amigdas.com

Cum să utilizați testerul și să măsurați corect amperi, volți, ohmi

Cum se aplică un multimetruPrintre electricieni, ingineri electronici și alți profesioniști care au un contact strâns cu energia electrică în munca lor, multimetre sau, așa cum sunt numiți și testere, sunt foarte populare. Și acest lucru nu este surprinzător, având în vedere amploarea capacităților pe care dispozitivul le prezintă la locul de muncă. Și tocmai din acest motiv un începător nu înțelege întotdeauna cum să folosească testerul și ce setări sunt necesare într-un anumit caz.

Caracteristici de lucru cu multimetru

Atunci când se lucrează cu electricitate, devine necesară măsurarea diverselor parametri: tensiune, curent, rezistență și altele. Fiind un dispozitiv universal, testerul face posibilă producerea tuturor acestor măsurători fără a recurge la o multitudine de aparate cu o direcție îngustă. Este destul de economic și convenabil, dar necesită cunoștințe despre modul de utilizare a unui multimetru, cazurile și situațiile în care este adecvat, și unde nu, ce setări trebuie să producă și cum să se măsoare corect. Și având în vedere faptul că testerii pot diferi nu numai în dimensiune, dar și în funcționalitate, trebuie să înțelegeți ce este capabil să facă acest dispozitiv sau dispozitivul respectiv.

Introducere în dispozitive multifuncționale

Caracteristicile aplicării multimetruluiDeși diferite modele de multimetre pot diferi în funcționalitate și caracteristici tehnice, funcțiile lor de bază sunt aceleași. Aceasta înseamnă că toate instrumentele permit măsurarea tensiunii, curentului și rezistenței. În plus, de exemplu, este posibil să se verifice tranzistorii.

În plus, testerele sunt electronice, unde citirile sunt transmise la un afișaj digital sau analogice, echipate cu o săgeată care afișează valoarea unei anumite măsurători.

Multimetru electronic

Aspectul testerelor electronice este destul de similar, nu uita la varietatea gama de modele. În partea superioară există un afișaj cu cristale lichide digitale. Mai jos este prezentat un comutator funcțional cu mai multe poziții care conține următoarele poziții:

  • OFF - opriți dispozitivul.
  • ACV - lucrați cu tensiune alternativă.
  • DCV - funcții pentru tensiune constantă.
  • DCA - sector pentru lucrul cu curent continuu.
  • Ω - poziția pentru măsurarea rezistenței.

Chiar mai jos, există trei conectori, în care trebuie să introduceți sonde. Și face bine. Deci, firul negru trebuie neapărat să fie conectat la conectorul etichetat COM. Roșul este conectat în funcție de ceea ce trebuie măsurat. În conectorul marcat cu "V Ω mA" se conectează când este necesar să se efectueze măsurători de rezistență, tensiune de rețea sau curent până la 200 mA. Când măsurați curentul mai mult de 200 mA, conectați firul roșu la conectorul cu eticheta "10 ADC". În caz contrar, siguranța poate fi arsă și chiar dispozitivul poate fi deteriorat.

Testere analogice

multimetruExistă și multimetre, numite switch-uri sau analogice. Spre deosebire de cele electronice, valorile măsurate aici sunt determinate prin intermediul unei scări cu o săgeată care indică parametrul necesar. Ele sunt mai puțin convenabile de utilizat. Iar eroarea indicațiilor este mult mai mică decât cea a omologilor lor electronici. Și, de asemenea, ele sunt mult mai sensibile la influențele și impacturile mecanice - rama pe care este montată săgeata poate să nu reușească cu ușurință chiar și datorită unei mișcări puternice.

Dar, în ciuda faptului că, în majoritatea cazurilor, acestea sunt inferioare celor electronice, în unele cazuri ar fi preferabil să lucreze.

Măsurarea curentului cu ajutorul unui multimetru electronic

Una dintre direcțiile testerului a măsurat curentul. Pentru a înțelege cum să măsurați amperi cu un multimetru, este necesar să știți cu ce lucru curent, variabil sau constant, munca va fi făcută. De asemenea, nu este rău să cunoști intervalul în care sunt efectuate măsurătorile. Dacă aceste informații nu sunt obținute, atunci este mai bine să introduceți firul roșu în conector cu o valoare mai mare, adică cu eticheta "10 ADC". Comutatorul trebuie, de asemenea, să fie setat la cea mai mare valoare. Acest lucru nu va strica aparatul în cazul unui curent mare.

Dacă valoarea indicată pe tabloul de bord este prea mică, puteți rearanja firul roșu la conectorul "V Ω mA", dar și cu poziția comutatorului la cele mai înalte valori. Când valoarea este încă scăzută, rotiți comutatorul la un parametru inferior, până când curentul măsurat devine adecvat.

La măsurarea curentului, dispozitivul este conectat la circuit în serie, care trebuie luat în considerare.

Se măsoară testerul de tensiune

Cum se utilizează un multimetruCând măsurați tensiunea, precum și măsurați curentul, trebuie să știți cum să utilizați în mod corespunzător un multimetru care efectuează o astfel de lucrare. Și aici trebuie să fiți atenți la ce fel de curent este cazul - variabil sau permanent. Deja ghidat de acest lucru, merită să ne uităm la valoarea care ar trebui stabilită de comutator. De exemplu, dacă luăm în considerare măsurarea tensiunii într-o priză simplă, se știe că înseamnă un curent alternativ de aproximativ 220 volți. Prin urmare, poziția comutatorului trebuie pusă pe tensiunea alternativă peste această valoare. De exemplu, 600 sau 750 V, în funcție de modelul testerului.

În același mod, sunt efectuate măsurători de tensiune DC. Dacă știi cu bună știință câte volți în circuit, ar trebui să puneți comutatorul într-o poziție mai mare, reducând treptat la cele mai potrivite valori.

Spre deosebire de măsurarea curentă, atunci când dispozitivul este conectat în serie, măsurând tensiunea, acesta trebuie conectat în paralel. Acesta este un punct important de a ști cum să folosiți un voltmetru.

Determinarea rezistenței circuitului

Instrucțiuni pentru utilizarea multimetrelorMunca pentru măsurarea rezistenței poate fi atribuită celor mai sigure. Este foarte dificil să dați rău dispozitivului aici. Principalul lucru este să știi cum să lucrezi cu un multimetru, pentru a determina corect rezistența. Principalul punct de luat în considerare este necesitatea eliberării tensiunii înainte de a începe măsurarea. Și aici problema nu este atât de sigură ca și de acuratețea datelor obținute. Chiar și o baterie simplă poate distorsiona semnificativ precizia citirilor.

Poziția pentru măsurarea rezistenței poate fi setată de comutatorul absolut în sectorul "Ω". Acum, când sondele sunt fixate la capetele conductorului, rezistența căreia trebuie să le cunoașteți, puteți vedea indicatorii de bord. Pot exista două opțiuni:

  1. Citirile "1", "OL", "OVER" - este necesar să setați un interval mai mare, deoarece există o supraîncărcare.
  2. Indicația "0" - intervalul trebuie redus.

În alte cazuri, se va afișa valoarea de rezistență a conductorului sau a semiconductorului examinat.

Modul de continuitate

Descrierea produsului multimetruExistă posibilitatea ca multimetrele să le folosească ca cadran. Și dacă nu este implementat direct în modele analogice, atunci cele digitale au un sector atunci când setează comutatorul, la care testerul trece în modul vertex.

În sine, o astfel de funcție este folosită rar, dar pentru a ști cum să lucrați cu un multimetru în întregime, aceasta va fi departe de a fi superfluă. Să presupunem că o astfel de oportunitate este utilă atunci când este necesară determinarea integrității unui lanț sau a unui conductor individual. Într-un număr de cazuri, datorită modului de continuitate se poate determina polaritatea.

Pentru a verifica dacă conductorul este deschis, conectați cablurile de testare la capete. Dacă firul este intact, se aude un semnal sonor caracteristic. În caz contrar, nu va urma nici o reacție.

O atenție deosebită în munca cu cadranul trebuie acordată lipsei de alimentație. Dacă nu deconectați circuitul, care va fi măsurat, atunci probabilitatea de defectare a dispozitivului este ridicată.

Implementat în multimetre și, uneori, alte posibilități, de exemplu, un soclu pentru testarea tranzistorilor. Cu toate acestea, ele sunt folosite rar și numai persoane familiarizate cu electronica radio. Este puțin probabil ca un electrician obișnuit sau un electrician novice să folosească această ocazie - unele cunoștințe sunt necesare aici. În rest, în ciuda multifuncționalității, multimetrele în uz sunt extrem de simple și nepretențioase.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetruCum se testează o diodă și o diodă zener cu un multimetru
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetruCum să verificați puntea diodă a generatorului cu un multimetru
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Cum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetruCum să verificați tiristorul și triacul cu un multimetru
Cum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetruCum se măsoară (măsoară) rezistența cu un multimetru
Cum de a testa un triac folosind un testerCum de a testa un triac folosind un tester
Cum să sunăm cablurile și cablul cu un multimetruCum să sunăm cablurile și cablul cu un multimetru
Cum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetruCum se verifică și se măsoară rezistența unui rezistor cu un multimetru
Cum să alegeți multimetrul digital analogic și digitalCum să alegeți multimetrul digital analogic și digital
» » Cum să utilizați testerul și să măsurați corect amperi, volți, ohmi
© 2021 amigdas.com