amigdas.com

Prostatectomie radicală și reabilitare după intervenție chirurgicală

Cum este efectuată prostatectomia radicală?Prostatectomia este o operație complexă care se efectuează în cancerul de prostată. Aceasta presupune îndepărtarea completă a tumorii afectate de prostată. Până în prezent, această operație este considerată cea mai eficientă metodă de tratare a cancerului de prostată.

Tratamentul operativ este recomandat pacienților atunci când nivelul PSA nu depășește 20ng / ml. În acest caz, pacientului i se garantează o speranță de viață de peste zece ani.

Prostatectomia radicală nu se efectuează în următoarele cazuri:

 • Pacientul are o intoleranță individuală la anestezie.
 • Există boli grave decompensate ale inimii și vaselor de sânge.
 • Se dezvăluie problemele legate de activitatea sistemului nervos central.
 • Coagulabilitatea proastă a sângelui.

Medicii refuză, de asemenea, o intervenție chirurgicală dacă face mai mult rău pacientului decât bine. Adică, pacientul are boli concomitente severe, conform cărora prognosticul este chiar mai rău decât în ​​cazul cancerului de prostată.

Chirurgia se efectuează sub anestezie generală și necesită pregătire preoperatorie. După prostatectomie radicală, pacientul trebuie în mod necesar să fie supus reabilitării.

Tipuri de prostatectomie radicală

În tratamentul cancerului de prostată, este utilizată prostatectomia radicală, deoarece nu are nici un rost să reținem orice parte a glandei afectate. Mai mult, în majoritatea cazurilor, chirurgii în scopuri preventive elimină ganglionii limfatici și țesuturile din apropiere. Acest lucru este necesar pentru a exclude posibilitatea metastazelor.

În funcție de mărimea și echipamentul clinicii, prostatectomia radicală poate fi efectuată în mai multe variante, fiecare dintre acestea având următoarele caracteristici:

 • Indicații pentru intervenții chirurgicale: prostatectomie radicalăPicioare. Accesul la glandă se face prin spațiul dintre sfincter și scrot. O astfel de intervenție radicală are un șir de dezavantaje: este necesară îndepărtarea unei părți din pachetul neural, este dificil să se apropie de ganglionii limfatici pentru îndepărtarea lor, o problemă cu funcționarea organelor pelvine după operație. Din acest motiv, acest tip de prostatectomie radicală nu este practic utilizat astăzi.
 • Este stânjenit. Cu această operație, accesul la glandă se face printr-o tăietură de la buric la oasele pubian. Aceasta asigură o îndepărtare rapidă și ușoară a glandei, a veziculei seminale și a ganglionilor limfatici din apropiere. În plus, o astfel de operație permite medicilor să studieze starea organelor pelvine, să păstreze toate plexurile nervoase și să îndepărteze în mod calitativ toate țesuturile în care pot fi localizate metastazele.
 • Vezicală. Cu această operație, îndepărtarea fierului prin incizia suprapubică a vezicii urinare. Aceasta este o variantă foarte traumatică a operației, care presupune riscul complicațiilor.

Prostatectomia laparoscopică a fost aplicată relativ recent. În timpul unei astfel de operații, accesul la glandă și țesuturile din apropiere este efectuat prin trei incizii mici în cavitatea abdominală. Au manipulatori și un endoscop. Toate manipulările pe care medicul le monitorizează prin intermediul monitorului deasupra mesei de operare.

La efectuarea prostatectomiei radicale laparoscopice, astăzi complexul robotic specializat "Da Vinci" este cel mai adesea folosit.

Principalul avantaj al acestei operații este posibilitatea de conservare completă a fasciculelor neuronale responsabile pentru urinare și erecție. Adică, pacientul va putea să conducă o viață normală după operație.

Reabilitare după prostatectomie

Fără măsuri reabilitare, pacientul nu va putea reveni la o viață normală după prostatectomie radicală. Reabilitarea este împărțită în două perioade.

Reabilitarea precoce postoperatorie

După eliminarea radicală a prostatei, pacientul trebuie internat timp de 2 săptămâni. Această perioadă se datorează naturii traumatice și complexității intervenției chirurgicale. După aceasta, pacientul are nevoie de îngrijire medicală de înaltă calitate. În particular, în timpul operației pacientul trebuie să aibă un cateter urinar. Îngrijirea de calitate pentru el este posibilă numai într-un spital. În plus, perioada postoperatorie timpurie este periculos pentru posibilitatea complicațiilor, cu care este imposibil să se gestioneze în afara spitalului:

 • Cum funcționează reabilitareaInfecție. Ele manifestă hipertermie generală și stare generală de rău. Dezvoltarea lor este asociată cu posibile încălcări ale regulilor de asepsie în timpul intervenției chirurgicale și de bandajare ulterioară. Combaterea complicației poate fi cu antibiotice și salubritate regulată a vezicii urinare cu o soluție de furacilin.
 • Sângerare. Se detectează prin cheaguri de sânge care apar în cateter. Defecțiunea se datorează unei homeostaze insuficiente în timpul intervenției chirurgicale. Ar trebui să se acorde atenție faptului că apariția sângelui minor în urină în prima zi după operație este norma.
 • Strângerea uretrei. Această complicație conduce la probleme cu deturnarea urinară. Problema este că într-o zonă a glandei îndepărtate din interiorul unui țesut cicatricial al uretrei se extinde. Pentru a preveni această complicație, pacienții sunt sfătuiți să bea cel puțin 2 litri de apă pe zi. În acest caz, dacă vă opriți proliferarea țesutului conjunctiv eșuează, atunci pacientul va trebui să se mute o altă operație, dar tratamentul stricturii.

Reabilitarea postoperatorie târzie

După ce pacientul părăsește spitalul, va trebui să aștepte cel puțin o lună purtați un bandaj special. Apoi, în termen de 3 luni a fost interzis să lucreze fizic și să ridice greutăți de peste 3 kilograme. Dar pentru a merge și a fi în aer curat pentru pacient, dimpotrivă, aveți nevoie cât mai mult posibil.

În cazul în care funcționarea persoanei operate nu este legată de muncă fizică, el va putea reveni la locul de muncă la câteva săptămâni după descărcarea de gestiune din spital.

Principala problemă a bărbaților care au suferit prostatectomie radicală este impotența. Potrivit statisticilor, Disfuncția erectilă apare la 75% dintre pacienți, care afectează negativ nivelul lor de trai. Faceți față problemei care a apărut după prostatectomia radicală, puteți:

 • Cum să conduceți un pacient după o intervenție chirurgicalăRecepția pentru noapte a inhibitorilor de fosfodiesterază. Este vorba despre Viagra sau Levitra. Primul medicament este prescris la 50 mg pe zi, al doilea la 10 mg pe zi.
 • Utilizați un dispozitiv special - constructor de vid cel puțin de două ori pe zi în fața dușului.
 • Injecțiile de alpostadilom, determinând o erecție permanentă în 4 ore. Setarea corectă a injecțiilor este predată de urolog.
 • Utilizarea locală a medicamentelor care conțin nitroglicerină, papaverină și minoxidină.
 • Dacă metodele descrise mai sus sunt ineficiente, medicii prescriu protezele penisului.

Pentru a reduce perioada de recuperare, persoanele care suferă o intervenție chirurgicală trebuie, dacă este posibil, efectua exerciții specializate, dezvoltând mușchii pelvieni. Acest lucru va ajuta la rezolvarea posibilelor incontinențe urinare și la dezvoltarea disfuncției sexuale.

Dacă pacientul nu poate efectua exerciții terapeutice, atunci el poate folosi întotdeauna electromyostimulatori. Aceste dispozitive, prin impulsuri electrice, afectează mușchii din podea pelviană, determinându-i să se contracte și să se consolideze.

În perioada de reabilitare, nu va exista un exces de băi de duș și nămol ascendent. Puteți obține aceste proceduri în timpul tratamentului sanatoriu.

Din păcate, pacientul va trebui să renunțe la conducere. Adevărat, pentru doar câteva luni.

Pentru a menține sănătatea sexuală, un om trebuie cât mai curând posibil pentru a reveni la activitatea sexuală. Masturbarea este permisă chiar și în perioada postoperatorie timpurie.

Este dificil să se supraestimeze rolul dieta corectă în reabilitare după prostatectomie. Pentru a restabili sănătatea cât mai curând posibil, pacientul ar trebui să renunțe la alimentele sărate, picante și grase. În dieta sa ar trebui să fie produse de lapte acru și legume. Va trebui să renunțe la băuturi cu cofeină și alcool. De asemenea, pentru a stimula activitatea vezicii urinare, pacientul trebuie să bea o cantitate suficientă de lichid.

concluzie

Ce complicații pot exista?După orice operație posibile recidive, prin urmare, pacienții trebuie să fie în mod obligatoriu observați la expert și să predea analizele privind nivelul de PSA din sânge. Dacă medicii observă creșterea PSA în timp, ei vor putea să facă față recidivelor biochimice ale bolii cu ajutorul terapiei hormonale. Uneori este necesar să se recurgă la metode mai severe de tratament: chimioterapie și radiații.

Perioada de reabilitare după prostatectomie radicală poate dura până la 2 ani. Aceasta înseamnă că pacienții trebuie să fie răbdători.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?
Septoplastia septului nazalSeptoplastia septului nazal
Pregătirea pentru biopsie a prostateiPregătirea pentru biopsie a prostatei
Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?Am nevoie de o intervenție chirurgicală pentru adenomul prostatic de gradul 2?
Cancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostateiCancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostatei
Cancerul de prostată 3 grade: prognoza speranței de viațăCancerul de prostată 3 grade: prognoza speranței de viață
Tratamentul cancerului vezicii urinare la bărbațiTratamentul cancerului vezicii urinare la bărbați
Inflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratamentInflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratament
Boli ale prostatei: simptomeBoli ale prostatei: simptome
Corecția viziunii laserului: metode și prețuriCorecția viziunii laserului: metode și prețuri
» » Prostatectomie radicală și reabilitare după intervenție chirurgicală
© 2021 amigdas.com