amigdas.com

Taierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicare

Oțel de scule R18 de mare vitezăAliajul P18 face parte din categoria oțelurilor de unelte de mare viteză. Tijele calibrate P18 sunt de asemenea numite argint. Se caracterizează printr-un conținut de vanadiu mai mic de 2%. Este bine prelucrat prin sudare și măcinare. Materialul este utilizat pentru fabricarea uneltelor pentru mașinile de tăiat metal: tăietoare, burghie, tăietori, broșe, ras, dolbyaki și altele. Caracteristicile de înaltă performanță ale sculei atașează elementele care formează carburi, introduse în aliaj ca elemente de aliere.

Oțelul de mare viteză este utilizat pentru a produce unelte care funcționează cu eficiență ridicată și rezistență. În același timp, își mențin proprietățile de tăiere atunci când sunt încălzite la 700 ° C.

P18, decodarea marcajului de oțel

Desemnarea mărcii de aliaj este de înțeles pentru cei iluminați. Se descifrează după cum urmează:

 • P - oțel de mare viteză;
 • 18 - conținutul de tungsten.

În plus față de tungsten din aliaj, conține, de asemenea:

 • Fe (fier) ​​- 73%;
 • Cr (crom) - 4%;
 • Oțel de mare viteză - compoziție chimicăV (vanadiu) - nu mai mult de 1,4%;
 • Mo (molibden) - mai puțin de 1%;
 • C (carbon) - 0,8%
 • Si (siliciu) - 0,5%;
 • Mn (mangan) - 0,5%;
 • Co (cobalt) - 0,5%;
 • Ni (nichel) - 0,4%;
 • S (sulf) - 0,03%;
 • P (fosfor) - 0,03%.

Caracteristici și aplicații

Vorbind despre p18 de oțel, caracteristicile și aplicarea, trebuie remarcat faptul că sculele fabricate din acesta după tratament termic au o duritate de 62 ... 65 unități HRC și rezistență ridicată. Acest lucru este suficient pentru prelucrarea oțelurilor structurale de o calitate obișnuită. Rezistența roșie de lungă durată, fără pierderi de rezistență, face posibilă producerea procesării pe termen lung a pieselor.

Cuțite din oțel de mare viteză - fotografieDar un dezavantaj major al aliajului este heterogenitatea carbidului. Acest lucru se poate observa în special în piesele cu diametru mare. Într-o sculă mare, acest dezavantaj se manifestă prin reducerea durabilității și a tăierii elementelor de tăiere.

Problema este rezolvată prin creșterea cantității excesive de fază de carbură. Tratamentul termic face ca structura internă a oțelului să fie fină.

Proprietățile materialelor

Oțelul p18 are următoarele proprietăți fizice

parametruUnitate de măsură
densitate8800 kg / cm3
Modulul de elasticitate, E220 GPa
Modulul de forfecare pentru torsiune, G83 GPa
Conductivitate termică28 W / (gradul m)

Rezistența electrică specifică depinde de temperatura încălzirii metalice

Rezistență electrică specifică
Temperatură, gradNumăr de
20420
100470
200545
300630
400720
500815
600920
7001035
8001150
9001175

Proprietățile mecanice sunt izolate din fabrica producătorului și după tratamentul termic

De la producător

Rezistența la întindere, Ϭ V830 MPa
Rezistența la randament, Ϭ T450 MPa
Elongație liniară, δ 513%
Limita restricției, ψ22%
Rezistența la compresiune, Ϭ S1050 MPa
Duritate, HB227
Rezistența la impact, KCU100 kJ / m2

După tratamentul termic

parametruValoare, MPa
Ϭ În2150
Ϭ T2480
Ϭ СЖ0,23060
Ϭ SJ3820
Ϭ ETAPA3000
Th1880

Rezistența la căldură (rezistența roșie). La o temperatură de 610 ° C, duritatea este HRC 59 timp de 4 ore.

Proprietăți tehnologice

Modelarea modului de temperatură900 ° C - 1200 ° C
Răcirea după forjare750 ° C - 800 ° C, bine
sudabilitateaBine, fără limite
Prelucrare prin tăiereHB la 228, Kv = 0,3-0,6
Tratamentul de măcinarea crescut
Sensibilitate sensibilă la flocknegativ

Domeniul de aplicare

Aplicații ale oțelului de mare vitezăUtilizarea oțelului de mare viteză P18 este caracteristică uneltelor de tăiere pentru unelte de tăiere care sunt proiectate pentru prelucrarea metalelor cu duritate diferită, inclusiv oțelurile inoxidabile și rezistente la căldură.

Duritatea lor ajunge la HRC 70. Ele sunt caracterizate de o rezistență crescută la deformarea plastică și rezistența la uzură atunci când sunt încălzite. Spre deosebire de oțelurile de scule, sculele de la P18 pot fi de până la 4 ori mai rapide.

Îmbunătățirea performanței se realizează prin tratarea termică. Încălzirea pentru răcire se realizează la o temperatură de 1300 ° C Cobaltul introdus în compoziție crește temperatura de transformare internă carburilor. Carbida principală este Fe3W3C. Când este încălzită și îmbătrânită, o parte semnificativă a carburii trece într-o soluție solidă de martenzit sau austenită.

Pentru a obține o structură internă cu granulație fină, este utilizată eliberarea redusă. Temperatura este de 550 ° C - 560 ° C. În această fază, apare descompunerea austenitei reziduale și eliberarea de carburi dispersate.

Pentru a preveni formarea fisurilor, încălzirea pentru răcire se realizează în trepte. Mai întâi, preîncălziți la 500 ° C, apoi la 850 ° C Expunerea la 1300 ° C se efectuează în funcție de grosimea piesei de prelucrat. Timp de cel mult 15 secunde la dimensiunea de 1 mm cu un diametru de cel mult 30 mm. De exemplu, diametrul tăietorului este de 10 mm. Timpul de menținere nu trebuie să depășească 150 secunde (2,5 minute).

Timpul de încălzire este de două ori mai mare decât timpul de menținere al piesei de prelucrat. Datorită cantității excesive de carburi, austenita reziduală nu poate fi complet transformată. Prin urmare, se aplică o vacanță multiplă.

Unelte de tăiat din oțel de mare viteză este supus procesării suplimentare pentru a îmbunătăți rezistența la coroziune și rezistența la uzură a marginii de tăiere. În funcție de tipul de material prelucrat, se utilizează următoarele:

 • Nitridarea, reducând fragilitatea stratului de suprafață;
 • cianarea, creșterea vâscozității;
 • sulphidation;
 • abur.

Aceste operațiuni se efectuează după tratament termic, ascuțire și măcinare. Acest lucru vă ajută să dați mai multă forță instrumentului final

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
Oțel 20x: marcare, caracteristici și aplicareOțel 20x: marcare, caracteristici și aplicare
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Oțeluri de unelte: grade carbon și aliajeOțeluri de unelte: grade carbon și aliaje
Decodarea, caracteristicile și aplicarea oțelului p6m5Decodarea, caracteristicile și aplicarea oțelului p6m5
Freză de frezat metal: principiu de funcționare, tipuri și selecție de sculeFreză de frezat metal: principiu de funcționare, tipuri și selecție de scule
Oțel x12mf: principalele caracteristici, plusuri și minusuriOțel x12mf: principalele caracteristici, plusuri și minusuri
Calcularea modurilor de tăiere pentru strunjirea strungurilorCalcularea modurilor de tăiere pentru strunjirea strungurilor
Descrierea și tipurile de plăci din aliaj dur pentru unelte de strunjireDescrierea și tipurile de plăci din aliaj dur pentru unelte de strunjire
» » Taierea rapidă a oțelului p18: caracteristici și domeniu de aplicare
© 2021 amigdas.com