialiștii nu văd nicio relație între rasă și boală.

Se stabilește acum că la pisici convulsiile epileptice apar oarecum mai frecvent decât la pisici. Acest lucru se manifestă în timpul sexualității maturizare Un animal în cazul în care epilepsia este ereditară. Forma dobândită de epilepsie la pisici se poate manifesta ca o criză după un timp îndelungat. Acest lucru complică foarte mult diagnosticul corect al animalului.

Dacă o pisică a suferit atacuri de o boală, experții nu recomandă folosirea acesteia pentru reproducere, deoarece există un anumit risc de a produce progenituri bolnave.

Simptomele epilepsiei la pisici

Recunoașteți că un atac de epilepsie la o pisică poate fi pe un număr simptome:

 • Spumă din gura unei pisici - ce să facăîncălcarea orientării în spațiu;
 • aspectul glazurat;
 • convulsii și convulsii;
 • își întoarce ochii;
 • apariția spumei din gură;
 • golirea vezicii.

Apariția unei crize poate fi precedată de alte semne. Atacul epileptic al pisicilor se dezvoltă treptat și se caracterizează prin mai multe etape:

Stadiul prodromal al epilepsiei la pisici se dezvoltă în câteva ore. Animalul manifestă anxietate, devine teamă, refuză mâncarea și înfundă într-un loc întunecat.

aură apare la toate pisicile în moduri diferite: unii devin afectuosi și caută atenția proprietarului, alții - ascund și evită orice contact. În acest moment, animalul poate începe să aibă o separare saliva abundentă, se dezvoltă un sentiment de anxietate aproape de afectare.

Stadiul ictal este direct atacul. Pisica cade. Are convulsii, care pot fi însoțite de pierderea conștiinței, salivarea crește foarte mult. Animalul face mișcări involuntare de mestecat. În acest moment, ar trebui să vă apropiați de pisică, deoarece, în timpul unui atac, el poate înceta să respire.

În reconfortant animalul de stadiu este dezorientat, conștiența sa este înnorată, nu reacționează la stimulii obișnuiți. Când atacul încetează, starea de dezorientare poate dura câteva ore. Mai mult, starea pisicii este stabilizată.

În cazurile foarte dificile ale bolii, crizele pot continua unul după altul. În acest caz, animalul are nevoie de ajutor urgent.

diagnosticare

pentru diagnostic epilepsia la pisici nu este suficientă pentru a descrie ce sa întâmplat în cazul unei crize de pisică, deoarece această afecțiune poate fi cauzată de alte boli. Pentru a confirma sau a respinge prezența bolii, vor fi necesare un număr de examinări și teste de laborator.

De regulă, va fi necesar să se efectueze un test de sânge biochimic, diagnosticul cu ultrasunete al organelor abdominale, EEG, radiografia toracică. Pe baza rezultatelor sondajului se pot trage concluzii cu privire la prezența și originea bolii.

tratament

vetPentru a trata epilepsia, pisica va avea nevoie ajutor un specialist experimentat care va aborda soluția problemei în mod individual, spune proprietarului cum să ajute animalul și să creeze condiții confortabile pentru viitoarea viață. Opriți loviturile bolii va ajuta doar la un tratament competent.

Pentru tratamentul epilepsiei primare in pisica se folosesc medicamente antiepileptice: fenobarbital, zonisamidă, pregabalin și gabepantin. Tratamentul durează o perioadă extinsă de timp sau devine pe tot parcursul vieții. Aceste medicamente nu vor vindeca pisica bolii complet, dar vor putea regla frecvența convulsiilor. Tratamentul epilepsiei este considerat a fi reușit dacă a fost posibilă reducerea frecvenței convulsiilor la jumătate.

Dacă numărul de convulsii la un animal nu scade, consultați medic veterinar, deoarece medicamentul poate fi diagnosticat sau dozat incorect.

Medicamentele antiepileptice nu sunt prescrise pisicii în cazul unui singur atac. Terapia începe dacă animalul are mai multe convulsii pe lună sau convulsiile ulterioare sunt mai severe decât cele anterioare.

Cum să ajuți o pisică în timpul unei convulsii epileptice

În timpul crizelor epileptice, pisica are nevoie foarte mult de ajutorul gazdei. Pentru a facilita starea animalului, este necesar să-l așezați pe partea sa și să puneți o mână sub cap.

Ar trebui să încercați să apăsați animalul pe podea pentru a reduce convulsiile. Nu aplicați multă putere fizică pentru a nu aplica animalul prejudiciu.

Dacă pisica vine din gura de spumă roz, atunci își plictisește limba sau obrazul. Pentru a împiedica acest lucru, ar trebui să introduceți cu grijă vârful unei lingurițe în gură. În acest caz, pisica nu-și mușcă limba și nu intră în laringel, cauzând un atac de sufocare. Atacul durează câteva minute, după care animalul va deveni mult mai ușor. După o înfățișare, pisica se poate comporta neliniștit, se simte foame sau sete.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să determinăm corect vârsta unei pisici sau a unei pisiciCum să determinăm corect vârsta unei pisici sau a unei pisici
Cum să tratați corect acneea la o pisică acasăCum să tratați corect acneea la o pisică acasă
Epilepsia totală este tratată la adulți?Epilepsia totală este tratată la adulți?
Alergiile la pisici - cauze, simptome, tratamentAlergiile la pisici - cauze, simptome, tratament
Enroxil în medicina veterinară: manual de instrucțiuni pentru câini și pisiciEnroxil în medicina veterinară: manual de instrucțiuni pentru câini și pisici
Câte ore pe zi pisicile dorm?Câte ore pe zi pisicile dorm?
Cea mai veche pisica din lume - titularii de inregistrari ale cartii GuinnessCea mai veche pisica din lume - titularii de inregistrari ale cartii Guinness
Îndepărtarea ghearelor la pisici și pisiciÎndepărtarea ghearelor la pisici și pisici
Vrajitorul dăunător pentru pisici dacă îl oferiți tot timpulVrajitorul dăunător pentru pisici dacă îl oferiți tot timpul
Sânge în urină de o pisică sau pisică, ce să faciSânge în urină de o pisică sau pisică, ce să faci
» » Epilepsia la pisici: simptome și tratament
© 2021 amigdas.com