amigdas.com

Metode de control al calității îmbinărilor și cusăturilor sudate

Controlul calității îmbinărilor sudateFiabilitatea structurii depinde de nivelul de calitate al cusăturii de sudură. Acest lucru este valabil mai ales pentru elementele supuse încărcărilor mari.

Prin urmare, pentru controlul calității este efectuată o verificare în care sunt căutate defectele și defectele. În acest scop, s-au dezvoltat mai multe tehnici care sunt utilizate pe scară largă în producție.

Cum este controlul calității îmbinărilor sudate?

Sunt multe metode de diagnosticare a controlului sudurilor, care sunt împărțite în:

 • non-distructive;
 • distructive.

Metodele distructive presupun un efect extern asupra articulației de sudură pentru a determina eroarea. Dar cu această procedură, întregul site sau o parte din acesta își pierde proprietățile originale.

Prin urmare, cele mai populare sunt considerate tehnici nedistructive, care vor fi discutate mai târziu.

Deci, în momentul de față, experții identifică următoarele tehnici de diagnostic nedistructive:

 • Metode de testare a calității sudurilorinspecție vizuală;
 • metoda radiației;
 • tehnica ultrasonică;
 • cercetări magnetice;
 • verificarea permeabilității;
 • tehnica capilară.

Inspecția vizuală a sudurilor

Orice metode de control al calității îmbinărilor sudate trebuie să înceapă cu o inspecție vizuală obișnuită. De regulă, acest lucru este adesea suficient pentru a detecta lacune interne sau externe. În plus, această procedură nu trebuie să utilizeze echipamente speciale. De exemplu, o înălțime diferită a conexiunii poate vorbi despre locuri neprocesate. Înainte de inspectare, toate cusăturile sunt curățate temeinic de murdărie, praf, scală și spray-uri metalice.

Pentru ca deficiențele minore să fie mai vizibile, Suprafața este tratată cu acid azotic și alcool. Acest lucru conferă stratului de acoperire o temperatură scăzută și vă permite să vizualizați fisuri și pori.

Inspecția vizuală a sudurilorExaminarea aspectului - aceasta este cea mai simplă și cea mai eficientă metodă de a controla calitatea îmbinărilor sudate, permițând detectarea abaterilor structurale, cum ar fi căderi, fisuri și pori. Puteți face un test mai bun numai cu utilizarea unor dispozitive speciale. Poți folosi lupă, și, de asemenea, să organizeze un iluminat mai eficient. Geamul cu efect de mărire vă permite să vedeți cele mai mici pori și fisuri.

Modul de radiație

Există câteva variante ale acestei tehnici pentru controlul articulațiilor:

 • cu ajutorul radiației gamma;
 • cu ajutorul raze X.

Inspectarea sudurilor prin raze XCea mai simpla solutie - verificați piesa cu o raze X. Această tehnologie vă permite să pătrundeți prin produse metalice, reflectând informații despre film. În imaginea rezultată puteți vedea unele defecte interne. Penetrarea radiațiilor poate detecta deplasarea marginilor, porii de gaz, incluziunile zgurii și alte defecte.

Razele de raze Gamma au un principiu de acțiune similar, dar au următoarele avantaje:

 • izotopii nu își pierd eficiența pentru mult timp;
 • posibilitatea investigării structurilor complexe;
 • creșterea permeabilității la radiații;
 • echipamente mai simple și mai compacte.

Amintiți-vă că aceste radiații sunt foarte periculoase pentru corpul uman. Prin urmare, astfel de experți pot lucra în echipamente de protecție. Oferă de asemenea protecția și locul de muncă. În acest scop, se folosesc ecrane, plăci de plumb și alte mijloace.

Tehnica cu ultrasunete

Defectoscopia cu ajutorul ultrasunetelor face posibilă detectarea anumitor abateri care se formează în timpul reflectării undelor ultrasonice de la limitele mediilor cu proprietăți diferite. Cu cuvinte simple, un dispozitiv special trimite un semnal care se reflectă după atingerea materialului. Dacă un defect este întâlnit în calea sa, acesta reflectă integritatea valului, ceea ce încearcă să capteze echipamentul. Diferitele semnale se caracterizează prin semnale diferite, prin urmare nu este dificil să se identifice originea și natura defectului. Această tehnologie vă permite să identificați defectele interne și externe.

Explorarea magnetică

Examinarea magnetică a îmbinărilor sudateAceastă metodă de monitorizare a îmbinărilor sudate se bazează pe impactul liniilor magnetice care reacționează la orice modificare a aliajului metalic. Definirea erorilor similare cu echipamentul special, este posibil să se găsească defecte la suprafață și la grosimea aliajelor. Cu toate acestea, această tehnologie este adecvată numai pentru aliaje feromagnetice, alte materiale nu vor fi examinate utilizând o astfel de tehnică.

Tehnica capilară

Această metodă se bazează pe anumite proprietăți ale lichidelor care au valori scăzute ale tensiunii de suprafață. Aceste fluide nu sunt colectate în picături separate, dar sunt în mod constant în stare fluidă, găuri de umplere și caneluri mici. Deci, puteți determina deficiențele de suprafață.

În acest caz, se aplică un compus special la articulația de sudură, care umple instantaneu defectele. Cusătura este apoi inspectată cu atenție. Pentru confort, atunci când lucrați într-un lichid, se adaugă un colorant.

Verificarea permeabilității

Această tehnică este considerată o extensie logică a tehnicii capilare. Linia de jos este că, prin utilizarea de lichide speciale, este posibil să se identifice zonele trecute ale îmbinării.

În acest scop, utilizați kerosenul obișnuit și procesați cusătura. Pe de altă parte, există fixarea de pete umede, care indică prezența canalelor.

Nu contează dacă lucrarea se face acasă sau în condiții industriale. Fără a verifica calitatea produsului, acesta nu va fi pus în funcțiune.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să sudați un tubCum să sudați un tub
Electrozii Uoni 13/55: caracteristici tehnice și decodificareElectrozii Uoni 13/55: caracteristici tehnice și decodificare
Tipurile și caracteristicile dispozitivelor pentru sudarea prin contactTipurile și caracteristicile dispozitivelor pentru sudarea prin contact
Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Parametrii îmbinărilor sudateParametrii îmbinărilor sudate
Welds: clasificarea, tipurile de îmbinări de sudurăWelds: clasificarea, tipurile de îmbinări de sudură
Sudarea cu arc electric a fontei la domiciliuSudarea cu arc electric a fontei la domiciliu
Materiale pentru sudare: clasificare și caracteristiciMateriale pentru sudare: clasificare și caracteristici
Tipuri de defecte ale îmbinărilor sudate, detectarea acestora și metode de eliminareTipuri de defecte ale îmbinărilor sudate, detectarea acestora și metode de eliminare
» » Metode de control al calității îmbinărilor și cusăturilor sudate
© 2021 amigdas.com