amigdas.com

Ce este un test de sânge pentru psa: transcrierea și metoda de conducere

Cum analiza câineluiantigenului specific prostatic (PSA) - un grup de elemente biologic proteine ​​din plasma sanguină muzhchin.Po conținutului său cantitativ poate cu certitudine spune despre semnele și simptomele de lucru organice a prostatei, de obicei - natura oncologica.

PSA: informații generale

Antigen specific prostatic Este o substanță proteică care aparține unei serii de glicoproteine, produse de celulele epiteliale ale prostatei.

concentrare semnificativă a PSA este o parte a secreției glandei prostatei, sarcina fiziologică principală este de a pregăti tractul urinar al penisului inainte de ejaculare efectivă (trece de irigare lui), în dizolvarea mucusului cervical si sperma lichefiere, care creează un progres favorabil în cavitatea uterină a spermei.

Unele cantități de PSA sunt în mod constant în serul de sânge. Cu anumite încălcări ale cancerului de prostată și a cancerului de prostată, numărul PSA crește cel mai adesea, ceea ce face posibilă evaluarea prezenței bolilor și a calității acestora în parenchimul prostatei.

Pentru prima dată, raportul dintre antigen specific prostatic în plasma sanguină pentru screening-ul de prostata au fost stabilite în 1981. De atunci, această cifră cu diferite grade de succes utilizate în practica medicală, în multe țări pentru a decripta boli maligne ale prostatei și hiperplazia benignă de prostată și prostatita.

Trebuie spus că, începând cu 2012, Statele Unite încep să renunțe lent la unicitatea datelor cantitative ale antigenului prostatic în raport cu tipul de cancer de prostată. Ei explică acest lucru prin faptul că o creștere a volumului de PSA în plasma sanguină nu indică întotdeauna prezența oncologiei, și un diagnostic greșit poate duce la fenomenul de diagnostic prelungit și tratament irelevant și incorect. În plus, tratamentul specific al cancerului de prostată este adesea caracterizat de riscurile de complicații sub formă de incontinență urinară și disfuncție erectilă.

Oricum, o creștere a numărului de antigen specific prostatic în plasma sanguină indică prezența bolii în glandă în 90% din cazuri. Dar este mult mai precis pentru a diagnostica tipul de boală și caracteristicile sale vor fi capabile doar de teste suplimentare. Din numărul total de bărbați cu un număr mare de PSA, cancerul este identificat în mod fiabil în numai 40%.

Indicatii pentru analiza PSA

Test de sânge pentru un câineDupă cum sa observat deja, o cantitate mare de PSA în plasma de sânge a bărbaților face posibilăsă suspecteze bolile oncologice prostata, precum și alte boli care necesită tratament terapeutic.

starea sanatoasa a prostatei determină anumite caracteristici cantitative ale prostatei-antigen, care este direct dependentă de vârsta bărbaților, ca ani PSA crește conținutul, se poate explica prin stratul productiv epiteliale de prostată îmbătrânire.

 • Până la vârsta de 50 de ani, conținutul normal de PSA din plasma sanguină nu trebuie să depășească 2,5 ng per ml.
 • 51-61 ani - nu mai mult de 3,6 ng / ml.
 • 61-70 ani - nu mai mult de 4,6 ng / ml.
 • Peste 70 de ani - nu mai mult de 5,6 ng / ml.

Spre deosebire de informațiile teoretice din cărțile de referință, în practică, medicina plasează un cadru ușor diferit pentru cantitatea optimă de PSA. Astfel, cea mai mare cantitate în vârstă de până la 50 de ani este conținutul de până la 4,1 ng / ml.

Este necesar să se spună că datele prag de 10 ng / ml explică prezența unei "zone gri", în acest caz, probabilitatea de patologie oncologică sau de altă natură este foarte mare. Dar efectuarea unei biopsii pentru excluderea maximă a oncologiei este în discuție. Deoarece intervenția excesivă în prostată nu este recomandată, din cauza rezistenței sale slabe la manipularea mecanică.

Modificările patologice ale prostatei pot apărea la orice vârstă. Dar, de cele mai multe ori, cantitatea inițială mare de antigen de prostată are loc după vârsta de 40 de ani, moment în care este recomandată examinarea anuală a prostatei. La o vârstă fragedă, sunt explicate vizitele la medic manifestarea unei anumite simptomatologii, care este caracteristică bolilor prostatei.

 • Ce este o analiză a câinilorExcreția urinară trece în porțiuni cu întârzieri prelungite între ele.
 • Sentimentul constant de lipsă de golire a vezicii urinare și o puternică senzație de durere.
 • Călătorii frecvente la toaletă, mai ales noaptea.

Prezența acestor simptome, precum și cantitatea mare de PSA în timpul analizei inițiale, determină necesitatea de a efectua manipulări și examinări suplimentare.

 • Rectal examen deget pentru prostata pentru consistenta glandei.
 • În timpul detectării sigiliilor, sunt atribuite un număr de examinări, inclusiv un studiu suplimentar privind PSA.
 • Un test de sânge, cu un conținut de antigen de prostată mai mare de 10 ng / ml, la rândul său, poate contribui la decizia de biopsie a prostatei.

În plus, există un număr de indicații pentru testul PSA:

 • dacă ecografia sau o examinare inițială cu degetul rectal au evidențiat anomalii ale structurilor anatomice ale glandei prostatei;
 • monitorizarea stării de prostată și a calității tratamentului în timpul unui tratament oncologic sau de altă natură;
 • având o rețea de vase sanguine destul de ramificate, pe fundalul creșterii productive crescute, structura prostatei este adesea predispusă la insuficiența trofică ca urmare a tulburărilor organice vasculare, adică a infarctului sau a ischemiei. Această situație cauzează și teste suplimentare pentru conținutul PSA;
 • după un regim terapeutic de tratament anti-tumoral, se efectuează PSA cel puțin o dată la 3 luni.

Cauzele PSA ridicate în plasma sanguină

În centrul conținutului crescut al antigenului prostatic, indiferent de tipul de boală a prostatei, este întotdeauna localizat patologia organică a epiteliului productiv prostata, care apare in anumite procese patologice.

Geneza prostată benignă

Boala hiperplaziei benigne de prostată (BPH) se caracterizează prin:

 • absența metastazelor în afara acestuia;
 • apariția formărilor nodulare din stratul glandei și celulele epiteliului.

Din ce motive este câinele înalt în sângeBPH este patologia comună la bărbați. Etiologia bolii nu este bine înțeleasă, dar există unele opinii medicale cu privire la dependența BPH de scăderea testosteronului și de vârsta pacientului, când vine momentul menopauzei bărbaților.

Până la un anumit timp, boala a fost numită "adenom de prostată", dar datorită calității ridicate a patologiilor și a prevalenței semnificative, boala a fost clasificată ca un alt grup nosologic.

Patogenia BPH se caracterizează printr-o creștere fizică a mărimii glandei prostatei și prin transformarea stratului epitelial productiv, ca rezultat al producerii unei cantități mari de PSA.

Cancerul sau carcinomul prostatic

Maligne afecțiuni oncologice caracterizate prin curent acut în etapele finale și Rezultate extrem de letale la bărbați (aproximativ 12% din populația totală a bărbaților). Substanțele atipice, spre deosebire de trecerea benignă, se dezvoltă numai din celulele epiteliale ale prostatei, determinând această formare excesivă a antigenului prostatic.

O alta caracteristica a cancerului de prostata este o crestere a tumorii individuale in exterior, adica nu intareste tractul urinar, cum ar fi adenomul. Această imagine contribuie la un curs ascuns pe termen lung, deoarece o persoană nu simte simptome în timpul urinării.

Inflamația infecțioasă a prostatei

Contribuie la creșterea permeabilității vaselor mici de sânge a țesuturilor, care se hrănesc parenchimul glandei prostatei, care promovează, de asemenea, supraproducția de PSA din cauza patologii distructive in celulele epiteliale.

Trecerea prostatitei acute pot fi cauzate de un spectru imens de bacterii diferite.

 • Klebsiella.
 • Bacilul intestinal.
 • Pseudomonas aeruginosa.
 • Proteus.
 • Altele, având un caracter patogen patologic, dar care intră în pereții prostatei, stimulează apariția prostatitei.

Pregătirea pentru analiza PSA

Cantitatea de PSA din plasma sanguină crește stabil după orice fel de impact asupra prostatei ca urmare a apariției proceselor patologice sau a acțiunii terapeutice.

O analiză fiabilă poate fi garantată după un anumit timp după expunerea fizică sau tratamentul bolilor infecțioase:

 • Cum să treci o analiză a câineluiexaminarea cu degetul rectal trebuie efectuată cel mai devreme cu 3 zile înainte de test;
 • abstinența la ejaculare este recomandată timp de 2 zile înainte de test;
 • după biopsia prostatei, conținutul de antigen prostatic poate fi analizat numai după 2 luni;
 • utilizarea ultrasunetelor transrectale (TRUS) nu oferă rezultate precise ale analizei timp de o săptămână;
 • cel mai lung timp de așteptare pentru rezecția transuretrală a prostatei - după aceste manipulări, rezultatele corecte ale analizei sunt posibile numai după 6 luni;
 • dacă sa efectuat o examinare cistoscopică a vezicii urinare sau a cateterismului acesteia, analiza se efectuează nu mai devreme de 2 săptămâni mai târziu.

Analiza pentru o persoană nu este foarte dificilă și nu are nevoie de o pregătire specială:

 • Analiza efectuată în laborator nu durează mai mult de o zi.
 • Pentru a lua o mostră, se prelevează o probă de sânge venoasă obișnuită într-o cantitate care să nu depășească 10 ml.
 • În ziua livrării, aveți nevoie de o dietă pentru foame.

PSA comun, asociat și gratuit

Cum este analiza câineluiAntigenul prostatic poate fi în sânge în mai multe stări, determinat de un examen de laborator - asociat cu proteine ​​și într-o stare liberă.

Intr-o prostata sanatoasa in plasma de sange sunt ambele tipuri de PSA, în proporție de forme libere și obligatorii, respectiv - 1: 9.

Efectul patologic al produselor maligne canceroase asupra epiteliului prostatei promovează o creștere a conținutului PSA legat, schimbând astfel relația normală descrisă mai sus. Acest fenomen este neobișnuit pentru bolile de gene non-canceroase ale prostatei.

Pentru a facilita calcularea raportului de mai sus în timpul carcinoamele de diagnostic PSA totală este determinată, aceasta se obține prin însumarea antigenului prostatic legat și liber, după care este separat într-o PSA liber măsură cantitativă și pentru raportul exponențială înmulțit cu 100%. Acest rezultat în procente se numește indexul PSA.

Indicele PSA arată probabilitatea maladiilor patologice în prostată:

 • Mai puțin de 15% diagnostichează o prognoză de calitate slabă.
 • 15-70% face posibilă prezicerea absenței carcinomului.

Trebuie spus că termenul "cantitatea de PSA din plasmă din sânge" este uneori înțeleasă ca PSA generală, fără a împărți antigenul prostatic într-o legătură și liberă. Dacă examenul pentru un PSA total determină numărul său este mai mare decât valorile indicate, acesta este efectuat de colectare a sângelui a doua pentru o analiză separată pentru PSA legat și liber. Această nevoie este explicată prin folosirea diferitelor instrumente de laborator.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Pregătirea pentru biopsie a prostateiPregătirea pentru biopsie a prostatei
Cancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostateiCancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostatei
Inflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratamentInflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratament
Boli ale prostatei: simptomeBoli ale prostatei: simptome
Pregătirea hipertiroidismului de prostată și modul de analizăPregătirea hipertiroidismului de prostată și modul de analiză
Ecografia prostatei la bărbați: cum se procedează corectEcografia prostatei la bărbați: cum se procedează corect
Pregătirea pentru studiul prostatei (ultrasunete)Pregătirea pentru studiul prostatei (ultrasunete)
Simptomele bolii de prostată la bărbați și tratamentul cu medicamentele populareSimptomele bolii de prostată la bărbați și tratamentul cu medicamentele populare
Tratamentul adenomului de prostată la bărbați cu medicamente: o listăTratamentul adenomului de prostată la bărbați cu medicamente: o listă
Cauzele prostatitei computerizate: principalele simptome și tratamentCauzele prostatitei computerizate: principalele simptome și tratament
» » Ce este un test de sânge pentru psa: transcrierea și metoda de conducere
© 2021 amigdas.com