amigdas.com

Caracteristicile protecției catodice a conductelor împotriva coroziunii

Protecție catodicăAsigurarea protecției țevilor împotriva efectelor corozive se face cu ajutorul diferitelor tehnologii. Una dintre tehnicile cele mai eficiente este prelucrarea electrochimică, care include protecția catodică. În majoritatea cazurilor, această opțiune este utilizată într-un mod cuprinzător, împreună cu prelucrarea structurilor metalice cu compuși izolatori.

Principalele tipuri de protecție catodică

Protecția catodică a conductelor împotriva coroziunii sa produs în secolul al XIX-lea. Această tehnologie este prima dată au fost utilizate în industria construcțiilor navaleși - protectorii anodici au acoperit corpul vasului plutitor, ceea ce a minimalizat procesele corozive ale aliajului de cupru. Puțin mai târziu, această tehnologie a început să fie folosită în mod activ în alte domenii. În plus, tehnica catodică este în prezent considerată a fi cea mai eficientă tehnologie de protecție împotriva coroziunii.

Există două tipuri de protecție catodică a aliajelor metalice:

 • Beneficiile protecției catodiceprima opțiune presupune că sursa curentului electric este conectată la structura procesată, adică partea metalică devine catod, iar anodii sunt electrozi externi;
 • a doua metodă este galvanizarea - piesa de lucru este în contact cu o placă de proiecție realizată dintr-un aliaj metalic care are un potențial electronegativ. Cu această tehnologie, ambele metale acționează ca un anod. Odată cu trecerea timpului, plasticul proiectorului suferă o distrugere.

Cea mai obișnuită astăzi este prima opțiune, deoarece este mai rapidă și mai ușoară. Cu ajutorul acestei tehnologii, puteți face față diferitelor tipuri de coroziune:

 • intercristalină;
 • alamă de crăpare din cauza tulpinilor excesive;
 • coroziunea cauzată de influența curenților electrici rătăcitori;
 • coroziune pătrată, etc.

Protecția metalului împotriva coroziuniiTrebuie menționat faptul că prima tehnică permite prelucrarea structurilor metalice de dimensiuni mari, iar protecția chimică galvanică este proiectată numai pentru produsele mici.

Tehnologia Galvanic este foarte popular în Statele Unite, în țara noastră, este aproape nu este utilizat ca conducte de tehnologie dispozitiv din Federația Rusă nu implică procesarea izolație specială, care este necesară pentru protecția galvanică.

Fără o astfel de acoperire, coroziunea oțelului crește sub influența apei subterane, ceea ce este extrem de important pentru toamnă și primăvară. În perioada de iarnă după glaciația apei, procesul de coroziune este inhibat considerabil.

Descrierea tehnologiei

Protecția catodică la coroziune se realizează cu ajutorul unui curent electric constant aplicat piesei de prelucrat și face ca potențialul piesei de prelucrat să fie negativ. Redresoarele sunt adesea folosite în acest scop.

Obiectul care este conectat la sursa curentului electric este considerat un "minus", adică catodul, iar solul împământat este un anod, adică un "plus". Condiția principală este prezența unui mediu conductor bun. Pentru conductele subterane este solul.

Atunci când se implementează această tehnologie între sol (mediu conductiv electric) și obiectul care urmează a fi prelucrat, trebuie menținută diferența de potențial dintre electrocură. Valoarea acestui indicator poate fi determinată utilizând un voltmetru cu rezistență ridicată.

Caracteristici ale muncii eficiente

Tipul de coroziuneCoroziunea este adesea vinovata pentru depresurizarea conductelor. Datorită deteriorării structurii metalului, pe structură se formează crăpături, caverne și lacrimi. Această problemă este extrem de importantă pentru conductele subterane, deoarece acestea sunt în permanență în contact cu apele subterane.

Tehnica catodului în această situație permite minimizarea procesului de dizolvare și oxidare a aliajului metalic prin schimbarea potențialului inițial de coroziune.

Rezultatele testelor practice indică faptul că potențialul de polarizare a aliajelor metalice cu ajutorul tehnicii catodice încetinește coroziunea.

Pentru a obține o protecție eficientă, potențialul catodic al materialului utilizat pentru crearea conductei trebuie să fie redus prin intermediul unui curent electric constant. În această situație, viteza de coroziune a metalului nu va depăși zece micrometri pe an.

În plus, protecția catodică este cea mai bună soluție pentru protejarea subterană a conductei sub influența curenților electrici rătăciți. Curenții rătăciți sunt o încărcătură electrică care pătrunde în sol în timpul funcționării unui fulger, mișcării trenurilor electrice și așa mai departe.

Pentru a asigura protecția anticorozivă, pot fi utilizate linii electrice sau generatoare portabile care funcționează cu motorină sau gaz.

Echipament special

În scopul asigurării protecției, stațiile speciale. Acest echipament include mai multe noduri:

 • sursa de curent electric;
 • anod (împământare);
 • un punct de măsură, control și gestionare;
 • cabluri și cabluri de conectare.

Ce produse metalice trebuie protejateStația de protecție anodică asigură protecția mai multor conducte care sunt adiacente una de cealaltă. Reglarea curentului electric furnizat poate fi automată sau manuală.

Minerva-3000 este deosebit de populară în țara noastră. Indicatoarele de putere ale acestui VHC sunt suficiente pentru a proteja împotriva coroziunii aproximativ 40 de kilometri din conducta subterană.

Mijloacele instalării includ:

 • Avantajele tehnologieiratinguri de putere ridicată;
 • opțiunea de restabilire după repornire;
 • etanșeitatea îmbinărilor și ansamblurilor;
 • disponibilitatea sistemelor de control digital și comutarea modurilor;
 • posibilitatea de control de la distanță.

Monitorizarea de la distanță a echipamentului se realizează prin intermediul modulelor GPRS, care sunt integrate în proiectare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Curenții rătăciți și protejarea conductelor de apă împotriva coroziuniiCurenții rătăciți și protejarea conductelor de apă împotriva coroziunii
Tipuri de coroziune și caracteristicile acestoraTipuri de coroziune și caracteristicile acestora
Zincarea metalelor și tehnologia de galvanizareZincarea metalelor și tehnologia de galvanizare
Care conductă este mai bună pentru o conductă de apă?Care conductă este mai bună pentru o conductă de apă?
Producerea și utilizarea aliajului de cupru și zincProducerea și utilizarea aliajului de cupru și zinc
Coroziunea electrochimică: o descriere a procesului și a metodelor de combatereCoroziunea electrochimică: o descriere a procesului și a metodelor de combatere
Galvanizarea la cald a structurilor metalice: tehnologia de galvanizareGalvanizarea la cald a structurilor metalice: tehnologia de galvanizare
Descrierea și caracteristicile colțului zincatDescrierea și caracteristicile colțului zincat
Galvanizarea la rece a metalului: tehnologia și compușii aplicațiGalvanizarea la rece a metalului: tehnologia și compușii aplicați
Procesul de sudare prin frecare și caracteristicile saleProcesul de sudare prin frecare și caracteristicile sale
» » Caracteristicile protecției catodice a conductelor împotriva coroziunii
© 2021 amigdas.com