amigdas.com

Cum să aibă grijă de o pisică domestică

Grijă de pisiciO pisică este cel mai comun animal de companie. Cu toate acestea, atunci când începe un animal de companie, proprietarul devine responsabil pentru sănătatea și starea ei.

Pentru animalele de companie este întotdeauna fericit și mulțumit, proprietarii trebuie să aibă o serie de abilități de îngrijire a pisicilor.

Hrănind o pisică

Dieta animalelor cu patru picioare trebuie să fie plină și variată. Ar trebui să se bazeze pe carne, produse lactate, produse din cereale, porridge fiert, pește, legume, ouă. Majoritatea pisicilor se pot procura în mod independent de mâncare, prin prinderea unor rozătoare dăunătoare, cum ar fi șoarecii și șobolanii, și aducând beneficii stăpânilor lor. Cu toate acestea, acasă, animalele nu au întotdeauna posibilitatea de a vâna. Hrănirea pisicilor cu alimente din masă nu ar trebui să fie. Acest lucru se datorează faptului că corpul lor absoarbe slab sare, picant, dulce și, de asemenea, cartofi.

Dacă nu există posibilitatea de a pregăti în mod constant hrană pentru animalele de companie, atunci este necesar să se recurgă la cumpărarea de furaje uscate. Trebuie remarcat faptul că "suhpayki" ieftine au o calitate adecvată, dar conservele mai scumpe sunt mult mai hrănitoare și mai utile.

În general, aprobarea meniului pentru pisică este de dorit cu ajutorul unui medic veterinar. El va putea să determine cu precizie ce alimente sau hrană sunt preferate pentru un anumit animal de companie.

Cum să hrănești o pisicăPuii mici ar trebui să primească alimente la fiecare 2-3 ore pe zi. Porțiuni la această vârstă ar trebui să fie mici. Pe măsură ce animalul crește, intervalul dintre mese crește și cantitatea de alimente consumată crește într-o singură ședință.

O pisica adulta este de obicei limitata la 2-3 mese pe zi. În acest caz, porțiunile trebuie să fie astfel încât animalul să mănânce. Dacă, după masă, pisica începe să se spargă și să se spele, atunci este plină.

Este de dorit să se dezvolte un obicei pentru un animal de companie să mănânce în anumite ore strict, astfel încât în ​​alte momente să nu pesteră proprietarii cu o miau.

Nu trebuie să uităm că, în plus față de mâncare, pisica are nevoie și de apă. Este necesar să instalați un container special, în care apa proaspătă și fiartă să fie turnată în mod constant. Accesul la ea pentru o pisică ar trebui să fie întotdeauna gratuit. Periodic, trebuie să înlocuiți lichidul și să clătiți containerul însuși.

Îngrijirea blănii unei pisici

Cum să ai grijă de animalele cu păr scurt

Animalele de companie care au o acoperire scurtă de lână oferă de obicei o condiție bună pentru haine și rareori au nevoie de ajutor suplimentar de la o persoană. Uneori, astfel de pisici sunt obligate să se scalde, dar este extrem de rar să efectueze această procedură și numai dacă este necesar. De regulă, pentru a menține curățenia actuală a pisicilor suficient de auto-spălare cu limba.

Cum să aibă grijă de animalele cu păr lung

Îngrijirea pisicilorPisicile cu părul lung, ondulat, necesită îngrijire suplimentară pentru capacele de lână. Proprietarul va trebui să cel puțin la fiecare 3 zile, periați animalul, îndepărtarea lânii căzute. Acest lucru este convenabil pentru a face cu un pieptene special. Astfel de animale, ca și colegii lor cu păr scurt, nu au nevoie de proceduri regulate de apă. Dacă este încă necesară scăldarea, urechile animalului trebuie să fie acoperite cu tampoane de bumbac.

Dupa spalare, pisica trebuie sa fie uscata cu un prosop sau uscator de par la o putere minima si cu grija, fara a provoca dureri si inconveniente, piepteneasca parul astfel incat sa nu fie bulgari incurcat. Este necesar să vă asigurați că nu există rămășițe de șampon de pisică pe corpul animalului, în caz contrar animalul de companie îl poate linge și se poate intoxica.

Îngrijirea dinților pisicilor

Multe suferințe pentru animalele de companie sunt cauzate de boli dentare, cum ar fi cariile, gingivita, tartrul, parodontita, stomatita. Simptomele apariției unei afecțiuni dentare sunt un miros neplăcut din gură, o salivare crescută, umflarea feței, o placă întunecată pe dinți. Un alt semnal al bolii poate servi ca refuz al alimentelor - este posibil ca pisica să mestece dureros. De obicei, astfel de boli nu pot fi vindecate acasă, pisica trebuie să fie prezentată unui specialist.

Boli, ca oricare alta, sunt mult mai usor de prevenit decat sa se ocupe de tratamentul lor. Proprietarul are nevoie cumpărați o pastă de dinți specială și o pensulă de pisică. A învăța animalul să-și perie dinții este necesar din copilărie, astfel încât animalul de companie să fie utilizat treptat și, ulterior, să nu reziste la îngrijirea igienică a cavității bucale.

Curățarea dinților pisicilorStomatologia depinde de dieta nutritiva. Echilibrat, bogat în vitamine și substanțe sănătoase, reduce riscul cariilor și al altor boli.

O modalitate buna de a mentine o conditie excelenta este mancarea uscata. Consumul de conserve într-o lună poate reduce probabilitatea de formare a calculului cu un factor de 2.

Unii maeștri oferă uneori pisicilor care înghit oase pentru a-și întări dinții, așa cum fac câinii. Cu toate acestea, această metodă de prevenire este inacceptabilă pentru aceste animale de companie. Pisicile își pot rupe dinții, provocând răni gingiilor.

Îngrijirea ochilor pisicilor

Oricine, chiar și cel mai nesemnificativ și aparent inofensiv, excreție din ochii unui animal de companie, în majoritatea cazurilor semnalează prezența unui proces infecțios. De obicei este însoțită de alte simptome:

 • ochiul devine roșu și inflamat;
 • deversarea devine mai voluminoasă, dobândește o culoare maronie;
 • temperatura corpului crește.

Primul ajutor pentru pisica in astfel de cazuri este de a spala ochii cu un tampon de bumbac inmuiat intr-o solutie de musetel sau ceai puternic. În cazul în care descărcarea nu sa oprit sau sa adăugat puroi la ele, este necesar să se ia imediat animalul la medicul veterinar. Pentru prevenirea infecțiilor oculare, spălarea de mai sus trebuie efectuată în mod regulat.

Monitorizarea stării urechilor

Mulți proprietari nu acordă atenția cuvenită purității asistenței auditive a animalelor lor de companie, ceea ce duce la dezvoltarea unui număr de boli grave. Îngrijirea urechilor animalului constă în inspecția și curățarea regulată cel puțin o dată pe lună.

Curățarea urechilor unei pisiciProcedurile igienice sunt efectuate cu ajutorul boboci de bumbac obișnuiți și un lichid special pentru curățarea urechilor, care pot fi achiziționate la magazinele de animale de companie. Pisicile în majoritatea cazurilor nu le plac aceste proceduri și, prin urmare, înainte de a începe curățarea, acestea trebuie fixate în siguranță cu un prosop. Apoi, tamponul de bumbac este umezit în lichid, urechea este ușor întoarsă, iar noroi și sulf sunt împinși afară din adâncimea auriculei în exterior, cu mișcări progresive trecătoare.

Toaletă în pisici

Animalele de companie ar trebui să fie obișnuiți cu site-urile din afara locației din primele zile ale vieții, altfel va fi mult mai dificil să o faceți într-o epocă mai matură. Dacă pisica începe să se comporte neliniștit, alerga de la colț până la colț, răsturna podeaua cu labele și miroase - apoi animalul de companie, probabil că este timpul să ușureze. Pisica trebuie să fie transportată cât mai repede posibil în tava cu umplutura. Data viitoare animalul își va găsi propria toaletă prin mirosul său.

Uneori, proprietarii de pisici, încercând să-l obișnuiască pe tavă, să-și ridice vocea sau chiar să-și arate forța fizică. Făcând acest lucru în nici un caz imposibil, deoarece, de obicei, dă efectul opus, pisica începe să meargă la toaletă pe podea pentru frică sau răzbunare. Chiar dacă proprietarii au găsit animalul la locul crimei, ar trebui puneți-l în tavă, însoțită de o conversație cu intonări convingătoare în voce și de mângâiere blândă.

Umplerea în tavă trebuie schimbată cel puțin o dată pe zi. O pisică, fiind un animal extrem de curat, preferă să-și facă afacerea pe podeaua apartamentului, mai degrabă decât într-o tavă necurățată. În plus, toaleta trebuie să fie spațioasă pentru animal și accesul la acesta nu trebuie blocat de nimic.

Pisici de mers pe jos

Pentru dezvoltarea normală a animalului de companie aveți nevoie de acces la lumina soarelui și la aerul proaspăt, deci unii proprietari aranjează călătoriile lor de casă pe stradă. Pentru ca promenada să lase doar impresii bune pentru pisică și pentru proprietar, este necesar să se respecte următoarele reguli:

 • pisica trebuie să fie vaccinată și sănătoasă, că starea sa nu este împiedicată de contactul accidental cu animalele stradale sau cu alți purtători potențiali ai infecțiilor;
 • plimbați animalul de companie poate numai pe o lesă și guler de purici;
 • în vreme rece, pisica de pe stradă este echipată salopete speciale pentru mersul pe jos;
 • La sfârșitul călătoriei, este necesar ca animalul să fie atent spală-te.

Tratamentul bolilor pisicilor

Diagnosticarea apariției bolii la animalele de companie poate să-și schimbe comportamentul. Apatie, o anumită inhibiție, o scădere a poftei de mâncare ar trebui să alerteze proprietarii. Dacă există mai multe simptome specifice, cum ar fi diareea, vărsăturile, descărcările sângeroase în fecale, dificultatea de a urina, atunci animalul ar trebui să fie arătat fără nici o întârziere la medicul veterinar.

Tratamentul pisicilorUnele persoane sunt greu de tolera perioada de tratament și pot rupe bandajele, mușcă o persoană care le injectează etc. În astfel de cazuri, trebuie să recurgeți la utilizarea unui guler rigid special din plastic sau carton. Ea are forma unui difuzor și este fixată pe gâtul animalului.

Pentru pisica recuperata in curand, este necesar, cu permisiunea unui specialist, sa-l hraneasca cu vitamine si suplimente.

vaccinare

Utilizarea vaccinurilor împotriva bolilor contribuie la creșterea imunității active și o parte integrantă a îngrijirii pisicilor. Este comună vaccinarea pentru prevenirea unor astfel de boli cum ar fi:

 • rabie;
 • chlamydia;
 • rinotraheita virală;
 • kaltsiviroz.

În plus, animalul are nevoie de o inoculare împotriva leucemiei, dar vaccinul, de regulă, face animalele infertile. Prin urmare, pisicile de rasă pură și pisicile de inseminare nu sunt prescrise astfel de injecții.

concluzie

Suntem responsabili pentru cei care s-au îmblânzit și, prin urmare, orice problemă a animalului ar trebui să devină imediat o problemă pentru proprietari. Prezența unui astfel de animal de companie obligă proprietarii să ia o atitudine serioasă față de acesta. Dar nu uita că îngrijirea pisicii, organizarea pentru ea a tuturor condițiilor necesare pentru o viață întreagă, va fi neapărat răsplătită cu dragoste, bunătate și afecțiune din partea animalului.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?Câți dinți are o pisică adultă: ce trebuie să știți despre ei?
Hrană pentru pisicile stearate: cum să hrăniți animalul în mod corespunzătorHrană pentru pisicile stearate: cum să hrăniți animalul în mod corespunzător
Hrăniți un pui micHrăniți un pui mic
Ce se hraneste cu Maine Coon: dieta pentru un pisoi si o pisica adultaCe se hraneste cu Maine Coon: dieta pentru un pisoi si o pisica adulta
Cea mai veche pisica din lume - titularii de inregistrari ale cartii GuinnessCea mai veche pisica din lume - titularii de inregistrari ale cartii Guinness
Cele mai mari pisici din lume și istoria lorCele mai mari pisici din lume și istoria lor
Cum să hrăniți un șobolan decorativ acasăCum să hrăniți un șobolan decorativ acasă
Hedgehog alimente acasă: ce să hrănești ariciulHedgehog alimente acasă: ce să hrănești ariciul
Ce fel de nas ar trebui sa aiba o pisica sanatoasa?Ce fel de nas ar trebui sa aiba o pisica sanatoasa?
Pisica Siberiană Rusă: descrierea și caracteristicile raseiPisica Siberiană Rusă: descrierea și caracteristicile rasei
» » Cum să aibă grijă de o pisică domestică
© 2021 amigdas.com