amigdas.com

Ce este simbioza și care sunt tipurile ei

Ce este o simbioză și ce fel de ea există în natură?În 1877, Albert Bernhard Frank a folosit termenul de "simbioză", folosit anterior pentru a se referi la oamenii care trăiesc împreună într-o comunitate, pentru a descrie relațiile reciproce în licheni. Definiția a variat printre oamenii de știință în favoarea faptului că ar trebui să se refere numai la o reciprocitate constantă, în timp ce alți oameni de știință credeau că aplică definiția la orice tip de interacțiune biologică durabilă.

După 130 de ani de dezbateri, manualele moderne privind biologia și ecologia utilizează o definiție mai largă, în care înseamnă simbioza toate tipurile de interacțiuni.

Unii oameni de știință susțin că simbioza este principala forță motrice a evoluției. Ei cred că conceptul darwinian al evoluției datorat concurenței este incomplet. Și ei spun și asta evoluția se bazează pe cooperare, interacțiunea și dependența reciprocă dintre organisme.

Ce este simbioza?

Simioza este orice tip de interacțiune biologică apropiată și pe termen lung între diferite organisme biologice, fie interacțiune reciprocă, comensă sau parazită. Organismele implicate în simbioză pot fi de aceeași specie sau diferite.

simbioză poate fi obligatorie, adică unul sau ambii simbionți sunt complet dependenți unul de altul sau opțional (opțional), atunci când organismele pot trăi independent.

Simbioza este de asemenea clasificată prin atașamentul fizic- simbioza, în cazul în care organismele au o unire corporală, se numește simbioză conjunctivă, iar o simbioză în care nu se află într-o alianță se numește simbioză disjunctivă. Când un organism trăiește pe altul, se numește ectosimbioza și dacă unul dintre parteneri locuiește în interiorul țesuturilor celuilalt, aceasta este o endosimbioză.

Simbioză obligatorie și opțională

Simbioza este de diferite tipuri - atât partener avantajos, cât și distrugătorRelațiile pot fi obligatorii atunci când unul sau ambii simbionți sunt complet dependenți unul de celălalt. De exemplu, în licheni, care constau în simbioză fungică și fotosintetică, partenerii fungali nu pot trăi singuri. Algele sau bacteriile cianice din licheni, cum ar fi Trentepohlia, pot trăi de obicei independent unul de celălalt și prin urmare simbioza lor este opțională (opțional).

Interacțiunea fizică

Endosimbioza este orice relație simbiotică în care un simbiont trăiește în țesuturile altui fie în interiorul celulelor, fie în interiorul celulelor. Exemplele includ:

  • bacteriile de fixare a azotului care trăiesc în nodul rădăcină de pe rădăcinile legumelor;
  • actinomicitele - bacteriile de fixare a azotului, numite Frankia, trăiesc în nodurile rădăcinii arinului;
  • algii monocatenari care trăiesc în coralii de formare a recifurilor;
  • bacterii endosimmbioane, oferind nutrienți necesari aproximativ 10-15% din insecte.

Ectosimbioza, numită și exosimmioză, este orice relație simbiotică în care trăiește simbiontul pe suprafața corpului gazdei, inclusiv a suprafeței interioare a tractului digestiv sau a canalelor glandelor exocrine. Exemple de acest lucru includ ectoparazitele, cum ar fi păduchii, exosymbionts commensal, cum ar fi scoici care se atașează la fălcile de balene baleen.

mutualism

Mutualismul sau altruismul reciproc interspecific este relația dintre diferite specii. În general, numai interacțiunile de-a lungul vieții asociate cu un contact fizic și biochimic apropiat pot fi considerate simbiotice. Mutualismul poate fi fie obligatoriu pentru ambele specii, obligatoriu pentru unul, sau opțional pentru altul, sau opțional pentru ambele.

Clovnul de pește și actinia - un exemplu de simbioză reciproc avantajoasăUn procent mare de erbivore au o floră intestinală mutilată, care îi ajută să-și digere materiile vegetale. Această floră intestinală este protozoare sau bacterii. Recifele de corali sunt rezultatul reciprocității dintre organismele coralice și diferitele alge care trăiesc în ele. Cele mai multe plante terestre și ecosisteme terestre se bazează pe reciprocitate între plantele care absoarbe carbonul din aer și ciupercile miocrizale care ajută la extragerea apei și a mineralelor din sol.

Un exemplu de simbioză reciprocă este relația dintre clovni de pește și anemone marine. Pește - clovnul ventilă apa, la rândul său, tentaculele stinging ale anemonei protejează clovnul de prădători. Mucusul special pe clovn îl protejează de tentaculele de mișcare.

Exemple incitante de schimbare obligatorie există între vierii tubulari și bacteriile simbiotice care locuiesc în orificii hidrotermale. Viermele nu are un tract digestiv și este complet dependent de simbioții săi interni pentru hrănire. Bacteriile oxidează fie hidrogen sulfurat, fie metan, pe care îl aduc un vierme.

Există, de asemenea, multe specii de furnici tropicale și subtropicale care au dezvoltat relații foarte complexe cu anumite specii de copaci.

comensualitate

Crabul și actinia de crăciun coexistă împreunăÎn comensalism, se descrie relația dintre două organisme vii, în care unul are un avantaj și altul nu provoacă daune sau asistență semnificative. Acest termen vine de la cuvântul englezesc commensal, care este folosit pentru interacțiunea socială umană.

Relațiile commensale pot include un organism care utilizează altul pentru transport sau pentru locuință sau poate include și un singur organism, folosind altceva creat după moartea sa (metabioză). Exemple de metabioze sunt:

  • crabii de iertare;
  • folosind scoici de molus, i de gastropod;
  • Păianjeni care construiesc păianjen pe plante.

parazitism

Relațiile parazitare sunt cele în care un membru pentru altul este dăunător. Acest fenomen este cunoscut și ca simbioză antagonistă sau antipatică. Simbioza parazitică ia multe forme, de la endoparaziți care trăiesc în interiorul corpului gazdei până la ectoparaziți care trăiesc pe suprafața sa. În plus, paraziții pot fi necrotici, adică uciși gazda lor sau biotrofici, ceea ce înseamnă că paraziți gazdele vii.

Parazitismul este o formă de simbioză care dăunează unuia dintre membriParazitismul biotrofic este un mod de viață extrem de reușit. În funcție de definiția utilizată, până la jumătate din toate animalele au cel puțin o fază parazitară în ciclurile lor de viață. În plus, aproape toate animalele au una sau mai multe taxe parazitare. Un exemplu de astfel de relație poate fi un acarian care se hrănește cu sângele gazdei sale.

Amensalizm

Amensalismul este un tip de relație care există în cazul unei specii oprimă sau distruge complet altul. Un exemplu este cultivarea unui răsad sub umbra unui copac matur. Un copac maturat poate privi o lumină soarelui necesară, iar dacă copacul matur este foarte mare, el poate absorbi apa de ploaie și poate epuiza substanțele nutritive ale solului.

Pe tot parcursul procesului, copacul matur nu este afectat de răsad. Dar dacă răsadul moare, copacul matur primește substanțe nutritive de la răsadul decăzut. Rețineți că aceste substanțe nutritive devin disponibile datorită descompunerii răsadului, și nu din răsadurile vii, care ar fi parazitism. Un exemplu este o nucă, o substanță secretoare care distruge multe plante erbacee din zona de rădăcină.

Sinnekroz

Synnecrosisul este un tip de simbioză rară, cu interacțiunea dintre specii Este dăunător pentru ambele organisme implicate. Aceasta este o condiție de scurtă durată, deoarece interacțiunea, în cele din urmă, duce la moarte. Acest termen este rar folosit.

coevoluției

Simioza este considerată una dintre forțele importante ale evoluțieiSimbioza este din ce în ce mai recunoscută ca o importantă forță selectivă de evoluție și multe specii au o istorie lungă de co-evoluție interdependentă. Conform teoriei endosimbiotice, evoluția este rezultatul unei simbiozități între diferite tipuri de bacterii. Această teorie este susținută de unele organele care se împart independent de celulă și de observația că unele organele par să aibă propriul genom.

Simbioza a jucat un rol important în co-evoluția plantelor cu flori și a animalelor care le polenizează. Multe plante, polenizate de insecte, lilieci sau păsări, au flori foarte specializate, modificate pentru a stimula polenizarea de către un anumit polenizator, care este de asemenea adaptat corespunzător.

Primele plante cu flori din istoria fosilelor au avut flori relativ simple. Adaptive Speciation a generat rapid o varietate de grupuri diferite de plante și, în același timp, speciația corespunzătoare a apărut în unele grupe de insecte. Unele grupuri de plante au dezvoltat nectar și polen mare lipicioase, în timp ce insectele au dezvoltat morfologii mai specializate pentru a accesa și recolta aceste surse alimentare bogate. În unele taxonii de plante și insecte, comunicarea a devenit dependentă, unde speciile de plante pot fi polenizate numai de un singur tip de insectă.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Subiectul studiului parapsihologiei și a ceea ce esteSubiectul studiului parapsihologiei și a ceea ce este
Care este mentalitatea, definiția și punctele de vedere diferite?Care este mentalitatea, definiția și punctele de vedere diferite?
Ce este empirismul, empirismul - definiție, dispozițiiCe este empirismul, empirismul - definiție, dispoziții
Determinismul și modul în care acesta este interpretat în filosofieDeterminismul și modul în care acesta este interpretat în filosofie
Voluntarismul - ce este, definiția din filosofieVoluntarismul - ce este, definiția din filosofie
Ce este filogeneza - psihologia sau jocul?Ce este filogeneza - psihologia sau jocul?
Dogmatismul - definiție, dogmatism în religie și filosofieDogmatismul - definiție, dogmatism în religie și filosofie
Definiția esenței adaptării în psihologieDefiniția esenței adaptării în psihologie
Exemple și descrierea simbiozelor în fauna sălbaticăExemple și descrierea simbiozelor în fauna sălbatică
Inhibarea reciprocă și lateralăInhibarea reciprocă și laterală
» » Ce este simbioza și care sunt tipurile ei
© 2021 amigdas.com