amigdas.com

Pisica carteziană sau pisica "Chartreuse": totul despre rasă

Caracteristicile raseiPrivind la această pisică frumoasă, cu o lână albastră moale și un aspect înțelept de cupru, mulți vor spune că înainte de ei - un adevărat britanic. Da, el este ca britanicii, dar nu este. Pisica carteziană sau, așa cum se mai numește, pisica Chartreuse, este o adevărată franceză.

Despre istoria originii rasei de pisici "Chartreuse"

În ciuda aspectului său aristocratic, Cat Chartreux este departe de un aristocrat. Cel puțin, aceasta este povestea originii sale. Oficial, țara acestor kotofeev pufos este Franța, unde au fost importate probabil din Persia în vremurile medievale, dar rădăcinile vor fi spuse puțin mai târziu. Pisicile și pisicile cartesiene au trăit în acele timpuri în mănăstiri și au fost iubite și adorate de călugării francezi, este păcat că nu pentru frumusețea și natura lor.

Chartreuse în acele zile, se poate spune că a fost exploatată de oameni. În primul rând, aceste animale de companie nu au stat pe perne brodate, dar și-au îndeplinit îndatoririle directe în mănăstiri - distrugerea șoarecilor și șobolanilor. Dar cel mai groaznic lucru este că au fost crescuți și pentru a avea carne delicioasă și piei buni de la ei. Un astfel de tratament nepoliticos al acestor drăguți, înțelepți, plini de iubire pentru pisicile oamenilor a durat între 14 și începutul secolului al XIX-lea, adică aproape cinci secole.

Acum, un pic despre rădăcinile acestor caudate. De fapt, că originea pisicilor "chartreuse" este foarte nesigur, iar astăzi felinologii disting câteva versiuni principale:

 • Cum arata pisica rasei carteziene?primul dintre care afirmă că Chartreuse - un descendent al faimosului toate pisicile siberiene, care au migrat în Franța din Siria modernă, Turcia și Iran, și sa dovedit că au datorită cruciații, care în acele zile au însoțit marșul. Probabil, ei au fost traversat într-un mod natural, cu pisica de pescuit egiptean si Manuli, asa ca sanatatea lor robusta si rezistenta si a fost important pentru călătorii de lungă durată;
 • în conformitate cu o altă versiune a pisicii, Chartreuse a sosit în Franța pe nave comerciale care urmau din Siria și Africa și numele lor a fost dat acestor creaturi pufoase datorită orașului francez Chartres, care se află pe râul Er;
 • altă versiune spune că pisicile carteziane au fost crescute în mod natural și au numit "Chartreuse" din numele unei țesături de lână moale și dense importate din Spania. Blana moale și densă a acestor pisici seamănă cu țesătura menționată.

În acest fel, Pisicile cartesiene au trăit pe teritoriul Franței și a proliferat în mod liber până la Primul Război Mondial. Din păcate, lupta acelor ani a distrus aproape complet numărul acestor animale, iar în anii următori, oamenii de știință - felinologii au trebuit să depună eforturi pentru a restabili această rasă. Ca bază, au luat surse istorice care descriu Chartreuse, aspectul și caracterul lor, după care sa efectuat o selecție atentă.

Pentru a elimina rasa necesara, oamenii de stiinta au luat pisicile pure, fara impuritati, adica cele care indeplinesc 100% standardele. Au fost căutate peste tot, chiar luate de pe străzi și mănăstiri. Drept rezultat, a fost posibil obținerea rezultatului dorit, iar în 1928 rasa a fost reprezentată la o expoziție de pisici. În 1934 a fost adoptat standardul de bază al acestei rase.

Apoi a venit cel de-al doilea război mondial, iar din nou pisica albastră franceză era pe punctul de a dispărea. În acea perioadă au existat doar câteva persoane care au fost ținute exclusiv de crescători. Mai târziu, în anii `70, pisicile acestei rase au fost duși pe teritoriul SUA, unde felinologii locali și-au început creșterea. Pana in prezent, este in America de Nord, puteti intalni cei mai rasi reprezentanti ai acestei rase.

Și totuși, numele cel mai comun al acestor animale de companie este pisica carteziană. În felul acesta, și nu altfel, binecunoscutul om de stat francez, generalul, președintele francez Charles de Gaulle, a cărui secție era numită Gribli, precum și faimosul scriitor francez Sidoni-Gabriel Colette. Acești oameni celebri au fost foarte atasat de Cartusienii lor dedicarea lor fără margini și lyubov.Takzhe despre aceasta pisica minunata are referinte in arta, care datează din 1747 an, când pictorul francez Jean-Baptiste Perron descris pisica Carthusian pe imaginea ta (era portretul unui aristocrat care deține animalul ei pe mâinile sale).

Astăzi, rasa "Chartreuse" este considerată oficial și ridicată la un statut separat ca o pisică separată franceză abreviată Chartreux. Acest lucru este recunoscut de organizații precum Asociația iubitorilor de pisici, Federația Internațională a Pisicilor, Federația iubitorilor de pisici, Asociația fanilor americani de pisici și Asociația internațională a pisicilor. Datorită faptului că Chartreuse seamănă foarte mult cu o pisică albastră britanică, rasa franceză nu a fost recunoscută numai de Asociația Britanică de Pisici, deoarece acest fapt este mai puțin profitabil pentru aceasta din urmă.

Cat breed Chartreuse: descrierea aspectului și caracterului

După cum am menționat deja, Chartreuse poate fi confundat cu un britanic. Dar crescătorii cu experiență și iubitorii de pisici mari vor fi întotdeauna capabili să-i spună unul de altul prin semnele și caracterul lor extern.

Pe exteriorul orașului Chartreux

În ciuda albastrului dens blana și fața rotundă, ca și în cazul britanic, Chartreuse au încă propriile caracteristici:

 • Cat de rasa Chartreuseîn primul rând este necesar să se acorde atenție formei capului: graficul este trapezoidal și lat. Forma extinsă a capului este considerată un defect;
 • cea de-a doua caracteristică distinctivă este o scurgere. Aceste pisici și pisici sunt drepte și largi, dar cel mai important este nasul nasului, care are întotdeauna o culoare excepțional de gri. Lobul roz sau negru este o dovadă directă a prezenței impurităților în dinastia animalului;
 • Urechile sunt de dimensiuni medii, înalte și ușor înclinate în față, iar vârfurile lor au o formă rotunjită;
 • ochii acestor sigilii sunt întotdeauna mari și rotunzi, bine plantați. La naștere, pisicul acestei rase are o iris gri-albastru, ceea ce este normal. Pe măsură ce crește, ochii încep să dobândească aceeași culoare corporală - cupru sau galben;
 • gâtul Chartreusei este foarte scurt, trece ușor într-o articulație și piept puternic;
 • scheletul animalului este puternic, musculatura este dezvoltată, iar mărimea întregului corp se referă la parametrii medii (înălțimea la greabăn atinge 30 cm);
 • Picioarele sunt întotdeauna drepte și rotunjite, dar picioarele posterioare sunt întotdeauna mai grele decât membrele anterioare;

Explicație importantă! Cat Chartreuse are nu numai lână albastră, dar și tampoane albastre de degete! Dacă culoarea tampoanelor diferă într-o altă nuanță, atunci cel mai probabil, animalul nu este pur și simplu.

 • Dieta pisicii cartezianecoada cartușei nu este pufoasă, are o lungime medie și este întotdeauna proporțională cu vițelul animalului, iar la vârf este rotunjită;
 • greutatea medie a pisicii este de 6-7 kg, dar pisicile sunt puțin mai mici: greutatea lor este de 4-5 kg;
 • maturarea femelelor se face mai rapid: pâna la 3 ani pisicul devine o pisica adulta. La bărbați, lucrurile sunt diferite: ele devin pisici pline doar la vârsta de 5 ani;
 • și despre culoarea, unde există o anumită paletă, de la albastru la levănțică. În general, rasa de pisici Chartreuse permite astfel de nuanțe ca gri, gri-albastru, albastru, violet. Cea mai preferată culoare este gri-albastru deschis. Foarte blana acestor reprezentanți ai familiei pisicilor este întotdeauna scurtă și are un strat subțire pufos, de o nuanță mai închisă. Cu toate acestea, spre deosebire de reprezentanții britanici, lâna din franceză este ceva mai lungă.

O altă clarificare importantă: proprietarii nu ar trebui să fie speriați dacă animalele lor de rasă pură vor aduce pisoi cu așa-numitele mărci de tabi, care sunt benzi abia vizibile pe blană. Un astfel de moment este, de asemenea, norma și, pe măsură ce copiii îmbătrânesc, vor începe să dobândească o culoare monocromă uniformă.

Despre personajul

Cum să ai grijă de o pisicăCreștrii de casă Chartreuse și doar iubitorii acestei rase vorbesc despre natura acestor animale de companie foarte diverse, dar toate opiniile lor sunt unite de un singur lucru: aceste animale de companie sunt dedicate și foarte, foarte gelos. Ei sunt foarte atașați de stăpânii lor și sunt împinși cu greu pentru a concura cu alte animale de companie. O altă opinie comună - Chartreux nu este un huligan.

Acești oameni francezi frumosi suporta schimbarea situatiei, se adapteaza usor la noul loc de resedinta, astfel incat nu va fi nici o problema cu mutarea sau pur si simplu schimbarea zonei de recreere.

O altă trăsătură distinctivă a acestei rase este tăcerea ei. Da, acest francez cu ochii galbeni nu-și va strica casa cu vorbe sau dragoste de serenale. Rareori, când de la ei este posibil să auziți o "miau" liniștită și subțire, dar le place foarte mult pomurlykat. Ei murmură cu voce tare, mai ales atunci când aveți o stare bună.

În ciuda atașamentului puternic față de proprietar, Chartreuse nu se va simți niciodată singură în absența unei persoane. Principalul lucru este să lași câteva jucării pentru pisică, așa că are ceva de făcut. Și din nou: reprezentanții acestei rase își determină întotdeauna locul în casă și nu vor permite nimănui să ocupe, chiar dacă este iubită și adorată de întreaga inimă a proprietarului. Franceză purr va lupta pentru locul său și va câștiga cu siguranță în această luptă.

Datorită unui strat cald, Chartreuse se va simți confortabil, chiar dacă este o iarnă dură în afara. Chiar dacă în iarna severă dorește să facă o plimbare în aerul proaspăt.

Chartreuse Health

French Chartreuse este o rasă selectivă, de aceea anumite boli sunt inerente, de exemplu, datorită construcției sale puternice și masive, aceste animale pot avea probleme cu articulațiile. Dacă copilul tăcut a început să spună adesea o voce care arată ca o plâns și, de asemenea, să se ascundă în colțurile întunecate, înseamnă că ceva îi face rău, și cel mai bine este să reduci animalul la medicul bestial.

proprietarii sunt, de asemenea, încurajați să arate medicul dentist pentru animale de companie, ca incisivilor la Chartreuse sunt lame adesea mici și aflate la distanțe mici. Pentru a continua cu ei nu au existat probleme, este mai bine să le eliminați imediat. Și, în general, gura acestui francez este suficient de vulnerabilă, așa că și igiena ei trebuie să urmeze. Același lucru este valabil și pentru curățarea urechilor și a ochiului.

Chartreșii preferă să mănânce și acest lucru poate duce la obezitate, care, la rândul său, conduce la probleme cu inima și vasele de sânge. Deci, este necesar sa hraniti un mic francez, asa cum va fi discutat mai jos.

Cum să hrăniți Chartreuse

Obiceiurile pisicii cartezianeO atenție deosebită ar trebui să se acorde o bază nutrițională adecvată a pisicilor din această rasă, deoarece ea joacă un rol semnificativ în sănătatea animalului.

Produsele interzise includ carne de porc, pește sărat și alimente cu un nivel ridicat de carbohidrați.

Este permis să se mănânce produse lactate, carne de vită, păsări de curte și chiar ouă. Alegeți din feed numai cele care au o marcă de "clasă premium".

Nu interfera cu hrana Chartreuse pentru curățarea esofagului din lână și, de asemenea, a creat iarbă specială pentru pisici.

Cum să ai grijă de Chartreux

Animalul de companie va trebui uneori să se scalde, dar trebuie imediat să înțeleagă că lâna lor densă nu se va uda imediat, și când se umezește, se va usca mult mai mult decat pisicile obisnuite.

Chartreuse ar trebui să fie pieptanată periodic folosind o ponderosa: de două ori pe săptămână - acesta este cel minim necesar pentru a efectua. În timpul molirii (de două ori pe an), animalul trebuie să fie curățat zilnic.

Deoarece albastrul francez - nu este un aristocrat, ci un "comunist" european, trebuie să se plimbe în aer proaspăt. Reprezentanți ai acestei rase adoră fiind departe de casă, în afară de această practică se va dovedi a fi o bună prevenire a excesului de greutate. Principalul lucru nu este să permiteți pisicii să se afle în soare deschisă, altfel blana ei frumoasă poate deveni plictisită.

În casa lui Chartreuse nu tolerează ușile închise și vor încerca în mod constant să deschidă fiecare dintre ele.

Nu vă deranjează să cumpărați un pat pentru un astfel de membru al familiei, deoarece francezul cu ochi galben cu ochii frumos va găsi un loc potrivit, unde se va odihni în fiecare zi.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să numiți o pisică neagră o pisică în familieCum să numiți o pisică neagră o pisică în familie
De ce pisicile iubesc valerienii și cum funcționează pisicile?De ce pisicile iubesc valerienii și cum funcționează pisicile?
Diferența dintre pisicile britanice și scoțiene: cum diferă acestea?Diferența dintre pisicile britanice și scoțiene: cum diferă acestea?
Rasă de pisici nibelung și caracteristicile saleRasă de pisici nibelung și caracteristicile sale
Cea mai veche pisica din lume - titularii de inregistrari ale cartii GuinnessCea mai veche pisica din lume - titularii de inregistrari ale cartii Guinness
Care este unicitatea pisicii și pisicilor cu trei culori. Semne despre eiCare este unicitatea pisicii și pisicilor cu trei culori. Semne despre ei
Pisici orientale cu păr lung: descrierea raseiPisici orientale cu păr lung: descrierea rasei
Cele mai mari pisici din lume și istoria lorCele mai mari pisici din lume și istoria lor
Cea mai rară rasă de pisici cu fotografiiCea mai rară rasă de pisici cu fotografii
Numele celor mai populare rase de pisici și fotografiile acestoraNumele celor mai populare rase de pisici și fotografiile acestora
» » Pisica carteziană sau pisica "Chartreuse": totul despre rasă
© 2021 amigdas.com