amigdas.com

Cum să aflăm fără cântărițe câți cântărește o vacă medie

Greutatea bovinelorPentru persoanele angajate în creșterea animalelor și creșterea vitelor (bovine), este important să se poată determina cât de mult cântă vacile. Acest indicator le va spune cât de mult pot ajuta prin vânzarea animalului. De asemenea, va ajuta să obțineți o vacă sănătoasă, calculele va arăta cât de mult ar trebui să cântăriți aceasta. Mai multe informații despre greutatea medie vor spune ce să hrănească animalul. Pentru a fi sanatos, el trebuie să primească o anumită cantitate de hrană. Nu fiecare proprietar de vacă îl poate cântări pe cântar, când dorește, dar ajută la metode de calcul fără cântări.

Desigur, animalele nu cresc exact la greutatea corectă. Atunci când se descriu rasele de vaci, sunt indicate datele privind greutatea minimă și maximă.

Greutatea animalului depinde în parte de sexul său. De obicei taurii au mai multe vaci de 1,5 ori. Un taur viu cântărește aproximativ 500-700 kg. Tauri de rase mari de carne până la vârsta de cinci ani câștigă mai mult de o tonă de greutate.

Greutatea medie a unei vaci depinde de astfel de factori:

 • rasa și tipul;
 • vârstă;
 • sex (vaca poate cântări 600 kg, iar taurul este cu 400-450 kg mai mult);
 • severitatea dietei;
 • condițiile de detenție.

Sunt stabilite patru categorii de greutate. Cea mai înaltă clasă este Burenki selectată, a cărei greutate medie ajunge la 450-500 kg. Urmează clasele I, II și III. Greutatea lor ajunge, în consecință, la 400-450, 380-400 și 300-380 kilograme.

Dacă bovine agent de vânzări spune că animalul aparține unei categorii select de bovine, dar greutatea de vacă este mai mică de 450 kg, poate avea un animal prost hrănite, nu respectă condițiile și care nu sunt prevăzute de îngrijire corespunzătoare.

Deci, o vacă sănătoasă pentru adulți ar trebui să cântărească în medie 350-450 kg. În cazul în care animalul este un reprezentant al raselor mici, valoarea va rar depăși 300 kg. Greutatea medie a unui taur mare este de 750-800 kg, iar obișnuit - 500-700 kg.

Nivelul regresiei

Știți cât de mult o vacă medie cântărește în moduri diferite. O modalitate este de a determina greutatea prin regresie. Pentru a începe calculul, trebuie să măsurați circumferința pieptului animalului. Datele obținute sunt înlocuite în ecuație.

y 1 = 5,3 x x-507

y 2 = 5,3 x x-486

y 3 = 5,3 × x-465

Cât cântă o vacă?Prima formulă este utilizată atunci când circumferința pieptului este de 170-180 cm, II - 181-191 cm, III - 192 cm și mai mult. Un jug este rezultatul care arată masa animalului și ixom este circumferința obținută după măsurători.

Astfel, este suficient să se producă Măsurători și verificați cu tabelul de date, pe care fermierul este întotdeauna recomandat să îl aveți cu el. Această metodă vă va ajuta să aflați cât de mult cântărește vacă chiar și pentru un crescător de vite de început.

Pentru astăzi, în greutate mare printre taurii, animalele sunt rase de porțelan-alb. Masculii din această rasă au o greutate medie de cel puțin 800 kg. În ceea ce privește vacile, titularii de înregistrare sunt reprezentanți ai Katadinilor Munților Munți. Greutatea unuia dintre ele a ajuns la 2270 kg. Un astfel de rezultat nu este accidental, ci este o activitate de lungă durată a specialiștilor în domeniul reproducerii.

Măsurarea greutății unui adult

Pentru a determina cât cântărește vaca în absența scalelor, veți avea nevoie de informații despre dimensiunile animalului și de a efectua măsurătorile de care aveți nevoie:

 • bandă de măsurare;
 • serie de formule;
 • tabel.

Aceste metode vor furniza date aproximative (în kilograme întregi). Dar acest lucru este suficient pentru practica personală. Informațiile primite vor permite, de exemplu, să se facă o rație a unui animal.

Metoda Trukhanovsky

Acesta este cel mai popular și mai simplu. Să cunoască greutatea unei vaci trebuie să o măsurați cu o bandă de măsurare. În ceea ce privește bovinele, două valori sunt de interes: circumferința pieptului și lungimea corpului. Datele obținute sunt substituite în formula.

Când utilizați această metodă, adăugați un procentaj de grăsime la numărul obținut. Greutate medie mai mare - se adaugă 5-10%, mai puțin - ia 5-10%.

Și acum formula în sine:

M.Zh. = A × B 100 × K

A - circumferința pieptului în spatele lamei umărului, cm;

B - lungimea dreaptă a trunchiului, cm (măsurată cu un baston);

K - factor de corecție (2 - pentru vacile din rasele de lapte și 2,5 - pentru carnea și carnea de lapte).

Metoda Clover-Strauss

Cum să cunoști greutatea medie a unei vaciO altă modalitate de a determina greutatea unei vaci. Primul lucru este măsurarea circumferinței pieptului și determinarea lungimii înclinate a corpului. Prima valoare este obținută cu ajutorul unei benzi de măsurare, care se desfășoară sub piept la o distanță de lățimea palmei de pe mâna de la articulația cotului labei frontale a animalului.

A doua valoare se obține prin fixare bandă la nivelul umărului din față al articulației umărului și care se întinde spre tubercul sciatic. Datele primite sunt comparate cu un tabel special. De exemplu, indicatorii sunt:

 • lungimea oblică a corpului - 145 cm;
 • piept - circumferinta - 160 cm.

Trecerea indicatorilor din tabel oferă o valoare de 324 kg.

Măsurarea greutății vițeilor

Pentru a determina cât de mult cântărește vițelul, utilizați masa Frowwell. În ceea ce privește metoda Sleeve-Strauss, se măsoară circumferința pieptului și lungimea oblică a corpului. Valoarea obținută se găsește în tabel.

Dacă lungimea înclinată a corpului animalul este de 100 cm, de exemplu, și circumferința pieptului este de 110 cm, în tabelul de la intersecția acestor valori este indicele de 112 kg.

Bovine producția de lapte ridicat

vaci de lapte oferă randamente mai mari de lapte, laptele are o mare de grăsime, iar carnea - valoarea nutritivă mai mică în comparație cu rasele de carne de vită. În Rusia, una dintre cele mai comune rase sunt:

 • Stepa roșie. Animalul adult cântărește 400-500 kg. Producătorul de tauri din această rasă poate cântări până la 900 kg.
 • Negru-și-alb. Vaca - 500 kg-taur - 800 kg.
 • Kholmogory. Una dintre cele mai vechi rase crescute în Rusia. Greutatea medie este de 500 kg, iar greutatea maximă este de 800 kg.
 • Holstein. Vaca - 650 kg, taur - până la 1200 kg. Greutatea mare este motivul pentru care aceste vaci sunt denumite uneori carne și lapte.

Specii de carne

Greutatea câineluiBovinele acestor tipuri de carne cresc mai intens decât animalele de lapte. Există mușchi mai dezvoltați din mijlocul spatelui, din care se ia carnea de înaltă calitate.

Carne de vită aceste rase sunt foarte gustoase și complete din punct de vedere biologic. În funcție de rasă și dietă, acest tip de bor atinge o greutate de 650-850 kg, iar un taur - 900-1350 kg.

Cele mai renumite rase sunt următoarele:

 • Aberdeen Angus;
 • Kazah cu cap alb;
 • Hereford;
 • Omuciderea rusească.

Carne și lapte

Vacile de acest tip au un corp fizic puternic și sunt "universale", adică primesc atât carne, cât și lapte. Greutatea medie a femelei este de 550 kg, iar taurul este de 950 kg.

Pe teritoriul Federației Ruse crescute:

 • Kostroma;
 • Alatau;
 • Simmental;
 • roșu Gorbatovskaya;
 • Lebedinskaya.

Categorii de bovine

Conform GOST R 54315-2011 de la 01/01/2013, în funcție de greutate, sunt stabilite șapte categorii de vaci.

Există tabele compilate pentru fiecare rasă individuală. Datorită faptului că densitatea țesutului muscular la animale de diferite direcții de reproducere este diferită, aceleași volume nu înseamnă că greutățile vor fi identice. Pentru aceste tabele, greutatea Vacile sunt măsurate cât mai exact posibil și valoarea rezultată va fi aproape de rezultatul cântăririi.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți ani trăiește vacă și ce afectează?Câți ani trăiește vacă și ce afectează?
Cum să alegeți numele potrivit pentru o vacă și numele de vițelCum să alegeți numele potrivit pentru o vacă și numele de vițel
Cât cântă o vacă, cum se calculează greutatea în viu a bovinelorCât cântă o vacă, cum se calculează greutatea în viu a bovinelor
Rasa albastră belgiană de vaciRasa albastră belgiană de vaci
Cât de mult lapte dă o vacă pe zi?Cât de mult lapte dă o vacă pe zi?
Revizuirea unor rase de carne de bovine: tauri și vaciRevizuirea unor rase de carne de bovine: tauri și vaci
Caracteristicile vaci de trestieCaracteristicile vaci de trestie
Caracteristicile vaci HerefordCaracteristicile vaci Hereford
Rasa Aberdeen-Angus de vaciRasa Aberdeen-Angus de vaci
Shvitskaya rasa de vaci: argumente pro și contraShvitskaya rasa de vaci: argumente pro și contra
» » Cum să aflăm fără cântărițe câți cântărește o vacă medie
© 2021 amigdas.com