amigdas.com

Ecografia prostatei la bărbați: cum se procedează corect

Metoda de ultrasunete a prostateiPentru examinarea glandei prostatei, bărbații folosesc cel mai frecvent ultrasunete. Acest tip de examinare poate fi făcut acum în orice clinică și este ieftin. Utilizând ultrasunetele, puteți vedea toate problemele și patologiile asociate cu o încălcare a funcționalității prostatei. Acest tip de diagnostic este utilizat pe scară largă pentru avertizarea timpurie a diferitelor boli.

Indicatii pentru ultrasunete a prostatei

Pentru ca medicul să prescrie un ultrasunete, nu este necesar să fie bolnav. În acest moment, de multe ori medicul prescrie acest tip de examinare pentru a exclude bolile teribile sau în scopuri preventive.

Obțineți o trimitere pentru ecografie este posibil în cazul în care există suspiciuni de încălcare a sistemului genito-urinar.

Principalele indicații sunt:

 • durere la nivelul abdomenului inferior;
 • probleme cu urinarea;
 • infertilitate;
 • insuficiență renală;
 • abateri de la normă la efectuarea testului de urină sau de sânge;
 • rezultat negativ al spermei;
 • detectate boli în timpul examinării rectale.

Este necesar să spunem că, cu ajutorul ultrasunetelor, este posibil să se diagnosticheze în cel mai timpuriu stadiu al patologiei, când boala nu este atât de dificil de vindecat. Cu ajutorul diagnosticului cu ultrasunete, este posibil să se detecteze astfel de boli cum ar fi tumori de cancer, prostatită, tulburări de potență, infertilitate și probleme cu sistemul genito-urinar.

Avantajele ultrasunetelor ale prostatei

 1. Procedura de inspecțieSecuritate. Undele sonore ale echipamentului nu afectează în nici un fel corpul pacientului, ceea ce nu se poate spune, de exemplu, despre radiografia sau RMN.
 2. Informativeness. Folosind ultrasunete, puteți lua în considerare prostata în toate avioanele, țesuturile moi, dimensiunea, forma.
 3. Procedura este complet nedureroasă și nu aduce disconfort.
 4. Disponibilitate. Echipamentul de desfășurare se află în fiecare departament de ambulatoriu. Costul unui astfel de studiu este scăzut.
 5. Ecografia nu are contraindicații.
 6. Capacitatea de a evalua nu numai glanda prostatică, ci și organele situate în apropiere.
 7. Efectuați o examinare a pacientului și obțineți rezultatul poate fi în 15-20 de minute.
 8. Posibilitatea biopsiei. Dacă suspectați o educație malignă, în timpul unei ecografii, un specialist poate lua o analiză pentru posibilitatea de a avea celule canceroase.

Pregătirea corectă pentru inspecție

Ecografia prostatei poate fi efectuată în două moduri - transabdominală și transrectală. În primul caz, examinarea se face prin peretele abdominal, iar în cel de-al doilea prin rect. Din acest motiv, metodele de preparare sunt diferite.

La examinarea prin cavitatea abdominală, nu este necesară o pregătire specială. O astfel de ultrasunete se efectuează cu o vezică urinară umplută. Lucrul este că glanda prostatică se află la locul tranziției vezicii urinare la uretra. Dacă vezica urinară nu este suficient de plină, nu veți vedea prostata.

Umplerea vezicii urinare trebuie să fie moderată, astfel încât pacientul să nu se simtă inconfortabil. Din acest motiv, medicii recomandă o oră înainte de ultrasunete bea 1 litru de apă. În acest timp, rinichii filtrează lichidul și îl pompează în vezică.

Înainte de ultrasunete cale transrectală un om ar trebui să se pregătească pentru studiu 2-3 zile. Pentru a face acest lucru, trebuie să aderați la o dietă specială - excludeți din dietă toate produsele care afectează formarea de gaze puternice. Aceste produse includ lapte, varză, mere, etc. Înainte de procedură, trebuie să faceți o clismă, deoarece ultrasunetele glandei prostate se realizează rectal.

Elementele de bază ale tehnicii de examinare a prostatei

După cum sa menționat deja, diagnosticul glandei prostate poate fi efectuat în două moduri - transabdominal și transrectal. În al doilea caz, puteți obține o imagine mai clară a prostatei unui bărbat.

Ecografia transabdominală

Uzi și podea pelvianăAcest tip de diagnostic al glandei trebuie făcut cu o vezică completă. În timpul examinării, omul se află pe spate. Folosind un senzor ultrasonic medicul examinează glanda prostatică în planurile longitudinale și transversale. În acest caz, specialistul face de asemenea un diagnostic al vezicii urinare.

O prostată sănătoasă ar trebui să aibă un rozariu și un contur uniform. Medicul măsoară și dimensiunea organului, deoarece anomaliile pot indica prezența patologiilor. Echipamentul modern este programat astfel încât să măsoare automat dimensiunea și să afișeze indicatorii de pe ecran.

După un ultrasunete, un specialist poate cere pacientului să golească vezica pentru a verifica volumul rezidual de urină.

Ecografia transabdominală are dezavantajele sale. Cu ajutorul unui astfel de sondaj, se poate determina numai forma, mărimea, volumul, localizarea și simetria prostatei. Scanarea cu ultrasunete nu oferă precizie foarte sensibilă. Din acest motiv, nu este adesea posibilă identificarea patologiilor în structura prostatei în sine.

Cu toate acestea, diagnosticul cu ultrasunete se aplică adesea la cea mai mică suspiciune de tumori și alte patologii de prostată la bărbați.

Acest tip de diagnostic nu are contraindicații, dar trebuie remarcat faptul că bărbații cu exces de greutate pot avea o vizibilitate slabă a glandei.

Ecografia transrectală

Ecografie pelvină micăAcest tip de examinare oferă cele mai bune rezultate. Motivul pentru aceasta este utilizarea de senzori de înaltă frecvență, care fac posibilă obținerea unei imagini clare vizualizate. Cu ajutorul acestui ultrasunete, pot fi diagnosticate chiar și cele mai mici deviații de la norme.

Acest tip de diagnostic face posibilă evaluarea stării structurilor de prostată și a proporției acesteia.

Pentru o examinare transrectală modernă, se folosesc programe speciale care creează un model tridimensional al organului.

Utilizarea ultrasunetelor poate detecta toate formele de prostatită cronică acută, tumori canceroase și boli cronice.

Aparat pentru examinarea rectală are o dimensiune mică, astfel încât pacientul nu simte nimic. Pentru a efectua manipulări, pacientul ar trebui să stea de partea lui și genunchii să se îndoaie la stomac. Pe Internet puteți găsi diferite surse cu fotografia procedurii, precum și imaginile dispozitivului în sine.

Diagnosticul nu durează mai mult de 20 de minute. Dacă există o suspiciune de cancer, un specialist poate face o biopsie.

Avantajul ecografiei rectale este că procedura nu necesită o vezică completă, oferind în același timp mai multe informații.

Cum să vă pregătiți în mod corespunzător pentru procedură, ar trebui să spuneți medicului care dă indicații unui om cu ultrasunete.

Dacă un bărbat suferă de hemoroizi, acest tip de examinare poate fi un substitut pentru ultrasunetele transabdominale. Înainte de procedură, pacientul trebuie să informeze medicul despre acest lucru.

După diagnosticarea cu ultrasunete, medicul poate prescrie alte tipuri de examinare - să treacă analize, să facă o tomografie computerizată etc..

Ecografia este o metodă populară de examinare, care este utilizată pe scară largă pentru a diagnostica o varietate de patologii, inclusiv bolile sistemului genitourinar al bărbaților. Simplitatea și accesibilitatea acesteia fac posibilă, în orice moment, într-o perioadă scurtă de timp, examinarea prostatei și obținerea rezultatului.

Cum se face prostata uzi
Cum este examinat un omUticul prostatei la bărbațiCum se efectuează uzi-ulProcedura de examinare a bazinului
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?Ce este o glandă de prostată: simptome și tratament?
Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?
Uzi transabdominale, ce este și când este prescrisUzi transabdominale, ce este și când este prescris
Urologul: ceea ce îngrijește acest specialist îngust pentru bărbați și femeiUrologul: ceea ce îngrijește acest specialist îngust pentru bărbați și femei
Pregătirea pentru biopsie a prostateiPregătirea pentru biopsie a prostatei
Cancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostateiCancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostatei
Inflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratamentInflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratament
Boli ale prostatei: simptomeBoli ale prostatei: simptome
Uzi în format 3D în timpul sarcinii - demnitatea saUzi în format 3D în timpul sarcinii - demnitatea sa
Pregătirea hipertiroidismului de prostată și modul de analizăPregătirea hipertiroidismului de prostată și modul de analiză
» » Ecografia prostatei la bărbați: cum se procedează corect
© 2021 amigdas.com