amigdas.com

Marcarea oțelului: clasa 30хгsa, decodificare cu explicații

Marcarea oțeluluiAliajul de fier cu carbon, în care conținutul de carbon este cuprins între 0,1% și 2,14%, se numește oțel. Merită adăugat că conținutul de fier trebuie să fie de cel puțin 45%.

Pentru a da proprietățile dorite în timpul topirii, se efectuează alierea, adică aditivi adiționali care conțin elemente de aliere sunt adăugați la topitură. Se obțin astfel aliaje cu proprietățile date. Toate tipurile de oțel respectă standardele tehnice strict definite (GOST). Prin scrierea acestora, puteți afla cantitatea fiecăruia dintre elementele din compoziția aliajului, precum și impuritățile nocive (toate specificate în GOST-ul corespunzător).

Clasificarea aliajelor

Cu privire la conținutul de carbon și aditivi (alierea) oțel sunt împărțite:

 • Varietăți de aliajeAliaj slab (conținând aliaje de până la 4%).
 • Mediu dopat (până la 11%).
 • Aliaje mari (peste 11%).
 • Cu un conținut de carbon mai mare de 0,6%, oțelul este clasificat drept carbon cu conținut ridicat de carbon.
 • Carbura ușor are până la 0,55% carbon în compoziția sa.
 • Low carbon - nu mai mult de 0,25%.

Marcarea informațiilor

Metoda de dezoxidare a metalului poate fi văzută în numele mărcii. Denunțat de:

 • SP (liniștit), oxigenul este eliminat;
 • PSP (jumătate liniștită);
 • KP (fierbere) nu este dezoxidată, oxigenul nu este îndepărtat.

Dacă aceste denumiri nu sunt disponibile, atunci oțelul este de obicei denumit liniștit (St3sp și St3 sunt aceleași). Oțelurile de calitate obișnuită, nealiate, sunt notate cu "St" și o cifră care indică limita superioară pentru carbon (în 0,1%).

Metode de retușare a metalelor

Metodele de remodelare disting în funcție de cuptoarele de fabricare a oțelului în care se topește metalul:

 • cuptor cu vatră deschisă;
 • oxigen-convertor;
 • electrotermice.

Electricul poate fi, de asemenea, plasmă, arc, zgură și altele. Aceste denumiri indică în care unitățile de fabricare a oțelului (cuptoare) metalice au fost topite. Metoda de remitere este de obicei afișată la sfârșitul întregului punct printr-o cratimă. De exemplu, numele 12X18H10T-VD arată că aliajul conține crom (X), titan (T) și nichel (H), remodelare cu vacuum-arc (VDP). În consecință, 12Х18Н10Т-Ш înseamnă remelt de zgură.

Desemnarea unor metode de topire:

 • Producători de oțelzgură "-sh";
 • arc "-D";
 • vid-arc "-VD";
 • plasmă "-PT";
 • plasma-arc "-P";
 • electron-beam "-EL";
 • plasma-beam "-PL";
 • evacuare "-B".

Semne de calitate

Dacă sfârșitul mărcii este "A" (de exemplu, 50HFA), aceasta înseamnă că oțelul este de înaltă calitate, cu un conținut de fosfor și sulf mai mic de 0,025%. Oțelurile de calitate obișnuită conțin aceste impurități până la 0,07%, cele de calitate până la 0,035%. Pentru oțelurile de oțel deosebit de înaltă, este obișnuit să puneți "Ш" la sfârșitul mărcii.

Locul unde se află litera în ștampilă contează. Stând în fața tuturor semnelor "A" - este sulf, iar în mijlocul marcajului prezintă azot.

Reflecția compoziției chimice

Tipuri de aliajeIndiferent de planta în care metalul este topit, acesta are o compoziție strict reglementată, remodelând, în consecință, va avea anumite proprietăți inerente acestui brand. În funcție de utilizarea industrială a oțelului sunt împărțite în structurale, structurale, oțel și aliaje cu proprietăți speciale.

Pentru marcarea oțelurilor, este obișnuit să se folosească desemnarea compoziției literelor din alfabetul rus și numere.

Explicarea scrisorilor

Dacă te uiți la tabelul de mai jos, explicând ce literă corespunde fiecărui element, devine clar că XMM înseamnă că aliajul conține crom, nichel și molibden.

elementSimbol în marcareSimbol chimic
azotAN
aluminiuYooAl
borPB
vanadiuFW
tungstenÎnWo
cobaltKco
siliciuCsi
manganDMn
cupruDcu
molibdenMMo
nichelHNi
niobiuBNb
seleniuESe
TitanTTi
cromXCr
zirconiuCZr

Cifrele și absența lor

Marcajul poate conține numere. Pentru a descifra oțelurile, trebuie să știți ce arată. După pictogramă, ele înseamnă o fracție de masă din această substanță în compoziția aliajului.

Primul număr arată procentajul de carbon. De exemplu, decodarea mărcii 40X13: oțel inoxidabil conține 0,40% carbon și 13% crom. În acest caz, în cazul în care fracțiunea de carbon este prezentată cu un număr de două cifre, conținutul său este exprimat în sute de procente și unul în zecimi. Cifra după pictograma elementului dopaj arată procentajul acestuia. Conținutul elementelor este de 1,0-1,5% - implicit când nu există nicio cifră. Exemplu: 5ХНМ - 0,5% carbon, 0,1% nichel și molibden.

Ce se poate învăța din brand

Desemnarea oțeluluiPentru clasa de oțel 30XГСА, decodarea este după cum urmează: înaltă calitate (arată "A" la sfârșitul mărcii), conține 0,3% carbon (care corespunde primelor cifre), crom, mangan și siliciu - 1% fiecare. Să verificăm dacă răspunsul corespunde standardului GOST 4543-71 pentru oțelurile structurale.

Este ușor să înveți totul despre metale din standardele de stat. Gradele de oțel cu decodificare în tabel vor arăta compoziția lor completă. Preambulul indică domenii de aplicare și alte informații utile.

Este evident, că pentru fiecare grad de oțel Tabelul cu explicații privind conținutul limitator al acestui sau acelui element va ajuta la citirea marcajului. În cazul nostru, carbonul în intervalul 0,28-0,34-siliciu 0,9-1,2-mangan 0,8-1,1-crom 0,8-1,1.

Se întâmplă că aveți nevoie de un brand similar de metal. În acest caz, o analiză comparativă a claselor de oțel se efectuează cu decodificarea conform tabelului. De exemplu, există o topire de oțel 30KhGSA cu următorii parametri: C = 0.28-Si = 1.0-Mn = 0.9-Cr = 1.1. Este posibil să marcați metalul 25HGSA dacă este necesar? Este clar, că conținutul de impurități nocive corespunde normei. Răspunsul este neechivoc: da, compoziția chimică corespunde complet acestui brand. Astfel, aceeași topire satisface condițiile a două mărci diferite.

Semne speciale

În anumite oțeluri speciale se folosesc litere suplimentare.

Vom enumera câteva dintre ele:

 • În cazul utilizării oțeluluiCarbonul nealiat instrumental (V7, V8, V10A, V8GA) conține un număr după litera "Y", înseamnă o zecime dintr-un procent de carbon.
 • Lagărele sunt imediat vizibile, încep cu "Sh": SHKh15, SHKh15SG.
 • Oțelurile cu proprietăți îmbunătățite de turnare sunt desemnate "L" la sfârșit: 40XL.
 • Metalul pentru vasele de înaltă presiune conține "K", care arată cât de mult carbon în compoziție (20K).
 • Marcarea otelurilor de construcție începe cu "C" și poate folosi în plus "K" - rezistență crescută la coroziune, "T" - ruliu rezistent la căldură (C390K).
 • Cu "R", clasele de mare viteză conținând tungsten încep: P9K5, P18. Figura după "P" arată conținutul de tungsten. Dacă vanadiul în ele este mai mare de 2,5%, atunci conținutul său este indicat: Р6М5Ф3 (3%). Cromul și carbonul sunt valori standard, deci nu sunt prezentate.
 • Merită menționată oțelul, care merge la firul de suprafață. Ele sunt marcate la începutul marcajului cu simbolul "NP", de exemplu, NP30HGSA.

Putem spune că dacă aveți întrebări discutabile cu privire la marcare, puteți afla răspunsul de la GOST sau TU.

Cum se face marcarea în practică

Producători de oțelÎnainte de a topi o topire metalică a oricărui brand, se efectuează calcularea materialelor de încărcare. Apoi, compoziția dorită este aruncată în cuptor, fiartă și turnată. Conform eșantionului de ladă, în conformitate cu tabelele GOST sau TU, toate elementele necesare sunt verificate. Verificați impuritățile dăunătoare (acestea intră în topitură cu încărcătura și din căptușeală). Dacă toate componentele sunt în normă, atunci topirea este marcată, așa cum era de așteptat.

Se întâmplă că standardele pentru compoziția chimică nu se potrivesc. Apoi metalul este etichetat cu alt brand. Clientul trebuie să fie sigur că va primi exact produsele pe care le-a comandat. Calitatea produselor depinde de aceasta. Sistem de fabricatie de control tehnic Planta monitorizează cu strictețe acest lucru.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Oțeluri de unelte: grade carbon și aliajeOțeluri de unelte: grade carbon și aliaje
Conductibilitatea termică a oțelului, aluminiu, alamă, cupruConductibilitatea termică a oțelului, aluminiu, alamă, cupru
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Descrierea oaspetelui 380-2005 pe oțel carbonDescrierea oaspetelui 380-2005 pe oțel carbon
Producerea și utilizarea aliajului de cupru și zincProducerea și utilizarea aliajului de cupru și zinc
Otel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicareOtel 45: Caracteristicile GOST si domeniul de aplicare
Caracteristicile și aplicarea oțelului y8Caracteristicile și aplicarea oțelului y8
» » Marcarea oțelului: clasa 30хгsa, decodificare cu explicații
© 2021 amigdas.com