amigdas.com

Cine este un platypus: un animal - o natură unică sau paradoxală

PlatypusAceastă creatură incredibilă surprinde cu individualitatea sa. Se pare că în ea o imagine de neimaginat combină caracteristicile unei varietăți de ființe vii. Trăiește și înoată în apă ca pescarii se deplaseze pe uscat ca zemnovodnoe- depune ouă ca puii de păsări feed-uri de lapte ca un mamifer. De mult timp, oamenii de știință nu au crezut în realitatea unei astfel de ființe. Ei au considerat o glumă sau o curiozitate a naturii. Dar numele problemelor nu a apărut. Prin prezența unui cioc uriaș, animalul a primit un nume - un platypus. Uneori se mai numește și "utkokrot", "molare de apă", iar în Anglia - "foarfece".

Geografia distribuției și a habitatului

Platypusul și-a păstrat aspectul încă din vremea dinozaurilor. Potrivit zoologilor, vârsta sa este estimată la 110 milioane de ani. Inițial, locuitorii din platypus locuiau pe continentul vast al Gondwanei și, după diviziunea sa, au reușit să supraviețuiască numai în Australia.

În pustiu natura este găsită în partea estică a continentului sudic, pe insulele Tasmania și Papua Noua Guinee. Locuieste pe malurile rezervoarelor. În după-amiaza, platypuses se odihnește în burrows, iar seara merg în vânătoare și pește până în zori. În timpul iernii, acestea prezintă adesea activitate în timpul zilei.

Metode de autoapărare

Platypusul lor locuiește la o altitudine de 1,2-3,6 m deasupra nivelului apei, sub țărmul iminent. Înfățișarea, înflorirea animalului seamănă cu o peșteră semicirculară cu un accident vascular cerebral lung. Pentru confort și siguranță, fiara face 2 ieșiri: una pe suprafața pământului, iar cealaltă - sub apă. În temniță, molii de apă scapă de vreme rea și dușmani.

Platypus poate deveni extracție pentru vulpi, șerpi mari, păsări de pradă, dinge. În același timp, nu este ușor să prindeți un animal mic. Un mol de apă nu este unul dintre cei care se supun. În caz de pericol, bărbații sunt protejați de spurturi otrăvitoare pe picioarele din spate. Platypusul este singurul mamifer care produce otravă. După ingerare, aceasta duce la moartea animalului și provoacă o reacție dureroasă prelungită la om.

apariție

În exterior, platypus pare destul de inofensiv. Dimensiunea portbagajului la fel de mare ca o pisica, 45-60 cm Greutate pana la 2.5-2.7 kg. Corpul este acoperit cu blană catifelată, groasă. Spatele este de culoare maro, iar abdomenul este alb argintiu. În spatele ei este o coadă largă, aplatizată, de 10-15 cm lungime, care amintește de coada castorului. Coada stochează rezervele de grăsime, adică servește ca depozit. În timpul înotului, platypusul cu coada ajustează mișcarea, "taxiuri".

Botul animalului are câteva interesante caracteristici:

  • Descrierea Platypusochii sunt plasați în crestături;
  • urechile sunt absente;
  • când rață de platypus nu utilizează vederea și auzul, ochii și urechile sunt acoperite de o folie de piele specială;
  • receptorul principal este un cioc alcătuit din două oase subțiri curbate, cu o piele întinsă peste ele, ciocul e moale, elastic, lungimea este de până la 5 cm;
  • sub apă ciocul captează oscilațiile electromagnetice și ajută la navigarea în spațiu, pentru a găsi prada.

Picioarele moliei de apă nu sunt situate sub trunchi, ca și în alte animale, ci pe părți, ca și amfibienii. Prin urmare, mersul se mișcă, ca și mișcarea unui crocodil sau a unui monitor. Extremitățile se termină cu gheare, între care există membrane. Ghearele ajută platypus săpa pământul, iar membranele sunt necesare pentru înot. Pe pământ, piciorul plat este ciudat, dar în apă este rapid și neted.

Sursă de alimentare

Platypus se referă la insectivorous mamifere. Se hrănește cu animale mici de apă - crustacee, melci, tadpoale, larve, viermi. Pe pământ este ghidat de auz și vedere, și sub apă - prin atingere. În timpul vânătorii, animalul iese la suprafață pentru a inspira la intervale de 1-2 minute. Dacă este necesar, puteți reține respirația timp de până la 5 minute.

Cu o ciocă largă, Doccrocus confiscă prada împreună cu apa. Pe marginea maxilarului inferior, în loc de dinți, există canale laterale înguste formate din plăci subțiri subțiri. Acestea servesc ca un ecran pentru stingerea hranei. Lichidul este expulzat din cioc, iar captura rămâne în pungi de obraz. Când pungile din spatele obrajilor sunt complet umplute, lama plat se duce pe pământ. El folosește plăcile exacte ale maxilarului superior și inferior și doi dinți excitat pe suprafața limbii, mănâncă mâncarea și apoi o înghită.

Platypusul este excelent apetit. În ziua în care mănâncă o cantitate de hrană egală cu greutatea lui. În timpul perioadei de incubație, femelele mănâncă de două ori mai mult decât rata medie zilnică.

În timpul iernii, animalele pentru o perioadă scurtă de timp (5-10 zile) stau latente.

reproducere

Ouăle de platypusÎn luna iulie începe căsătoria, care durează până în octombrie. Bărbații arată agresivitate crescută. Glandele otrăvitoare din ele cresc considerabil în dimensiune. Ei intră în contracții pentru dreptul de a poseda o femeie. Ritualul căsătoriei are loc în apă. Manevrele de sex masculin din jurul femeii, apoi o ia prin coadă cu ciocul ei. După aceea, cuplul se rotește împreună pentru o vreme. În acest moment, are loc împerecherea.

O femeie însărcinată aranjează un cuib special într-o cameră subterană. Ea trage plante de apă, crengi de salcie, frunze de eucalipt în ea. După ce se stabilește în bord, se înfundă intrarea cu un dop de pământ. Precauțiile ajută la protejarea ei și a descendenților de prădători.

sarcină durează trei săptămâni. Puii femelei aduc 1 dată în 2 ani. Platypus aparține mamiferului ovipar. Într-un ambreiaj, 1-2 ouă, rareori 3-4. Ouale sunt de dimensiuni mici:

  • lungime 1,8-1,8 cm;
  • lățime 1,4 - 1,5 cm.

Acoperite cu o coajă dense, asemănătoare cu pergamentul.

Nasizhivanie durează 10-12 zile. În acest moment, femelele se hrănesc cu râme fără a părăsi cuibul. Puii se sparg prin coaja cu un dinte de corn special, care dispare imediat. Ele apar în lumina orbilor și își deschid complet ochii după 11 săptămâni.

Femeie de platypusCopii-Platypus foarte mici, de aproximativ 2,5 cm. Se cațără pe blana mamei și linge laptele, care este eliberat din porii în cavitatea abdominală și este colectată în șanțuri speciale. Nu există glande mamare la femela. lapte Platypusul se caracterizează prin conținutul de grăsime, o cantitate mare de proteine ​​și o lipsă totală de zahăr.

Perioada de hrănire durează 4 luni. În acest moment, mama ocazional părăsește urza pentru a obține mâncare pentru ea însăși. Nu poate părăsi definitiv descendenții, deoarece bebelușii sunt extrem de sensibili la regimul de temperatură. Fără căldură, mor repede.

Puii pleacă în ianuarie-martie, când cresc până la 40 cm. Gradul de maturitate sexuală la animalele tinere vine în 2 ani. Durata de viață a moliei de apă este de 10 ani.

Populația se schimbă

După cunoștința europenilor cu platypuses la sfârșitul secolului XIX, aceste animale neobișnuite au început să vâneze în masă. Iubitorii de moda le-au placut piei lor frumoase, moi, calde. Într-o perioadă scurtă, animalul a fost pus pe punctul de a dispărea complet.

La mijlocul secolului XX sa făcut o încercare rasă platypus în captivitate. Câteva animale au fost aduse la grădina zoologică din SUA, dar nu au primit nici un pui. La sfârșitul secolului XX, autoritățile australiene au protejat o specie rară, au introdus o interdicție privind exportul de animale și au creat zone protejate. Datorită acțiunilor la timp, mamiferul unic a reușit să fie păstrat. Acum populația de platypuses din natură nu amenință nimic. Acum ei sunt cei care sunt venerați ca simboluri vii ale Australiei.

Platypus este un paradox de viață incredibil, ascunzând multe mistere.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Australian echidna: în cazul în care trăiește, caracteristicile animalului, alimenteAustralian echidna: în cazul în care trăiește, caracteristicile animalului, alimente
Făină albă: o descriere a păsării în care trăiește și ce mănâncăFăină albă: o descriere a păsării în care trăiește și ce mănâncă
Cum să alegeți numele potrivit pentru o vacă și numele de vițelCum să alegeți numele potrivit pentru o vacă și numele de vițel
Cine sunt iepurii pufosi angorii și cum să le păstrațiCine sunt iepurii pufosi angorii și cum să le păstrați
Unde trăiește skunk: unde trăiește skunk-ul dungat?Unde trăiește skunk: unde trăiește skunk-ul dungat?
Ce păsări în natură aduc puii în timpul iernii și de ceCe păsări în natură aduc puii în timpul iernii și de ce
Cel mai mare știuc din lume: mituri și fapte despre pești uriașiCel mai mare știuc din lume: mituri și fapte despre pești uriași
Viespa de mare este cea mai otrăvitoare meduze din lumeViespa de mare este cea mai otrăvitoare meduze din lume
Lista celor mai mari animale din lumeLista celor mai mari animale din lume
Câți vrăbii trăiesc și motivele principale pentru moartea lorCâți vrăbii trăiesc și motivele principale pentru moartea lor
» » Cine este un platypus: un animal - o natură unică sau paradoxală
© 2021 amigdas.com