amigdas.com

Mastita intr-o vaca: cum sa tratezi aceasta afectiune?

Cum să tratați mastita într-o vacăMastita la vaci este o boala destul de periculoasa, ceea ce reduce calitatea si cantitatea de lapte. Forma neglijată a bolii poate duce chiar și la moartea animalului. Mastita se dezvoltă ca rezultat al complicațiilor postpartum, care sunt completate de încălcări ale hrănirii și întreținerii. Luați în considerare mai detaliat cum să tratați mastita la o vacă acasă.

Cauzele bolii

Mastita este o inflamatie a glandei mamare la o vaca care afecteaza un animal de orice varsta, insa gravida si lactatia sunt primele aflate in pericol. Agenții cauzali ai bolii sunt stafilococi și streptococi. Mai rar este boala cauza altor agenți patogeni.

Există factori care contribuie la penetrarea infecției în țesutul ugerului animalului. Acestea includ:

 • încălcarea standardelor de igienă în timpul mulsului și întreținerea unei vaci;
 • mușcături și traumatisme ale ugerului;
 • complicații după naștere;
 • greșeli greșite după făt.

În plus, factori predispozitivi la dezvoltare bolile sunt:

 • Alimentele constau în principal din siloz;
 • utilizarea de pelete de bard și de bere;
 • lipsa de fân.

De asemenea, la o scădere a imunității conduce adynamia și conținutul aderent. Infecția începe prin încălcarea normelor de salubritate - lipsa gunoiului, păstrarea într-o încăpere cu curenți, recoltarea precoce a gunoiului de grajd.

Forme și simptome

În funcție de manifestările clinice, se disting următoarele forme ale bolii:

 • Manifestarea mastitei la vaciSubclinic (ascuns). Acesta curge imperceptibil și nu apare în exterior. Forma latentă a bolii este diagnosticată prin numărarea celulelor somatice conținute în lapte, precum și prin analiza microflorei care este eliberată. Dacă mastita subclinică a fost detectată precoce, atunci ea poate merge în formă clinică.
 • Seroasă. Această formă se dezvoltă imediat după făt. Simptomele bolii includ umflarea și roșeața ugerului. Zona inflamată se îngroațește, iar atingerea devine fierbinte. În consistența sa, laptele devine foarte lichid, care amintește de apă, în care se găsesc adesea fulgi albi.
 • Boala limbii albastre. Se poate dezvolta în timpul alăptării, dar se dezvoltă de obicei în primele două săptămâni după ce vaca a fătat. Procesul inflamator afectează un sfert din uger, iar în al treilea - pe a cincea zi nuzulează dimensiunea unui mazăre care apare în sfârcuri. În unele cazuri, acestea sunt capabile să ajungă la dimensiunea ouălui unui porumbel. Apariția nodulilor este asociată cu coagularea cheagurilor de canale de lapte. Nadoy reduce, iar laptele devine apos, conținând fulgi albi de cazeină.
 • Purulentă. Această formă de mastită se caracterizează prin formarea unei garnituri pe uger, în regiunea căreia se ridică de obicei temperatura. În lapte, se găsește un amestec de puroi. Temperatura corpului animalului poate crește până la 40 - 41 de grade.
 • Clinică. În acest caz, se observă edemul și compactarea întregului uger. Laptele este interzis să mănânce și conține fulgi și bulgări. Edemul apare ca urmare a blocării alveolelor și a canalelor, prevenind scăparea laptelui.
 • Hemoragică. Aceasta este o complicație a mastitei catarale. Dezvoltarea sa survine în primele săptămâni după făt și se caracterizează prin edeme și înroșirea jumătății de uger. În lapte există amestecuri de sânge, se obține o culoare roz sau roșiatică.
 • Fibroase. De obicei se dezvoltă din cauza complicațiilor de mastită catarală. În acest caz, părțile individuale ale ugerului pot fi afectate. În țesuturi există numeroase hemoragii și puroi care încep să apară.

diagnosticare

Cum se trateaza mastita la vaciAnterior sa crezut că testele rapide pentru mastitis sunt ineficiente și pentru confirmarea lor este necesar să se țină un eșantion de afirmație. Dar, în practică, un astfel de test nu și-a dovedit eficacitatea. Pentru a identifica mastita, în primele zile după făt se recomandă lapte de lapte pentru analiză și această procedură trebuie efectuată o dată pe lună până la alăptare. În restul timpului, analiza trebuie făcută după începerea vacei și cu 14 zile înainte de făt.

În cazul în care nu este posibil să se livreze lapte într-un laborator veterinar, atunci o vaca poate fi examinată pentru prezența bolii la domiciliu. Pentru aceasta, cumpărați plăcile de control MKP-1 și MKP-2, precum și o soluție de 5% a medicamentului Dimastin. Din fiecare fracțiune a ugerului dintr-o celulă, un ml de lapte trebuie golit și apoi adăugați aceeași cantitate de Dimastin. Lichidul trebuie amestecat cu o tijă de sticlă. După aceea, în 15 minute conținutul celulelor va începe să se schimbe.

Rezultatele cercetării pot fi următoarele:

 • lichidul a ramas omogen - animalul este sanatos;
 • prezența cheagurilor de tip jeleu - probabilitatea de a avea o boală;
 • cheaguri pronunțate - mastita de vaca;
 • culoarea crimson și roșu - patologie;
 • culoare portocalie - fără abatere.

Deoarece primele picături de lapte conțin bacterii, ele sunt exprimate într-un vas separat, deoarece puteți obține un rezultat fals pozitiv.

Tratamentul mastitei la vaci

Dacă este detectată o mastită la o vacă, tratamentul la domiciliu trebuie efectuat în conformitate cu următoarele reguli:

 • Care sunt simptomele mastitei?o vacă bolnavă trebuie izolată de restul turmelor și să creeze condiții confortabile pentru aceasta (pace, căldură);
 • ar trebui să organizeze o dietă specială pentru animale, inclusiv în dieta sa alimentară uscată, bogată în fibre;
 • lapte de vaca de 3-4 ori pe zi, foarte atent și numai manual, deoarece mulsul frecvent eliberează ugerul din tot conținutul;
 • Pentru a preveni re-infectarea, pentru proceduri trebuie folosite doar instrumentele de unică folosință.

Este strict interzisă încălzirea ugerului la mastitis, deoarece căldura promovează proliferarea rapidă a microflorei patologice. Toate compresele și unguentele trebuie utilizate numai într-o formă ușor caldă.

Tratamentul cu medicamente

Cum se trateaza mastita la vaci? Deoarece această boală conduce la modificări ale ugerului animalului și, de asemenea, afectează foarte mult bunăstarea vacilor, tratamentul trebuie să fie cuprinzător. Baza terapiei este formată din antibiotice. Dar este recomandabil să le folosițio în perioada uscată, deoarece, în timpul alăptării, un astfel de medicament face laptele nepotrivit pentru consum.

Formele severe de mastită la vacile sunt tratate efectiv cu următoarele medicamente:

 • Mastitsid;
 • Penersin;
 • Mastisan.

Introduceți medicamentul în uger folosind un cateter și această procedură trebuie făcută în 3 până la 4 zile. Particularitatea acestor mijloace este că laptele poate fi consumat după 5 zile după tratament.

Mastita seroasă la vaci este tratată cu injecții de novocaină, care se administrează intravenos. De asemenea, unguentele ihtiol sau camfor trebuie să fie frecate în uger. Tratamentul mastitei purulente se efectuează prin irigarea ugerului cu apă rece și perfuzarea unei soluții de ihtiol, streptocid, mangan, Rivanol.

Tratamentul la domiciliu

Mastita la o vacăMulte forme de mastită tratați cu succes acasă. În stadiul inițial al bolii, spălarea cu un decoct de urzică sau soluție salină ajută la un masaj ulterior. Umerul ar trebui să fie ușor întins de sus în jos, mărind astfel circulația sângelui, iar pumnii și masele stagnante încep să iasă prin mamelon.

Puteți trata mastita fibroasă și catarrală cu aplicații de lut. Pentru a face acest lucru, ar trebui să pregătiți o soluție de lut roșu sau alb cu adăugarea de decoct de planta, șarpea și urzica. Amestecul rezultat trebuie lubrifiat cu ugerul și lăsat peste noapte, iar dimineața este spălat cu un decoct de păpădie sau urzică. Datorită unor astfel de aplicații, durerea este eliminată și, în plus, au un efect antibacterian.

Argila este adesea folosită pentru aplicații cu oțet. Pentru a face acest lucru, puneți 2 până la 3 linguri de oțet de masă într-un litru de apă și se adaugă argila la soluție într-o consistență lichidă. Se recomandă ca astfel de aplicații să se facă timp de trei zile, iar pe locul al patrulea se adaugă comprese de parafină. Parafina trebuie să fie încălzită într-o baie de apă, după care este aplicată într-un loc de durere. Pentru a păstra căldura, zona lubrifiată trebuie acoperită cu un film.

Mastita de vindecare poate fi, de asemenea, prin introducerea în gelul mamelonelor din suc de aloe și prelucrarea ugerului cu o lampă de cuarț cu ambalajul său ulterior. Acest lucru ajută la menținerea cald.

Prevenirea bolilor

Cure mastita la vaci nu atât de ușor, pentru a proteja animalul de această boală formidabilă, este necesar să se ia măsuri preventive. Ele sunt după cum urmează:

 • Înainte de muls, trebuie să vă spălați mâinile și umerii;
 • Animalul trebuie păstrat curat, pe o așternută uscată, care este în mod regulat înlocuită;
 • pentru a crește imunitatea vacei, dieta sa include vitamine, probiotice și enzime;
 • cu ugerul ar trebui să fie tratate cu atenție, fără a permite acestuia să doară;
 • mulgerea vacii trebuie să fie regulată, deoarece orice abatere de la regimul de muls poate duce la fenomene stagnante și la dezvoltarea procesului inflamator;
 • după făt, trebuie să se asigure că vițelul a aspirat tot colostrul și laptele de la uger, iar rămășițele trebuie exprimate neapărat.

Ca măsură preventivă după făt, trebuie să tratați pielea de uger cu Mastiprotect sau Uberol.

Astfel, mastita este o problema destul de comuna intre vaci. Cel mai adesea, boala afectează animalele imediat după făt și în timpul alăptării. Prin respectarea măsurilor prevenirea și tratamentul în timp util al bolii pot păstra sănătatea vacilor, precum și pentru a evita dezvoltarea unor complicații grave.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să laptezi și să distribui o capră înainte și după lambingCum să laptezi și să distribui o capră înainte și după lambing
Cât durează vacă: durata vieții și ceea ce îi afecteazăCât durează vacă: durata vieții și ceea ce îi afectează
Cabana de vacă: semne ale modului în care o vacă dă naștereCabana de vacă: semne ale modului în care o vacă dă naștere
Câți ani trăiește vacă și ce afectează?Câți ani trăiește vacă și ce afectează?
Mastita la o capra: specie, cum se trateazaMastita la o capra: specie, cum se trateaza
Cum să alegeți numele potrivit pentru o vacă și numele de vițelCum să alegeți numele potrivit pentru o vacă și numele de vițel
Simptomele și tratamentul mastitei la o mamă care alăpteazăSimptomele și tratamentul mastitei la o mamă care alăptează
Cât de mult lapte dă o vacă pe zi?Cât de mult lapte dă o vacă pe zi?
Ce trebuie sa faci cu mastita, cum sa tratezi acasa?Ce trebuie sa faci cu mastita, cum sa tratezi acasa?
Mastita intr-o pisica: simptome si tratament, cauzeMastita intr-o pisica: simptome si tratament, cauze
» » Mastita intr-o vaca: cum sa tratezi aceasta afectiune?
© 2021 amigdas.com