amigdas.com

Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri

Mod de verificare a generatoruluiÎn mașină există două surse de alimentare - o baterie și un generator. Primul alimentă circuitul electric atunci când motorul nu funcționează. Al doilea este când motorul este deja în funcțiune. În acest caz, bateria intră în modul consumator electric și umple energia risipită pentru a porni motorul.

În practică, destul de des există defecțiuni ale uneia sau ale altei surse de alimentare. Ele sunt deseori aceleași. Starterul refuză să descopere motorul, ca urmare motorul nu pornește. Când motorul funcționează, lampa de control de pe panoul de instrumente cu pictograma bateriei se aprinde. Indică faptul că a apărut o defecțiune și bateria nu se încarcă.

Verificarea generatorului cu mașina

Mai întâi de toate, trebuie să văd dacă centura de generator este intactă. Dacă nu este rupt, atunci tensiunea centurii este verificată. Apoi porniți bateria. Un tester (multimetru) măsoară tensiunea la borne. Ar trebui să fie în regiunea de 12-12,7 volți. Dacă totul merge bine, porniți motorul. Dacă bateria este scăzută, încărcați și reporniți motorul.

Măsurăm tensiunea la bornele bateriei (baterie). Ar trebui să se încadreze în limitele specificate, de obicei de la 13,2 la 14,5 volți. Dar pe mașinile moderne aceste limite pot fi diferite. Dacă există un manual de operare, vă puteți familiariza cu acesta. Abaterea de la valorile setate pe ambele părți reprezintă o defecțiune. Aceste abateri pot fi de trei tipuri:

  1. Fără curent de încărcare - Generatorul nu funcționează.
  2. Curentul de încărcare este, dar sub valoarea minimă - Încărcarea bateriei este insuficientă.
  3. Tensiune mai mare decât valoarea maximă - Reîncărcați bateria.

Cum să verificați motorulToate cele trei cazuri indică existența unei defecțiuni existente în sistemul de alimentare cu vehicule electrice. trebuie să efectuați un test cuprinzător al generatorului.

Dar, înainte de aceasta, efectuați o inspecție vizuală a tuturor firelor și cablurilor care trec de la generator la baterie. Nu trebuie să existe deteriorări vizibile, pauze și oxidarea cablajului. Asigurați-vă că ați verificat bornele bateriei, starterului și alternatorului. Trebuie să fie curate și uscate. Orice oxidare, rugină și murdărie trebuie curățate. Adesea, acest lucru ajută la restabilirea contactului pierdut, iar mașina începe să funcționeze conform așteptărilor. Dacă acest lucru nu ne-a ajutat, mergem la un control detaliat.

Folosind un multimetru

Pentru teste suplimentare, este mai bine să scoateți generatorul din mașină. Mai întâi, scoateți regulatorul releului de la generator și verificați-l. Pentru a verifica regulatorul de tensiune, veți avea nevoie de un multimetru și de un încărcător cu tensiune reglabilă. Ar fi mai bine să folosiți o sursă de alimentare în locul unui încărcător. Reglarea tensiunii de la 0 la 16 volți va fi suficientă.

Unitatea de alimentare plus se conectează la controler - de obicei, această conexiune este "tata". Minus lipit de minus, este de obicei afișat în urechea atașamentului releului. Conectați firul roșu al testerului la firul pozitiv al sursei de alimentare, negru la negativ. La perii, conectați două fire decojite, câte unul pentru fiecare. Becul este conectat la celelalte capete pre-lustruite (poate fi scos din luminile din spate ale mașinii pe durata testului). Standul de testare este gata.

Relay call call

Cum să verificați releul pentru operabilitateConectați sursa de alimentare la rețea, răsuciți cu grijă butonul pentru a ridica tensiunea. În același timp, urmați citirea contorului. Becul nu trebuie să ardă la început, dar, pe măsură ce crește tensiunea, ar trebui să se aprindă, prima jumătate a căldurii și, pe măsură ce crește, crește luminozitatea.

Când atingeți o notă de 14,5 volți, regulatorul ar trebui să funcționeze, tăind tensiunea. Lumina ar trebui să iasă după asta. Se consideră că stabilizatorul este unul funcțional, dacă întrerupe curentul la valori de la 14,2 la 14,8 volți. Dacă acest lucru are loc la valori mai mici sau mai mari, atunci regulatorul de tensiune este defect. Și, de asemenea, releul este defect, dacă nu există deloc curenți.

În cazul unui releu defect, schimbați-l la unul nou. Dacă este corect, continuăm să verificăm.

Cum să verificați generatorul cu un multimetru

Podul diod al generatorului poate fi verificat cu ajutorul unui multimetru, dar este posibil și utilizarea standului cu care a fost verificat regulatorul.

Dar, înainte de asta, mai presus de toate, fără a îndepărta puntea redresoare cu un generator, conectați firul roșu al tester la borna 30 a generatorului, iar firul negru - la corp. Modul testerului trebuie setat pe un cadran (pictograma diodă). Dacă nu este, puneți-l la 1-2 kOhm. Multimetrul ar trebui să arate infinit. Dacă citirile sunt diferite, podul diodei este defect.

Apoi verificați redresoarele pentru o defecțiune. Lăsați sonda pozitivă (roșie) de pe borna 30, atingând, la rândul său, bolțurile podului cu una negativă. Afișarea multimetrului ar trebui să dea în toate cazurile infinit, orice alt mijloc o defalcare.

Apoi conectați sonda pozitivă la bolțurile podului, iar cea negativă la carcasa generatorului. În acest caz, testerul ar trebui să dea și infinit.

Dar, în practică, o astfel de verificare nu este adesea suficientă. În majoritatea cazurilor, este necesar să apelați mai detaliat generatorul.

Prelungire atentă

Cum pot verifica generatorulPentru aceasta, deșurubați șuruburile de fixare ale unității redresoare, deconectați firele de cupru ale înfășurării statorului și scoateți podul de diodă de la generator. Acum puteți verifica fiecare semiconductor individual. Înainte de testare, se recomandă spălarea stabilizatorului cu apă curgătoare, folosind o perie de duritate medie și apoi uscată temeinic. Pentru uscător de păr cu uscare rapidă este destul de potrivit.

Fixați unul dintre cablurile de testare ale testerului pe placa diodă, cel de-al doilea se conectează la borna centrală a fiecărei diode fixată pe această placă. Apoi schimbați stilul în anumite locuri. Într-un caz, multimetrul ar trebui să prezinte infinit, în celălalt caz rezistența nominală este de aproximativ 570-590 Ohm. Redresoarele sunt considerate defecte dacă:

  • În prima și a doua măsurătoare (atunci când polaritatea a fost schimbată), citirile multimetrului sunt aceleași;
  • Rezistența diodelor este mai mare sau mai mică decât valorile nominale.

Cu a doua placă de diodă, faceți același lucru. Dacă este detectată o eroare una sau mai multe diode, va fi mai ușor să înlocuiți complet unitatea de redresare. Adevărat, există meșteșugari care schimbă diodele eșuate separat, dar această muncă necesită o anumită abilitate și pricepere.

Verificarea înfășurărilor armăturii și statorului

Cum să verificați generatorul cu dispozitivulPentru teste suplimentare, este necesară dezasamblarea completă a generatorului. Mai întâi, verificați vizual ancora. Inelele periilor nu trebuie să aibă înnegrire, așchii și uzura pistelor de rulare. Neglijarea și uzura ușoară pot fi curățate cu un șmirghel-nulevkoy. Inelele cu caneluri profunde trebuie înlocuite sau, dacă grosimea inelelor permite, să curgă pe strung.

Înfășurarea armăturii nu trebuie să miroasă clar. Culoarea înfășurării trebuie să fie uniformă, să nu fie deteriorată sau ruptă. Pentru a verifica înfășurarea armăturii pentru o pauză, aveți nevoie de un multimetru. Setați modul de funcționare pe o comandă de măsură sau o rezistență și conectați cablurile de testare la inelele periei. Rezistența la înfășurare ar trebui să fie de 3-5 ohmi. Apoi lăsați o sondă pe inel, cealaltă conectați la corp. Afișajul multimetru ar trebui să afișeze infinit.

Statorul generatorului este diagnosticat după scoaterea din carcasă. Mai întâi, efectuați o inspecție vizuală. Nu trebuie să existe deteriorări vizibile ale firelor și izolației acestora. Apoi conectați firul testerului la carcasa statorului. Cu cel de-al doilea fir, atingeți în același timp știfturile. Sunt doar trei. Testerul trebuie să fie în modul de continuitate. Dacă afișajul este infinit, atunci acesta indică posibilitatea de funcționare a statorului.

Verificarea ulterioară constă în diagnosticarea înfășurărilor. Rezistența tuturor celor trei înfășurări ar trebui să fie aceeași.

Înainte de asamblarea generatorului, este necesar să verificați și, dacă este necesar, să înlocuiți lagărele. La întoarcere, nu trebuie să se îndoaie sau să facă un sunet scârțâitor. Aceasta indică faptul că sunt foarte uzate și în curând vor eșua. Prin urmare, este mai bine să le înlocuiți imediat.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetruCum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetru
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să încărcați bateria mașinii cu un încărcătorCum să încărcați bateria mașinii cu un încărcător
Cum să verificați bobina de aprindere cu un multimetruCum să verificați bobina de aprindere cu un multimetru
Cum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecțieCum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecție
Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numaiCum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai
Cum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetruCum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetru
Cum să verificați regulatorul releului de tensiune al generatoruluiCum să verificați regulatorul releului de tensiune al generatorului
Cum de a alege un motor electric de înaltă calitate pentru o barcă pvcCum de a alege un motor electric de înaltă calitate pentru o barcă pvc
Cum se măsoară tensiunea cu un voltmetruCum se măsoară tensiunea cu un voltmetru
» » Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
© 2021 amigdas.com