amigdas.com

Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare

Cum să verificați bateriaO mașină modernă are un număr mare de unități și sisteme diferite care lucrează la electricitate. Principala sursă de energie în timpul deplasării vehiculului devine generator. Acest mecanism transformă energia mecanică în electricitate. Dacă motorul nu este înfășurat, atunci bateria servește drept sursă de energie. Mulți pasionați de mașini se întreabă cum să testeze bateria cu un multimetru. Detectarea în timp real a problemelor va extinde semnificativ durata de viață a bateriei.

Folosind un multimetru

Bateria poate fi verificată utilizând un multimetru. Această metodă - cea mai simplă și eficientă, nu necesită abilități speciale. Secvență recomandată de acțiuni:

 1. Cum să testați bateria cu un multimetruAparatul este setat la modul dorit. Merită să considerăm că modelele moderne de multimetre vă permit să măsurați cei mai diverși indicatori. În viitor, rezultatele obținute pot fi utilizate pentru calcule.
 2. Dispozitivul de măsurare utilizat adesea are funcția de a stabili domeniul de măsurare. Se recomandă setarea unei valori mai mari decât valoarea recomandată în caietul de sarcini. În caz contrar, va fi imposibil să obțineți un rezultat precis.
 3. Practic, toate modelele de multimetre au două sonde diferite: roșu și negru. Sonda neagră este instalată în mufa negativă.
 4. Măsurarea durează câteva secunde.
 5. După obținerea rezultatelor necesare, lanțul este deconectat.

Instrucțiunea de secvență este destul de simplă de efectuat, dar rezultatele trebuie interpretate corect. Cel mai adesea folosiți modul de verificare a încărcării bateriei cu un multimetru pentru a determina nivelul de încărcare a bateriei.

Determinarea încărcării și a capacității

Când se analizează cum să se verifice bateria mașinii pentru operabilitate, trebuie avut în vedere faptul că cei mai importanți indicatori sunt tensiunea și capacitatea. Se recomandă măsurarea numai după trecerea a cel puțin 5 ore de la ultima aplicare a bateriei, ceea ce îmbunătățește semnificativ precizia rezultatelor obținute. Nu uitați că temperatura ambiantă nu afectează ieșirea curentului.

Cum să verificați funcționarea bateriei auto

Rezultatele obținute pot indica următoarele:

 1. Majoritatea modelelor de baterii folosite ar trebui să dea o tensiune de 12,8 V la încărcarea completă. În unele cazuri, acest indicator este mult mai mare, ceea ce indică o defecțiune a dispozitivului.
 2. Când tensiunea este mai mică de 12,6 V, nivelul de încărcare este de 75% din capacitatea maximă. În acest caz, bateria poate funcționa stabil, iar curentul produs este suficient pentru a porni motorul chiar și la temperaturi ambiante scăzute.
 3. O citire de 12,2 V indică faptul că bateria are doar jumătate din încărcare. În acest caz, trebuie să efectuați o taxare imediată.
 4. Tensiunea de 12 V este un indicator critic care indică o încărcare mai mică de 25%. Curentul generat în acest caz nu este suficient nici pentru pornirea motorului la o temperatură pozitivă. Cu toate acestea, în acest caz, încărcarea de la generator poate restabili capacitatea bateriei.

La o tensiune mai mică de 12 V, bateria are un indicator critic de încărcare. Când obțineți acest rezultat, trebuie să încărcați un dispozitiv special.

Un alt indicator important este valoarea capacității. Având în vedere modul de măsurare a capacității bateriei cu un multimetru, trebuie indicate următoarele puncte:

 1. Cum se măsoară capacitatea bateriei cu un multimetruBateria este încărcată la valoarea maximă.
 2. Măsurarea capacității este efectuată numai când se aplică sarcina. Pentru aceasta, este necesar să conectați mai multe faruri auto într-un singur lanț. Puteți utiliza alte surse de încărcare.
 3. O lumină slabă la 12,4 V indică faptul că bateria nu va putea furniza curentul necesar pentru pornirea motorului în timpul iernii. În același timp, este imposibil să umpleți valoarea capacității.

Dacă valoarea tensiunii este de 12 V la sarcină, bateria trebuie înlocuită. Capacitatea prea mică, chiar dacă generatorul funcționează corect, va duce la întreruperi în funcționarea electronicii.

Verificările periodice ale stării sursei de alimentare fac posibilă excluderea posibilității ca problemele să apară în momentul călătoriei. În plus, reîncărcarea în timp util prelungește în mod semnificativ durata de viață a bateriei.

Indicatori măsurați

Până în prezent, voltmetrul este considerat un dispozitiv popular, care poate fi folosit pentru a măsura o varietate de indicatori. Când o aplicați, puteți obține următoarele informații:

 1. Puterea curentă. Un curent prea mare poate duce la defectarea sistemelor electronice ale mașinii.
 2. Rezistența. Rezistența este măsurată pentru a determina starea tehnică a sursei de alimentare.
 3. Tensiune. Acest indicator este cel mai important, deoarece indică nivelul încărcării și capacitatea bateriei.

Verificarea bateriei

Modelele moderne sunt de dimensiuni compacte și de dimensiuni mici, datorită cărora dispozitivul este mobil și simplu de utilizat. Dacă există probleme frecvente cu bateria, trebuie să achiziționați cel mai potrivit voltmetru.

La alegerea unui dispozitiv de măsurare, se acordă atenție următoarelor indicatori:

 1. Cum să verificați bateria mașiniiValoarea tensiunii constante. Trebuie avut în vedere faptul că majoritatea bateriilor produc o tensiune care nu depășește 15 V. Cu toate acestea, puteți achiziționa dispozitivul pentru alte sarcini. Redistribuirea măsurătorilor este de la 0 la 1000 V. Valorile cele mai ridicate sunt caracteristice modelelor profesionale, care sunt scumpe.
 2. Precizia măsurătorilor este cel mai important indicator, deoarece o abatere de numai o zecime dintr-un volt are o eroare de aproximativ 20%. Cu cât acuratețea măsurătorilor este mai mare, cu atât este mai scump dispozitivul.
 3. Curentul DC poate fi măsurat în limitele a 2 mA sau 20 mA.
 4. Instrumentul de măsurare poate fi utilizat pentru determinarea tensiunii AC. Rulajul poate fi de la 0 la 200 V.
 5. Dispozitivul este utilizat și pentru măsurarea rezistenței. Cele mai multe modele vă permit să setați domeniul de măsurare de la 0 la 200 ohmi.

În vânzare există și versiuni mai complexe care sunt potrivite pentru profesioniști.

Determinarea scurgerilor

Cum să verificați încărcarea bateriei cu un multimetruO descărcare permanentă a bateriei poate indica faptul că a apărut o scurgere în circuit. Un exemplu este cazul în care, după instalarea mașinii noaptea dimineața, este imposibil să porniți motorul. Merită să considerăm că curentul minim de scurgere poate fi găsit în aproape orice mașină, deoarece unele sisteme pot consuma energie electrică chiar dacă nu există cheie în aprindere.

Curentul de scurgere poate varia în intervalul de la 10 la 80 mA. La o valoare de 60 mA, bateria instalată poate fi acționată pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, valori mai mari indică faptul că dispozitivul nu funcționează corect.

Prea multă scurgere în cazul în care mașina nu este acționată timp de mai multe zile sau dacă funcționarea defectuoasă a generatorului poate duce la descărcarea completă a bateriei.

Scurgerile pot fi măsurate după cum urmează:

 1. Modul de măsurare este setat la 10 A sau 20 A. Se recomandă setarea unei valori mai mari dacă dispozitivul utilizat permite acest lucru.
 2. Din punct de vedere al siguranței, se recomandă măsurarea numai atunci când masa este ruptă.
 3. Terminalul minus este eliminat.
 4. Una dintre sonde este conectată la ieșirea minus a bateriei.
 5. O altă sondă este conectată la firul îndepărtat.
 6. După aceasta, puteți obține rezultatul, care va fi aplicat în determinarea scurgerilor.

Pentru a reduce eroarea rezultatelor obținute, se acordă atenție pregătirii automobilului:

 1. Este necesar să scoateți cheia de contact. Toate circuitele de putere ale mașinii asigură includerea unui dispozitiv de aprindere ca mecanism de rupere a acestuia.
 2. Opriți toate luminile, opriți radioul și alte surse de consum. De exemplu, un sistem multimedia poate consuma destulă energie.

Cum să verificați încărcarea bateriei

Într-o mașină modernă poate exista un număr mare de sisteme care pot funcționa cu un motor neîncărcat și o cheie scoasă din contact.

Dacă, în timpul testării vehiculului, se obține un rezultat în limita a 60 mA, atunci toate echipamentele electrice sunt în stare bună. Când se obține un rezultat mai mare, circuitele individuale sunt verificate pentru a determina curentul de scurgere. Încercarea poate fi efectuată prin eliminarea alternativă a siguranțelor, prin ruperea circuitului.

Aplicarea taxei de control

O modalitate clasică de a verifica capacitatea bateriei poate fi numită încărcare de control. Această metodă este utilizată în cazul în care obișnuitul nu permite obținerea unui rezultat precis. Instrucțiunea în acest caz este după cum urmează:

 1. Tester capacitate bateriePentru a începe, trebuie să încărcați complet bateria. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza un încărcător special.
 2. Următorul pas este de a aplica o sarcină astfel încât curentul de descărcare să corespundă datelor din pașaport. Dacă nu există date pașaport la îndemână, indicatorii necesari pot fi găsiți pe Internet.
 3. După ce sarcina este aplicată circuitului, este conectat un dispozitiv de măsurare.
 4. În acest caz, se determină cât timp este nevoie pentru a reduce valoarea curentului mai mică de 50% din valoarea nominală. Acest timp trebuie indicat în pașaportul bateriei achiziționate.

Dacă descărcarea este mai rapidă decât cea indicată în pașaportul bateriei, este necesar să o înlocuiți. Acest lucru se datorează faptului că bateria nu este capabilă să mențină o încărcătură, și chiar și cu funcționarea eficientă a generatorului cu pornirea motorului, poate apărea o problemă.

Verificarea rezistenței interne

Când verificați bateria pentru a fi utilizată cu ajutorul unui multimetru, trebuie să măsurați rezistența internă. Pentru a face acest lucru, conectați sarcina, care poate deveni o lampă de 12 V. Instrucțiunile pentru verificarea rezistenței interne sunt următoarele:

 1. Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareBecul este conectat la sursa de alimentare. Pentru aceasta, deconectați bateria de la rețeaua de alimentare a autovehiculului.
 2. După câteva secunde de încărcare, se verifică tensiunea la bornele bateriei. Un voltmetru este utilizat și pentru acest lucru.
 3. Lumina este oprită și tensiunea este măsurată din nou. De regulă, indicațiile primite sunt oarecum diferite.

În acest caz, eroarea indică o diferență în citirile de mai mult de 0,05 V. O valoare mai mare indică faptul că dispozitivul este în stare tehnică precară și va trebui în curând să fie înlocuit.

Când bateria este încărcată frecvent când se utilizează un încărcător special, testarea de tensiune se efectuează frecvent. Numai pe baza indicațiilor primite putem spune cu certitudine dacă bateria a fost complet încărcată.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să încărcați o baterie la domiciliu: metode și dispozitiveCum să încărcați o baterie la domiciliu: metode și dispozitive
Cum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetruCum se măsoară amperajul (curentul) cu un multimetru
Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetruCum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Cum să încărcați bateria mașinii cu un încărcătorCum să încărcați bateria mașinii cu un încărcător
Cum să verificați bobina de aprindere cu un multimetruCum să verificați bobina de aprindere cu un multimetru
Cum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecțieCum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecție
Cum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetruCum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetru
Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numaiCum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai
Cum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetruCum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetru
» » Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
© 2021 amigdas.com