amigdas.com

Nevrita nervului trigeminal: simptome și tratament

Nevrita nervului trigeminalNervul triadic este cel mai mare nerv cranial-cerebral

. Iar patologiile nervoase din corpul uman pot duce la astfel de consecințe nedorite, cum ar fi neuritisul trigeminal.

Această boală adesea însoțește leziuni și intervenții chirurgicale. Nevrita nervului trigeminal de obicei trece brusc cu simptome neplăcute și, fără tratament adecvat, fața pacientului poate pierde simetria și sensibilitatea.

Cu această boală, mușchii faciali sunt paralizați parțial sau complet, încep să apară dureri paroxistice facială.

Mai multe despre nevrita trigemenilor: fiziologie

Simptomele și tratamentul neuritelor trigeminaleSe referă la nervul trigeminal sistem nervos periferic. Se pornește de la nucleul care se află în creierul uman. În general, în afară de trigeminal în craniu, există și alți nervi, fiecare având numele și denumirea. Nervul triplu este numit pereche, sunt douăsprezece astfel de perechi și el însuși aparține perechii a cincea. Este împărțită în trei nervuri:

  • mandibula;
  • maxilarul;
  • orbital.

Nervul mandibular este responsabil pentru inervarea bărbiei, a dinților inferiori și a restului părții inferioare a feței. Maxilarul furnizează celulele nervoase cu zone temporale, dinți și gingii superioare, buza superioară și porțiunile laterale ale nasului. Și oftalmicul trece prin orbită și este conceput pentru a inerva partea superioară a feței, a ochilor și, parțial, a nasului. De asemenea, nervul trigeminal este responsabil nu numai pentru sensibilitatea acestor zone, ci și pentru mimetism, activitatea mușchilor masticatori.

Ce este nevrita trigeminală?

Simptomele nevrităi trigeminalenevralgie poate să apară atât în ​​sine, cât și să fie consecința majorității bolilor.

De exemplu, nevrita poate apărea datorită tumori ale regiunii lombosacrale, anomalii vasculare, compresia venelor fosei craniene, scleroza multiplă, atunci când teaca mielină a nervului trigeminal este deteriorată.

De asemenea, canalul cranian al craniului poate fi stors dacă este îngustat de la naștere sau din cauza cariilor și sinuzitei. În plus, nevralgia poate declanșa următoarele boli infecțioase și inflamatorii:

  • tuberculoza;
  • sifilis;
  • gripă;
  • inflamația cronică la nivelul ochiului, dinților și sinusurilor maxilare.

Factori negativi, care afectează apariția nevrită a nervului trigeminal, sunt traume, hipotermie severă, care afectează urechea sau zona laterală a feței, îndepărtarea dintelui înțelepciunii și alte manipulări dentare.

diagnosticare

Tratamentul nevrită a nervului trigeminalNevrita nervului trigeminal trebuie diferențiată de nevralgia nervului glossopharyngeal, plexalgia dentară și deteriorarea articulației temporomandibulare. Pentru un diagnostic fiabil, este necesar consultați un neurolog și face imagistica prin rezonanță magnetică, pentru a vă asigura că nu există tumori și scleroză multiplă. Electromiografia face posibilă verificarea faptului că orice efect asupra nervului trigeminal este și interferează cu funcționarea sa normală.

Pentru a determina localizarea și stadiul bolii, neurologul verifică reflexele cu ajutorul palpării. Doctorul lovește cu degetul pacientul pe bărbie, iar falca trebuie trasă în sus. Apoi se verifică reflexele corneene și superciliară: medicul lovește sprâncenele la marginea sprâncenelor, în mod normal mușchiul circular al ochiului ar trebui să tremure.

Simptomele bolii

Pacientul începe să sufere dureri de arsură, care apar paroxistic. De obicei, afectează a doua ramură a nervului - maxilarul, care cauzează senzații neplăcute în zona suprafețelor laterale ale nasului, gingiilor, buza superioară. Durerile sunt foarte neplăcute și ascuțite: pot fi provocate prin cardare, aplicarea machiajului, perierea dinților, zâmbind, vorbind, spălat și atingând o persoană de altă natură. Atacurile durează câteva minute cu un interval de 3-5 minute. Durerea poate fi nu numai arsură, ci și pulsatorie, care se răspândește în jurul gâtului și spatelui capului.

Există, de asemenea, și simptomele vegetative ale bolii, cum ar fi salivarea excesivă și salivarea, roșeața pielii.

Progresia bolii este însoțită de simptome, cum ar fi expresiile faciale distorsionate, molesit colțuri ale ochilor, pleoape, buze, febră ușoară, crampe musculare faciale, dureri de cap și amețeli.

tratament

De îndată ce medicul a constatat nevralgie de trigemen, tratamentul trebuie să înceapă imediat, pentru că mai mult boala merge, cu atât mai probabil riscul de complicații. Atribuit de următoarele formulări: antiinflamatoare și analgezice (Celebrex, diclofenac, Ketanov), antivirale (acyclovir), vitamine, medicamente pentru ameliorarea spasme musculare (Sirdalud), glucocorticoizi (metilprednisolon).

Este de dorit combinarea terapiei medicale cu fizioterapia: magnetoterapie, electroforeză, UHF. Medicul participant numește un program de proceduri, care trebuie urmat în mod regulat și fără omisiuni.

masaj

Tensiunea muschilor va ajuta la eliminarea masajului. Ar trebui să fie suficient de ușoară pentru a lucra cu ușurință asupra zonelor afectate. De obicei, faceți acupressure. Pacientul trebuie să se așeze și să arunce înapoi capul, apoi să frece ușor mușchii gâtului cu degetele și să se ridice treptat mai sus. În primul rând, zonele sănătoase ale pielii sunt masate, apoi pacienții. Ce ar trebui să fac dacă durerea mea începe să doară? În acest caz, masajul ar trebui oprit și repetat după un timp. Dacă masajul provoacă dureri de fiecare dată, atunci trebuie să masați doar zone sănătoase.

ierburi

Rețetele populare sunt destul de eficiente în tratarea neuritelor trigeminale, dacă sunt utilizate împreună cu alte metode de tratament. Pentru a face acest lucru, o lingura de mușețel uscat tocată, se toarnă un pahar de apă foarte fierbinte, dar nu cu apă clocotită. Insistați-vă că trebuie să fie aproximativ o jumătate de oră, apoi înmuiați o bucată de bandaj și atașați-o în zona afectată. Magazinul de mușețel facilitează durerea în nevralgie, ameliorează inflamația, are proprietăți antiseptice.

Intervenție chirurgicală

Uneori chirurgia lui Janet se efectuează dacă pacientul nu este ajutat de o terapie combinată. Chirurgul desprinde vasele de sânge care vin în contact cu canalul nervului trigeminal. Decompresia microvasculară, în timpul căreia se plasează o placă între nervul și vasul contradictoriu, ajută la reducerea durerii. Probabilitatea recidivei scade, dar pot apărea complicații: slăbiciune musculară, dublă viziune, amorțeală a feței, pierderea auzului.

O metodă chirurgicală radicală implică rizotomie. Poate fi radio frecvență, chimică, termică. Ca urmare, rădăcinile nervului trigeminal sunt distruse. Eficacitatea rizotomiei este de 95%.

Prevenirea bolilor

Cu cât este mai în vârstă pacientul, cu atât este mai dificilă tratarea bolii. Prin urmare, este suficient să se monitorizeze starea mucoasei nazale, a gurii și a stării dinților. Toate răcelile și bolile infecțioase trebuie tratate imediat și nu trebuie să fie fugi. De asemenea, merită acordată atenția cuvenită imunității: de a tempera, de a evita stresul, de a medita, de a mânca pe deplin și în mod echilibrat, de a lua vitamine, de a nu se răcori niciodată. Prevenirea bolii, desigur, nu poate garanta că o persoană nu primește exact o nevrită trigemină. Simptomele bolii sunt detectate cu ușurință și trebuie să fie recunoscute și consultate la timp.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Atrofia nervului optic: cauzele chasnului, unde se poate vindecaAtrofia nervului optic: cauzele chasnului, unde se poate vindeca
Ce este anestezia conductivă în stomatologie?Ce este anestezia conductivă în stomatologie?
De ce reduce dinții și maxilarul. Cauze și tratamentDe ce reduce dinții și maxilarul. Cauze și tratament
Sciatic nervos și tratamentul său în conformitate cu Dr. BubnovskySciatic nervos și tratamentul său în conformitate cu Dr. Bubnovsky
Durerea după extragerea dinților, ce trebuie să facețiDurerea după extragerea dinților, ce trebuie să faceți
Neuropatia: cauze și simptome ale acestei boli, metode de tratamentNeuropatia: cauze și simptome ale acestei boli, metode de tratament
Inflamația dzn - edemul nervului opticInflamația dzn - edemul nervului optic
Este dureroasă îndepărtarea nervului din dinte?Este dureroasă îndepărtarea nervului din dinte?
Ce este un optometrist: o descriere și simptome ale bolii lui devicCe este un optometrist: o descriere și simptome ale bolii lui devic
Nevralgie de diferite tipuri: cum să o trateziNevralgie de diferite tipuri: cum să o tratezi
» » Nevrita nervului trigeminal: simptome și tratament
© 2021 amigdas.com