amigdas.com

Shamaika - "peștele regal" al mărilor sudice

pește shamaikaPrima mențiune despre Shamais se referă la perioada Persiei antice. Numele speciei este tradus din limba acestei țări ca "pește regal" și este asociat cu gustul său delicat. Din păcate, în secolul al XX-lea, populația a fost mult redusă din cauza capturării ilegale, astfel că specia a fost inclusă în Cartea Rosie a multor state. Acest lucru nu îi sperie pe pescarii, și mulți dintre ei încă prinde șamai.

zonă

În natură există două soiuri de shamaik: semi-transparent și rezidențial. Semi-pas Shamayka petrece cea mai mare parte a timpului pe mare. În râuri, aceasta apare numai în timpul reproducerii. Dar a doua specie trăiește exclusiv în râuri. Se știe că shameika se găsește în următoarele rezervoare:

 • Mările sudice din Rusia (Azov, Negru, Caspică);
 • Marea Aral;
 • Râuri: Kuban, Don, Nistru, Nipru, Terek și Dunăre.

Este de remarcat faptul că peștele alege întotdeauna râuri cu un curent rapid, deci nu intră niciodată în Volga. Cea mai mare populație trăiește în râurile Iranului. Acest lucru se datorează purității apei și a fluxului bun. În Marea Neagră și Azov captura este interzisă datorită unei populații foarte mici. Dar, în Marea Aral, este în continuă creștere din cauza măsurilor de sprijin guvernamental. În Europa, această specie se găsește numai în Bavaria, dar populația este foarte mică.

Aspect și stil de viață

Shamayka este un reprezentant al familiei de pești de crap, dar are o serie de caracteristici caracteristice. Cel mai adesea în râuri și mări se pot întâlni persoane ale căror greutate nu depășește 300 de grame. De câteva ori pescarii au reușit să prindă pește, cu o lungime de 30 de centimetri și o greutate de 800 de grame.

Să evidențiem mai multe trăsături externe de bază ale formularului:

 • Unde trăiesc peștii lui ShamaisUn corp îngust și alungit acoperit cu solzi de argint puțin adânci;
 • o bandă de albastru închis pe spate;
 • Pântecele peștilor diferă în alb;
 • un cap mic este acoperit cu un balon închis;
 • Falla inferioară a șamiicei este ușor îngroșată și se extinde înainte;
 • în partea superioară a ochiului există puncte negre.

Oamenii de știință nu dispun de informații exacte despre stilul de viață al șamaiilor. Peștele rar apare pe suprafață, preferând adâncimea. Flăcările se ridică până la straturile superioare ale apei doar pe timp de noapte.

Peștele Shnaya este considerat un prădător. Baza nutriției sale este zooplanctonul. Uneori peștele folosește insecte și prăji de alte specii ca hrană.

Caracteristicile reproducerii

Se știe că bărbații Shamais ajung la pubertate la vârsta de 2 ani. Femelele sunt gata să se reproducă numai în 3-4 ani. Înainte de reproducere, toți indivizii merg la râurile în care s-au născut ei înșiși. Timpul de reproducere depinde de habitatul peștilor:

 • Procesul durează între octombrie și martie în râul Kuban;
 • în râurile Terek și Kura, reproducerea durează de la sfârșitul lunii noiembrie până în martie;
 • în Don pește de pește pește în martie, imediat după topirea gheții;
 • În Nipru și Nistru, reproducerea are loc în lunile martie și aprilie.

Este cunoscut că pentru viață reprezentanți ai acestei specii spawn numai de 2-3 ori, și numai rare persoane pot aduce descendenți de 5 ori. În timpul perioadei de reproducere, apariția persoanelor fizice variază semnificativ. Pe capul masculilor crește un tubercul de culoare închisă, în timp ce femelele îngroșă foarte mult maxilarul inferior.

Femeia alege foarte selectiv un loc pentru aruncarea de caviar. Ele preferă zonele stancoase ale fundului, situate la 30-40 de centimetri de suprafața apei. Locurile preferate pentru reproducerea shamais sunt considerate a fi de rulare cu un curent puternic. Se știe că peștele se poate reproduce numai noaptea. După aceea, adulții merg imediat în locuri de locuire permanentă. De obicei, prăjiturile apar în a cincea zi de la naștere. Timp de un an sunt în apă mică pentru a câștiga greutate.

Interdicția de captură a lui Shamayi

Cum de a prinde un shamikaDin cauza faptului, că numărul de persoane fizice tipul de descreșteri permanente, a fost adus la Cartea Roșie a Rusiei. Principalul motiv al scăderii numărului este activitatea economică a oamenilor. Rezervoarele pe care șamaika le-a folosit pentru a se reproduce au fost recent contaminate puternic. În plus, scăderea numărului se datorează capturilor necontrolate ale braconierilor. Ei sunt dispuși să-și asume riscuri din cauza costului ridicat al peștelui. Pe piețele "negre" un kilogram de șamika costă mai mult decât sturion.

Se știe că pescuitul acestui tip de pește poate primi amenzi grave, dar acest lucru nu-i oprește pe iubiți. Gustul acestui pește este atât de plăcut încât gurmanii să nu confunde pericolul.

În 2013, unul dintre locuitorii din regiunea Rostov a înființat chiar un monument al acestei specii în orașul Shakhty. Acest lucru a stârnit interesul poliției și o căutare a fost efectuată în casa lui. După o căutare în frigider, au fost găsite cinci carcase. O amendă de 300 de mii de ruble a fost impusă cetățeanului din Rostov.

Utilizarea peștelui shamaikaDesigur, o amendă atât de mare este o raritate. De obicei, pescarii care au prins câțiva pești sunt amendați cu 2.000 de ruble. În cazul în care persoana juridică este vinovată în captura, amenda poate ajunge la 2 milioane de ruble. În același timp, angajații organizațiilor de supraveghere au dreptul de a retrage toate capturile și uneltele de pescuit.

În 2014, autoritățile ruse au fost preocupate de restaurarea shamika. În regiunea Rostov au fost înființate pepiniere speciale de pește, care s-au angajat în cultivarea artificială a pruncii mici. Apoi, mai mult de 3 milioane de pui au fost eliberați în rezervoarele din regiune. În fiecare an crește numărul de creveți artificiali crescuți. Ecologiștii au speranța că aceste măsuri vor conduce la o creștere a populației.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce fel de pește este peștele alb: o descriere și trăsături de capturareCe fel de pește este peștele alb: o descriere și trăsături de capturare
Minuni de pește: habitate și tehnici de pescuitMinuni de pește: habitate și tehnici de pescuit
Peștele de pescuit - ce fel de indivizi valoroși existăPeștele de pescuit - ce fel de indivizi valoroși există
Pescuit excelent în regiunea SamaraPescuit excelent în regiunea Samara
Specii de pești marine: descriere și caracteristiciSpecii de pești marine: descriere și caracteristici
Râuri și lacuri din regiunea Nizhny NovgorodRâuri și lacuri din regiunea Nizhny Novgorod
Specii de pești de sturion: familie de sturioniSpecii de pești de sturion: familie de sturioni
Pescuit excelent pe râul KubanPescuit excelent pe râul Kuban
Caracteristicile pescuitului în TatarstanCaracteristicile pescuitului în Tatarstan
Tipuri de pește plat și rotund: descriere și caracteristiciTipuri de pește plat și rotund: descriere și caracteristici
» » Shamaika - "peștele regal" al mărilor sudice
© 2021 amigdas.com