amigdas.com

Fractura maxilarului superior si inferior: cati vindeca?

Tipuri de fractură a maxilaruluiFractura de maxilar este un prejudiciu foarte grav. Din păcate, traumatologii trebuie adesea să lucreze cu astfel de fracturi. De obicei, astfel de traume sunt primite de către pacienții de sex masculin în vârstă de 21 până la 40 de ani. Acest lucru este explicat nu numai de activitatea socială, de modul de viață, ci și de trăsăturile anatomice.

O persoană cu fractură a maxilarului se confruntă nu numai cu durere, ci și cu o mare probabilitate de a dezvolta complicații severe care afectează în mare măsură funcționarea diferitelor sisteme.

Medicii consideră fracturi maxilarul superior și inferior ca leziuni separate. Faptul este că trebuie tratate în mod diferit. În plus, complicațiile la aceste leziuni diferă de asemenea.

Factorii care predispun la o fractură a maxilarului

Există factori care măresc probabilitatea unui astfel de prejudiciu.

 • Fractura maxilarului superiorCaracteristica structurală a osului care formează arcul maxilarului inferior.
 • Partea proeminentă a maxilarului inferior iese prea departe. La impacturi, sarcina de bază cade pe acest sit al unei fălci, ceea ce duce la o fractură.
 • Viața timpurie. Tinerii sunt foarte activi. Fracturile maxilarului se întâmplă atât în ​​timpul sportului, cât și în timpul luptelor.
 • Băuturi băutoare. Sub alcool, o persoană are puțin control asupra acțiunilor sale. El poate cădea, cădea într-un accident, se lupta, etc.

Nu ar trebui să se creadă că trece o fractură a maxilarului pentru o persoană fără urmă. Faptul este că această traumă este întotdeauna însoțită de deplasarea fragmentelor osoase, care, la rândul lor, dăunează vaselor mari, nervilor capului și gâtului. În cazuri severe, o fractură fălcile pot provoca leziuni ale creierului.

Cu o astfel de traumă, rareori o maxilar suferă. De obicei, oasele feței sunt deteriorate împreună cu aceasta. Acesta nu este doar un defect cosmetic grav, ci și o mare probabilitate de a dezvolta complicații ulterioare.

Cauzele fracturilor maxilarului inferior

De regulă, această traumă apare după efort fizic pe maxilarul inferior. Iar forța acestui efect ar trebui să fie de câteva ori mai mare decât marja de rezistență a țesutului osos.

Cele mai frecvente cauze ale fracturilor maxilarului inferior:

 • Fall.
 • Beats.
 • Accidente rutiere.
 • Accidente în timpul competițiilor sportive.
 • Profesional PE.

Trebuie să știți că consecințele unei astfel de traume sunt aproape întotdeauna diferite. Acest lucru se datorează particularităților structurii țesutului osos la o anumită persoană, intensității expunerii și a unui număr de alți factori.

Tipuri și tipuri de fracturi ale maxilarului inferior

Doctorii disting două tipuri de leziuni. Ele se disting prin relația cauză-efect, ceea ce duce la o încălcare a integrității țesutului osos.

 • Tipuri de fractură a maxilaruluiFractură patologică. Această traumă are loc pe fondul oricărui factor traumatic. De exemplu, poate fi prea scăzută sau, dimpotrivă, o activitate motorie prea intensă. În centrul fracturilor patologice se află patologia legăturilor structurale din țesutul osos. Ea slăbește foarte mult osul. O astfel de patologie poate provoca o varietate de boli. Cea mai mare valoare a tuturor este osteomielita. Această boală afectează adesea osul maxilarului, deoarece apare adesea ca o complicație a diferitelor boli dentare. În plus, maxilarul poate sparge neoplasmul benign sau malign, dacă osul este slăbit de unele boli congenitale și de aportul anumitor substanțe.
 • Fractură traumatică a maxilarului inferior. Aici cauza rănirii este întotdeauna aceeași - un efect mecanic asupra țesutului osos. Poate fi o cădere, o lovitură, un accident, o rană împușcată, etc. La o fractură traumatică, structura țesutului osos nu se modifică.

Medicii au de multe ori să se ocupe de fracturi traumatice. Și cel mai adesea aceste leziuni sunt multiple, care se datorează structurii maxilarului inferior. Are o formă arcuită și este fixată rigid în articulația temporomandibulară. La impact, o astfel de fixare nu permite stingerea energiei. Acest lucru duce la, că la impact, maxilarul se rupe cel mai adesea în colț și în simfiza mandibulară. Într-un accident, osul este rupt în regiunea de simfiză de pe ambele părți ale procesului condilar.

Tipuri de fracturi

Doctorii disting următoarele tipuri de fracturi ale maxilarului inferior:

 • Tratamentul fracturii maxilaruluiO fractură deschisă. Acest tip de vătămare este cel mai frecvent. Acest lucru se explică prin faptul că distrugerea corpului maxilarului este o ruptură a membranei mucoase a cavității bucale. Fragmente osoase intră în gură. O fractură poate fi, de asemenea, deschisă dacă fracturile osoase sunt fracturate. Cu toate acestea, o astfel de traumă este rară, deoarece ramurile de pe o parte sunt acoperite de puternice mușchi de mestecat și cu o altă bază a craniului. Fracturile deschise sunt foarte periculoase, deoarece există riscul de infectare a țesuturilor cu bacterii patogene.
 • Fractură închisă. Se caracterizează prin fixarea fragmentelor osoase în interiorul pielii. Este caracteristică ramurilor și unghiului maxilarului inferior. Pericolul unei asemenea fracturi este mult mai mic decât cel al unei deschise.
 • Fracturi cu deplasare. Acestea apar atunci când fragmentele osoase sunt deplasate în raport cu poziția inițială. Aceasta se întâmplă sub influența mai multor factori: greutatea osoasă, tensiunea musculară, impactul extern etc.
 • Fractură fără părtinire. Cu o astfel de fractură a maxilarului inferior, poate fi observată decalajul dintre dinți sau pe piele apare o linie de fractură vizibilă, dar raportul fragmentelor osoase nu se schimbă.
 • O fractură mărunțită. Această patologie este foarte rară. Aceasta se caracterizează prin prezența unei varietăți de fragmente osoase, deplasate unul față de celălalt. O astfel de fractură poate apărea numai în condițiile unui impact fizic puternic asupra unei zone limitate a osului. Poate fi vindecat numai printr-o metoda chirurgicala.

Prin urmare, cât de multe fragmente osoase sunt deplasate la o fractură depind de metoda de tratament. Cu o părtinire puternică, medicii trebuie să recurgă la o procedură chirurgicală.

Simptomele unei fracturi a maxilarului inferior

Astfel de leziuni dau o varietate de simptome. Cel mai adesea, cu astfel de traume, semnele subiective ale patologiei sunt combinate cu manifestări externe. Cu toate acestea, nu uitați că fractura maxilarului este adesea însoțită de leziuni cranio-cerebrale grave. Prin urmare, pacientul poate fi inconștient. Aceasta determină ca medicii, atunci când fac un diagnostic preliminar, să se bazeze pe manifestările clinice ale patologiei, care pot fi detectate prin inspecție vizuală.

La o fractură a maxilarului se manifestă următoarele simptome:

 • Fractura maxilaruluiSenzații dureroase. Cu o astfel de traumă, ele sunt clar pronunțate. Cea mai mare intensitate pe care o realizează împreună este distrugerea țesutului osos. Durerea crește brusc atunci când pacientul încearcă să mănânce sau să vorbească. Acest lucru se explică prin dezvoltarea rapidă a procesului inflamator în regiunea de fractură. Senzațiile de durere sunt, de asemenea, provocate de nervi deteriorați.
 • Sângerare. De la cea mai frecventă fractură deschisă a maxilarului inferior, apoi cu astfel de traume, se observă întotdeauna sângerare din țesuturile deteriorate. Intensitatea sa depinde de navele care au fost deteriorate. Sângerarea se întâmplă întotdeauna cu fracturi închise, dar este ascunsă, de aceea se manifestă în exterior ca vânătăi pe piele.
 • Umflarea țesuturilor. Fața pacientului se umflă nu numai la locul distrugerii osoase, dar și în vecinătate. Edemurile se dezvoltă datorită efectului asupra substanțelor care cauzează inflamație asupra țesuturilor.
 • Sparge pielea. Se produce sub influența unui factor traumatic.
 • Modificarea contururilor și a reliefării maxilarului inferior în zona afectată. Aceste modificări pot fi văzute cu ochiul liber.
 • Reflexie de durere. Orice efect fizic asupra maxilarului rănit dă o durere acută în zona vătămării. Acest lucru se explică prin iritarea terminațiilor nervoase.

O atenție deosebită într-o astfel de traumă ar trebui să se acorde sângerări din urechi și nas. Faptul este că împreună cu sânge, lichidul spinal poate curge printr-o fisură la baza craniului. Determinarea prezenței lichidului cefalorahidian în sânge este suficient de simplă: pentru a face acest lucru, trebuie să obțineți o ștergere de sânge cu un șervețel. Dacă pe ea există doar o pată roșie, atunci este vorba despre o sângerare obișnuită, dar când apare un sfert galben cu o margine neclară pe șervețel în jurul punctului roșu, aceasta indică prezența lichidului cefalorahidian.

Diagnosticul patologiei

Cel mai adesea pentru un diagnostic preliminar, este suficientă o examinare vizuală simplă cu întrebarea pacientului. Dar pentru caietul de sarcini este necesar să se utilizeze cercetări instrumentale suplimentare. Acest lucru nu va determina doar tipul, Natura și natura prejudiciului, dar, de asemenea, preveni cele mai multe complicații.

La diagnosticare, nu este suficient să se determine pur și simplu localizarea distrugerii țesutului osos. Este necesar să fim convinși că, într-o bază de traumă, patologia osoasă primară nu se pune.

Examen clinic

Este vorba de identificarea obiectivului și simptome subiective ale patologiei. Acestea includ:

 • Simptome ale fracturii maxilaruluiDisplacerea maxilarului datorită schimbărilor în lungimea corpului ei dintr-o parte.
 • Mobilitate neobișnuită a maxilarului.
 • Prezența fragmentelor în rană cu o fractură deschisă.
 • Spasme cu mișcări masticatorii.
 • Strângerea fragmentelor în timpul mișcării maxilarului.

Simptomele subiective ale maxilarului rupt sunt:

 • Modificarea sensibilității în regiunea maxilarului situată în spatele liniei de fractură osoasă.
 • Durerea în zona de vătămare.

Tomografia computerizată

Astăzi, medicii încearcă să utilizeze această metodă de cercetare în măsura posibilului, imaginea cea mai detaliată a prejudiciului. Medicul primește informații despre poziția fragmentelor osoase, prezența sau absența fragmentelor, pentru a determina poziția unor fisuri suplimentare în țesutul osos.

Această metodă de cercetare este recomandată în următoarele cazuri:

 • Cu distrugerea multiplă a maxilarului.
 • Leziuni în care este implicată dentiția.
 • Suspiciunea prezenței distrugerii adiacente formațiunilor osului maxilarului.
 • Înainte de operație.

Imagistica prin rezonanță magnetică

Această metodă modernă vă permite să obțineți o imagine a țesuturilor moi care înconjoară fragmentele osoase. Este cel mai bine folosit pentru a determina starea țesuturilor periarticulare, a vaselor mari, a nervilor, a mușchilor și a ligamentelor.

Trebuie prescris atunci când există suspiciuni de deteriorare a fragmentelor osoase ale vaselor mari de maxilar. În unele cazuri, RMN-ul său este combinat cu introducerea unui agent de contrast în sângele pacientului.

Terapia prin rezonanță magnetică este complet sigură. Cu toate acestea, nu poate fi efectuată, dacă pacientul are implanturi metalice. Câmpul magnetic al dispozitivului îi poate determina să se miște, ceea ce va dăuna corpului uman.

Tratamentul fracturii maxilarului

Principala sarcină a medicilor în tratamentul unei astfel de traume nu este numai de a se alătura osului, dar și de a restabili persoana o mușcătură corectă și capacitatea de a mesteca în mod normal mâncarea. De obicei, pentru a rezolva această problemă, medicii recurg la metode chirurgicale de tratament.

Există următoarele tipuri de operații chirurgicale:

 • Împletirea fragmentelor osoase cu sârmă și sârmă din nailon.
 • Imobilizarea fragmentelor cu ajutorul plăcilor metalice, instalate peste țesutul osos.
 • Utilizarea sistemelor externe pentru fixarea fragmentelor osoase.
 • Chirurgie plastica si protetica.

Cum să înțelegeți fractura maxilaruluiAdesea, numai o combinație de mai multe operații poate vindeca în mod eficient o fractură a maxilarului.

Câte astfel de traume vindecă? Totul depinde de gravitatea ei. De obicei, funcțiile principale sunt restabilite după 3 până la 4 săptămâni. Se face recuperare completă câteva luni. Este adevărat, numai dacă pacientul nu evită următoarele proceduri de fizioterapie în timpul perioadei de reabilitare:

 • Iradierea locului de rupere de un câmp electromagnetic de frecvență ultrahigh.
 • Terapie cu impulsuri de joasă frecvență.
 • Iradierea fălcii prin ultraviolet.
 • Electroforeza.

Fizioterapia poate accelera semnificativ procesele de recuperare în tratamentul unor astfel de leziuni.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Dacă glezna doare, ce și cum să tratăm?Dacă glezna doare, ce și cum să tratăm?
De ce reduce dinții și maxilarul. Cauze și tratamentDe ce reduce dinții și maxilarul. Cauze și tratament
Anatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferiorAnatomia structurii dinților, maxilarului superior și inferior
Repoziționarea oaselor nasului după o fracturăRepoziționarea oaselor nasului după o fractură
Tratamentul persoanelor vârstnice cu o fractură de compresie a coloanei vertebraleTratamentul persoanelor vârstnice cu o fractură de compresie a coloanei vertebrale
Anestezia prin infiltrare în stomatologie: caracteristiciAnestezia prin infiltrare în stomatologie: caracteristici
Cauze și simptome ale nasului ruptCauze și simptome ale nasului rupt
Ce pot fi complicațiile după extracția dinților?Ce pot fi complicațiile după extracția dinților?
Semnele unui os nas rupt în persoana afectatăSemnele unui os nas rupt în persoana afectată
Periostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratamentPeriostita maxilarului inferior și superior: cauze, simptome și tratament
» » Fractura maxilarului superior si inferior: cati vindeca?
© 2021 amigdas.com