amigdas.com

Cetoza la vaci: simptome și tratament

Cetoza la vaciÎncălcarea menținerii efectivelor de animale cu coarne mari în ferme personale cu timp parțial se reflectă rapid în starea de sănătate a animalelor. Pentru ca animalele să fie sănătoase, nu este suficient să le oferim tarabe înalte și curate și plimbări regulate pe pășune. Este necesar să le oferim o dietă de înaltă calitate și echilibrată. Numai respectarea acestor condiții în complex va ajuta la obținerea unui randament ridicat al laptelui și a unui pui sănătos.

Calitatea și compoziția hranei depinde direct de cantitatea de lapte pe care o va da vaca. Furajele neechilibrate, care formează baza alimentației animalului după făt și în timpul perioadei de maturare, duc la boala vacilor cu cetoză, o boală periculoasă asociată cu o tulburare metabolică în corpul animalului.

Cetoza sau acetoanemia Este o boală care afectează vacile de lapte. Numele său a fost primit în legătură cu întreruperea metabolismului carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor și capacitatea compușilor cetonei de a se acumula în organism.

De regulă, boala se dezvoltă în vaca în perioada hotelieră. Este asociat cu un nivel redus de zahăr din sângele animalului, care a apărut în legătură cu această reducere a producției de lapte și cu nașterea unui descendent slab.

Vacile sunt mai des afectate de boală de 5-8 ani. Descoperirea exacerbării bolii se încadrează în perioada de primăvară.

Specialiștii disting mai multe forme ale bolii la bovine (bovine):

 • Cetoza primară se dezvoltă ca urmare a tulburărilor metabolice.
 • Forma secundară a bolii poate fi o consecință a unui număr de patologii - cicatrice, endometrite, otrăvire, pericardită. Cetoza secundară se poate dezvolta nu numai la vaci, ci și la tauri și viței.

Principala cauză a cetozei la vaci - este deficitul de energie în timpul alăptării cauzat de o scădere a zahărului în sânge, care apare atunci când se alimentează hrana pentru animale de calitate inferioară. Și experții observă că boala se dezvoltă adesea la animalele foarte productive. Vacile cu productivitate scăzută și medie nu sunt predispuse la cetoză.

Cauzele cetozei la vaci

Cum se manifestă ketoza în vacăAtunci când o boală de cetooză la unele vaci de lapte este redusă apetitul. Animalul devine lent, producția de lapte scade. Mai des se caracterizează începutul boli ale cetozei. Particularitatea dezvoltării bolii este asociată cu structura anatomică a stomacului, carbohidrații în care se descompun nu în glucoză, ci în acizi grași volatili. Numai acidul propionic are proprietăți glicogenice, iar acidul butiric servește ca sursă de cetonă.

O mâncare anormală este ruptă în corpul animalului, ceea ce reduce activitatea motrică a rumenului. Organismul nu primește cantitatea necesară de glucoză din cauza unei încălcări a dietei, a digestiei și a pierderii glucozei ca urmare a producției de lapte.

Ca rezultat, o cantitate mare de zahăr din lapte este consumată cu lapte, pentru formarea a cărei energie este necesară. Aceasta duce la pierderea acizilor grași din corp, care sunt produse de ficat. Ca rezultat, activități ficatul pentru producerea de corpuri cetone și acid acetic.

Cu ketoza, productivitatea laptelui de vacă scade și pierderea în greutate. Ca urmare, ea poate avea viței slabi sau moarte.

Principalii factori, care determină dezvoltarea cetozei la animale, sunt:

 • Cum să tratați cetoza la o vacaun conținut ridicat de proteine ​​și o cantitate redusă de carbohidrați în hrana pentru vacile;
 • conținutul de furaje însilozate, care conține un procent mare de acid butiric;
 • lipsa aerului proaspăt și mersul limitat al animalelor;
 • prezența în furaje a unei mari părți din concentrate;
 • situații stresante;
 • utilizarea în cantități mari de pelete de bere;
 • lipsa de vitamine și minerale în dietă;
 • greutatea în exces a animalului.

Forme de cetoze la vaci

Dezvoltarea prichinii a boliiCel mai adesea la vaci se dezvoltă o formă subclinică de cetooză, care poate fi diagnosticată în timpul examenului clinic sau al testelor de laborator din urină, în timpul căreia se detectează un conținut crescut de acetonă și acid acetic. Animalul încearcă să mănânce alimente rasfatate, nu reacționează la furaje proaspete. Când respiră un animal, se simte un miros ușor de acetonă. Este, de asemenea, observabil în lapte. Udoi sa redus brusc și după un timp se opresc complet.

În cetooza acută, animalul are o excitare nervoasă puternică, încearcă să meargă înainte, există un tremor de mușchi, o salivare puternică, scârțâirea dinților. După un timp, slăbiciunea musculară începe, se observă o stare apatică a animalului. Vaca se mișcă puțin, temperatura corpului scade.

Cetoza cronică caracterizată printr-o ușoară manifestare a semnelor externe. Când boala se înrăutățește, randamentul laptelui scade. De obicei, această formă a bolii provoacă complicații după naștere: endometrita, întârzierea după naștere, chistul ovarian, scăderea funcției sexuale.

Pentru animalele cu cetoză cronică, păr plictisitor și fragil, sunt caracteristice un corn de copite crăpat. Unul dintre simptome este reacțiile încetinite, letargia, zelul animal.

Simptomele cetozei de vaci

Studiul cetozei este însoțit de anumite dificultăți, deoarece boala implică anomalii în activitatea multor organe. Cetoza se manifesta prin tulburari activitatea sistemului digestiv și nervos, activitatea inimii, schimbările în compoziția sângelui, a urinei și a laptelui.

diagnosticare

Examenul de diagnostic se bazează pe studiul parametrilor biochimici ai sângelui, urinei și laptelui. În cadrul studiului, trebuie luată în considerare starea generală a animalului.

Deoarece ketoza este similară simptomelor cu alte boli, trebuie efectuată o examinare complexă, care se referă la perturbarea hranei animalului, eliminând intoxicațiile, tăieturile și tulburările proceselor metabolice.

În cele din urmă, diagnosticul poate fi efectuat numai după efectuarea unui studiu de laborator de urină, sânge și lapte pentru prezența corpurilor cetone cu ajutorul unor teste speciale.

tratament

Cum să tratați cetozaScopul principal al măsurilor terapeutice este normalizarea acidității și a nivelului de glucoză și glicogen, restabilirea activității tractului gastro-intestinal, a ficatului și a inimii.

Terapia de urgență include injecții intravenoase a unei soluții de glucoză de 0,4 g pe kilogram de greutate corporală a animalului și 0,5 kg de zahăr împreună cu furajul.

Pentru a normaliza activitățile hemodez hepatic, glucoză, borgluconat de calciu și soluție Ringer.

efect terapeutic pozitiv a administrării amestecului Sharabina constând din clorură de sodiu, bicarbonat de sodiu, clorură de calciu și potasiu, glucoza, cafeină, și regiunea intraperitoneală de streptomicină timp de 4-5 zile.

Alimentația vacăi bolnave ar trebui să fie constituită dintr-un număr crescut de culturi de rădăcini, fân și fân. Cantitatea de furaj concentrat ar trebui redusă. În dieta ar trebui să se introducă melasă și să se elimine silozul.

În tratamentul cetozei, este necesar să se utilizeze suplimentar injecții intramusculare de vitamine - trivitamină sau tetravit și soluție intravenoasă de glucoză.

În stadiul inițial al bolii, băutura de zahăr are un efect pozitiv, după care se face o injecție intramusculară de insulină.

Pentru a obține un rezultat pozitiv efect poate fi folosit propilen glicol, lactat de sodiu și calciu în părți egale.

Din dieta unui siloz de animale bolnave, bard de bere și cereale, pulpa de sfeclă este exclusă. Este necesar să se monitorizeze calitatea hranei și să se elimine ingerarea alimentelor rănite. Pentru momeală puteți folosi fânul cu adăugarea de melasă și orz.

profilaxie

Pentru prevenirea cetozei Ar trebui să se țină seama de hrănirea vitelor. Dieta zilnică trebuie să includă fân, rădăcinoase, concentrate:

 • Vaca alimentară trebuie să conțină alimente saturate din punct de vedere energetic. Pentru aceasta, este necesar să se mărească cantitatea de concentrate la 3 kilograme pe zi.
 • Animalul trebuie să se miște foarte mult. Deplasările lungi în orice moment al anului contribuie la absorbția corpurilor cetone din sânge.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți ani trăiește vacă și ce afectează?Câți ani trăiește vacă și ce afectează?
Cum să aflăm fără cântărițe câți cântărește o vacă medieCum să aflăm fără cântărițe câți cântărește o vacă medie
Cât cântă o vacă, cum se calculează greutatea în viu a bovinelorCât cântă o vacă, cum se calculează greutatea în viu a bovinelor
Rasa albastră belgiană de vaciRasa albastră belgiană de vaci
Cât de mult lapte dă o vacă pe zi?Cât de mult lapte dă o vacă pe zi?
Simptomele și tratamentul cetozei la vaciSimptomele și tratamentul cetozei la vaci
Caracteristicile vaci de trestieCaracteristicile vaci de trestie
Ayrshire rasă de vaci, descriere, descriereAyrshire rasă de vaci, descriere, descriere
Rasa Aberdeen-Angus de vaciRasa Aberdeen-Angus de vaci
Shvitskaya rasa de vaci: argumente pro și contraShvitskaya rasa de vaci: argumente pro și contra
» » Cetoza la vaci: simptome și tratament
© 2021 amigdas.com