amigdas.com

Encefalita la câini: cauze, simptome și tratament

Boala encefalită - cum se tratează un câineEncefalita la câini este un proces inflamator caracterizat prin deteriorarea creierului și a măduvei spinării. Cum să identificați această boală? Cum poate ajuta un câine bolnav? Este tratată cu encefalită? Să înțelegem ce este această boală și cum să facem față cu ea.

Din locul localizării focarului de inflamație se disting următoarele tipuri de boli:

 • meningentsefialit - aceasta este distrugerea membranelor cortexului creierului;
 • encefalomielita - înfrângerea simultană a creierului și a măduvei spinării;
 • meningoencefalomielita - inflamația măduvei spinării și a membranelor cortexului cerebral.

Boala depinde de vârsta, sexul și rasa câinelui. Se dezvoltă boala cerebrală cea mai comună la animalele tinere până la doi ani, deoarece sunt cel mai des predispuși la boli infecțioase.

Grupul de risc este alcătuit din câini mai în vârstă datorită sistemului imunitar slăbit și rezistenței reduse la infecții.

Animalele cu vârsta de până la șase ani sunt predispuse la dezvoltarea encefalitei idiopatice.

La rasele mici, se poate dezvolta meningoencefalita granulomatoasă. În practică, această formă a bolii se găsește la câinii de rase mari.

Encefalita piogranulomatoasă poate fi observată la câini și la poansoanele cu păr scurt.

Dacă animalul are un loc traumatism craniocerebral, a slăbit sistemul imunitar după boală, riscul de encefalită este crescut semnificativ.

Modalități de infectare

Encefalita la câini - ce trebuie să facețiSursa de infecție cu encefalita virală este acarianul de encefalită, care a fost detectat pentru prima dată în Orientul Îndepărtat. În prezent, teritoriul distribuirii sale sa extins considerabil. Asta este pădurile Regiunea Kaliningrad, Sahalin, Transcarpatia, Belarus. Acarienii Ixodid se găsesc în Baltică și Kazahstan. Cazurile de înfrângere a câinilor sunt înregistrate în Australia, China, Finlanda și Suedia.

Suportul virusului este animalul sălbatic. Creierul encefalitic reproduce pe rozătoarele mici, larvele cărora paraziți pe pielea lor de mult timp.

În prezent, mai mult de 14 specii de căpușe sunt cunoscute a fi purtători ai unei boli periculoase.

Cauzele encefalitei la câini

Boala este multifata. Diagnosticul ei este complicat de similitudinea cauzelor debutului și de semne care îi vor ajuta să o identifice în timp util.

Dezvoltarea encefalitei la câini poate fi cauzată de următoarele motive:

 • repetate mușcături de căpușe;
 • trauma craniocerebrală a animalului;
 • unele boli purulente;
 • suferit anterior de boli infecțioase;
 • invazia helmintic;
 • predispoziție ereditară;
 • sistem imunitar slăbit.

Înfrângerea apare atunci când virusul intră în plicurile creierului cu un flux sanguin comun. Odată ajuns în creier, virusul dăunează sistemului nervos al animalului, distrugând enzimele necesare funcționării normale a creierului. Sistemul imunitar, găsirea unui virus patogen, afectează sistemul nervos, lăsând restul corpului neprotejat. În acest moment, animalul poate deveni infectat cu alte boli. Pentru a vă oferi asistență la timp, trebuie să căutați ajutor de la un medic veterinar și să vaccinați câinele.

Atunci când este expus la sistemul nervos, fluxul de sânge în zonele afectate ale creierului este activat, ceea ce duce la o schimbare a răspunsului la stimuli și la activitatea altor organe.

Un animal poate muri din cauza encefalitei ca urmare a perturbărilor în activitatea departamentelor creierului care controlează activitatea sistemului respirator, cardiovascular și circulator.

Encefalita la simptomele câinilor

Specialiștii disting mai multe forme de boli la animalele de companie. Dezvoltarea rapidă a bolii este caracteristică formei clinice și subacute. Cu infecție fungică sau protozoare, boala are semne de boală cronică.

Câinii pot obține encefalităO descriere detaliată a semnelor de encefalită la câini nu există, deoarece boala este asociată cu o varietate de cauze și localizarea focarului inflamației.

De obicei, encefalita se manifestă sub forma tulburărilor neurologice. La animale următoarele simptome sunt observate: mișcare manezhnye, paralizie, convulsii, tremurături ale membrelor, slăbiciune generală, pierderea apetitului, apatie. Aceste simptome sunt rezultatul schimbărilor în celulele nervoase, edemul cerebral, hemoragiile mici în plicurile creierului.

Cursul encefalitei infecțioase la câini

De regulă, infecția are loc în primăvară și vară. Cele mai periculoase mușcături de acarieni pentru câinii cu un sistem imunitar slăbit. Animalul răspunde aproape instantaneu. Răspândirea infecției în organism începe la 3-5 minute după mușcătură.

Durata perioadei de incubație este de până la 3-3,5 săptămâni. Durata acestuia depinde de numărul de mușcături provocate și de timpul de acarian pe corpul animalului. Eliberarea de toxine în corpul câinelui are loc în timpul când se alimentează bifazul.

Dacă tratamentul pentru o boală periculoasă nu a fost inițiat în primele două până la trei zile după infecție, probabilitatea unui rezultat letal este în mod dramatic crescută.

Perioada de incubație poate dura o lungă perioadă de timp și simptomele se vor manifesta mult mai târziu dacă animalul a suferit anterior de encefalită sau a fost vaccinat anterior. Acest lucru se datorează faptului că în corpul câinelui dezvoltarea imunității la boală. O astfel de protecție este scurtă și slabă, dar este capabilă să mobilizeze apărarea corpului și să reziste bolii. În acest caz, trebuie acordată o atenție deosebită măsurilor preventive și de reabilitare.

Dacă proprietarul animalului are o suspiciune că câinele a fost mușcat de o căpușă encefalitară, trebuie acordată atenție manifestării simptomelor neurologice ale bolii:

 • Encefalita fără tratament este fatală pentru un câineîncălcarea funcțiilor motorii;
 • creșterea temperaturii corpului;
 • convulsii;
 • paralizia membrelor;
 • sporirea sensibilității animalului la durere în regiunea capului și a gâtului;
 • schimbări de dispoziție;
 • cu forma avansată a bolii, paralizia ochiului și a mușchilor faciali.

Diagnosticul bolii

Pericolul encefalitei constă în complexitatea diagnosticării bolii, deoarece simptomele bolii sunt destul de diverse.

Pentru diagnosticul corect, pe lângă examinarea animalului, se efectuează o serie de studii clinice și de laborator. Diagnosticul se poate face numai după ce au fost studiate toate datele.

Pentru a diagnostica corect un câine, pot fi prescrise câteva studii ale creierului și măduvei spinării: computerizata, Examinarea cu raze X, investigarea lichidului cefalorahidian, examinarea cu ultrasunete a organelor interne, examinarea de laborator a sângelui.

La efectuarea activităților de diagnostic, o atenție deosebită este acordată animalului care este expus riscului.

Tratamentul encefalitei la câini

Proprietarii câinilor trebuie să-și amintească faptul că nici tratamentul cel mai eficient nu poate aduce un rezultat pozitiv, dacă, ca urmare a inflamației în creier, au început schimbările ireversibile ale animalelor de companie.

La sfârșitul cursului terapiei, funcțiile pierdute sunt restaurate doar parțial. Imunitatea animalului este foarte slăbită, este posibilă și o recidivă a bolii.

Pentru tratamentul encefalitei, se utilizează agenți antibacterieni și antifungici, agenți glucocorticoizi, imunoglobuline antivirale, preparate interferonice, vitamine. Se prescrie și o dietă terapeutică.

Consecințele encefalitei

Ca urmare a distrugerii corpului animalului prin encefalită, sunt posibile încălcări ale activităților diferitelor organe. Cel mai adesea suferă de encefalită rinichii și creierul câinelui. Ca rezultat al bolii, copilul poate dezvolta insuficiență renală.

Prevenirea bolilor

Cicatrice în câine - identifică, scapăDatorită faptului că vectorii bolii sunt acarieni, trebuie luate mai întâi măsuri pentru a preveni dezvoltarea bolii. În acest scop, se recomandă folosirea gulerelor speciale, a picăturilor și a spray-urilor de la căpușe.

Nu neglija folosirea unui guler special. Elementele de protecție sunt situate pe suprafața gulerului chiar și strat, care le permite să fie absorbite uniform în stratul de grăsime al pielii câinelui și să se concentreze acolo. Avantajul unui guler de la căpușe este dozajul corect al medicamentului.

Spray-urile sunt cele mai eficiente pentru protejarea unui câine de paraziți mai puțin periculoși, purici și păduchi. Pentru a proteja împotriva căpușelor care sunt rezistente la efectele medicamentelor și preparate insecticide, spray-urile sunt mai bine folosite pentru protecția pe termen scurt pe o plimbare și se aplică în mod punctual sau pe întreaga linie parului câinelui.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este un simptom (reflex) al unui Babynian?Ce este un simptom (reflex) al unui Babynian?
Ce este mielita: cauze, simptome și tratamentCe este mielita: cauze, simptome și tratament
Ce se numește sindromul Arnold Chiari?Ce se numește sindromul Arnold Chiari?
Prietenul cu ochii: câți ani de vară trăiesc acasă și cum să aibă grijă de eiPrietenul cu ochii: câți ani de vară trăiesc acasă și cum să aibă grijă de ei
Otita la câine decât tratamentul: otită alergicăOtita la câine decât tratamentul: otită alergică
Micoplasmoza la câini: simptome și tratamentMicoplasmoza la câini: simptome și tratament
Ce trebuie făcut dacă coccisul este rănit în timpul căderii: tratament și consecințeCe trebuie făcut dacă coccisul este rănit în timpul căderii: tratament și consecințe
Cicatrice la câini: ce trebuie făcut dacă sunt detectate, tratateCicatrice la câini: ce trebuie făcut dacă sunt detectate, tratate
Manifestarea simptomelor sindromului Bernard-GornerManifestarea simptomelor sindromului Bernard-Gorner
Pancreatita la câini: cauze, simptome, tratament și prevenirePancreatita la câini: cauze, simptome, tratament și prevenire
» » Encefalita la câini: cauze, simptome și tratament
© 2021 amigdas.com