amigdas.com

Hydronephrosis a rinichilor: ceea ce este, tratamentul rinichilor drept și stâng

Hydronephrosis - ce este această boalăHydronephrosisul rinichilor este o patologie foarte gravă care necesită un tratament prompt. Transformarea hidronefrozei este cauzată de dezvoltarea unui proces patologic cauzat de o încălcare a scurgerii de urină din corp, care provoacă întinderea sistemului de cupă. De regulă, boala afectează numai un rinichi: fie drept, fie la stânga.

Ce este hidronefroza rinichilor?

Într-o zi, rinichii trec până la 2 mii de litri. fluide diferite consumate de oameni. În acest caz se formează 1-2 l de urină, care este derivat în mod natural împreună cu elemente dăunătoare și toxice, zgurii și produsele metabolice. Eșecurile în activitatea unuia sau a ambilor rinichi afectează negativ activitatea vitală a întregului organism ca întreg. Prin urmare, atunci când apar primele simptome de hidronefroză a rinichiului drept (stâng), trebuie să mergeți imediat la clinică pentru diagnosticarea precoce a bolii și a cursului terapiei.

Mecanismul încălcării

Produs de rinichi urină colectată în anumite structuri, care de obicei sunt numite pelvis. Apoi acumulat într-o anumită cantitate de urină intră în vezică, trecând prin ureter. Dacă există un obstacol în calea fluxului de lichid, acesta din urmă se acumulează treptat în regiunea tubulară, ceea ce duce la întinderea țesuturilor. Dacă nu începeți tratamentul în această etapă, există o creștere a presiunii în pelvis, ceea ce duce la o creștere și, după un timp, rinichiul în sine crește.

Este acceptat să se facă distincția între două tipuri de hidronefroză a rinichiului stâng (drept): congenital și dobândit.

Dezvoltarea celor dintâi poate fi provocată de următorii factori:

 • Hydronephrosis a metodelor de tratament ale rinichilorLocația canalului nu este normală;
 • obstrucția tractului urinar

Forma obținută de hidronefroză renală se dezvoltă, de regulă, pe fundalul următoarelor patologii:

 • leziuni la nivelul coloanei vertebrale, ceea ce duce la o încălcare a fluxului de urină în mod natural;
 • urolitiaza;
 • Neoplasme maligne și metastaze în regiunea abdominală;
 • procese patologice în tractul urinar;
 • tumori ale ovarelor, prostatei, tractului urinar și uterului.

În plus, patologia poate fi asociată cu caracteristicile anatomice ale corpului.

Cum apare hidronefroza: simptome

Caracteristicile acestei patologii este că aceasta apare și se dezvoltă practic fără simptomatologia exprimată. Prin urmare, adesea, hidronefroza este detectată accidental în timpul sarcinii sau examinarea medicală a unui pacient pentru o boală complet diferită.

Etapele de dezvoltare a hidronefrozei

Hydronephrosis a rinichiului drept (ca cel din stânga) are trei etape de dezvoltare:

 1. Metode pentru diagnosticarea hidronefrozeiForma compensată. În acest stadiu, urina se acumulează în sistemul de pelvis renal într-o cantitate mică, care nu afectează performanța rinichilor și nu interferează cu funcționarea sa normală.
 2. În cea de-a doua etapă se constată o subțiere semnificativă a țesutului, astfel încât capacitatea de lucru a organului este redusă cu 40%.
 3. În a treia etapă a bolii, rinichiul este aproape complet inoperabil, apare insuficiență renală cronică.

simptome

În prima etapă a bolii la pacient pot apărea simptome, caracteristic patologiei, care a provocat procesul de dezvoltare a stagnării urinei în cavitatea tubulară. Dar, deoarece stagnarea fluidului nu este aproape exprimată, iar extinderea pereților este nesemnificativă, capacitatea organului de a ieși dintr-un flux independent de urină rămâne.

În cea de-a doua etapă, se dezvoltă următoarele simptome:

 • Pacientul se plânge de flatulență, greață și, în unele cazuri, chiar vărsături.
 • Pot apărea simptome de nefrolitiază. Acest lucru se explică prin faptul că această boală poate declanșa dezvoltarea hidronefroză, cu toate acestea, este de multe ori o microfloră bacteriană și stagnarea de urină duce la formarea de pietre. În acest caz, există o puternică durere de natură paroxistică (colică renală), care poate fi stinsă numai cu antispasmodici. Senzațiile dureroase și colica în hidronefroză sunt foarte asemănătoare cu simptomele bolii pietre la rinichi.
 • Există un sindrom de durere în regiunea lombară, care este zgomotos. Puterea durerii nu depinde de poziția corpului pacientului și de timpul zilei.
 • Analiza de urină poate prezenta prezența globulelor roșii și a leucocitelor.
 • Pe fondul durerilor de suferință, tensiunea arterială crește.
 • Când vă alăturați unei infecții, durerea și durerea apar în timpul urinării și crește temperatura corpului.
 • Volumul de urină excretată scade.
 • Când palparea, specialistul fără dificultăți speciale determină compactarea rinichiului și o creștere semnificativă a dimensiunii acestuia.

Ultrasonografia rinichilor va ajuta la identificarea hidronefrozeiAdesea principalul și singurul semnul transformării hidronefrozei Rinichiul drept este prezența unei mici cantități de sânge în urina secretă. Prezența simptomelor de hidronefros renal ar trebui să servească drept bază pentru tratamentul imediat în cadrul clinicii. În timp, tratamentul început cu 95% garantează o recuperare completă și rapidă.

Boala simptomatică este definită nu numai etapa de dezvoltare a hidronefrozei, dar și gradul de afectare a organelor. Foarte des, pe fundalul hidronefrozei, se dezvoltă pielonefrită, ale cărei simptome se alătură simptomatologiei comune. O trăsătură caracteristică a pielonefrita sunt salturi bruște ale temperaturii corpului (40 grade), pacientul începe brusc febră, frisoane ea.

Procesul patologic, agravant tulburări care apar în țesuturi a organului afectat conduce la o dezvoltare mai rapidă a formei terminale a hidronefrozei. O altă complicație a hidronefrozei este insuficiența renală, caracterizată prin următoarele simptome:

 • Mâncărimi de mâncărime;
 • o violare a apetitului;
 • pierdere în greutate;
 • din cauza încălcării procesului de coagulare a sângelui, se poate deschide sângerarea.

În unele cazuri, se observă impulsuri vâmâitoare și iritații musculare. Uneori gura se simte amară.

În contextul unei scăderi a imunității pacientul suferă adesea de boli catarre, precum și de inflamații ale sistemului respirator. Adesea, imaginea generală a sindromului hepatorenal (o încălcare a ficatului). Un test de sânge arată un nivel ridicat de uree și creatină, precum și prezența azotului rezidual. În urină se găsesc eritrocite și proteine.

În plus, pacientul are o imagine ascuțită starea psihoemoțională se schimbă. El devine iritabil, în unele cazuri există o agresiune nemotivată. Acest lucru se explică prin faptul că circulația în sânge, produsele toxice ale metabolismului au un efect negativ asupra celulelor creierului.

Hydronephrosis poate apărea la orice vârstăPentru a salva viața pacientului în această etapă a bolii, se efectuează hemodializă, iar singura metodă de tratament este transplantul de rinichi.

La copii, se observă mai frecvent o formă congenitală de hidronefroză. Motivele pot fi următoarele:

 • Caracteristici ale structurii anatomice;
 • îngustarea ureterului;
 • un vas suplimentar care cauzează comprimarea ureterului;
 • prezența unei supape între bazin și ureter;
 • torsiune sau cicatrizare adezivă în ureter.

Ca urmare a unor astfel de patologii congenitale se dezvoltă stagnarea urinei în rinichi.

Pentru copii curs de hidronefroză, ca o regulă, trece fără nici o manifestare, este posibil să se detecteze boala numai atunci când pacientul este examinat pentru o infecție suspectată (febră, modificări ale urinei). În unele cazuri, patologia este detectată cu examinarea cu ultrasunete a sistemului urogenital.

Unii copii pe peretele frontal al abdomenului se poate observa o formare asemănătoare tumorii, indicând o creștere a rinichiului. Umflarea și crampe intestinale, câțiva părinți confundați cu simptomele de disbioză sau colită. Durerea intensă și prelungită, ca regulă, apare numai cu o încălcare acută sau semnificativă a fluxului de urină.

Hydronephrosis a rinichiului: tratament

În plus decât pentru a trata hidronefroza? Ce tratamente au arătat cea mai mare eficacitate? Poate o boală să fie vindecată fără intervenție chirurgicală? Alegerea metodei de tratament depinde de gradul de afectare a organelor, de stadiul bolii, precum și de prezența cauzelor care exclud utilizarea altor metode.

Tratamentul chirurgical al hidronefrozei

Operația este afișată în următoarele cazuri:

 • o tumoare de rinichi care penetrează lumenul ureterului, un pelvis sau un caliciu;
 • compresia exterioară a ureterului (de exemplu, umflarea organelor și țesuturilor din jur etc.);
 • Hydronephrosis of newborns - cauzele boliidezvoltarea anormală a sistemului urinar;
 • hidronefroza ultimelor etape;
 • pietre în formă de corali de rinichi (necesită plasmul rinichiului sau rezecția acestuia);
 • prostata, care are un efect compresiv asupra ureterului distal;
 • structura anormală a ureterului la un anumit sit sau pe tot parcursul acestuia (în acest caz, plasticul se efectuează așa cum se dorește);
 • traumatismul ureterului, însoțit de o încălcare a integrității pereților sau deteriorarea sistemului vascular-pelvis (în acest caz operația pentru plastic este obligatorie).

În toate celelalte cazuri, hidronefroza poate fi tratată prin metode tradiționale sau folclorice.

Tratamentul conservator

La prima vedere, poate părea că terapia conservativă este o metodă fundamentală de tratament hidronefroza, totuși, acest lucru nu este cazul. Această metodă este atribuită numai unui număr limitat de pacienți, și anume la acei pacienți care sunt contraindicați din orice motiv. De exemplu, prezența comorbidităților complexe (nici doua boli de rinichi sau de sistemul cardiovascular), precum și în cazurile în care pacientul pur și simplu nu poate avea o intervenție chirurgicală din cauza stării generale a organismului sau ca urmare a unor complicații metabolice grave.

Hydronephrosis este tratat chirurgicalTratamentul conservator poate fi de asemenea utilizat ca terapie antibacteriană atunci când se unește cu boala principală a unui proces inflamator-inflamator.

simptomatic tratamentul nu afectează în nici un fel cauza patologiei și este utilizat numai pentru ameliorarea sindromului de durere și pentru normalizarea tensiunii arteriale. Efectul maxim de a lua medicamente este de a îmbunătăți microcirculația în organul afectat.

Tratamentul transformării hidronefrozei în casă

După cum arată practica, tratamentul patologiei la domiciliu ineficiente. Stabilirea unui astfel de diagnostic este deja baza pentru spitalizarea pacientului, iar în stabilirea bolnavului, specialistul determină continuarea acțiunii și în majoritatea cazurilor se efectuează o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, pentru ameliorarea simptomelor de hidronefroză În stadiul inițial este permisă utilizarea metodelor tradiționale de tratament, dar numai după consultarea unui specialist. În caz contrar, auto-medicația poate provoca o puternică reacție negativă a organismului și provoca activarea dezvoltării ulterioare a patologiei.

Și așa, tratamentul transformării hidronefrozei stânga rinichiului fără intervenție chirurgicală este posibilă numai în stadiile inițiale ale bolii, cea mai eficientă este tratamentul cu metode tradiționale în combinație cu metodele populare și aplicarea unei diete speciale care este prescrisă de medicul curant.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Norma eritrocitelor în urină a unui copil este modul de măsurareNorma eritrocitelor în urină a unui copil este modul de măsurare
Ce este amiloidoza și cum este tratată?Ce este amiloidoza și cum este tratată?
De ce mirosul ascuțit al urinei la bărbați: cauzele și metodele de tratamentDe ce mirosul ascuțit al urinei la bărbați: cauzele și metodele de tratament
Cum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbațiCum suferă rinichii? Simptomele bolii la bărbați
Cum să cureți rinichii de nisip acasăCum să cureți rinichii de nisip acasă
Principalele motive pentru apariția urinei tulburate la un copilPrincipalele motive pentru apariția urinei tulburate la un copil
Forme hiperecice cu ultrasunete renaleForme hiperecice cu ultrasunete renale
Cauzele urinei întunecate la bărbațiCauzele urinei întunecate la bărbați
Pyelonefrita în timpul sarcinii: un pericol pentru făt și femeia gravidăPyelonefrita în timpul sarcinii: un pericol pentru făt și femeia gravidă
Pielonefrită la copii: simptome și tratamentPielonefrită la copii: simptome și tratament
» » Hydronephrosis a rinichilor: ceea ce este, tratamentul rinichilor drept și stâng
© 2021 amigdas.com