amigdas.com

Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru

Cum să testați un tiristor cu un multimetruDestul de mare răspândire a tiristoarelor. Ele sunt folosite pentru a crea diverse aparate electrice și centrale electrice puternice. Caracteristicile semiconductoarelor luate în considerare sunt că este destul de dificil să le verificăm atunci când folosim un multimetru. Pentru o verificare completă, trebuie să colectați o schemă complexă. Este important să înțelegeți cum să testați tiristorul cu un multimetru, deoarece distrugerea și tăierea internă sunt probleme obișnuite.

Pregătirea preliminară

Un astfel de dispozitiv de măsurare este folosit pe scară largă: este utilizat pentru a determina diverse informații. Pregătirea preliminară implică specificarea decodificării, pentru care este suficient să se ia în considerare marcarea pe un produs semiconductor.

După determinarea tipului de produs și a pinului, puteți trece la testul de defalcare utilizând un multimetru. În cele mai multe cazuri, se efectuează o verificare a defecțiunii, pentru care produsul poate fi lăsat pe placă, deci în acest stadiu nu este necesar un fier de lipit.

Testați pentru defecțiune

Testul tiristoric începe cu determinarea defalcării. Se recomandă începerea cu un test preliminar, care este legat de măsurarea rezistenței dintre cele două ieșiri "A" și "K", "K" și "UE". Algoritmul are următoarele caracteristici:

 1. verificați multimetrul tiristorului ku202nUn multimetru este folosit pentru testare. Acesta este inclus în modul "continuitate", iar indicatorii sunt eliminați între cele două concluzii "UE" și "K". Dacă dispozitivul este în stare tehnică bună, valorile măsurate vor fi cuprinse între 40 Ohm și 0,55 kOhm. O valoare scăzută poate indica unele probleme cu dispozitivul.
 2. În plus, se recomandă schimbarea poziției sondei și procesul se repetă. Înregistrările ar trebui să corespundă celor obținute în primul caz.
 3. Următorul pas este măsurarea rezistenței dintre bornele "K" și "A". În acest caz, indicele de rezistență ar trebui să tindă spre infinit. Valoarea poate varia în funcție de polaritatea dispozitivului de măsurare. Un indicator scăzut indică faptul că există o defalcare în tranziție. Pentru un rezultat mai precis, se recomandă evaporarea dispozitivului testat.

Testarea triacului cu un multimetru în acest fel nu vă permite să obțineți o cifră exactă. Prin complicarea ușoară a procesului de testare, puteți îmbunătăți semnificativ precizia rezultatelor.

Verificați poziția deschisă și închisă

Testarea pentru defalcare nu vă permite să determinați dacă există o pauză internă. Acesta este motivul pentru care schema utilizată este mult mai complicată. Un indicator mai precis poate fi obținut după cum urmează:

 1. cum să verificați corect tiristorulMultimetrul aplicat este comutat în modul "continuitate", după care este conectat un tiristor. Sonda, care are un fir negru, se conectează la terminalul "K", iar cel roșu la "A".
 2. Când utilizați o schemă de conexiune similară, contorul indică o rezistență infinită.
 3. Următorul pas este să conectați "UE" la ieșirea "A". În acest caz, apare o scădere parțială a indicelui de rezistență, iar după ruperea conexiunii, acesta tinde din nou la valoarea infinitului. Curentul care trece prin știfturile sondei nu este suficient pentru a menține tiristorul închis.

Este posibil să se efectueze măsurători mai precise atunci când se montează un instrument de măsurare propriu.

Aparat de prelevare de casă

Cea mai simplă versiune este reprezentată de o combinație de doar un bec și o baterie, dar este inconvenient de utilizat. Un circuit mai complex vă permite să testați dispozitivul atunci când aplicați curent continuu sau curent alternativ.

Circuitul de eșantionare auto-produs este reprezentat de o combinație a următoarelor elemente:

 1. cum să testați un multimetru cu un triacBec cu dimensiuni mici și 0,3 A și 6,3 V.
 2. Transformator cu o înfășurare secundară de 6,3 V. Se recomandă utilizarea versiunii TH2.
 3. O diodă de tip redresor cu o tensiune inversă de aproximativ 10 volți și o rezistență de cel puțin 300 mA. Un exemplu este versiunea D226.
 4. Un condensator cu o capacitate de 1000 μF este, de asemenea, inclus în circuit. Dispozitivul trebuie să fie evaluat la 16 V.
 5. Se creează o rezistență de 47 Ohm.
 6. Siguranță 0,5 A. Atunci când utilizați un transformator puternic de putere, creșteți siguranța.

Designul de casă poate fi compact în dimensiuni. Dacă este necesar, toate elementele pot fi asamblate într-o carcasă de protecție, prin care dispozitivul poate fi utilizat în mod continuu și transportat la locul de inspecție.

Caracteristicile procedurii

Trebuie avut în vedere faptul că design-ul realizat de dvs. vă permite să determinați cu exactitate operabilitatea dispozitivului. Instrucțiunea pas cu pas este următoarea:

 1. Un element semiconductor este conectat la structura asamblată.
 2. Pentru ca testele să fie efectuate în modul DC, este instalat un întrerupător.
 3. cum să verificați tiristorulSonda este pornită cu ajutorul unui comutator de comutare. În același timp, curentul nu trebuie să se aprindă pe lampă.
 4. O tensiune se aplică dispozitivului testat folosind un rezistor. În acest caz, tiristorul este pus în poziția de deschidere, tensiunea este aplicată becului și începe să lumineze.
 5. Apoi butonul este eliberat, dar tiristorul este în poziție deschisă, iar indicatorul trebuie să fie aprins.
 6. Poziția comutatorului se schimbă, după care tiristorul intră într-o stare închisă și lumina se stinge.
 7. Când dispozitivul de măsurare este comutat în modul AC, lumina nu se aprinde complet.

Dacă dispozitivul testat s-a manifestat ca în descriere, tiristorul este în stare tehnică bună și funcționează corect. Dacă lumina este în mod constant activă, aceasta indică o defalcare. Dacă nu se aprinde atunci când butonul este apăsat, indică o întrerupere internă. De aceea poți face fără un multimetru.

Testarea părților de pe tablă

Dacă este necesar, puteți verifica tiristorul cu un multimetru fără a dezmembra piesa. Cu toate acestea, atunci când se utilizează un design de casă, este necesar să se evaporeze elementul, deoarece o lumină este utilizată ca indicator. Caracteristicile acestui proces includ următoarele:

 1. Necesită un fier de lipit. Un astfel de instrument este necesar atunci când efectuați diverse lucrări cu electronica. Puterea și diametrul miezului sunt selectate în funcție de dimensiunea plăcii.
 2. La efectuarea lucrărilor, trebuie avut în vedere faptul că este imposibil ca panoul să fie prea fierbinte. Acest lucru poate deteriora piesele și alte elemente.
 3. Nu deteriorați ieșirile, deoarece acest lucru poate complica testele.

Necesitatea lipirii părții determină faptul că mulți decid să folosească multimetrul pentru testare. În majoritatea cazurilor, rezultatele obținute sunt suficiente pentru a estima starea tiristorului.

Sârmă de continuitate

Dacă este necesar, puteți verifica dinistul. Punctele cheie includ următoarele:

 1. Cum să verificați un triac cu un multimetru fără a se evaporaPentru test, este necesară o sursă de tensiune înaltă, care este mai mare decât cea a unui dynistor.
 2. Curentul poate fi limitat prin conectarea unui rezistor cu o rezistență de 100 până la 1000 Ohm.
 3. Sârma plus este conectată la anod, iar catodul la terminalul rezistenței de limitare. Capătul liber al rezistenței este conectat la negativul sursei de alimentare.

Dispozitivul de măsurare utilizat în modul corespunzător este conectat la anod și catod prin intermediul unor sonde speciale. Testerul trebuie să fie în limita milivolt, după care se deschide di- nistorul.

Determinarea stării de sănătate a dispozitivului

Corectitudinea dispozitivului în cauză poate fi verificată prin utilizarea unei surse de lumină convenționale și a unui dispozitiv de măsurare. Caracteristicile acestei tehnici includ următoarele:

 1. Testarea triacului cu un multimetruO sursă de curent continuu este conectată printr-un trinistor. O lampă cu o tensiune corespunzătoare este de asemenea conectată la circuit.
 2. Sondele multimetrului sunt conectate la catod și anod. Trebuie setat modul de măsurare corespunzător tensiunii DC.
 3. Dispozitivul trebuie proiectat pentru a măsura indicatoarele care depășesc valorile sursei de tensiune aplicată.
 4. Ca sursă de energie, puteți utiliza o baterie de orice valoare.
 5. Se testează dispozitivul cu o tensiune.

La conectarea sursei de alimentare, tranzistorul se deschide, curentul este aplicat becului și se aprinde. După îndepărtarea acțiunii de control, lampa trebuie să continue să lumineze, deoarece trece curentul de reținere.

Selectarea unui multimetru

Pentru a testa diferite echipamente electrice, este necesar un instrument de măsurare special, numit un multimetru. Principalele criterii de selecție:

 1. Aproape întotdeauna se acordă atenție gradului de funcționalitate al dispozitivului.
 2. Practic, toate dispozitivele pot fi împărțite în două categorii principale: comutator și digital. Astăzi, vârfurile săgeților nu sunt practic utilizate, deoarece prezintă o cantitate mică de informații, precizia datelor poate fi scăzută.
 3. Eroarea poate varia într-un interval destul de mare. Modelele calitative au o eroare de cel mult 3%. Este mai bine să alegeți un multimetru cu cea mai mică valoare de eroare, cu toate acestea sunt scumpe.
 4. Gradul de confort atunci când se utilizează structura. Dispozitivul de măsurare poate avea o varietate de dimensiuni și forme. Dacă este incomod în aplicare, pot apărea probleme serioase.
 5. De asemenea, se acordă atenție gradului de protecție împotriva prafului, umidității, șocurilor. O varietate de materiale pot fi utilizate la fabricarea dispozitivului de măsurare, unele dintre ele fiind caracterizate printr-o protecție ridicată de expunerea la umiditate și praf.
 6. Clasă de siguranță electrică. Conform acestui indicator, dispozitivele sunt clasificate conform standardelor stabilite.
 7. Popularitatea mărcii. Producătorii buni de testeri digitali verifică în mod repetat fiabilitatea și calitatea produselor.

Având în vedere modul de verificare a tiristorului cu un multimetru, trebuie avut în vedere că toate acestea Instrumentele de măsură sunt împărțite în mai multe clase:

 1. CAT 1 - dispozitive adecvate pentru lucrul cu rețele de joasă tensiune.
 2. CAT 11 este clasa dispozitivului care se potrivește rețelei.
 3. CAT 111 este o clasă concepută pentru a lucra în clădiri.
 4. CAT 1 V - pentru lucrul cu un circuit situat în afara clădirii. Dispozitivele din această clasă au o protecție mare față de efectele mediului.

După selectarea unui instrument de măsurare, puteți trece la teste. Informațiile primite pot fi scrise într-un notepad sau stocate în memoria dispozitivului dacă au o funcție corespunzătoare.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetruCum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetru
Cum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetruCum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetru
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetruCum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
Cum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFETCum să testați un FET cu un multimetru, verificați MOSFET
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Cum să verificați bobina de aprindere cu un multimetruCum să verificați bobina de aprindere cu un multimetru
Cum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetruCum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetru
Cum să sunăm cablurile și cablul cu un multimetruCum să sunăm cablurile și cablul cu un multimetru
Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numaiCum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai
» » Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
© 2021 amigdas.com