amigdas.com

Încărcător pentru baterii auto cu mâinile proprii

Încărcător pentru baterii auto cu mâinile propriiToți proprietarii de vehicule știu că bateria trebuie reîncărcată periodic și în special în sezonul rece. Dacă aveți abilități în domeniul ingineriei electrice, puteți face un încărcător pentru o baterie de mașină cu propriile mâini. Dacă toate lucrările necesare la crearea sa au fost efectuate corect, atunci se poate dovedi a fi mai rău decât un produs din fabrică.

Principiul de funcționare

Circuitul de încărcare pentru bateria autobateria vehiculului de încărcare este necesară atunci când tensiunea scade la bornele de mai jos 11.2 V. Cu toate acestea, chiar și într-o astfel de situație, motorul poate fi pornit în caz de inactivitate prelungită a vehiculului în bateria începe să aibă plăci de reacție loc sulfatare care conduc în mod inevitabil la o scădere a capacității bateriei.

De aceea, în sezonul de iarnă este recomandat în garaj sau locuri de parcare să reîncărcați bateria și să monitorizați tensiunea la terminalele sale.

Cea mai bună opțiune este scoaterea bateriei cu stocare ulterioară într-un loc cald, dar chiar și în această situație merită să ne amintim necesitatea reîncărcării.

Bateria este încărcată sub influența curentului pulsat sau direct. În al doilea caz, curentul trebuie să fie egal cu 0,1 din capacitatea bateriei. De exemplu, cu o capacitate a bateriei de 55 A / h, curentul de încărcare ar trebui să fie de 5,5 A. Dacă acest parametru este mai mic, nu va fi posibil să se împiedice activarea proceselor de sulfatare.

Trebuie de asemenea amintit faptul că există o modalitate destul de sigură de desulfurare. Pentru a face acest lucru, trebuie mai întâi să descărcați bateria la 3-5 volți folosind curenți mari de scurtă durată, de exemplu, inclusiv demarorul. După aceasta, ar trebui să încărcați complet bateria cu un curent de 1 A. Această procedură trebuie repetată de 7 până la 10 ori.

Încărcător acționat automat

Un principiu similar de funcționare include încărcătoare speciale de desulfurare. Timp de câteva milisecunde, la bornele bateriei se aplică un impuls cu polaritate inversă, urmat de un impuls mai lung de polaritate directă.

De asemenea, rețineți că atunci când încărcați bateria, nu trebuie să permiteți încărcarea maximă. Aceasta poate duce la o creștere a concentrației și a densității soluției electrolitice, care va avea un efect distructiv asupra plăcilor. În memoria din fabrică pentru a preveni acest fenomen se utilizează sistemul de control electronic și oprirea automată.

Încărcătoare de baterii de uz casnic

Există mai multe opțiuni pentru fabricarea memoriei auto-făcute. Și unele dintre ele sunt adunate literalmente în câteva minute de materiale improvizate.

Cel mai simplu dispozitiv

Încărcător de baterii de uz casnic pentru schema bateriilor autoPoate fi util într-o situație în care bateria a fost complet descărcată dimineața și este necesar să se pornească urgent pe drum. Pentru a încărca acumulatorul în această situație, trebuie să găsiți o sursă constantă de curent de 12-25 V și rezistență.

Astăzi, mulți oameni au laptopuri, a căror memorie dă un curent de 2 A la o tensiune de 19 V. Acest lucru este suficient pentru a rezolva sarcina. Contactul extern al conectorului sursei de alimentare are o sarcină negativă, iar cel intern este pozitiv.

Rezistența, la rândul său, poate deveni o lampă simplă folosită pentru a ilumina interiorul mașinii.

În teorie, este posibilă utilizarea unei lămpi mai puternice, de exemplu, din dimensiuni, dar într-o astfel de situație riscul de supraîncărcare a alimentatorului va fi destul de ridicat. Ca rezultat, puteți colecta o schemă simplă de încărcare a bateriei.

Dacă nu există nici un laptop, puteți achiziționa o diodă redresor în avans cu o tensiune inversă de 1000 V și o putere de curent de cel puțin trei amperi. Datorită dimensiunii reduse, acest dispozitiv semiconductor poate fi întotdeauna în mașină. Ca rezistență în acest caz, poate fi utilizată o lampă obișnuită de 220 V cu incandescență.

De la sursa de alimentare PC

Schema de încărcare a baterieiComplexitatea încărcătorului fabricat ar trebui să fie aleasă manual, în conformitate cu competențele disponibile în domeniul ingineriei electrice. Găsirea unei surse de alimentare de la PC nu va fi foarte dificilă. Acesta, pe lângă alimentarea cu 5 V, dispune de o magistrală cu o tensiune de 12 volți, cu un curent de doi amperi. Acești parametri sunt suficienți pentru a crea un încărcător simplu.

Deoarece tensiunea la 12 V nu va fi suficientă pentru a încărca complet bateria și trebuie să fie mărită. Pentru a face acest lucru, trebuie să găsiți o rezistență de aproximativ 1 kΩ și conectați-o la a doua rezistență conectată la cipul cu opt pini. Acest circuit simplu trebuie să fie conectat la circuitul secundar al sursei de alimentare a computerului.

Selectarea valorii celei de-a doua rezistențe poate aduce tensiunea de ieșire la 13,5 V, ceea ce va fi suficient pentru încărcarea bateriei. Apoi, trebuie doar să conectați dispozitivul asamblat la bornele bateriei. Spre deosebire de prima memorie, în acest caz, nu este nevoie să folosiți rezistență suplimentară.

Dispozitiv transformator

Astfel de dispozitive de memorie sunt cele mai comune și mai sigure. Este ceva mai dificil de asamblat, dar cu o anumită experiență în lucrul cu ingineria electrică, este posibil să înțelegem schema. Cel mai simplu dispozitiv de acest tip este compus din următoarele elemente:

  • Transformatorul este rețea.
  • Sarcină restrictivă.
  • Rectificarea punții diode.

Încărcător pentru baterii auto cu mâinile proprii

Deoarece un curent mare trece prin sarcină, devine foarte cald. Cel mai adesea, condensatoarele conectate la circuitul primar al transformatorului sunt utilizate pentru a limita curentul de încărcare. Dacă determinați cu precizie capacitatea condensatoarelor, atunci puteți face fără transformator deloc, dar un astfel de dispozitiv va fi mai periculos pentru o persoană. Podul de diode poate fi asamblat independent sau poate folosi un generator care este gata de la un generator defect. Aparatele complexe se bazează pe microcircuite sau microprocesoare și pot fi asamblate de către o persoană bine pregătită.

Măsuri de siguranță

Încărcătoarele din fabrică sunt în siguranță. Din acest punct de vedere, instrumentele fabricate de sine nu sunt atât de fiabile și acesta este principalul lor dezavantaj. Când lucrați cu ei, trebuie să respectați mai multe reguli de securitate:

  • Încărcătoare de baterii de uz casnicBateria și încărcătorul trebuie amplasate pe o suprafață ignifugă.
  • Când lucrați cu un dispozitiv simplu, ar trebui să folosiți echipament personal de protecție - un covor de cauciuc și mănuși de izolare.
  • Când memoria este utilizată pentru prima dată, este necesar să se monitorizeze îndeaproape progresul încărcării.
  • Principalii parametri care trebuie monitorizați sunt curentul, tensiunea la bornele bateriei, temperatura cazului încărcătorului și bateria.
  • În cazul în care încărcătorul de uz casnic este planificat să fie lăsat peste noapte, este necesar să se asigure un sistem de oprire de urgență din rețea.

Asamblarea corectă a încărcătoarelor la domiciliu poate fi o alternativă bună la instrumentul din fabrică. În plus, folosind materiale improvizate și detalii din dispozitivele eșuate, puteți salva foarte mult.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcareCum să verificați bateria mașinii: capacitate și încărcare
Cum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduriCum să verificați funcționarea generatorului în diferite moduri
Cum să încărcați bateria mașinii cu un încărcătorCum să încărcați bateria mașinii cu un încărcător
Cum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecțieCum să încărcați bateria mașinii. Recomandări pentru utilizare și selecție
Cum să încărcați corect bateriile litiu-ionCum să încărcați corect bateriile litiu-ion
Cum să reparați o baterie cu șurubelnițăCum să reparați o baterie cu șurubelniță
Cum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numaiCum să verificați capacitatea bateriei cu un multimetru și nu numai
Cum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetruCum să verificați încărcarea unei baterii auto cu un multimetru
Cum să verificați regulatorul releului de tensiune al generatoruluiCum să verificați regulatorul releului de tensiune al generatorului
Cum se măsoară tensiunea cu un voltmetruCum se măsoară tensiunea cu un voltmetru
» » Încărcător pentru baterii auto cu mâinile proprii
© 2021 amigdas.com