amigdas.com

Dimensiunea glandei prostatice la bărbați - care este norma?

Norma glandei prostatice la un bărbatDin glanda prostatică depinde atât viața sexuală a unui bărbat, cât și sănătatea sa în general. De aceea, prostata poate fi numita a doua inima a unui barbat. Funcționarea normală a prostatei determină dimensiunea sa.

Orice patologie a prostatei poate duce la creșterea acesteia (cancer de prostată, prostatită, adenom, procese inflamatorii și multe altele). Pentru a evita o creștere, este necesară detectarea și începerea tratamentului bolii în timp util.

Ceea ce ochiul unei persoane nu poate vedea cu ușurință cercetarea cu aparate moderne. La ultrasunete, dimensiunea prostatei este cea mai ușor de determinat. Și, de asemenea, ultrasunetele pot ajuta la detectarea anomaliilor, a bolilor care se dezvoltă și a monitoriza tratamentul și eficacitatea acestuia.

Care este prostata si care sunt dimensiunile normale ale prostatei la barbati

Dimensiunea prostateiProstatul (glanda prostatică) este un organ neprotejat de dimensiuni mici, care, înfățișând, arată ca un castan. Situat în corpul unui bărbat aflat sub vezica urinară. În uretra, canalele sale de deschidere sunt deschise. Prostata este dependenta de androgeni. Funcția sa principală este producția de spermă.

La sugari, prostata este în concepție și, pe măsură ce copilul crește, se dezvoltă.

La vârsta de 21-25 de ani, prostata ar trebui să ajungă la dimensiunea normală. Creșterea progresivă a glandei prostate se observă la vârsta adultă. Dacă există o ușoară creștere, atunci aceasta este norma. Dar dacă începe creșterea rapidă - aceasta poate fi deja o patologie.

Din acest motiv, după 40 de ani, un om trebuie să fie supus unei examinări cu un doctor.

În majoritatea cazurilor, bărbații care au atins vârsta înaintată sunt diagnosticați cu hiperplazie benignă. O astfel de boală poate servi drept punct de plecare pentru dezvoltarea oncologiei. De asemenea, poate aduce o mulțime de probleme unui om și cu urinare.

SUA. Metode de cercetare și normă de prostată

Ecografia prostateiPentru diagnostic, ar trebui să viziteze imediat un medic în cazurile în care există disfuncții ale simptomelor sexuale, neplăcute, care, la rândul lor, sunt asociate cu o încălcare a urinării. Nu întârzia. Deoarece detectarea mai rapidă a problemei duce la un tratament mai puțin prelungit și dificil. În urologie, ultrasunetele sunt folosite pentru a vedea toate schimbările care au apărut în glanda prostatică.

Examenul de prostată poate fi efectuat prin două metode:

 1. Transrectal. Se bazează pe faptul că un senzor de înaltă frecvență este scufundat în rectul unui om. Imaginea rezultată este destul de clară datorită faptului că nu există alte organe între rect și prostată. Această metodă vă permite să vedeți starea de grăsime periprostatică (grăsime), proporția glandei, pietrelor, plexului venos, foci de infecție, chisturi și alte afecțiuni.
 2. Transabdominala. Această metodă de examinare este externă și se realizează prin peretele abdominal. Această metodă este destul de accesibilă și ușoară. Poate fi efectuată în orice instituție medicală. Ajută la determinarea masei, volumului și mărimii prostatei. Metoda are dezavantaje. De exemplu, conturul prostatei ar trebui să fie clar pentru a determina cu exactitate dimensiunea sa. Imaginea externă poate distorsiona imaginea de ansamblu. Această metodă devine și mai dificilă dacă omul are o greutate excesivă.

Mai puțin frecvente sunt metodele de ultrasunete a prostatei prin perineu prin mijloace externe și prin canalul de urinare - intern.

Glanda prostatică este dimensiunea. normă

Fiziologia prostatei normaleAtunci când efectuează orice metodă de ultrasunete, medicul determină dimensiunea normală a prostatei. Când se scanează transversal în partea mediană a glandei, se determină o dimensiune transversală. S-au efectuat scanări sagitale pentru a calcula dimensiunile longitudinale și anteroposterioare. După ce a primit rezultatele, medicul face calcule și poate determina patologia sau norma.

În mod normal, prostata este simetrică, are o structură uniformă și contururi clare și uniforme.

În mod normal, dimensiunile variază în următoarele limite:

 1. Anteroposterior - 15-25 mm;
 2. Longitudinală - 24-40 mm;
 3. Transversal - 27-42 mm.

Aceste dimensiuni sunt indicative numai pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani. La 50 ani și mai mult, standardele se vor abate ușor.

Dacă după 40 de ani prostata a crescut brusc, semnalează despre hiperplazia prostatei. Aproximativ 50% dintre bărbații după 60 de ani au acest diagnostic.

Pe fluctuațiile dimensiunii prostatei Următorii factori influențează:

 1. Stil de viață;
 2. ereditate;
 3. Starea generala a corpului;
 4. Vârsta.

După evaluarea factorilor cu abateri minore legate de patologie, se poate vorbi numai în acele cazuri în care se dezvăluie simptome nefavorabile. Și anume:

 1. durere;
 2. Încălcarea funcției sexuale;
 3. Dificultate cu urinarea.

Volumul normal al prostatei se determină prin metoda ultrasunetelor transrectale. Un bărbat de vârstă medie în dimensiune normală ar trebui să fie de 25-30 centimetri cubi.

Metode de calcul al volumului prostatei:

 1. Masa prostatei este mai mare de 80 de grame. În acest caz, volumul se calculează ca fiind produsul numărului 0.52 prin dimensiunea transversală. În cub.
 2. Ellipse trunchiate. Volumul este egal cu produsul de valori de 0,52 pe dimensiuni longitudinale, transversale și anteroposterioare.
 3. Greutatea glandei nu depășește 80 de grame. Calculați ca produs al numărului 0,52 în dimensiuni anteroposteriale și transversale. În piață.

În funcție de vârstă mărimea glandei se calculează prin următoarea metodă: se calculează produsul vârstei masculului și coeficientul de 0,13. Apoi acest produs este însumat cu un număr care este 16,4. De exemplu:

 1. Pentru un băiat de 7 ani dimensiunea este de 0,13 * 7 + 16,4 = 17,31
 2. Pentru un bărbat la vârsta de 30 de ani: 0,13 * 30 + 16,4 = 20,3.

Astfel de calcule pot fi efectuate pentru orice vârstă a bărbatului.

Când este necesar să se calculeze masa prostatei, valoarea volumului său este înmulțită cu numărul 1.05.

De asemenea, medicul examinează și structura glandei pentru a determina patologiile și normele. Trebuie să aibă o simetrie. Halte, împărțite printr-o canelură longitudinală, care sunt 15-25 lobule. Structura poate pierde uniformitatea dacă se observă o serie de boli. Schimbări în natura difuză poate indica hiperplazia sau displazia, atrofia prostatei.

Boli ale prostatei

 1. Tumorile. Formarea structurilor celulare care au o malignitate pronunțată;
 2. Calcificări. Aspectul depozitelor în canalele de pietre. Poate avea formă de cerc sau oval și în diametru pentru a face până la 20 mm cauzează inflamație de tip cronic.
 3. Prostatita. Inflamația țesuturilor conjunctive și glandulare, care poate fi determinată cu ultrasunete. Principalele simptome sunt urgenta frecventa de urinare, durere si erectii, disfunctii erectile;
 4. Chistul. Apariția unei cavități umplută cu lichid;
 5. Adenom. O creștere a dimensiunii prostatei cu caracter difuz și un flux urinar afectat.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?Ce este prostatocistul, simptomele și tratamentul acestuia?
Cancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostateiCancerul de prostată la bărbați: simptome, tratamentul prostatei
Inflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratamentInflamația glandei prostate la bărbați: boli și tratament
Boli ale prostatei: simptomeBoli ale prostatei: simptome
Pregătirea hipertiroidismului de prostată și modul de analizăPregătirea hipertiroidismului de prostată și modul de analiză
Ecografia prostatei la bărbați: cum se procedează corectEcografia prostatei la bărbați: cum se procedează corect
Cum se face un masaj de prostată cu degetul: o descriere și un tutorial videoCum se face un masaj de prostată cu degetul: o descriere și un tutorial video
Pregătirea pentru studiul prostatei (ultrasunete)Pregătirea pentru studiul prostatei (ultrasunete)
Tratamentul adenomului de prostată la bărbați cu medicamente: o listăTratamentul adenomului de prostată la bărbați cu medicamente: o listă
Cauzele prostatitei computerizate: principalele simptome și tratamentCauzele prostatitei computerizate: principalele simptome și tratament
» » Dimensiunea glandei prostatice la bărbați - care este norma?
© 2021 amigdas.com