amigdas.com

Alamă din aliaj: compoziția, proprietățile și caracteristicile producției

Aliaj din alamăAlama este un aliaj de zinc și cupru, a cărui existență știau chiar și în perioada antichității. A început să producă și romani antice. Și, deși în această perioadă îndepărtată nu au știut încă existența zincului, materiile prime care conțin zinc în sfera metalurgică au învățat să se aplice cu succes.

În prezent, diferite aliaje de alamă sunt utilizate într-o varietate de domenii economice. Prin urmare, va fi util să știți despre caracteristicile, proprietățile și caracteristicile aplicării acestui material unic.

Acesta este un fel de material, ale cărui principale elemente sunt cuprul și zincul. În plus, în compoziția alama pot fi prezente și componente suplimentare, cum ar fi siliciu, staniu și plumb.

Caracteristicile aliajului

Alamă este a material macroscopic cu o structură omogenă. În compoziția sa, de regulă, sunt incluse componente metalice. De la substanța în sine, aceasta diferă în proprietățile sale, care oferă o structură de faze (microstructura sau structura de cristal). Astfel, conductivitatea termică și electrică, caracteristică metalelor, este, în orice caz, și proprietatea unui aliaj metalic. Cu toate acestea, împreună cu aceasta, parametrii fizici se pot schimba dacă o anumită fază devine predominantă.

Calitatea aliajului de alamăDe exemplu, dacă luăm în considerare alamă, o creștere a conținutului de zinc are un efect neliniar asupra proprietăților acestui material și a mărcii sale. În zinc, cuprul se poate dizolva până la 39%. Dacă se atinge această valoare, compoziția dobândește o structură specială și o plasticitate, dar rezistența sa este semnificativ redusă. Dacă proporția zincului este crescută, apare o fază cristalină diferită, caracterizată printr-o creștere a caracteristicilor de rezistență și o scădere a plasticității.

Această caracteristică este posedată de orice aliaj metalic. În general, toate aliajele pe bază de cupru sunt împărțite în bronz, alamă și aliaje de lipit. Bronzul este o compoziție de staniu și cupru, aluminiu și beriliu. În aliaje de lipit poate fi o compoziție foarte dificilă. Cu toate acestea, dacă materialul în cauză poate fi ușor distins de lipire, apoi cu bronz, totul este ceva mai complicat.

Ele au un aspect foarte asemănător, dar complet diferite:

 • Similitudinea alamelor cu bronzÎn primul rând, bronzul are o structură cu granulație grosieră, caracterizată prin durabilitate și rezistență ridicată la coroziune: părți din acest aliaj pot fi folosite chiar și pe stradă. Durabilitatea acestui tip de aliaj este mult mai scăzută decât alama.
 • În al doilea rând, această combinație de zinc și cupru este un material mai plastic, poate fi procesat cu forjare la rece. Dar gradul ridicat de plasticitate determină uzura rapidă a acestui aliaj, deoarece produsele din alamă pot fi folosite numai ca elemente decorative.

Practic, materialul este folosit în bijuterii. Pentru producția de detalii mari de decor - obiecte de interior, ornamente pentru scări (forjate) - se recomandă utilizarea bronzului.

Avantaje și dezavantaje

Avantajele plăcii de alamăFiecare metal are proprietăți speciale, care pot fi atribuite avantajelor și dezavantajelor. Totul depinde de situație. În construcții, alamă este folosită extrem de rar, ceea ce reprezintă mai multe dovezi ale relevanței altor materiale, și nu despre dezavantajele aliajului.

Principalul avantaj al alama - o masă mică, care determină popularitatea materialului în construcția de rachete și aeronave. În condițiile domestice, acest lucru este necesar doar în acele situații, dacă este necesar, de exemplu, un sistem ușor de alimentare cu apă.

De asemenea, aliajul are proprietăți decorative excelente. Are o paletă de culori foarte diversă și atractivă. Accesoriile și accesoriile, obiectele de uz casnic și decorul realizat cu ajutorul alamei, vor fi întotdeauna frumoase, punând accent pe luxul și eleganța interiorului. În acest caz, culoarea alamelor este foarte lungă.

Materialul este diferit și are o conductivitate termică scăzută, decât adesea folosite pentru fabricarea sistemelor și articolelor pentru care conservarea căldurii este foarte importantă. Este vorba de producția de băi sau de mobilier.

Contra din aliaj de alamăAlama este un diamagnet metalic, adică este împins din orice câmp magnetic. Acest aliaj a fost folosit de mult timp pentru producerea de cadre de busole. Acum, această calitate este utilizată în mod activ în elaborarea instrumentelor.

Rezistența la coroziune a materialului este chiar mai mare decât cea a cuprului obișnuit, dar scade drastic odată cu creșterea temperaturii. Prin urmare, este foarte avantajos să se utilizeze țevi din alamă pentru alimentarea cu apă. Pentru un sistem de încălzire, este mai bine să se ia o conductă de cupru.

Compoziție și structură

Există două tipuri de aliaje de alamă:

 • Multicomponent.
 • Două componente.

Suprafața de aplicație din alamăTipul multicomponent din alamă, pe lângă zinc și cupru, poate include alte metale nemetalice și metale. Ele au un efect semnificativ asupra proprietăților finale ale aliajului. Astfel, încorporarea staniu crește rezistența materialului la acțiunea apei de mare. Un supliment, de exemplu, nichel, mărește rezistența produsului din alamă.

Aliajele cu două componente, de regulă, includ zinc și cupru în diferite proporții.

O altă metodă de clasificare se referă la tehnicile de procesare:

 • Alamă deformabilă poate fi îndoită, pliată și în formă diferită, chiar și într-un cadru interior. Aceste aliaje sunt disponibile sub formă de sârmă, tije și foi, care sunt utilizate ulterior, de exemplu, în producția de țevi.
 • Aliajele de turnare pot fi deformate numai atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate și presiuni semnificative. Cu ajutorul acestei tehnologii, faceți piese auto, rulmenți etc.

Fabricarea alama

Producția aliajelor de alamăObținerea acestui aliaj metalic Este o procedură foarte complicată. Linia de jos este că cuprul, zincul și alte elemente au puncte de topire diferite, iar alama este produsă în mai multe etape. Același lucru se aplică aditivilor pentru dopaj: substanțele trebuie adăugate în ordine strictă, unele dintre ele necesitând flux.

Algoritmul de producție depinde în mod direct de varietatea și structura alamelor. Materialele de turnătorie sub formă de lingouri sunt utilizate pentru turnarea celor mai diverse piese. Aliajele de tip deformabil sunt trimise direct în laminor, unde sunt recoace, prelucrate și gravate.

Schema generală de producție este următoarea:

 1. Metode de producere a alamelorAchiziționarea de materii prime - se utilizează mai multe tehnologii care permit extracția zincului și cuprului din minereurile existente.
 2. Topire. Mai întâi, după aceea, cuprul este topit și alte componente. Succesiunea depinde de tipul de rezultat așteptat.
 3. Plasarea în matrițe - producția de lingouri compacte.
 4. Deformarea lingourilor - cel puțin trei etape.
 5. Etanșarea și recoacerea - de exemplu, pentru fabricarea foilor.
 6. Stadiul final al procesării.

Domeniul de aplicare

Domeniul de aplicare a materialelor depinde în mod direct de caracteristicile și proprietățile lor.

Alamă pentru o lungă perioadă de timp utilizată de bijutieri profesioniști. De exemplu, un aliaj galben nu are practic diferențe externe față de aurul real de 583 de eșantioane. Acest aliaj a fost considerat un fel de "simulator" pentru bijutieri începători, deoarece proprietățile sale fizice sunt foarte asemănătoare cu cele ale aurului. Acum, alama este adesea făcută bijuterii.

Acest tip de aliaj este utilizat și în producția de mobilier. Alamă este ușor de falsificat, ceea ce face posibilă realizarea celor mai originale elemente decorative pe mobilier. Aceeași proprietate vă permite să faceți din feluri de mâncare materiale, figurine, sconces și roller-coastere.

Folosind alamă în bijuteriiÎn plus, elementele de dispozitive chimice și termotehnice sunt fabricate din alamă: tuburi capilare, bobine etc.

Din aliaj de tip turnat, sunt fabricate elemente în formă, de exemplu, fitinguri.

Alamatul este utilizat într-un număr mare de industrii, ceea ce nu este surprinzător, deoarece are o rezistență ridicată la coroziune, o masă mică și un aspect estetic.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este fierul: compoziția și conținutul de carbon din aliajCe este fierul: compoziția și conținutul de carbon din aliaj
Densitatea specifică și greutatea specifică a cupruluiDensitatea specifică și greutatea specifică a cuprului
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Armături din alamă: caracteristici și domeniu de aplicareArmături din alamă: caracteristici și domeniu de aplicare
Conductibilitatea termică a oțelului, aluminiu, alamă, cupruConductibilitatea termică a oțelului, aluminiu, alamă, cupru
Punctul de topire al staniu și plumbPunctul de topire al staniu și plumb
Cablu de conexiuni pentru cabluriCablu de conexiuni pentru cabluri
Bronz: compoziția aliajului, proprietățile și aplicareaBronz: compoziția aliajului, proprietățile și aplicarea
Producerea și utilizarea aliajului de cupru și zincProducerea și utilizarea aliajului de cupru și zinc
Caracteristicile de lipire moale dupa 61Caracteristicile de lipire moale dupa 61
» » Alamă din aliaj: compoziția, proprietățile și caracteristicile producției
© 2021 amigdas.com