amigdas.com

Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliu

Sudarea cu arc electricEste dificil de sudat fonta, dar este posibil. Sudarea fontei cu un electrod la domiciliu este oarecum asemănătoare unei aruncări de monede. O încercare poate da un rezultat excelent și o vigilență de relaxare, iar cealaltă - pentru a se încheia prost. De ce se întâmplă acest lucru? Lucrul este că nu numai diferit tipuri de fontă

sudate diferit, dar chiar și părți din același material pot fi imprevizibile. Istoria operațiunii de turnare, mediul în care locuia - totul contează.

Performanța amatoră a muncii poate economisiți timp și bani, dar dacă este o chestiune de lucruri critice, atunci decizia înțeleaptă va încredința problema specialiștilor cu o instalație profesională de sudare.

Pentru lucrul cu fontă, este important să cunoaștem algoritmul corect necesar pentru obținerea unui rezultat calitativ. Înainte de lucrarea în sine, aveți nevoie de:

  • identificarea aliajului;
  • curățați elementul;
  • asigură preîncălzirea necesară.

Determinarea aliajului

Sudarea fontei prin electrozi: caracteristici tehnologiceFonta este un aliaj de fier cu carbon, un continut ridicat din acesta (de obicei 2-4%) confera materialului o duritate caracteristica. Cu toate acestea, această duritate se realizează datorită plasticității. Este mult mai scăzută decât cea a oțelurilor sau fier forjat. Ciclul de încălzire și de răcire în timpul sudării determină dilatarea și contracția turnării, creând tensiuni în metal. Fonta nu se întinde și nu se deformează sub încărcătură, dar acestea se sparg, ceea ce le face extrem materiale dificil de digerat. Această proprietate poate fi oprită prin adăugarea de diferite impurități aliajului.

Fonta diferă în sudabilitate.

  1. Gray. Cele mai frecvente în industrie. Structura este similară cu un burete de fier, porii cărora sunt umpluți cu grafit. Este relativ plastic și mai bine sudat. Cu toate acestea, este o problemă chiar și pentru sudori cu experiență: fulgii de grafit în compoziția fontei cenușii pot pătrunde în bazinul de sudură și fac cusătura fragilă.
  2. Albul conține carbon în formă de cementită, fără prezența grafitului pur. Cementite este o structură cristalină foarte dură și fragilă. Aliajele albe sunt considerate ne-sudabile.

Curățarea pieselor

Sudarea fontei cu un electrodMediul în care a rămas turnarea afectează gradul de sudabilitate nu mai mic decât gradul de aliaj datorită proprietăților absorbante ale fontei. De exemplu, colectoarele de evacuare care au fost expuse produselor de combustie timp de mai mulți ani sub căldură vor fi foarte dificil de sudat. Indiferent de gradul aliajului și originea, este necesară curățarea completă a turnării în zona îmbinării sudate - îndepărtați vopseaua, grăsimea, uleiul, scala. Va fi util cu precauție și încet se încălzește instantaneu locul de sudare pentru a evapora impuritățile volatile din zona tratată.

preîncălzire

Toată fonta este susceptibilă la crăpări de stres. Controlul temperaturii este singura modalitate de a preveni fisurile. Crearea unei îmbinări sudate, din punct de vedere al proceselor termice, constă în trei etape:

  • preîncălzire;
  • input de căldură;
  • răcire lentă.

Sarcina principală a controlului termic este controlul expansiunii. Tensiuni în metal nu apar atunci când întregul obiect este încălzit sau extins simultan și cu aceeași viteză. Riscul de crăpare este mare dacă căldura este localizată într-o mică zonă de sudură. Preîncălzirea reduce gradientul termic dintre corpul de turnare și locul de sudură. Teoretic, metodele de sudare cu temperaturi mai mari necesită temperaturi de preîncălzire mai mari. Dacă aceasta nu este posibilă, cea mai bună strategie va fi minimizarea intrării termice - aplicarea metodelor de sudare la temperaturi scăzute cu electrozi cu punct de topire scăzut.

Rata de răcire este un alt factor care afectează în mod direct apariția solicitărilor în zona de sudură. Răcirea rapidă prin reducerea zonei de răcire generează crăpături ușor crăpate.

sudura electrica

Arc sudare ca material consumabil sugerează un electrod, acoperite cu flux. Există mai multe tipuri de electrozi adecvați pentru acest tip de lucru: pe baza fontă, oțel aliat, cupru și aliaje de nichel. După prelucrare în zona de sudură a viitorului (paramentului, plictisitor găuri în locurile de închidere fracturii, elementele de fixare se alăture părți) ar trebui să aleagă o secvență de sudură trece, pentru a se asigura încălzirea uniformă și întreaga parte minimă. Înainte de fiecare trecere următoare, îmbinarea trebuie lăsată să se răcească. În timp ce așteptați răcirea, puteți să-l atingeți - acest lucru reduce tensiunile din metal.

Având în vedere că electrozii utilizați sunt mai puternici decât fonta prelucrată, nu este necesar să faceți cusături deosebit de groase. Acesta din urmă ajută de asemenea la protejarea locului de sudare de deformările termice. Evitați răcirea bruscă, utilizați în acest scop apa este permisă numai cu mare grijă și în cazuri excepționale.

Pentru lucrările descrise mai sus, toate cerințele privind siguranța la sudură și funcționarea în siguranță a echipamentelor electrice sunt relevante.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Tig welding - ce este și pentru ce este?Tig welding - ce este și pentru ce este?
Cum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudareCum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudare
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Tipuri de electrozi pentru sudarea fonteiTipuri de electrozi pentru sudarea fontei
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Electrozi pentru sudare de contactElectrozi pentru sudare de contact
Caracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecțieCaracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecție
Selecția sârmei de sudură pentru semiautomatSelecția sârmei de sudură pentru semiautomat
Tratamentul termic al metalelor și aliajelorTratamentul termic al metalelor și aliajelor
Caracteristici de sudare a tantalului și molibdenuluiCaracteristici de sudare a tantalului și molibdenului
» » Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliu
© 2021 amigdas.com