amigdas.com

Tig welding - ce este și pentru ce este?

Ce este sudarea TIG?Sudarea cu TIG a fost dezvoltată acum 50 de ani pentru industria aviatică datorită necesității de a combina aluminiul și magneziul. Inițial, heliul a fost utilizat ca mediu de protecție în care a fost tratată cusătura, astfel încât tehnologia ar putea fi clasificată drept sudare cu arc de arc. Astăzi, numele cel mai comun pentru aceste tehnici este abrevierea TIG (Tungsten Inert Gas) - Tungsten Inert Gas și argon este mai des folosit în loc de heliu. Esența procedeului este următoarea: sudarea cu arc este efectuată de un electrod non-consumabil într-un nor dintr-un gaz inert. Materialul de sudare este introdus separat în zona de conectare.

argon:

 • optimizează aprinderea și stabilitatea arcului;
 • creează un mediu pur chimic în regiunea electrodului;
 • Recomandat pentru sudarea manuală.

heliu:

 • datorită conductivității termice ridicate, permite crearea unei cusături largi și profunde;
 • reduce formarea porilor la sudarea aluminiului;
 • Recomandat pentru sudarea automată.

Și argonul și heliul nu modifică compoziția chimică a cusăturii sudate. În unele cazuri se utilizează amestecuri complexe de gaze. Ecranul de argon pur satisface aproape majoritatea cerințelor pentru mediul în care va avea loc sudura.

Tungsten și gaz inert

Cum este sudat TIG?Pentru sudarea TIG, există și alte nume, de exemplu, WIG și GTAW. Deoarece cele mai obișnuite denumiri ale metodei descrise includ termenul "tungsten", ca bază a tehnologiei, pentru a înțelege importanța acestui material pentru procesul în care merită să ne ocupăm mai degrabă de proprietățile sale.

Tungsten - foarte refractar și metal foarte fragil, utilizat în mod obișnuit ca material conductor, cu un punct de topire ridicat: în lămpi incandescente, elemente de încălzire, motoare de rachetă. În sudarea TIG, este folosit ca un electrod non-consumabil, proiectat pentru a crea un arc cu o temperatură de până la 6000 ° C. Rezistența la căldură excelentă și conductivitatea electrică excelentă împiedică arderea electrozilor de tungsten.

Proprietățile mecanice unice ale acestui metal fac posibilă lucrul cu un arc cu o temperatură care depășește posibilitatea menținerii tungstenului în stare solidă. Rezistența la tracțiune la acesta este mult mai mare comparativ, de exemplu, cu oțel. În ciuda unor caracteristici remarcabile de rezistență reținute de electrodul tungsten într-un mediu fierbinte, metalul în sine este foarte fragil - nu este greu să-l rupă cu o lovitură de ciocan.

Ce inseamna termenul de gaz inert in numele metodei? Principalele componente ale atmosferei sunt oxigenul și azotul. Acesta din urmă se dizolvă ușor în materialul topit și intră cu el în compus, formând nitruri. Oxigenul oxidează activ metalele la temperaturi ridicate. Atât prima, cât și cea de a doua conduc la un număr mare de impurități nedorite în sudură, ceea ce îl face fragilă și fragilă. Lucrările complexe și responsabile sunt posibile numai pentru producerea unui proces de sudare fără prezența aerului. Crearea unui scut dintr-un gaz inert într-o zonă cu temperatură înaltă ne permite să rezolvăm această problemă.

Sudarea prin sudură - ceea ce este

Descrierea procesului de sudareDeci, sudarea TIG necesită trei lucruri: căldură, ecran și material pentru a crea o cusătura. Temperatura din zona de lucru este mărită de energia electrică furnizată prin intermediul unui electrod de tungsten. Screeningul se efectuează prin alimentarea gazului comprimat în locul creării unui arc pentru a proteja procesul de aerul atmosferic. Materialul de sudare care umple cusătura este un fir obișnuit, topit prin imersie în arc.

avantaje:

 • universalitate - este posibil să se adune aproape toate metalele și aliajele lor în toate pozițiile;
 • posibilitatea de a lucra cu foi subțiri;
 • de înaltă calitate și de curățenie a cusăturii;
 • controlul ușor al bazinului de sudură;
 • posibilitatea automatizării și mecanizării metodei.

dezavantaje:

 • Viteză redusă, mai ales când lucrați cu componente groase;
 • calitatea sudării manuale este exigentă pentru calitatea de sudor;
 • funcționarea unui arc puternic poate interfera cu dispozitivele radio electronice.

Aplicarea TIG

Metoda descrisă face posibilă obținerea unei cusături sudate extrem de clare de înaltă calitate. Procesul elimină formarea de zgură - aceasta evită contaminarea cusăturii de sudură cu incluziuni dispersate și practic nu necesită purificarea sa. Metoda TIG este utilizată în principal pentru prelucrarea oțelurilor inoxidabile sau a altor oțeluri aliate, pentru sudarea materialelor cum ar fi aluminiu, cupru, titan, nichel și aliajele lor.

 • Cum are loc sudarea TIG?În aviație și astronautică. Crearea de vehicule moderne de zbor și spațiu nu se poate face fără sudura cu argon datorită universalității și acurateței tehnologiei.
 • În industria automobilelor. Cusăturile de îmbinare obținute prin metoda TIG s-au dovedit a fi compuși rezistenți la coroziune, astfel încât aripile mașinilor sunt adesea sudate în acest fel pentru a le proteja de rugină în timpul funcționării.
 • În lucrările de reparații și restaurare. Procesele TIG sunt solicitate în reparații - de la sudarea uneltelor din aluminiu în viața cotidiană până la rezolvarea problemelor industriale complexe.
 • În producția de obiecte de artă. Deoarece metoda TIG permite obținerea cusăturilor de sudură de calitate cosmetică, această metodă de prelucrare a metalelor este atractivă pentru artiști și designeri. Produsele pentru care aspectul sudării este foarte important, sunt create folosind metodele TIG. Poate fi atât produse industriale, cât și opere de artă unice, de exemplu, sculpturi metalice.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să gătiți oțel inoxidabil acasăCum să gătiți oțel inoxidabil acasă
Cum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudareCum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudare
Caracteristicile metodei de sudare cu argon, argumentele pro și contra saleCaracteristicile metodei de sudare cu argon, argumentele pro și contra sale
Sudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabileSudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabile
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Tungsten electrod sudare și clasificarea materialelorTungsten electrod sudare și clasificarea materialelor
Electrozi pentru sudare de contactElectrozi pentru sudare de contact
Caracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecțieCaracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecție
» » Tig welding - ce este și pentru ce este?
© 2021 amigdas.com