amigdas.com

Cupruarea și electroformarea la domiciliu

Echipamentul necesarGalvanizarea este o ramură a științei electrochimice care studiază depunerea anumitor elemente pe orice suprafață. Cu ajutorul galvanizării în casă sau în industrie, puteți aplica un strat subțire de metal pe produs, care va acționa ca un strat protector sau va îndeplini funcții decorative. Recent, stratul decorativ câștigă popularitate printre cei care doresc să facă un cadou original prietenilor și familiei.

Informații generale

Pregătirea materialelorSuprafața de galvanizare poate fi protectivă tehnologică sau decorativă. Este un strat subțire metalic subțire, care, în funcție de celulele galvanice, poate efectua funcții estetice. Galvanizarea nu mărește puterea produsului, deoarece în acest caz este necesară o capacitate mare de producție, dar pentru frumusețe și dăruire "prospețimea" este destul de potrivită.

Reacțiile galvanice apar cu ajutorul unui curent electric constant. Într-un condensator dielectric special, se toarnă o soluție - un electrolit în care sunt imersați doi anozi. Anodii trebuie să fie din metal, care va fi depus pe produsul care urmează să fie acoperit.

Piesa de prelucrat este conectată la borna negativă și este plasată între anozi. Acționează ca un catod. Anozii, la rândul lor, sunt conectați la borna pozitivă a sursei de alimentare. Ele fac parte din circuit, conducând curentul în electrolit și dând-i elementele metalice. Electroliții trec particulele necesare ale piesei de prelucrat, care o înfășoară treptat cu un strat subțire. Anodurile din zonă ar trebui să depășească de mai multe ori dimensiunea piesei de prelucrat.

Cu alte cuvinte, galvanizarea este transferul moleculelor unei soluții metalice într-un articol în momentul în care curentul electric curge prin ele.

Orice proces galvanic poate fi împărțit în etape generale:

 • Asamblarea instalației galvanice.
 • Prepararea soluției electrolitice.
 • Pregătirea și pregătirea probelor.
 • Începerea procesului galvanic.

Măsuri de siguranță

Echipamentul necesar

Copierea produsuluiEchipamentul poate fi pregătit independent. Mai întâi, este selectată o sursă de alimentare adecvată. Aceasta poate fi o baterie (pentru procesarea obiectelor mici) sau o baterie. Este adecvată o sursă de alimentare pas cu pas care transmite un curent constant de până la 12 volți. Uneori utilizați un invertor de la o mașină de sudură. Se alege un reostat pentru ajustarea amperajului.

De la o substanță neutră, rezistentă la substanțe chimice agresive, se alege o baie largă și profundă. Trebuie să se țină cont de faptul că soluția electrolitică poate fi încălzită până la nouăzeci de grade Celsius în timpul procesului galvanic.

Sunt pregătite două plăci, care vor fi anozi conductoare.

Pentru a încălzi un recipient cu electrolit, aveți nevoie de un aparat electric cu posibilitatea unei reglări netede a regimului de temperatură. Cel mai adesea folosiți o talpă de fier sau o placă electrică mică. Cu ajutorul lor, soluția este încălzită la temperatura dorită și reacția este accelerată.

Reactivii chimici trebuie depozitați în recipiente de sticlă etanșe. Este de dorit să semnați fiecare articol.

Va fi necesar un echilibru pentru a măsura cu precizie masa substanțelor, deoarece precizia necesară a greutății componentelor este de un gram. Astfel de scări pot fi achiziționate și puteți să le faceți singur, folosind monede vechi sovietice în locul girașilor. Greutatea monedelor "galbene" corespunde exact denumirii lor.

Pregătirea materialelor

Cupru de cupru fără imersieDupă colectarea substanțelor necesare, se găsesc rezervoare, se colectează un circuit electric cu putere și se pregătește un sistem de încălzire, este posibilă curățarea piesei.

Dacă nu este suficient să curățați piesa, stratul galvanic nu se va lăsa ferm sau va fi neuniform. Uneori este suficientă o degresare simplă a obiectului. O soluție de acetonă sau alcool poate degresa suprafața bine, puteți folosi benzină.

Unii maeștri păstrează produsele din oțel într-o soluție încălzită până la 90 de grade Celsius fosfat de sodiu. Metalele neferoase pot fi purificate în aceeași soluție fără încălzire.

Dacă produsul prezintă coroziune sau alte imperfecțiuni, suprafața piesei de prelucrat este șlefuită cu șmirghel.

Măsuri de siguranță

Uneori, despre siguranța la diferite lucrări în condiții de casă spuneți ocazional. Dar când efectuați o lucrare galvanică, trebuie să respectați cu strictețe siguranța.

Pericolul este utilizarea de substanțe chimice toxice, temperaturi ridicate de încălzire a soluției și riscuri crescute care însoțesc reacțiile electrochimice.

Cel mai bine este să efectuați lucrări galvanice într-un garaj sau într-un atelier cu ventilația sau ventilația necesară a spațiilor. O atenție deosebită ar trebui acordată echipamentului de împământare. Este necesar să se respecte măsurile de siguranță personală, și anume:

 • Căile respiratorii trebuie protejate de un aparat respirator.
 • Mâinile și încheietura mâinii trebuie ascunse în mănuși de cauciuc de înaltă și durabilitate.
 • Pantofii trebuie să fie protejați de arsuri, iar hainele să fie acoperite cu șorțuri de ulei.
 • Purtați întotdeauna ochelari de protecție speciali.

În timpul lucrului, nu se recomandă să beți sau să mâncați, astfel încât substanțele nocive și periculoase să nu pătrundă în esofag.

Copierea produsului

Înainte de a începe lucrul la diluarea cuprului la domiciliu, trebuie să pregătiți materialele și echipamentele necesare. Este necesar să aveți grijă de sursa de tensiune și de curentul direct. Există multe recomandări cu privire la puterea actuală, răspândirea cărora poate fi mare. Prin urmare, este de dorit să avem un reostat cu posibilitatea unei reglări netede a tensiunii și pentru finalizarea treptată a procesului. Sursa poate fi o baterie de mașină sau un redresor cu o tensiune de ieșire de cel mult 12 volți. Pentru primele experimente, este suficientă o baterie normală de 4,5 până la 9 volți.

Prelucrarea aluminiului

Apoi, un rezervor pentru soluția electrolitică este ales, de preferință din sticlă rezistentă la căldură. În orice caz, toate rezervoarele de electroliză trebuie să fie dielectrice și să reziste la o temperatură de cel puțin 80 de grade Celsius.

Două foi mari de cupru sunt potrivite ca anozi. Ele trebuie să se suprapună cu dimensiunea piesei de prelucrat. Reactivii chimici vor necesita:

 • Sulfat de cupru.
 • Acidul este clorhidric sau sulfuric.
 • Apă distilată.

Mednenie în casă este foarte bine meritată, deoarece este foarte bună și se păstrează în mod fiabil pe produsele din oțel. Principala condiție este să se respecte în mod corespunzător tehnologia procesului.

Există două moduri de aplicare a cuprului la suprafață:

 1. Plasarea țaglei în soluția de electrolit.
 2. Metoda fără contact. În acest caz, produsul nu este scufundat în soluție.

Metoda de imersiune

Suprafața produsului este pregătită și prelucrată folosind o șmirghel și o perie subțire. După aceea, partea se spală cu apă curentă, se degresează și se spală din nou.

Etapele procesului de reducere a cuprului sunt următoarele:

 • Două anozi de cupru sunt conectate la rețea cu contacte pozitive și plasate într-un borcan de sticlă.
 • Produsul prelucrat este adus în contact cu o valoare negativă de tensiune și suspendat liber între anozi.
 • Conectați reostatul în funcție de schema electrică pentru posibilitatea reglării amperajului.
 • Se prepară o soluție în proporțiile corecte. La 100 g apă distilată sunt necesare 20 g sulfat de cupru și 2-3 g acid clorhidric. În locul acidului clorhidric, puteți utiliza un altul.
 • Soluția este turnată în vase cu plăci de cupru și piesa astfel încât să dispară complet sub suprafața soluției.
 • Sursa de tensiune este conectată. Reostatul realizează amperajul necesar din calculul aproximativ de 10-15 milliamperi pe centimetru pătrat al zonei piesei.

Întregul proces durează aproximativ 15-20 de minute. După ce alimentarea cu energie electrică este oprită și soluția se răcește, produsul finit cu un strat de cupru de pe suprafață este scos din recipient.

Cupru de cupru fără imersie

Această metodă este interesantă prin faptul că poate fi utilizată și pentru prelucrarea nu numai a articolelor din oțel, ci și a altor materiale. De exemplu, aluminiu și zinc. Ordinea procesului este:

 • O "pensulă" este realizată din sârmă de cupru cu fir. Capătul firului este gol. Din firele de cupru se formează un fel de perie, apoi se atașează la suportul de mâner din lemn.
 • Al doilea capăt al firului este conectat la borna pozitivă a circuitului electric.
 • O soluție standard de electrolit de sulfat de cupru și acid clorhidric este turnată într-un recipient larg.
 • Miezul metalic pre-curățat și spălat este atașat la contactul negativ și plasat într-un recipient gol.
 • Peria improvizată este scufundată în soluția de electrolit și transportată de-a lungul suprafeței piesei de prelucrat fără contact. Această acțiune se repetă până când se obține rezultatul.

Când piesa este acoperită complet de un strat de cupru, alimentarea cu energie este oprită și procesul este finalizat. Partea este clătită în apă și uscată.

Prelucrarea aluminiului

Adesea, cu ajutorul electrolizei de cupru, tacamurile din aluminiu sunt actualizate. Dacă nu există nici o experiență de realizare a acestui proces, atunci este posibilă practicarea aplicării cuprului pe plăcile de aluminiu. Ordinea procesului:

 • Caracteristici de electrotypePlaca de aluminiu este curățată și degresată.
 • Aplicați o cantitate mică de soluție de sulfat de cupru.
 • Conectați borna negativă de la sursa de alimentare la placa de aluminiu. O metodă reușită de conectare este un crocodil din metal.
 • Polul pozitiv al sursei de alimentare este alimentat de "pensula" de cupru. Acest design este realizat din sârmă de cupru, un capăt al căruia este eliberat din împletitură, iar perii de cupru au format o perie. Clema de la sursa de alimentare este conectată la cel de-al doilea capăt al firului. Secțiunea transversală a sârmei trebuie să fie de la unu la un milimetru și jumătate.
 • Pătul de cupru este scufundat într-o soluție de sulfat de cupru și condus la o distanță apropiată de suprafața plăcii de aluminiu. Procedând astfel, ar trebui să încercați să nu atingeți peria cu peria, pentru a nu închide lanțul.
 • Cuprul se face literalmente în fața ochilor noștri.
 • După terminarea lucrării de pe placă, îndepărtați rămășițele cuprului neasistat și frecati-l cu alcool.

Caracteristici de electrotype

Metoda de imersiuneGalvanizarea este o metodă electrochimică de a conferi o anumită formă unui obiect prin depunerea de metal pe el. Cel mai adesea, această metodă este utilizată atunci când se prelucrează obiecte metalice nemetalice sau când se fac copii ale bijuteriilor.

Dacă produsul nu are proprietăți electroconductoare în timpul electroformării, este acoperit preliminar cu grafit, uneori cu bronz. Apoi maestrul face o copie a turnărilor și inițiază procesul galvanic. Ca material de turnare se utilizează tencuiala, grafitul sau metalul ușor topit.

Galvanizarea este un proces foarte interesant și cognitiv, dar este asociat cu substanțe active care pot dăuna sănătății și pot deteriora proprietatea sau mediul. Prin urmare, înainte de a începe să vă galvanizați, trebuie să luați toate măsurile de securitate, să învățați o mică teorie a procesului și comportamentul reactivilor chimici.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Care este capacitatea unui condensator: definiție și formuleCare este capacitatea unui condensator: definiție și formule
Tipuri de coroziune și caracteristicile acestoraTipuri de coroziune și caracteristicile acestora
Zincarea metalelor și tehnologia de galvanizareZincarea metalelor și tehnologia de galvanizare
Tencuiala decorativă cu așchii de marmurăTencuiala decorativă cu așchii de marmură
Galvanizare - istorie și dezvoltare modernăGalvanizare - istorie și dezvoltare modernă
Coroziunea electrochimică: o descriere a procesului și a metodelor de combatereCoroziunea electrochimică: o descriere a procesului și a metodelor de combatere
Fier galvanizat: tipuri și caracteristici, aplicațieFier galvanizat: tipuri și caracteristici, aplicație
Galvanizarea la cald a structurilor metalice: tehnologia de galvanizareGalvanizarea la cald a structurilor metalice: tehnologia de galvanizare
Acoperire cu zinc a caroseriei unei mașini în casăAcoperire cu zinc a caroseriei unei mașini în casă
Tehnologia de cromareTehnologia de cromare
» » Cupruarea și electroformarea la domiciliu
© 2021 amigdas.com