amigdas.com

Structura și funcția cavității bucale

Descrierea gurii umaneCavitatea orală este legătura inițială a tractului digestiv. Ca orice formare anatomică, are limitele sale: de sus - cerul, de jos - cadrul muscular, în fața dinților, și pe lateral - obrajii.

Cavitatea orală are două mesaje: cu mediul extern prin fanta gurii și cu faringe, prin izmutul faringelui.

Structura cavității orale

Cavitatea orală este împărțită în două secțiuni: vestibulul gurii și de fapt cavitatea orală. Pragul este spațiul care se află între buze și obrajii din față și dinții din spate. Cavitatea proprie este spațiul dintre dinți și intrarea în faringe - un căscat.

gură

Buzele au o structură musculară, la baza cărora se află mușchiul circular al gurii, care este acoperit de membrana mucoasă din interior și pielea din exterior. Pielea pătrunde în mucoasă pe buzele superioare și inferioare, cu formarea de chingi. Mucoasele epiteliului sunt acoperite cu canale de deschidere ale glandelor salivare mici, care joacă rolul de hidratare și digerare a alimentelor.

obrajii

Obrajii sunt un mușchi bucal care este acoperit din exterior cu piele, care are porii și părul, iar din interior, membrana mucoasă a gurii este un epiteliu plat multistrat. Între mușchii de mestecat și bucală se află corpul gras al obrazului - corpul lui Bisha, a cărui funcție principală este folosită în copilărie - suge.

Gumele și cerul

Descrierea structurii gumeiGingiva este un țesut moale care acoperă maxilarul superior și inferior, procesele alveolare și înconjoară gâtul dintelui. În gingii se disting două părți: gratuit și alveolar. parte alveolara fixedly aderente la țesuturi subiacente - oase, și are o formă liberă a unui triunghi al cărui vârf ascuțit este situat între dinți și îndreptat spre suprafața mestecare a unui dinte, formând papila interdentară.

Gingiva este partea vizibilă a parodonțiului, joacă rolul restauratorului dintelui în gaura alveolară, formând un ligament puternic.

Cerul este format din două părți: moale și solid. Împreună formează peretele superior al cavității orale. În față este unul greu, iar în spatele este un cer moale.

  • Structura palatului dur. Cerul ferm are o structură osoasă. Se compune din procesele palatine ale maxilarului superior de pe ambele părți și din părțile orizontale ale oaselor palatine. Ele sunt topite cu formarea cusăturii cerului. Pe cusătura mucoasă corespunde banda albă, de-a lungul căreia faldurile palatale.
  • Structura palatului moale. Cerul moale are o structură musculară. În spate, cerul moale trece în perdea palatină, care se termină cu o limbă în formă de con. De-a lungul marginilor palatului moale merge în arc - palato-lingual și velopharyngeal care formează gaura mindalikovuyu, în cazul în care amigdalelor palatine. Compoziția cerului și arcade include următorii mușchi: mușchi lueta strecurat, VELUM musculare-podnimatel, palato-lingual, mușchii velopharyngeal.

limbă

Limba este un organ muscular, de aceea are un potențial motor puternic. Mușchii acoperă membrana mucoasă, care se conectează cu fibrele musculare. În membrana mucoasă a limbii există conducte excretoare de glande, formațiuni limfatice, receptori. Acest corp ocupă aproape întregul volum al cavității orale. Principalele funcții ale limbajului, ca un corp al digestiei - mestecare, înghițire, suge. Limbajul participă, de asemenea, la formarea discursului. În plus, participă la recunoașterea gustului datorită receptorilor de gust.

Limba are o structură destul de complexă. În ea se disting următoarele părți: corp, vârf, rădăcină, spate.

Pe spate și pe corp există un număr mare de muguri gustative: în formă de fir, în formă de ciupercă, în formă de frunze, gât.

  • Filiforme. Aceste papile au forma unui con, vârfurile lor terminându-se cu adaosuri racemose. Ele sunt localizate pe întreaga suprafață a limbii.
  • Descrierea gustativelor limbiiCiuperci. Localizarea lor este marginea spatelui limbii. Numărul aproximativ al acestor papile este de 20. În formă de conuri sunt formațiuni mai mari decât cele anterioare.
  • Leaf. Sunt situate pe marginile organului, în principal în partea din spate. În structură sunt pliuri, dintre care sunt caneluri.
  • Cutată. Într-un alt mod, astfel de papile sunt numite "înconjurate de un arbore". Sunt situate pe canelura de frontieră dintre rădăcină și corpul limbii. Ele au o formă cilindrică mare. Numărul acestor papile poate ajunge la 11 bucăți.

Între corp și rădăcina limbii se află marginea de margine, Ea are forma unui unghi obtuz, la capul căruia este o gaură orb.

dantură

Persoana are următoarele dinți: molari mari, molari mici, colți, incisivi. Dintele este conectat la găurile alveolar adendix printr-un compus special - vkolachivaniem.

Structura dintelui.

Deasupra gingiei se formează o parte a dintelui, care se numește coroană. În interiorul gumei este rădăcina, iar gâtul dintelui este acoperit de ea. Substanța principală a dinților este dentina. În zona coroanei este acoperită cu smalț, iar dentina rădăcinii este acoperită cu ciment.

În interiorul rădăcinii dintelui este un canal, care se termină cu o gaură în vârful rădăcinii, în care vasele intră în vase și nervi.

Numele dințilorPentru o persoană se caracterizează o schimbare a dinților. După cum se știe, există dinți de lapte și există dinți indigeni.

Toți dinții de lapte din gură ar trebui să apară până în al doilea an de viață. Pentru a înțelege dacă vârsta copilului corespunde numărului de dinți din lapte, utilizați formula. N = n-4. N este numărul de dinți ai laptelui și n este vârsta copilului în luni. Dentiție totală din lapte 20.

Apoi dintii de lapte cad și de la 6-7 ani au început să apară molarilor, care sunt deja 32: 6 molar - molari mari, premolar 4 - premolari, 4 canini, 4 incisivi în maxilarul superior, inferior structura maxilarului a unui număr de dinți similare.

Structura și localizarea glandelor salivare mari

Glandă salivară parotidă

Este o glandă proteică alveolară. Este cea mai mare glandă salivară, masa poate ajunge la 30 de grame. Acest organ glandular se află în spatele fosa mandibulară, iar partea anterioară trece la maxilarul inferior sau, mai degrabă, la suprafața anterioară a mușchiului masticator. De pe suprafața anterioară a glandei se extinde conducta excretorie, care intră în gură, care se deschide în regiunea a 2 molari din maxilarul superior. Secretul acestei glande salivare nu conține mucin.

Glanda salivară sublingvă

Este o cameră de aburi. Se ocupă de fundul gurii, adiacent limbii. Are o formă alungită, masa fiind aproximativ egală cu 5 grame. Acest organ glandular produce un secret de tip mucus. Canalul terminal al glandei se deschide cu papila hioidă. În plus, glanda are și alte canale, care sunt mai mici, se deschid pe folia hyoid.

Glanda salivară submandibulară

Structura acestei glande este alveolar-tubulară. Localizarea acestuia este partea laterală a cavității orale. Pe partea de sus este membrana mucoasă a gurii, dinspre partea inferioară - mușchii maxilarului inferior și a limbii, iar în spatele ei sunt localizați mușchii limbii. Canalul de glandă salivară iese în partea inferioară a cavității orale, în papila hioidă.

Funcțiile cavității orale

Principalele funcții ale cavității bucale sunt consecința faptului că gura este legătura inițială a sistemului digestiv. În plus, rolul acestui departament în respirație, în formarea discursului este mare.

1. Funcția digestivă

  • Descrierea funcțiilor cavității bucalePrelucrarea mecanică a produselor alimentare. Această funcție include măcinarea, amestecarea hranei, umezirea pieselor cu saliva.
  • Primele etape ale digestiei. Acest lucru se datorează faptului că saliva conține deja enzime care sunt implicate în digestia carbohidraților - amilază.
  • Dezinfectarea alimentelor. Saliva conține lizozim, care are proprietăți bactericide.
  • Formarea hranei pentru alimente. Bucățile comestibile se formează datorită prezenței mucinei în saliva. Oferă adezivitate alimentară, ceea ce îl face mai alunecoasă. Acest lucru facilitează procesul de ingestie.

2. Funcția respiratorie

După cum știți, o persoană poate respira prin nas și prin gură. Cel mai adesea, respirația prin gură este observată la efort fizic ridicat, cu congestie nazală, o curbă a septului nasului.

3. Funcția de formare a vorbirii

În gura în formarea de vorbire joacă un rol important de limbaj, care este capabil de a face un număr mare de mișcări. Participați, de asemenea, la formarea de sunete de dinți și de cer.

4. Funcția de analizor

Este asociat cu prezența în limbii gustative, care conțin receptori. Receptorii transmit semnalul prin fibrele nervoase către sistemul nervos central, unde semnalul este transformat și analizat. Deci, în cavitatea orală există o analiză a gustului. În plus față de mugurii de gust, există receptori mecanici care definesc conexiunile tactile, termice, de determinare a temperaturii alimente.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este salivarea, cauzele și consecințele încălcării saleCe este salivarea, cauzele și consecințele încălcării sale
Când începeți să vă spălați dinții copiluluiCând începeți să vă spălați dinții copilului
Ulcerele limbii: cauze și cum trebuie tratateUlcerele limbii: cauze și cum trebuie tratate
Ce este faringe și orofaringe ale omului: structură, funcțiiCe este faringe și orofaringe ale omului: structură, funcții
Cum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adeseaCum să vă spălați dinții în mod corespunzător și adesea
Cum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratamentCum se tratează inflamația mucoasei orale: mijloace și metode de tratament
Cât de des trebuie să-mi schimb periuța de dințiCât de des trebuie să-mi schimb periuța de dinți
Cauze de respirație urâtă și cum să se ocupe de eleCauze de respirație urâtă și cum să se ocupe de ele
Cartilajul cricoid, nepereche al laringelui: structura și funcțiile acestuiaCartilajul cricoid, nepereche al laringelui: structura și funcțiile acestuia
Importanța sanitării regulate a cavității bucale și obținerea unui certificatImportanța sanitării regulate a cavității bucale și obținerea unui certificat
» » Structura și funcția cavității bucale
© 2021 amigdas.com