amigdas.com

Panleucopenie la pisici: simptome, forme ale bolii și tratament

Mai degrabă pentru a trata o panleucopenie la o pisicăPanleukopenia este o boală virală mortală care, în absența tratamentului, duce la moartea unui animal de companie. Virusul care provoacă boala este stabil în mediul extern și este viabil pentru o perioadă lungă de timp. Este foarte important să luați măsuri pentru a preveni înfrângerea pisicii, în caz de suspiciune, trebuie să căutați imediat asistență de la un specialist.

Boala are deseori alte nume: pisica felina, parteria parvovirusa, gastroenterita infectioasa, tifosul.

Surse de infecție

Virusul care provoacă boala poate fi eliberat în mediu cu fecale, saliva sau secreții din nasul unei pisici bolnave sau nou infectate.

Un animal de companie se poate infecta, dacă se utilizează un castron pentru hrănirea animalelor.

Panleucopenia este foarte contagioasă, astfel încât pisicile fizice nu sunt necesare pentru pisici.

Pisicile cu infecție intrauterină se nasc neviabile sau moarte.

Virusul dinozaurilor feline nu este periculos pentru o persoană sau un câine. Ea afectează numai pisica.

Virusul bolii este rezistent la efectele mediului extern. El nu moare la înălțime temperatură și congelare, atunci când este expus la soluții de dezinfectare.

Purtătorii virusului pot deveni insecte care suge sânge, iar infecția în dezvoltarea intrauterină este, de asemenea, posibilă.

În mod special, virusul infectă indivizii tineri, pentru un om și alte specii de animale, virusul nu reprezintă un pericol.

Virusul panleucopeniei afectează toate sistemele și organele unei pisici. În special, măduva osoasă, sistemul limfatic, plămânii, inima și vasele de sânge, suprafețele mucoase ale tractului gastro-intestinal suferă.

Ca urmare a efectului său într-un timp scurt, se produce deshidratarea corpului, o încălcare a activității cardiace, o tulburare a sistemului digestiv. Aproape jumătate din pisicile nevaccinate adulte mor cu tratamentul corespunzător, boala a 90% din pisoii duce și la moarte.

Formele bolii

Există trei forme de panleucopenie la pisici:

 • O formă super-rapidă sau fulgere se dezvoltă în pisoi mici și animale tinere timp de până la un an. Boala se dezvoltă foarte repede. Semnele bolii se dezvoltă literalmente înaintea ochilor noștri. Pisica devine foarte slaba, isi pierde apetitul, refuza apa, tremura. Haina are un aspect murdar și neplăcut. În unele cazuri, animalul poate avea semne de rabie: fotofobia - animalul este ciocanit într-un colț, speriat de sunete. Apoi, pisicile sunt vărsate cu spumă de culoare galbenă și diaree cu descărcări sângeroase. Pisicile mici nu reacționează la mamă, se mișcă prost și, de regulă, mor după 1-2 zile.
 • În forma acută a bolii, care afectează adulții, există o lipsă de apetit, respirație grea, slăbiciune a animalului. Pisica crește brusc temperatura corpului, începe să provoace vărsături de diaree galbenă și apoasă. După câteva zile, vărsăturile devin mucoase, cu impregnări sângeroase. Animalul respiră foarte des cu gura deschisă, apare o tuse uscată, membranele mucoase devin cianotice. De asemenea, poate exista o descărcare din ochi și nas, pe acoperirea pielii există inflamație de culoare roșie. Un animal are spasm de laringe și durere în stomac datorită a ceea ce nu poate bea. În absența tratamentului, o pisică moare într-o săptămână. Simptomele formei acute sunt observate în primele două zile. Recuperarea cu o terapie adecvată are loc în decurs de 7-10 zile. Dar, chiar și pentru o lungă perioadă de timp animalele recuperate vor fi infectate cu HIV, virusul subliniind în mediu cu fecale și urină, secreții oculare și ale nasului.
 • Forma subacută este posibilă la pisicile vaccinate. Cele mai multe dintre ele cu tratament în timp util se recuperează rapid. Semnele bolii sub formă subacută sunt slab manifestate și boala trece timp de 10-14 zile.

Simptomele panleucopeniei la pisici

Primele simptome ale bolii manifestată în animal după câteva zile. Boala se caracterizează prin următoarele simptome:

 • Simptomele panleucopeniei la pisicio creștere a temperaturii corpului animalului la 40 de grade;
 • slăbiciune și somnolență;
 • vărsături spontane de culoare galbenă și diaree cu un miros neplăcut și neplăcut și cu patch-uri sângeroase;
 • îngroșarea ganglionilor limfatici ai intestinului, care, atunci când sunt palpatați, sunt ca șiruri și dureroase pentru animal;
 • uscarea pielii, lana devine nervoasa;
 • o scădere accentuată a greutății.

Diagnosticul bolii

Dacă pisica are unele semne ale bolii, ar trebui să măsurați imediat temperatura. La temperaturi ridicate, trebuie să căutați îngrijire veterinară.

Medicul trebuie informat dacă pisica este vaccinată, dacă a intrat în contact cu alte animale, dacă are acces la stradă, cum sa schimbat starea ei de sănătate și alte comportamente.

După examinare, medicul trebuie să simtă intestinele animalului pentru a identifica posibila îngroșare și pentru a efectua un test pentru panleucopenie.

Pericolul bolii este, că nu fiecare proprietar de animale de companie va acorda atenție schimbărilor din corpul animalului și va căuta imediat ajutor, ca urmare a faptului că animalul ar putea muri.

Un medic veterinar care examinează o pisică cu febră, vărsături și tulburări de scaun, diagnostichează mai întâi o tristețe.

Pentru a clarifica diagnosticul, animalul ia sânge și fecale pentru analiză, tampoane din nas. Boala se caracterizează printr-o scădere a nivelului leucocitelor din sânge, care este un semn al bolii.

Tratamentul panleucopeniei

Simptomele boliiÎn acest sens, că virusul este rezistent la efectele mediului extern, nu există nici un tratament pentru boală. Tratamentul se efectuează ținând seama de manifestarea individuală a simptomelor în conformitate cu schema întocmită de medicul veterinar.

De obicei, terapia vizează eliminarea simptomelor și distrugerea virusului în corpul animalului.

Pentru tratamentul bolilor folosind imunomodulatoare droguri Fosprenil, Vitafel, Entirostat creat pe baza unei imunoglobuline și de a distruge virușii în corpul animalului. Utilizarea acestor medicamente este posibilă numai în doza prescrisă de medicul veterinar. Utilizarea neautorizată a medicamentelor poate duce la moartea animalului.

De obicei, Fosprenil pentru tratamentul felidelor, pisica este utilizată în conformitate cu următoarea schemă:

 • 1-2 zile: 4 injecții;
 • 3-10 zile: 3 injecții;
 • 11-13 zile: câte 2 injecții fiecare;
 • 14-15 zile: o injecție.

Dozajul depinde de greutatea animalului. Animalele cu greutatea de 1 kilogram aplică 0,2 ml de medicament, pisicile de până la 5 kg utilizează 0,5 ml.

Este important să se desfășoare activități de tratare a deshidratării. În acest scop, utilizați o soluție de clorură de sodiu în doza indicată de medic. În absența vărsăturilor, puteți utiliza Regiodron cu glucoză.

Pentru a mări diuraza diurnă, dați vitaminele de pisică din ierburi diuretice: merișor, mure, sau coada-calului.

Utilizarea antibioticelor este posibilă prin numirea unui medic. Se dorește distrugerea microflore patogene.

Fibrele care conțin fier vor deveni un mijloc de prevenire a anemiei la o pisică. Acestea sunt prescrise în combinație cu complexe vitamin-minerale.

Pentru a restabili metabolismul în corpul animalului, trebuie să utilizați medicamentul Catosol, care este utilizat timp de 7 zile sub formă de injecții într-o doză strict prescrisă.

Pentru îndepărtarea spasmelor din stomac și intestine, se recomandă utilizarea medicamentelor spasmolitice No-shpy și Dibazol.

Pentru a grăbi recuperarea animalelor de companie trebuie respectate următoarele reguli:

 • Boala CatTrebuie să curețe imediat scaunul și să vomite;
 • Tavă pentru procesare cu ajutorul detergenților și dezinfectanților;
 • Curățați ochii și nasul animalului de secreție;
 • Zilnic în aer o premisă și să-și petreacă în ea curățenie umedă;
 • Nu se recomandă forțarea pisicii. Dacă este necesar, hrăniți în porții mici și numai cu alimente prajite;
 • Este interzisă folosirea medicamentelor tradiționale și alcoolului pentru tratament.

complicații

În cazul în care animalele au supraviețuit bolii la o varsta frageda sau avansat, el poate dezvolta o serie de consecințe negative sub formă de încălcări ale sistemului respirator și digestiv al inimii si vaselor de sange.

În nici un caz nu se poate ignora vaccinarea pisicii.

profilaxie

Cum să tratați panleucopenia la pisiciO măsură preventivă eficientă împotriva panleucopeniei este vaccinarea în timp util a animalului. Când se administrează vaccinul, pisica dezvoltă o imunitate permanentă, care va proteja animalul în timpul anului.

Animalul este vaccinat după dehelmintizare preliminară. Utilizarea vaccinului pentru pisoi este permisă de la vârsta de 9 săptămâni, după care vaccinul este reintrodus după trei săptămâni.

Dacă pisica sa recuperat dintr-o boală periculoasă, trebuie luate măsuri pentru a preveni oa doua infecție a animalului de companie.

Pentru a face acest lucru, manipulați cu atenție instalațiile de dezinfectare în care a fost păstrat pisica bolnavă, precum și așternutul, tava și castronul animalului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Simptomele unei ciume la o pisică: simptome și cum trebuie tratateSimptomele unei ciume la o pisică: simptome și cum trebuie tratate
De ce pisicile iubesc valerienii și cum funcționează pisicile?De ce pisicile iubesc valerienii și cum funcționează pisicile?
Cum se manifestă alergia la pisici și cum să scapi de eaCum se manifestă alergia la pisici și cum să scapi de ea
Nasul fierbinte și uscat într-o pisică: motiveNasul fierbinte și uscat într-o pisică: motive
Câte ore pe zi pisicile dorm?Câte ore pe zi pisicile dorm?
Calcitvirus la pisici: simptome și tratamentCalcitvirus la pisici: simptome și tratament
Peritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentulPeritonita virală la pisici, simptome. Diagnosticul, tratamentul
Punga pentru câini: semne, simptome, tratamentPunga pentru câini: semne, simptome, tratament
Micoplasmoza la pisici: simptome și tratamentMicoplasmoza la pisici: simptome și tratament
Bolile Cat: cum o persoana trateaza diareea unei pisici, fotografieBolile Cat: cum o persoana trateaza diareea unei pisici, fotografie
» » Panleucopenie la pisici: simptome, forme ale bolii și tratament
© 2021 amigdas.com