amigdas.com

Boli ale iepurilor, simptomele și tratamentul acestora

Tipuri de boliÎn lista de boli ale iepurilor mai mult de 25 de boli infecțioase și non-contagioase. Și cum arată practica, pur și simplu tratarea iepurilor cu multe boli infecțioase nu are sens. Această ocupație este adesea destul de supărătoare, foarte scumpă și, din păcate, nu este întotdeauna de succes. După ce un iepure bolnav este un purtător de bacilii al infecției, imunitatea lui este slăbită, deci pentru reproducerea ulterioară nu este permisă o astfel de crawl. În cel mai bun caz, poate fi folosit numai pentru carne.

Dar dacă iepurele bolnav are o valoare deosebită pentru crescătorul de iepure, atunci merită să încerci să îl vindeci.

Bolile infecțioase de iepure sunt simptomele și tratamentul acestora

Stomatita infecțioasă

Cele mai tinere iepuri sunt susceptibile la virus până la trei luni, iar femelele. Mortalitatea animalelor atinge 30-50%.

Semne ale bolii:

 • ulcerat cu acoperire albă;
 • inflamația mucoasei orale;
 • salivare copioasă;
 • diaree.

Cu slăbirea în iepure, blana se ude pe bărbie, gât și podgrudke. Picioarele devin umede, pe măsură ce iepurele își freacă botul împotriva lor. Este mai bine să eliminați imediat aceste animale din turmă.

Pentru a trata pacienții și iepurii de lângă ei de mai multe ori pe zi, gura este pătată cu alcool sau cu o soluție de sulfat de cupru.

De asemenea, în tratamentul stomatitei pulbere de streptocid alb este utilizat: în interior și în exterior, care este umplut în gura iepurelui cu 0,2 gr. de câteva ori pe zi și presează simultan botul.

mixomatoză

O boală epidemică acută, sursa căreia sunt animalele infectate. Principalii transportatori sunt țânțarii, puricii, căpușele între mai și octombrie.

Simptomele de mixomatoză:

 • umflarea pleoapelor și în zona anusului;
 • tumori pe orice parte a corpului;
 • conjunctivită;
 • pete discrete pe urechi.

Boli ale iepurilorBoala nu este tratată, cazurile de recuperare sunt îndeplinite numai dacă boala are o formă ușoară (așa-numita nodulară).

Singura modalitate de a preveni infecția este vaccinarea populației de efective de la vârsta de 30 de zile a iepurilor. Strict după 3 luni, se efectuează o revaccinare împotriva mixomatozei. Durata imunității, protejând iepurii de virus, este de 9 luni, astfel încât animalele sunt vaccinate la 8 luni după rapel (re-vaccinare).

Rinita infecțioasă (rinita infecțioasă)

Cauza rinitei infecțioase la iepuri este microorganismele - pasterella, care sunt prezente constant în organism, chiar și la iepurii sănătoși. Cu toate acestea, boala se raspandeste cu o imunitate slaba, provocata de proiectele constante, conditiile nesanitare la iepure si nutritia dezechilibrata. Recuperarea reușită este observată la 65% dintre persoanele bolnave.

Perioada de incubare a bolii este de la 3 la 6 zile.

Semne de rinită infecțioasă:

 • frecvente strănut și nas curbat;
 • purpuriu de la nas (care semnaleaza ca infectia a patruns in plamani).

În timpul tratamentului, bTratamentul iepurilor cu antibioticeLa iepuri, 5 picături de preparate antimicrobiene sunt instilate în fiecare nară timp de 10-14 zile cu o pipetă. Pentru tratamentul pasteurelozei, antibioticul biomycin este prescris, de asemenea, intramuscular.

Apariția bolii este posibilă la iepurii de orice vârstă, dar cel mai adesea boala este observată în perioadele de primăvară și de toamnă. Dacă nu tratezi o răceală la iepuri cauzată de o răceală obișnuită, atunci în majoritatea cazurilor devine o formă infecțioasă a răcelii obișnuite.

Pasteureloza (septicemie hemoragică)

Agentul cauzator de pasteureloză este o pasteurella de iepure, un băț de la familia Pasteurella care trăiește pe membranele mucoase ale tractului respirator superior. Perioada de incubare este de 5 zile. Mortalitatea variază între 15 și 70% din cazuri.

Semne ale bolii:

 • creșterea temperaturii la 40 ° C și mai mult;
 • slăbiciune, letargie;
 • respirație rapidă;
 • excreția mucusului din ochi și a puroiului din nas;
 • balonare si supararea stomacului.

Când sunt tratați înTratamentul bolilor de iepureAcest efectiv (nu numai bolnavi bolnavi, dar și iepuri sănătoși) a injectat o dată terramycin sau de două ori cu un interval de 8-10 ore o soluție de biomycin.

Toate animalele adulte din efectiv sunt vaccinate împotriva pasteurelozei pentru profilaxie. Procedura se repetă după 7 zile. Iepurii tineri primesc ser împotriva pasteurellozei și cu repetare.

Pe măsură ce se atinge vârsta de 1,5 luni, iepurii sunt vaccinați.

febră paratifoidă

Agenții cauzali ai bolii sunt microbi ai grupului paratifoid care afectează tractul gastrointestinal. Aceasta este o boală destul de rară care afectează iepurii de toate vârstele și rasele. Cel mai adesea, infecția se întâmplă în primăvara și vara, mod de zi cu zi, atunci când sursele de infecție sunt în mare parte insecte, rozătoare, păsări care trădează infecția prin uscată alimente, apă, fân, lenjerie de pat.

Semne ale bolii:

 • stare lentă, deprimată a animalului;
 • parul zdrobit de un animal;
 • Tulburarea tractului gastro-intestinal, diareea profundă, refuzul hranei pentru animale;
 • avorturi la femeile gravide.

Tratați iepurii infectați timp de 7 zile, de două ori pe zi, amestecând furazolidona în alimentele umede. Și fiind într-o cușcă cu ei un animal fără semne de boală o dată pe zi.

coccidioza

Preparate pentru tratamentul iepurilorBoala este cauzată de coccidia de iepure - un parazit cu celulă unică care nu este vizibil prin ochiul simplu, care se află în tractul digestiv al animalului. Acesta afectează în special tinerii cu vârsta de până la 4 luni, provocând daune mari turmei. Infecția a infectat aproape toate iepurii, dar numai cu un fond imunitar slăbit cauzat de condițiile de detenție slabe și alimentele de calitate slabă, coccidioza provoacă o scădere a efectivului. Perioada de incubație a coccidiozei este de 2 până la 4 zile.

Semne ale bolii:

 • pierderea apetitului, epuizare;
 • suprafețele mucoase ale gurii și pleoapele iepurilor dobândesc culoare icterică;
 • diaree cu sânge;
 • sfoară învelită;
 • mărirea abdomenului.

Pentru tratament, este prescris un curs de sulfadimetoxină, care este utilizat timp de 5 zile. Medicamentul este amestecat cu iepuri într-o hrană umedă. Cursul tratamentului se repetă după 5 zile.

De asemenea, tratat cu furazolidonă timp de 7 zile o dată pentru 30 mg / kg.

Pentru prevenție și tratament, atât norsulfazolul cât și ftalazolul sunt utilizate simultan, apoi se repetă cursul tratamentului.

stafilokokkoz

Iepurele sunt foarte susceptibile la infecții stafilococice, care cauzează bacterii stafilococice. Perioada de incubare a stafilococozei este de până la 5 zile.

Semne ale bolii la iepuri:

 • abcese și abcese pe corp și organe interne (plămânii, rinichii, ficatul);
 • podermatită (pe picioare există răni purulente care nu se vindecă mult timp);
 • mastita (glandele mamare devin inflamate, cand sunt presate, laptele cu puroi sunt secretate);
 • apetitul slab, epuizarea.

Tratamentul iepurilorÎn tratamentul leziunilor cutanate (mușcături, zgârieturi, abraziuni) se lubrifiază zilnic cu penicilină, streptomicină, unguent de zinc. Pustulele sunt lubrifiate cu o soluție de 5% soluție verde strălucitoare sau 3% de fenol. Picioarele sunt procesate cu unguent Vishnevsky.

Timp de 2-3 zile, de două ori pe zi, se injectează intramuscular penicilina cu streptomicină.

Când mastita este administrată intramuscular, penicilina (la fiecare 3-4 ore) și uleiul de camfor este frecat în glandele mamare.

Psoroptoza (scabie din zudnevaya sau auriculă)

Agentul cauzal al acestei boli invazive este acarianul, care parazitează straturile adânci ale pielii și provoacă inflamații și mâncărimi.

Semne de boală de iepure:

 • Cu scabie ureche, iepurii își scutură capul, în urechile pieptărate apar păianjen și cruste groase de culoare închisă.
 • Când scabies zudnevoy, există o pierdere de păr și pieptănarea zonele afectate.

Pentru tratamentul locului leziunii, o soluție de 5% de hexacloran sau de terebentină în ulei vegetal este umezită pentru a înmuia crustele. Cortexul este îndepărtat, iar zonele afectate ale pielii sunt din nou lubrifiate cu aceeași compoziție.

În cazuri grave se folosește metoda Demjanovich - zonele afectate sunt tratate cu soluție apoasă 60% de hiposulfit de sodiu. Apoi, aceleași locuri sunt tratate cu o soluție apoasă de acid clorhidric de 5-10%.

pecingine

Agentul cauzal al bolii este ciuperca de trichofitoză. Boala se răspândește rapid pe întreaga suprafață a pielii.

Simptomele bolii:

 • pielea se îndepărtează;
 • lana se sparge si cade;
 • sunt formate pete coapte cu cruste întunecate.

În timpul tratamentului, părul din jurul pliului chel este tăiat. Pentru a înmuia crustele, zonele afectate sunt umectate cu o soluție de lianți sau săpun verde. Peliculele moale sunt tratate cu tinctură de alcool 10% de iod sau soluție de alcool 10% de acid salicilic. Părul îndepărtat de la animalul bolnav și crustele sunt distruse prin ardere.

Bolile non-contagioase ale iepurilor: simptome și tratamentul acestora

Tympania (balonare) și flatulență (balonare)

Când stomac și intestine balonare este o perturbare a florei intestinale și a proceselor de fermentare cauzate de iepuri săraci furaje mancatul (fân putred), hrănire rădăcinoase abundente, provocând umflarea (varză) sau plante otrăvitoare (lupin, Colchicum autumnale etc.).

Simptomele timpanismului și flatulenței:

 • formarea gazelor în stomac, pereții abdominali sunt strânși;
 • colică severă în tractul digestiv, lipsă de apetit;
 • obstrucție intestinală, constipație;
 • când atingi pe burtă auzi un boboc de surzi;
 • stare de asuprire, respirație rapidă.

În constipație, iepurele devine o clismă și dă 5-6 grame de sare Glauber dizolvată în apă.

În scopul tratamentului, o soluție 5% de acid lactic sau o soluție de 10% de ihtiol este administrată prin gură urmată de un masaj al pereților abdominali umflați.

Cariști de stomac și intestine (inflamația membranei mucoase a tractului gastro-intestinal)

Simptome ale bolilor de iepureCatarii sunt împărțiți în catargii acide și alcaline.

Semne ale bolii:

 • Cu cataracul acru, iepurii refuză mâncarea, temperatura corpului scade, animalele se descompun deseori, fecalele sunt lichide cu un miros acru.
 • Cu catarh alcalin, apetitul iepurilor este absent, rareori se defectează, fecalele au miros de putregai.

Cu scopul de a trata catarhia acidă de 2 ori pe zi, dați sintomitină, cu diaree puternică - 1-3 lingurițe de soluție de tanin sau scoarță de stejar.

Când se tratează alcalină catar ca de 2 ori pe zi salol arătat, dar în loc de apă da soluție ușor roz de permanganat de potasiu.

Rinită și bronșită

Bolile sunt catarrale. Pentru a-și dezvolta proiectele predispuse, schimbări bruște de temperatură, vânt rece, vreme umedă, umectarea animalului, hrană cu praf.

Semne ale bolii:

 • strănut, care curge din nări;
 • respirația muncită.

Pentru a trata rinita de câteva ori pe zi, iepurii picură 5-6 picături dintr-o soluție de furacilină într-un amestec cu o soluție de penicilină.

Cu bronsita, sulfadimezina se administrează zilnic, iar penicilina se administrează intramuscular la fiecare 3 ore.

rahitism

Boala, cauzată de lipsa de vitamina D și de o încălcare a metabolismului fosfor-calciu, este obișnuită în rândul animalelor tinere.

Simptomele bolii:

 • curbarea și îngroșarea oaselor membrelor;
 • întârzierea dezvoltării iepurelui.

Pentru tratamentul și prevenirea rahitismului la animale dietă administrată vitamina D (în mod alternativ, ulei de pește), cretă (2,1 g), oase sau făină de pește (2-3 oz.) Sau var fosfat (1 c.).

conjunctivită

Boala pleoapelor este cauzată de pătrunderea nisipului în ochi, praf sau iritație de substanțe caustice, care pot duce, în cele din urmă, la orbirea iepurelui.

Simptomele bolii de iepure:

 • ochii umezi;
 • înroșirea membranei mucoase a pleoapelor;
 • există o îngroșare a pleoapelor;
 • excreția puroiului din ochi și lipirea pleoapelor;
 • opacitatea și ulcerarea corneei ochiului.

Ce este special cu privire la tratamentul iepurilor?Pentru a trata iepurii cu expirarea puroi sub pleoape, este plasat unguent 2% boric sau iodoform. Pielea înroșită a pleoapelor este îmbibată cu jeleu de petrol boric.

Iepurele cu îngrijire corespunzătoare sunt relativ rezistente la boli, dar toată lumea știe că baza pentru combaterea bolilor ar trebui să fie prevenirea lor. Iepurele și felurile de mâncare trebuie curățate în mod regulat, luptă regulat cu șoareci și șobolani - principalii purtători de boli la gospodărie. Dar când crescătorul de iepure lucrează serios pentru prevenirea bolilor, nu există întrebări cu privire la bolile de iepure și tratamentul lor.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Odată ce nu puteți hrăni iepurii și ce puteți adăuga la alimentele voastreOdată ce nu puteți hrăni iepurii și ce puteți adăuga la alimentele voastre
Cum de a determina sexul iepurilor: cum să recunoască și să distingăCum de a determina sexul iepurilor: cum să recunoască și să distingă
Cum de a determina sexul unui iepure? Diferențe între iepure și iepureCum de a determina sexul unui iepure? Diferențe între iepure și iepure
Când să semene iepuri de la un iepureCând să semene iepuri de la un iepure
Când să planteze iepuri dintr-un iepure, tipurile și calendarul de plantare a animalelor tinereCând să planteze iepuri dintr-un iepure, tipurile și calendarul de plantare a animalelor tinere
De ce un iepure își mănâncă iepurii?De ce un iepure își mănâncă iepurii?
Cum să reproducem iepurii de la naștere la sacrificareCum să reproducem iepurii de la naștere la sacrificare
Noua Zeelandă subtipuri de iepure, roșii și albeNoua Zeelandă subtipuri de iepure, roșii și albe
Rana belgiană: reguli de îngrijire și reproducere a iepurilorRana belgiană: reguli de îngrijire și reproducere a iepurilor
Câți iepuri decorativi trăiesc acasă?Câți iepuri decorativi trăiesc acasă?
» » Boli ale iepurilor, simptomele și tratamentul acestora
© 2021 amigdas.com