amigdas.com

Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai

Cum se măsoară capacitatea baterieiBateriile sunt utilizate în toate dispozitivele mobile și în mașini. Ele sunt capabile să furnizeze energie unei rețele electrice mici, precum și a dispozitivelor electronice. Cu toate acestea, capacitatea lor scade treptat cu timpul. Pentru a încărca în timp util sau înlocui bateria utilizată, trebuie să știți cum să verificați capacitatea bateriei.

Conceptul de capacitate a bateriei

Proprietatea principală a oricărei baterii este capacitatea sa. Acest parametru arată cât timp bateria poate furniza o putere completă pentru sarcină. De exemplu, în cazul în care capacitatea este de 55 amperi-ora, bateria poate servi un curent de 1 amper timp de 55 de ore pentru a finaliza descărcare. În timpul funcționării prelungite a capacității sale a bateriei poate scădea datorită plăcilor de sulfatare și de a reduce densitatea electrolitului, precum și din alte motive. Gradul de încărcare a bateriei poate fi verificat cu un multimetru.

Test de baterie auto cu multimetru

Pentru funcționarea completă a mașinii trebuie să vă mențineți bateria în stare de funcționare și să-i testați parametrii. Pentru a afla cum să testați capacitatea bateriei cu un multimetru, trebuie să înțelegeți principiile de funcționare ale acestui dispozitiv. Un multimetru poate măsura:

 • Tensiune constantă și alternativă;
 • Curent continuu și curent alternativ;
 • rezistență;
 • frecvență;
 • Tensiunea de deschidere a tranzițiilor semiconductoare ale diodelor și tranzistoarelor.

O baterie complet încărcată asigură întotdeauna o anumită tensiune, chiar dacă este conectată o sarcină.

Cum să aflați capacitatea reală a bateriei

Prin urmare, se recomandă verificarea capacității atunci când sarcina este conectată la bornele bateriei. Încărcarea optimă poate fi selectată de la un bec cu faruri de fază lungă, evaluat la 35-40 wați.

Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetruSarcina poate fi conectată după cum urmează: priza lămpii este conectată la borna pozitivă a bateriei, iar borna centrală la borna negativă. Pentru a face acest lucru, puteți folosi clipuri speciale pe fire - crocodili, iar lumina ar trebui să fie aprinsă. Este necesar să așteptați 2 - 3 minute înainte de verificări ulterioare. Dacă în acest timp lumina lămpii începe să se estompeze, încărcarea bateriei este mult mai slăbită și capacitatea acesteia nu poate fi verificată. În caz contrar, este necesar să conectați multimetrul la baterie: sonda neagră la borna negativă, roșu - la cea pozitivă. Trebuie selectat modul de măsurare a tensiunii DC.

Dacă contorul afișează valori mai mari de 12,4 volți, atunci bateria este în regulă și încărcarea va dura o perioadă lungă de timp. Dacă valorile se află în intervalul de la 12 la 12,4 V, bateria funcționează încă, dar în curând va trebui să fie încărcată.

Dacă multimetrul indică mai puțin de 12 V, bateria trebuie încărcată rapid.

Cum se măsoară orele de amperi

Ce ar trebui să fac dacă trebuie să înțeleg cum să măsoară capacitatea bateriei în amperi? Pentru a face acest lucru, există o metodă de descărcare de gestiune. Astfel de acțiuni sunt efectuate:

 1. Măsurarea capacității bateriilorTrebuie să încărcați bateria până la limită;
 2. Verificați încărcarea prin măsurarea tensiunii la bornele cu multimetru;
 3. Verificați densitatea electrolitului cu un hidrometru, nu trebuie să fie mai mică decât valorile definite pentru bateria utilizată;
 4. Atașați la încărcarea bateriei în mod succesiv în avans a puterii cunoscute (de exemplu, bec la 24 wați) și multimetru în modul de măsurare DC;
 5. La bornele bateriei trebuie conectat un alt dispozitiv de măsurare în modul de măsurare a tensiunii DC;
 6. La momentul inițial al fluxului curent, începe să conteze timpul;
 7. Urmăriți al doilea ecartament într-un moment în care tensiunea este redusă la jumătate;
 8. Înmulțiți curentul produs de baterie în timpul experimentului cu numărul de ore care au trecut de la începutul curentului. Această valoare este dimensiunea capacității bateriei.

Dacă valoarea obținută este foarte diferită de cea dată în caracteristicile tehnice ale bateriei, atunci merită să vă gândiți să înlocuiți bateria, deoarece resursele sale sunt deja foarte epuizate.

Măsurarea capacității bateriei telefonului

Baterie pentru mașinăUneori, când cumperi un smartphone nou, trebuie să-i cunoști parametrii. Verificarea capacității bateriei poate fi necesară, de exemplu, dacă noul telefon începe să se descarce foarte repede. Câteva zeci de aplicații au fost dezvoltate atât pentru sistemul de operare Android, cât și pentru iOS, ceea ce va ajuta la determinarea parametrilor bateriei smartphone. Cele mai multe dintre ele oferă doar date aproximative, deoarece este destul de dificil să verificați capacitatea bateriei. Pentru multe aplicații, este nevoie de mult timp pentru a lucra cu setările bateriei. Iată câteva aplicații, după ce ați studiat ceea ce puteți face cea mai bună alegere pentru testare.

Nova Battery Tester

Acest utilitar va putea verifica rapid bateria prin determinarea punctelor sale slabe. După descărcare și prima rulare, se conectează la serverul de pe Internet și determină modul de operare pe baza caracteristicilor telefonului pe care a fost instalat. Dacă nu există un astfel de model în baza de date, atunci proprietarul va trebui să introducă el însuși toți parametrii smartphone-ului și să îi adauge în baza de date. După aceea, va fi posibil să lucrați cu bateria.

Aplicația efectuează automat verificări. Trebuie doar să o pregătiți corespunzător pentru a lucra și să monitorizați dispozitivul în timpul testelor.

 1. Pentru a vă pregăti, trebuie să aduceți încărcarea bateriei la 70%;
 2. Rulați utilitarul și executați comanda "Caracteristică încărcare";
 3. În meniul "Setări" selectați "Opțiuni de testare", sub-elementul "Rapid";
 4. Deconectați Internetul de pe telefon și faceți clic pe butonul "Executați un test rapid";
 5. Luminozitatea maximă a ecranului va fi setată și aplicația va începe să funcționeze, la care dispozitivul va fi descărcat la 12%;

După test, se afișează capacitatea medie a bateriei. De asemenea, puteți vedea opțiunea "Secundă pe diviziune", care arată câte secunde încărcarea bateriei a scăzut cu 1%.

Cum să verificați starea și performanța unei baterii auto

Widget pentru monitorul bateriei

Dacă aplicația anterioară a calculat rapid capacitatea bateriei, dar cu o eroare mare, aceasta funcționează mult timp, dar cu o precizie ridicată. Cum se utilizează acest utilitar:

 1. Accesați setările și selectați detectarea automată a curentului;
 2. Specificați capacitatea bateriei, care este indicată fie pe carcasa acesteia, fie în documentația dispozitivului;
 3. Apoi, trebuie să specificați cât de des vor fi primite datele. Este mai bine să părăsiți elementul "Implicit";
 4. Finalizați setarea făcând clic pe butonul "Afișați mA în istorie".

Această setare vă va permite să aflați toate datele necesare despre acumulator, dar nu va crea neplăceri atunci când utilizați smartphone-ul. Cu cât programul va funcționa mai mult, cu atât vor fi mai precise datele.

Programe similare sunt disponibile și pentru laptopuri, tablete și alte dispozitive mobile.

Verificarea capacității baterieiPrin analogie cu bateriile auto Testul de capacitate poate fi de asemenea realizat cu un multimetru pentru bateriile portabile. De asemenea, este necesar să atașați sondele multimetre, respectând polaritatea, la bornele bateriei, să le comutați la modul de măsurare DC și să măsurați timpul de descărcare a bateriei până când se epuizează complet. Desigur, trebuie să vă amintiți că, în acest fel, puteți scana doar o unitate complet încărcată. Capacitatea va fi egală cu produsul curentului de descărcare de gestiune pe durata experimentului. Cu toate acestea, această metodă nu este suficient de precisă, deoarece este dificil să se mențină un curent constant de descărcare în timpul întregului experiment.

Există câteva modalități de a determina capacitatea bateriei, unele mai precise, unele mai consumatoare de timp, altele necesită unelte speciale sau abilități. Pentru fiecare situație, puteți alege modalitatea adecvată de determinare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetruCum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetru
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să încărcați bateria mașinii cu un încărcătorCum să încărcați bateria mașinii cu un încărcător
Cum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecțieCum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecție
Cum să încărcați corect bateriile litiu-ionCum să încărcați corect bateriile litiu-ion
Cum să reparați o baterie cu șurubelnițăCum să reparați o baterie cu șurubelniță
Cum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetruCum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetru
Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetruCum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru
Cum se măsoară tensiunea cu un voltmetruCum se măsoară tensiunea cu un voltmetru
Scheme de încărcare pentru bateria autoScheme de încărcare pentru bateria auto
» » Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai
© 2021 amigdas.com