amigdas.com

Tratamentul termic al metalelor și aliajelor

Tratamentul termic al metalelorTratamentul termic al metalelor este unul dintre cele mai importante momente în care se lucrează cu metalurgia feroasă și neferoasă. Metalele în acest caz își pot schimba proprietățile la parametrii necesari. În acest articol vom analiza principalele puncte legate de prelucrarea termică a aliajelor și unele nuanțe și caracteristici importante care însoțesc această operație.

Descrierea și scopul procesului

În producția de diverse produse semifinite și piese metalice sunt supuse unui tratament termic pentru a conferi proprietățile necesare acestor proprietăți, dintre care rezistența, durabilitatea, rezistență la coroziune și multe altele.

De fapt, o astfel de operație este o combinație de procese create artificial, când în aliaje la temperaturi semnificative apar modificări în structura tipului fizico-mecanic cu conservarea chimicalelorde metale sau aliajele lor.

Tratamentul termic al metalelorProdusele metalice utilizate în diferite industrii în fiecare zi trebuie să îndeplinească anumite cerințe, în special rezistența la uzură. Aliajul de metal ca materie primă trebuie să sporească proprietățile de funcționare, care sunt obținute prin expunerea la temperaturi ridicate.

Tratamentul termic vă permite să faceți următoarele:

 1. Mai bine, structura inițială a schimbărilor de materie;
 2. Componentele componentelor sale sunt redistribuite între ele;
 3. Forma și mărimea cristalelor devin diferite.

Ca rezultat, intern tensiune UItaliu. Aceasta conduce la o creștere a proprietăților fizice și mecanice ale metalelor, precum și a aliajelor lor.

Procese și soiuri

În general, tratamentul termic al metalelor este redus la trei procese simple, printre care:

 1. Încălziți materiile prime sau semifabricatele la temperatura dorită.
 2. Expunerea în condiții specificate.
 3. Accelerarea răcirii.

Utilizată în prezent mai multe tipuri tratament termic, diferențiind unele caracteristici ale procesării tehnologice. Dar, în general, algoritmul de procesare rămâne același.

Tratamentul termic prin metoda de comitere este de următoarele soiuri:

 1. Prelucrarea directă a materialelor metalice, inclusiv întărirea, recoacerea, îmbătrânirea și prelucrarea criogenică;
 2. Tipul de proces termo-mecanic include un proces similar cu ajutorul temperaturilor ridicate și efectelor mecanice asupra materialului;
 3. Opțiunea chimico-termică implică prelucrarea metalelor prin includerea procesului de îmbogățire a materialului prin adăugarea de elemente chimice cum ar fi carbon, azot și crom.

În funcție de scopul tratamentului termic al metalului și al aliajelor acestuia, se poate aplica unul dintre tipurile de astfel de tratament.

Tratamentul termic al aliajelor neferoase

Prelucrarea fonteiDeoarece metalele neferoase diferă diversele saleTratamentul se efectuează prin diverse metode. De exemplu, aliajele de cupru se supun recoctării prin recristalizare pentru a egaliza proprietățile lor. Alamatul este supus unei temperaturi scăzute la 200 grade Celsius, deoarece este supus crăpării.

Bronzul necesită omogenizare și recoacere la 550 de grade. Magneziul trebuie să fie supus recoacerii, întăririi și apoi îmbătrânit în mod artificial. Prin aceeași tehnologie, lucrează și în cazul aluminiului, deoarece acest lucru face posibilă creșterea caracteristicilor sale. Pentru aliajele de titan, trebuie efectuată recoacerea cu recristalizarea structurii, stingerea, îmbătrânirea, adaosul de azot și cimentarea. În cazul tratării fontei, există anumite nuanțe ale procesului care o deosebesc de metalele convenționale și neferoase.

Etape de prelucrare a fontei

Aliajele din fontă, obținute prin turnare, se supun tratării termice folosind o tehnologie ușor diferită. Fonta trebuie să treacă prin următoarele etape ale procesului:

 1. Reacție la o temperatură de 500-600 de grade;
 2. Normalizarea materialului;
 3. Încălzirea la temperatură constantă sau formă continuă;
 4. Lăsarea și nitrizarea foilor de fontă cenușie;
 5. Aluminiu pentru fontă perlitică;
 6. Coating cu crom.

Tipuri de procesareToate procedurile de mai sus pot îmbunătăți proprietățile de bază ale produselor finite din fontă. Ea devine o perioadă de operare mare, elimină posibilitatea fisurilor pe produsul utilizat și, de asemenea, mărește rezistența la căldură și rezistența la astfel de materiale prelucrate.

Tratamentul termic al metalelor și aliajelor este un proces important pentru metalele feroase și neferoase. Datorită acestui fapt, este posibilă creșterea proprietăților operaționale ale materialelor și creșterea duratei de viață a materialelor. Noile tehnologii permit prelucrarea tuturor tipurilor de aliaje, luând în considerare caracteristicile și structura lor. Ca rezultat, se realizează indicatorii necesari și se optimizează procesele de producție din diferite industrii. Aflați tratamentul termic și creșteți durata de viață a produselor!

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Proprietăți mecanice ale metalelor și aliajelorProprietăți mecanice ale metalelor și aliajelor
Oțel 20x: marcare, caracteristici și aplicareOțel 20x: marcare, caracteristici și aplicare
Foi de aluminiu: tipuri de aliaje de aluminiu și aplicațiiFoi de aluminiu: tipuri de aliaje de aluminiu și aplicații
Densitatea specifică și greutatea specifică a cupruluiDensitatea specifică și greutatea specifică a cuprului
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Conductibilitatea termică a metalelor și a aliajelorConductibilitatea termică a metalelor și a aliajelor
Caracterizarea și aplicarea titanului și a aliajelor bazate pe acestaCaracterizarea și aplicarea titanului și a aliajelor bazate pe acesta
Decuparea metalelor: tehnologii aplicateDecuparea metalelor: tehnologii aplicate
Tipuri de EDM și prelucrarea metalelorTipuri de EDM și prelucrarea metalelor
Prelucrarea metalelor: metode și caracteristici ale prelucrăriiPrelucrarea metalelor: metode și caracteristici ale prelucrării
» » Tratamentul termic al metalelor și aliajelor
© 2021 amigdas.com