amigdas.com

Proprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentară

Aplicarea produselor alimentare din oțel inoxidabilAcest lucru este greu de crezut, dar oțelul inoxidabil a fost inventat numai în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Cu mii de ani înainte, omenirea nu a putut face față fenomenului de coroziune. Descoperirea capacității aliajelor de fier și crom pentru a rezista efectelor acizilor nu a schimbat imediat industria. Primele produse din oțel inoxidabil erau tacâmuri, produse ca și concurenți ai argintului tradițional. Pentru ca materialul nou să fie folosit nu numai pentru fabricarea furcilor și cuțitelor, a durat mulți ani.

Descrierea și proprietățile

După cum sa menționat deja, Prima aplicare de oțel inoxidabil găsită în bucătărie și în sali de mese. De atunci, sa stabilit ca un material universal pentru aproape toate ariile asociate procesării și depozitării alimentelor. Dar, din mai mult de 200 de tipuri de oțeluri inoxidabile, nu toată lumea se numește "oțel alimentar".

Faptul că termenul "alimente" nu este un standard sau o marcă, ci reflectă doar o posibilă modalitate de utilizare a materialului. Într-un spectru larg de nerzhaveek existente fiecare are un set unic de caracteristici, cum ar fi rezistența la coroziune, caracteristici mecanice, sensibilitatea la tratament, sudabilitate, preț, rezistență termică.

Din punct de vedere igienic, pentru materialele care intră în contact cu produsele, sunt importante următoarele proprietăți:

 1. În cazul în care se utilizează oțel inoxidabil de calitate alimentarănon-toxic;
 2. Neutralitatea chimică;
 3. Rezistenta la coroziune;
 4. Suprafață netedă;
 5. Absența porilor și a absorbției;
 6. Rezistență ridicată;
 7. Curățare ușoară.

În plus, aceste proprietăți ale materialului nu trebuie să fie încălcate după procesarea acestuia în produs și în timpul funcționării. Practic, toate oțelurile inoxidabile existente nu au efect asupra alimentelor și a apei potabile la contact. Dar utilizarea unui anumit brand este limitată la indicatori precum temperatura, durata interacțiunii, tipul de produs. Și, desigur, costul materialului însuși și prelucrarea acestuia.

Oteluri și aplicații

Mai jos este o listă a unor branduri bine-cunoscute de oțel inoxidabil de calitate alimentară.

AISI 304

Fabricarea vesela din otel inoxidabilAISI 304 (12X18H10) - aliajul cel mai folosit pentru contactele cu produsele. Clasic "alimente din oțel inoxidabil". Oțelul AISI 304 conține aproximativ 0,05% carbon, 18% crom și 8% nichel. Are o rezistență excelentă la coroziune la alcaline, umiditate atmosferică și apă naturală, este insensibilă la organele slabe și la mulți acizi anorganici. Are imunitate la soluții de sterilizare, rezistent la căldură.

Datorită plasticității sale și a bună sudabilitate, are cea mai largă gamă de aplicații. Toate aceste calități la un preț relativ scăzut fac AISI 304 cea mai bună alegere pentru designeri și designeri. Există neajunsuri semnificative în material: nu este recomandat pentru utilizare în medii cu concentrație mare de cloruri, are proprietatea de a se estompa în timpul funcționării.

Domeniu de aplicare:

 1. Produse din otel inoxidabil alimentarVeselă și vase de bucătărie;
 2. Chiuvete și blaturi de bucătărie;
 3. Containere pentru lapte;
 4. Rezervoare de bere și butoaie;
 5. Echipament de catering;
 6. Mașini și mecanisme pentru producția de alimente.

AISI 316

Chiuvete de bucătărie din oțel inoxidabilDupă gradul 304 din oțel inoxidabil, marca AISI 316 (03Х17Н14М2), poate este cea mai comună. Ambele se referă la austenitic, non-magnetic și termic non-întărire. Diferența principală între 316 și 304 este adăugarea de molibden la 2%. Aceasta din urmă mărește rezistența aliajului crom-nichel, permițând să reziste acțiunii mai multor solvenți și substanțe industriale, în special dioxidul de sulf. Și cel mai important - molibdenul este un inhibitor al pittingului cauzat de cloruri.

Soluțiile de clorură reacționează cu cromul și formează compuși cu acesta, lăsând fierul fără apărare împotriva oxidanților. Ca urmare, pe suprafața oțelului inoxidabil apar cochilii. Probabilitatea unei astfel de coroziuni în creștere crește la temperaturi ridicate, concentrații mari de clor și pH scăzut. Dacă acești factori corespund corect, vasul fabricat din materialul AISI 304 poate fi deteriorat în câteva ore. Datorită rezistenței de molibden la mediul agresiv, în general, și coroziunii pitting, în special în AISI 316 este mult mai mare.

Domenii de utilizare:

 1. Rezervoare din oțel inoxidabilContainere cu muraturi si apa de mare;
 2. Echipamente pentru depozitarea vinului;
 3. Containere pentru depozitarea alimentelor sarate;
 4. Elemente în producția de gemuri și pectină;
 5. Echipament de producere de sucuri de fructe.

AISI 430

Mese din otel inoxAISI 430 (08X17) - Un alt celebru "oțel inoxidabil alimentar". Se referă la oțeluri magnetice cu conținut redus de carbon. Are rezistență bună la coroziune în medii moderat corozive și este dificil de oxidat la temperaturi ridicate. Oțelul este foarte puternic, prelucrat prin diferite metode de deformare, dar are sudabilitate limitată, deci nu este utilizat în produse sudate pentru structuri dinamice sau șocuri. Fiind un material de ferită, AISI 430 este susceptibil de fractură fragilă la temperaturi scăzute și, prin urmare, nu este aplicabil în condiții criogenice.

Deoarece aliajul nu conține nichel și molibden, costul său este mai mic decât cel al seriei 300. AISI 430 este o coroziune simplă și calitatea oțelului rezistent la căldură, care își găsește utilizarea în zonele în care există simplă și necesită condiții dure pentru a menține rezistența la aceasta, la o temperatură moderat ridicată:

 1. Ustensile de bucătărie din oțel inoxidabilVase si ustensile;
 2. Chiuvete și mese;
 3. Detalii de mașini pentru vinificație;
 4. Echipamente tehnologice pentru productia de alimente.

Cele trei branduri de oțel inoxidabil alimentar descrise, pe lângă versatilitatea lor, au o calitate mai importantă: preț scăzut, și a câștigat popularitatea lor. Mai mult de jumătate din sortimentul mondial se încadrează pe oțelurile 304, 316 și 430. Pe lângă acestea, există o mare varietate de aliaje cu proprietăți unice care pot satisface cerințele cele mai complexe ale designerilor.

Aplicații de oțel inoxidabil de calitate alimentară
Țevi din oțel inoxidabil din oțelDomeniul de aplicare al oțelului inoxidabilRafturi pentru bucătărie din oțel inoxidabilRezervoare de sucuri din inoxInstalații de purificare a apei din inox
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudareCum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudare
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Caracteristicile și compoziția oțelului inoxidabilCaracteristicile și compoziția oțelului inoxidabil
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Oțel inoxidabil 40x13: caracteristic și aplicațieOțel inoxidabil 40x13: caracteristic și aplicație
Oțel pentru cuțite: caracteristici comparative ale aliajelor buneOțel pentru cuțite: caracteristici comparative ale aliajelor bune
Balustrade si garduri din otel inox: FotoBalustrade si garduri din otel inox: Foto
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Selecția sârmei de sudură pentru semiautomatSelecția sârmei de sudură pentru semiautomat
Oțel deteriorat: caracteristici, istorie, domeniu de aplicareOțel deteriorat: caracteristici, istorie, domeniu de aplicare
» » Proprietăți și aplicații ale oțelului inoxidabil de calitate alimentară
© 2021 amigdas.com