amigdas.com

Cum se amestecă betonul: conformitatea cu proporțiile și calitatea materialului

Amestecarea betonuluiPână în prezent, betonul este un material de construcție indispensabil. Se aplică în fiecare etapă a dezvoltării moderne: de la garaje subterane până la lucrări de înaltă altitudine. Unicitatea sa constă în obținerea forței și formei necesare. Este necesar doar să se respecte proporțiile în fabricarea betonului.

Materiale necesare

Beton - materiale de constructii, Este produs dintr-un amestec de agregate mari și mici, un liant și apă. Are proprietăți ale unor pietre precum marmura și granit, dar este o piatră sigură și durabilă pentru mediu.

ciment

Aplicarea cimentuluiMaterialul de ciment din amestecul de beton poate fi silicat, bitum sau gips, dar în majoritatea cazurilor este ciment. Se împarte între ele în branduri, ceea ce denotă încărcarea maximă posibilă a produsului finit în megapascali. De asemenea, în marcarea producției interne, procentul de impurități este permis. De exemplu, cimentul M300-D20 va rezista la o încărcătură de 300 MPa, iar conținutul de impurități este de 20%. În construcțiile private, se utilizează de obicei ciment M400, în construcții industriale, M500 este mai des folosit.

Pentru a calcula corect proporțiile betonului, trebuie să știți exact marca de ciment și caracteristicile sale de calitate. Ar trebui să fie o pulbere uscată și friabilă fără sigilii și bulgări. Este necesar să se respecte data de expirare. Nu este recomandat să utilizați produse cu discount sau nemarcate.

nisip

Principalele criterii pentru calitatea nisipului pentru producerea de amestecuri de beton sunt dimensiunea, umiditatea, prezența prafului și argilei. În ceea ce privește compoziția cerealelor, este împărțită în următoarele grupe:

 • subțire - până la 1,2 mm;
 • porumb foarte fin - 1,2-1,6 mm;
 • mic - 1,6-2 mm;
 • granulația medie este de 2-2,5 mm;
 • mare - 2,5-3,5 mm.

Pentru pregătirea betonului, granulele subțiri și mici nu sunt de obicei utilizate datorită conținutului ridicat de praf. Dimensiunea nisipului se reflectă și în mobilitatea betonului și în creșterea cantității de ciment. În cazul lutului din nisip și a umidității ridicate, rezistența compoziției de beton este redusă.

Este mai bine să lucrați cu tipuri naturale de nisip - râu sau mare. Ele nu conțin argilă, praf și resturi organice: frunze, ramuri, pietre mari. Dacă adăugați nisip de carieră, atunci trebuie spălat și apărat. În cazul gunoiului din soluție, apariția golurilor în compoziția solidificată este inevitabilă.

Piatra zdrobită

Uneori se adaugă beton pietriș, argilă, zgură, dar în majoritatea cazurilor se utilizează moloz. Pentru a obține o rezistență maximă, se utilizează un fel de piatră zdrobită în formă de cub. Soiul plat are o rezistență redusă și promovează formarea golurilor intergranulare în amestecul solid.

Dimensiunea pietrei sfărâmate se împarte în fracțiuni:

 • Aplicarea pietrei sfărâmatefoarte mic - 3-10 mm;
 • mic - 10-20 mm;
 • media - 20-40 mm;
 • mare - 40-70 mm.

Este obișnuită folosirea molozului de granit cu o fracțiune de 5 până la 20 mm. Pentru a umple golurile, trebuie să lucrați cu diferite fracții. Pentru a respecta proporțiile de preparare a betonului, este necesar să se adauge o piatră mică într-o cantitate de cel puțin o treime din volumul total de piatră zdrobită.

Înainte de a începe producția, trebuie să vă asigurați că pietrele sunt curate. În prezența ecranării și prafului, acestea trebuie clătite cu apă. Dimensiunea maximă a unei pietre nu trebuie să depășească grosimea betonului cu mai mult de o treime.

apă

Atunci când se prepară un amestec de beton, apa trebuie utilizată din surse dovedite. Dacă apa poate fi beată, atunci este destul de potrivită pentru prepararea compoziției. Nu utilizați apă epurată, mlaștină, râu și apă de mare. Compoziția sa chimică poate avea un efect proastă asupra rezistenței.

Cantitatea de apă afectează mobilitatea betonului. Depășirea normei, precum și lipsa apei, afectează calitatea produsului. Mobilitatea poate fi determinată vizual:

 • Cu o ușoară alunecare de la o lopată de baionetă paralelă cu solul, este ridicată.
 • Dacă amestecul alunecă pe o panta ușoară - mediu.
 • Când amestecul nu coboară în jos - mic.
 • Dacă betonul se află pe o lopată pe o grămadă, mobilitatea este absentă.

Reguli pentru amestecarea betonuluiConstructorii neexperimentați adesea adaugă o cantitate excesivă de apă. Aceasta oferă mobilitatea concretă, dar reduce în mod repetat puterea produsului.

Lianții din compoziția de beton sunt apă și ciment. Raportul apă-ciment (indicat - V / C) este un criteriu important în producție. Denumirea V / C este raportul dintre greutatea apei și a cimentului necesar pentru a pregăti betonul unei anumite clase de rezistență.

Pentru ca cimentul să se întărească, este permis un raport B / C de 0,2, dar o astfel de amestec de beton va avea o mobilitate scăzută. De obicei se folosește un raport de 0,3 și mai mare.

Diverse aditivi

Aditivi activi pe suprafață sau plastifianți, sunt utilizate la fabricarea betonului pentru a maximiza umplerea golurilor, pentru a reduce consumul de ciment, pentru a reduce conținutul de apă. Cel mai adesea, se adaugă plastifianți pentru a crește puterea.

De asemenea, există aditivi care favorizează fixarea rapidă și întărirea betonului în frig. Atunci când le folosiți, produsul finit nu îngheață, iar apa din compoziție nu cristalizează.

Adesea amestecul de beton este completat cu substanțe de întărire, care conferă rezistență. Acestea pot fi fibre de clorură de polivinil sau de polipropilenă. În ciuda ușurinței aparente, acest material de umplere evită formarea fisurilor pe suprafața compoziției solide.

Caracteristică de calitate

Rezistența la compresiune este principala caracteristică a betonului. Aceasta este indicată de litera B și de figurile de la 3.5 la 80, indicând limita maximă de comprimare admisibilă în MPa. Conform acestor criterii, produsul finit este împărțit în clase de rezistență, de exemplu, amestecul de beton din clasa B35 trebuie să reziste la o presiune de 35 MPa pe un cub standard solidificat în dimensiunea de 150 × 150 × 150 mm. Clasele de beton diferă una de cealaltă în cantități și marca de ciment în amestec.

Clasa de betonMarcă de ciment
B 7.5300
B 12.5300-400
B 15400 - 500
B 22.5400 - 500
B 30400-600

Calcularea proporțiilor

Calitatea și durabilitatea compoziției betonului depinde de precizia calculelor preliminare. Pentru a calcula corect proporțiile pentru pregătirea betonului, trebuie definiți următorii parametri:

 • Calcularea proporțiilor pentru betonmarca necesară de beton;
 • mobilitatea necesară a amestecului;
 • marcă de ciment;
 • piatra zdrobita si nisip.

Calcularea compoziției este posibilă prin greutatea materialelor. Unitatea de măsură în acest caz este cimentul.

În tabel - calcule detaliate despre modul de frământare a betonului. Proporțiile compoziției sunt indicate cu condiția să fie produsă cimentul M400.

Clasa de betonCiment M400Piatra zdrobitănisip
B 7.5174.6
B 12.515.73.5
B 1514.82.8
B 2013.92.1
B 2513.71.9
B 3012.71.2

Proporțiile cantității de materiale sunt concepute pentru a calcula greutatea produsului. De exemplu, dacă trebuie să fabricați clasa B15 din beton, atunci trebuie să amestecați cinci kilograme de ciment cu 28,5 kilograme de piatră zdrobită și să adăugați 14 kilograme de nisip.

Proporțiile compoziției amestecului de beton folosind cimentul M500.

Clasa de betonCimentul M500Piatra zdrobitănisip
B 7.518.15.8
B 12.516.64.5
B 1515.63.5
B 2014.52.6
B 2514.32.4
B 3013.21.6

În construcția de locuințe este obișnuită măsurarea materialelor de construcție prin găleți. Pentru a simplifica munca, câte materiale sunt folosite într-o singură găleată:

 • nisip - 14-16 kg, ținând cont de conținutul de umiditate al compoziției;
 • piatra zdrobita - 15-17 kg, in functie de fractiunea utilizata;
 • ciment - 13-15 kg, corectat pentru densitatea de umplere.

Dar este mai bine să verificați o dată greutatea materialului care se potrivește în găleată.

Producția manuală de beton

Pregătirea masei de betonPentru prepararea amestecurilor de beton Veți avea nevoie de o capacitate capacitivă, de exemplu, un jgheab. La început, nisipul este distribuit în mod uniform, iar în mijloc se face o grosime adâncă și se toarnă cimentul. Materialele sunt amestecate până la omogenitate. Apoi trebuie să adăugați o mică parte a apei. Aruncăm toate resturile și amestecăm. În același timp, apa este turnată în porții mici, ținând cont de mobilitatea necesară a betonului. Atunci când pietrele molozului devin omogene cu masa totală, compoziția de beton este gata.

Utilizând un malaxor de beton

În primul rând, este necesar să se toarnă o mică parte a apei în mașină și să se adauge toată cimentul. Apoi acoperim nisipul și amestecăm timp de două minute. Din nou, turnați o mică parte din apă. Apoi adăugați molozul în loturi, astfel încât amestecul să fie distribuit uniform. La sfârșit, cantitatea necesară de apă este turnată lent.

Producția de beton într-un mixer de betonBetonul nu trebuie să dureze mai mult de zece minute. Nu opriți mixerul de beton până când nu se produce soluția finală. Se recomandă amplasarea dispozitivului în apropierea locului de umplere.

Mai convenabil și de calitate va fi producerea de beton folosind un mixer de beton. Din păcate, acest lucru nu este întotdeauna posibil. În orice caz, procesul de fabricație poate fi accesat de absolut oricine.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum sa faci beton decorativ singurCum sa faci beton decorativ singur
Pregătirea betonului - proporțiile potrivitePregătirea betonului - proporțiile potrivite
Aplicarea și pregătirea betonului slabAplicarea și pregătirea betonului slab
Cate pungi de ciment sunt necesare pe un cub de betonCate pungi de ciment sunt necesare pe un cub de beton
Proporțiile soluției pentru fundațieProporțiile soluției pentru fundație
Care este clasa și gradul de betonCare este clasa și gradul de beton
Care este mobilitatea unui amestec de betonCare este mobilitatea unui amestec de beton
Aplicarea sticlei lichide pentru beton: caracteristicile și aplicarea acesteiaAplicarea sticlei lichide pentru beton: caracteristicile și aplicarea acesteia
Cât de mult ciment este în cubul de soluțieCât de mult ciment este în cubul de soluție
Cât de mult este concret pentru fundațieCât de mult este concret pentru fundație
» » Cum se amestecă betonul: conformitatea cu proporțiile și calitatea materialului
© 2021 amigdas.com