amigdas.com

Tipuri de electrozi pentru sudarea fontei

Sudarea fonteiFonta este un aliaj de fier și carbon, de obicei cu o cantitate nesemnificativă de sulf, fosfor, siliciu și mangan. De asemenea, există componente de aliere: vanadiu, magneziu, aluminiu, crom și altele. Marcile de fonta fara tratament termic special sau care nu au astfel de elemente de aliere se disting prin mica lor duritate, ductilitate, rezistenta, fragilitate crescuta. Produsele din fontă sunt slab legate prin sudare, în timp ce acestea pot fi realizate eficient folosind electrozi speciali pentru sudarea fontei.

Dificultăți de bază

Produsele din fontă sunt dificile în principal din cauza structurii chimice și a proprietăților acestui material.

Slabibilitatea slabă se datorează următoarelor factori:

 • Diagrama de sudareÎn baia de sudare, diferite elemente sunt oxidate, în special siliciul. Ca urmare, pe suprafața băii se formează oxizi refractari. Refractarea oxizilor conduce la formarea de zone neprocesate în zona comună.
 • Joncțiunea este răcită foarte rapid și cimentul se formează în structura de fontă, care se distinge printr-o duritate mărită. Locațiile cu o astfel de structură, denumite albite, sunt extrem de greu de tratat mecanic.
 • Fonta este un material care curge lichid, iar în stare topită este dificil să o păstrăm. Fluxurile topite, acesta curge literalmente de sub tijă.
 • La sudare, încălzirea uniformă și răcirea trebuie asigurate. Neglijarea acestor cerințe mărește riscul apariției în zona comună de fisuri.
 • În stare topită, fonta are tendința de a elibera în mod activ gazele, ceea ce duce la formarea porilor în cusătura de sudură.

sudare

Sudarea fontei implică utilizarea de tije acoperite sau de carbon pentru fontă, invertoare și mașini de sudat cu gaz. Dacă se utilizează un arzător cu gaz în timpul sudării, se utilizează un material de umplutură pentru a forma sudura.

Conform sudurii formate, sudarea este împărțită în trei categorii:

 • Cusătura se formează prin utilizarea metalelor neferoase și a aliajelor lor;
 • Pentru a obține cusătura, utilizați oțel cu conținut redus de carbon;
 • Cusătura este făcută din fontă.

Modalități de pregătire preliminară a detaliilor:

 • Fără preîncălzirea pieselor;
 • Cu preîncălzire de până la 450 ° și până la 650 °.

Marcarea electrozilor de sudurăÎncălzirea protejează împotriva apariției zonelor cu metal alb și minimizează riscul de fisurare la joncțiune. Folosind această tehnologie, fonta din regiunea cusăturii are aceleași caracteristici ca metalul principal. Tehnologia rece este necesară atunci când cusătura este formată prin utilizarea de electrozi cu bare de oțel și metale neferoase.

Electrozii din fontă "A", "B" sunt utilizați pentru preîncălzire. Lucrarea se desfășoară cu un curent mare și în mod continuu! Dacă este necesar să se efectueze o cantitate mare de lucrări de sudură pentru un singur model, acestea nu se opresc datorită activității de schimbare a mai multor specialiști.

Deși tehnologia de sudare la cald și este non-alternativă în multe situații, are în special dezavantaje semnificative:

 • Costul ridicat al procesului tehnologic;
 • Durata procesului;
 • Laboriositatea operațiilor de sudură (de fapt, este necesar să se încălzească uniform suprafața pieselor și să se formeze îmbinările).

Tipuri de tije

Electrozii pentru marcarea fontei depind în principal de materialul tijei. Poate fi:

 • Sârmă de sudură din oțel carbon;
 • Sârmă din oțeluri aliate;
 • Bare de fonta;
 • Sârmă de cupru (sau aliaje de cupru).

Tijele de oțel sunt acoperite cu un compus special, care conține în mod obligatoriu ferosiliciu. Utilizarea acestui aditiv pentru a acoperi electrodul face posibilă obținerea unei cusături de sudură din fontă cenușie. De obicei, folosind astfel de electrozi, piesele simple sunt sudate, care nu au sarcini serioase în timpul funcționării. Astfel de electrozi sunt adesea utilizați pentru sudarea fontei la domiciliu. Înainte de a efectua astfel de sudura, este mai bine să vă familiarizați cu filmul de formare, care oferă o idee despre nuanțele procesului. Un specialist cu experiență va primi o siguranță sigură și cu astfel de electrozi.

Electrozii din sârmă de oțel sunt marcați ca Sv-08 și Sv08A. De asemenea, se folosesc electrozi marcați:

 • Tipuri de sudare a fonteiTablă EMHS cu un miez de oțel cu conținut redus de carbon, a cărui acoperire multistrat are simultan câteva funcții: formează un gaz, protejează zona de sudură, sfărâmă metalul, formează zgură. Cu ajutorul unor astfel de electrozi, nu este nevoie să preîncălziți piesele din fontă. Între timp, acești electrozi pot fi utilizați doar pentru conectarea pieselor cu o grosime de cel mult 10 mm.
 • TCH-4 - cele mai comune electrozi pentru conectarea pieselor din fontă. Acoperirea acestora conține componente care reacționează activ cu carbonul, ceea ce duce la formarea compușilor de carbură care nu se dizolvă în fier.
 • MNCH-1 - electrozi cu o tijă de metal monel, care este un aliaj de cupru (25-30%) și nichel (60-70%). Sudarea cusăturilor din acest metal are o rezistență crescută la fisuri și o bună prelucrare. Aceste electrozi promovează grafitizarea metalului de sudură și reduc cantitatea de carbon dizolvat în acesta, reducând astfel riscul de albire, adică o structură de cementită.
 • Electrozii cu tije din fontă sunt fabricați cu un strat de două tipuri. Primul este un amestec de carborund (55%) și carbonat de bariu (24%), care se combină cu sticlă lichidă. Al doilea tip este realizat din componentele grupului de formare a grafitului.

Totuși, electrozii sunt fabricați din tije de tip combinat. Poate fi:

 • Tijele de cupru și aliaj de fier, ca strat de acoperire pentru acestea, utilizează un amestec special de SSSI-13, care este conectat la o pulbere de fier;
 • Tije de una sau două tije de cupru, care sunt conectate într-un fascicul cu sârmă de oțel;
 • Cupru, având o panglică de tablă.

La alegerea tijelor, luați în considerare caracteristicile pieselor metalice, caracteristicile lor geometrice și cerințele pentru conexiunile gata făcute. În procesul de sudare electrică respectați cerințele și respectați regulile de siguranță pentru sudură.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum se aleg electrozii pentru sudareCum se aleg electrozii pentru sudare
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
Caracteristicile și aplicarea oțelului 9хсCaracteristicile și aplicarea oțelului 9хс
Temperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialuluiTemperatura de topire a fontei: caracteristici ale materialului
Oțel austenitic: caracteristici și caracteristiciOțel austenitic: caracteristici și caracteristici
Oțeluri de unelte: grade carbon și aliajeOțeluri de unelte: grade carbon și aliaje
Electrozi pentru sudare de contactElectrozi pentru sudare de contact
Sârmă de sudare sv-08g2s: caracteristici și soiuriSârmă de sudare sv-08g2s: caracteristici și soiuri
Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliuSudarea cu arc electric a fontei la domiciliu
Electrozi care ar trebui să fie aleși pentru sudarea prin invertorElectrozi care ar trebui să fie aleși pentru sudarea prin invertor
» » Tipuri de electrozi pentru sudarea fontei
© 2021 amigdas.com