amigdas.com

Clasa de rezistență a clapetei și marcarea

Clasa de rezistență a bolțurilorAstăzi, alegerea elementelor de fixare este extrem de mare. Ele sunt folosite pentru a conecta componente de diferite modele, crescând, de asemenea, fiabilitatea lor și rezistența la stres. În funcție de scopul pieselor filetate, ele trebuie selectate pe baza clasei de rezistență a șuruburilor.

Caracteristici de alegere

Clasa de rezistență a acestor componente depinde în principal de gradul și clasa de rezistență a oțelului, utilizate în producția lor. De exemplu, în cazul în care structura nu este supusă unui stres grav, atunci ne putem concentra în siguranță pe componentele cu grad scăzut.

Dacă vor fi folosite în structuri critice, de exemplu, macarale turn, fără produse cu rezistență ridicată, acestea nu vor funcționa.

Conceptul clasei de rezistență a elementelor de fixare filetate

Toți parametrii tehnici ai acestor piese trebuie să respecte GOST 7817-70. Ea enumeră tipurile de aliaje care pot fi utilizate pentru fabricarea lor. Deoarece există mai multe tipuri de produse, toate au un scop specific. În funcție de clasă, desemnarea lor se schimbă.

Clasele de rezistență

Marcarea șuruburilorGOST 1759.4-87, în funcție de caracteristicile mecanice ale pieselor, implică divizarea acestor produse în unsprezece categorii. Regulile de decodificare a denumirilor lor nu trebuie să provoace probleme grave - multiplicarea cu 100 de cifre situate în fața punctului permite determinarea unui astfel de indicator ca rezistența la tracțiune a materialului bolțului. Pentru ao măsura, utilizați unitatea - N / mm2. De exemplu, denumirea 4.6 presupune că produsul are un parametru de rezistență la tracțiune de 400 N / mm2.

Înmulțirea celei de-a doua cifre cu 10 permite cunoașterea parametrului exponent al efortului de solicitare (solicitarea la care aliajul devine supus deformării plastice). De exemplu, pentru categoria 3.6, va fi de 60%.

Atunci când se calculează sarcini în îmbinările filetate, se obișnuiește să se stabilească o anumită marjă de siguranță în ceea ce privește indicele de solicitare a randamentului.

Bolțurile aparținând unui grup de produse cu rezistență ridicată trebuie să aibă o rezistență la tracțiune de cel puțin 800 MPa. Acestea au găsit o largă aplicare în acele industrii, în care sunt impuse cerințe stricte de fiabilitate asupra structurilor. Acest grup include toate detaliile începând cu categoria 8.8. Piulițele de înaltă rezistență, la rândul lor, ar trebui considerate produse de clasă de cel puțin 8,0.

Caracteristicile șuruburilor de marcare,Ar trebui menționat acest lucruCategoria de rezistență a pieselor filetate depinde nu numai de materialul lor, dar și tehnologia de fabricație. Practic, toate șuruburile care fac parte din grupul de produse cu rezistență ridicată sunt produse prin metoda debarcării, iar mașinile semiautomate speciale sunt utilizate pentru a forma firul. După prelucrare, produsele sunt supuse unui tratament termic adecvat. Etapa finală de producere a șuruburilor de înaltă rezistență este acoperirea.

Echipamentul tehnologic utilizat pentru eliberarea pieselor prin metoda debarcării este foarte diversificat. Există modele capabile să producă aproximativ 200 de unități pe minut. Principalul material pentru producerea lor este aliajele cu conținut scăzut de carbon și aliate. Principala cerință pentru acestea este cantitatea de carbon. Conform documentației, acest parametru nu trebuie să depășească 40%.

Un exemplu excelent de astfel de materiale poate fi 20KP, 40X, 20G2R și altele. Datorită aplicării diferitelor tipuri de tratamente termice, este posibil să se producă părți dintr-un material care aparține unor categorii diferite de rezistență. Ca un exemplu, luați în considerare oțelul 35, din care puteți face următoarele produse:

  • 5.6 - realizat prin prelucrarea produsului pe mașinile de frezat și de frezat.
  • 6,6, 6,8 - ștanțare volumetrică.
  • 8.8 - după prelucrare produsul este supus întăririi.

Clasificarea șuruburilor de înaltă rezistență presupune disponibilitatea unor produse foarte specializate utilizate în unele industrii. Toate caracteristicile lor sunt descrise în documentația de reglementare specială. Pe lângă faptul că șuruburile specializate pot fi diferite în ceea ce privește opțiunile de execuție, pentru desemnarea cărora sunt utilizate literele:

  • U - vorbește despre posibilitatea utilizării elementului de fixare la temperaturi de până la -40 ° C. Este demn de remarcat faptul că scrisoarea este cel mai adesea nespecificată în desemnare.
  • CL - condițiile de temperatură sunt întărite și un astfel de produs poate fi utilizat la -65 ° C.

Desemnarea pieselor

Principalele tipuri de șuruburi și denumirea produsuluiSistemul de marcare a elementelor de fixare filetate a fost creat de Organizația Internațională pentru Standardizare (ISO). Trebuie remarcat faptul că standardele, create în perioada sovietică, s-au bazat pe principii similare. Cu toate subtilitățile de decodificare, marcarea șuruburilor poate fi găsită în documentația tehnică relevantă.

Trebuie notat că simbolurile trebuie să fie aplicate în mod obligatoriu pe toate șuruburile și bolțurile, cu un diametru de 6 mm. Produsele cu diametru mai mic pot fi etichetate conform dorințelor producătorului. Elementele fabricate în conformitate cu tehnologia de tăiere a metalelor nu pot fi marcate.

Clasa de rezistență a oțelului

De cele mai multe ori, desemnarea este aplicată pe fața de capăt sau pe suprafața laterală a capului șurubului. În cel de-al doilea caz, ar trebui folosite semne în profunzime. Pentru parametrul înălțimii simbolurilor convexe, există mai multe cerințe în funcție de mărimea produsului:

  • 0,1 mm - pentru dispozitive de fixare cu diametrul filetului până la 8 mm.
  • 0,2 mm - șuruburi cu diametrul filetului cuprins între 8 și 12 mm.
  • 0,3 mm - pentru toate produsele, cu fir mai mare de 12 mm.

Unele documente de reglementare reglează geometria conexiunilor filetate. De exemplu, în conformitate cu GOST 7798-70, produsele trebuie să aibă un cap hexagonal și să aparțină clasei normale de precizie.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Oțeluri de unelte: grade carbon și aliajeOțeluri de unelte: grade carbon și aliaje
Caracterizarea și aplicarea titanului și a aliajelor bazate pe acestaCaracterizarea și aplicarea titanului și a aliajelor bazate pe acesta
Caracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10тCaracteristicile și decodificarea oțelului de calitate 12x18n10т
Otel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicareOtel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicare
Grad de oțel 65g: caracteristici și aplicareGrad de oțel 65g: caracteristici și aplicare
Care este clasa și gradul de betonCare este clasa și gradul de beton
Caracteristicile sortimentului de armare și a zonei sale transversale în funcție de gostCaracteristicile sortimentului de armare și a zonei sale transversale în funcție de gost
Caracteristicile, caracteristicile tratamentului termic și aplicarea oțelului 40xCaracteristicile, caracteristicile tratamentului termic și aplicarea oțelului 40x
» » Clasa de rezistență a clapetei și marcarea
© 2021 amigdas.com