amigdas.com

Procesul de sudare prin frecare și caracteristicile sale

Friction WeldingSudarea prin frecare și agitare (STP) este o procedură în care se utilizează presiunea. Adică elementele fixate sunt încălzite de forța de frecare una de cealaltă. În același timp, una dintre părți rămâne staționară, iar cea de-a doua se rotește, ceea ce determină interacțiunea lor. Această tehnică este destul de nouă și, probabil, nu orice sudor sau specialist în acest domeniu are timp să o studieze.

Principiul aplicării

Această procedură presupune că una dintre părți în timpul rotației va produce o cantitate mare de căldură, ca urmare a faptului că materialele vor fi conectate unul la celălalt. Cu toate acestea, un dispozitiv special, realizat sub forma unei inserții mici, se poate de asemenea roti, ceea ce mărește calitatea fixării. Suprafețele sunt strânse strâns împreună.

După terminarea lucrărilor, se face o schiță și rotația piesei se oprește brusc.

Procesul de "andocare" poate fi împărțit în mai multe etape:

 1. Prin frecare, filmele oxidate sunt eliminate.
 2. Încălzirea piesei înainte de topire.
 3. Apariția și încălcarea contactului temporar.
 4. Din locul îmbinării, cele mai multe elemente din materialul plastic prelucrat sunt îndepărtate.
 5. Sfârșitul procedurii și formarea unei andocări monolitice.

Avantajele metodologiei

STP are un număr destul de mare de avantaje, care se referă la mediu, economie și energie etc. Aceasta ar trebui discutată în detaliu:

 1. Când se utilizează sudarea prin frecare Puteți obține o conexiune de înaltă calitate a elementelor. Cu toate acestea, acest lucru depinde direct de calitățile interpretului și de modul de funcționare. Ca urmare, nu vor exista cochilii, pori și alte defecte în cusături, iar materialul însuși va avea o structură complet omogenă la locul comun.
 2. Sudarea prin frecare: avantajele proceduriiCel mai înalt nivel de performanță. Atunci când frecați, un strat foarte gros este încălzit, astfel încât procedura nu necesită mult timp. Acest interval variază între 5 și 10 secunde până la un minut. Totul depinde de secțiunea transversală a pieselor și de materialul din care sunt fabricate.
 3. În procesul de frecare nu există emisii UV, care afectează în mod pozitiv siguranța muncii. De asemenea, nu există emisii de gaze și spray-uri metalice.
 4. Utilizarea STP se pot ocupa de o varietate de materiale.

În ceea ce privește neajunsurile, pot fi atribuite următoarele:

 • echipament greoi și incomod;
 • texturile din locul de sudare sunt uneori deformate;
 • procesul este caracterizat de universalitate scăzută.

Tipuri de sudare STP

Această tehnologie a apărut la sfârșitul secolului trecut. În prezent, există următoarele subspecii:

 1. Metode de sudare prin frecareMetodologie liniară. Cu această opțiune, elementele procesate își freacă suprafețele până când se formează condițiile pentru o conexiune puternică. Mișcările în sudură liniară sunt reciprocă.
 2. Tehnică radială. Acest tip de sudare este adesea folosit pentru prelucrarea structurilor de țevi. Pe secțiunile cap la cap ale conductelor există un inel special, a cărui rotire permite crearea temperaturii necesare pentru îmbinarea suprafețelor.
 3. Sudarea tipului de pin este adesea folosită pentru reparații. Pentru aceasta, se creează mai întâi o gaură în care este antrenat un știft special. După aceea, piesa începe să se rotească, se formează energie termică și stratul este plastifiat.

Domenii de utilizare

STF este adesea folosit în multe zone de producție. În construcția de rachete și aeronave, această tehnologie este utilizată pentru a produce diverse panouri și fuselaje. În ceea ce privește construcția navală, STP în acest domeniu este utilizat pentru sudarea desenelor mici de nave. Vă permite să faceți conexiuni foarte puternice. Cusăturile sudate după tehnica STP pot rezista la sarcini semnificative și se disting prin durabilitatea lor.

Friction Welding Unde este folositSudarea cu frecare conectează aliajele metalice, care nu sunt în stare topită, ci în stare solidă. Pentru aceasta, se utilizează un echipament special, constând dintr-o bază profilată, un umăr și un vârf cu un profil metalic care se deplasează de-a lungul articulației piesei de prelucrat. Apoi, se eliberează o cantitate mare de energie termică, iar suprafețele sunt apoi andocate.

Desigur, toată lumea trebuie să vadă acest proces cu ochii lor. Această tehnică are multe avantaje, deosebind-o de multe alte tehnologii de sudare.

Specialiștii din multe domenii de activitate STP s-au îndrăgostit de faptul că este foarte convenabil și ușor de utilizat. În plus, această metodă vă permite să economisiți timp pe preparate.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să sudați un tubCum să sudați un tub
Clasificarea mașinilor de strunjit și frezat pentru metal cu cncClasificarea mașinilor de strunjit și frezat pentru metal cu cnc
Tipurile și caracteristicile dispozitivelor pentru sudarea prin contactTipurile și caracteristicile dispozitivelor pentru sudarea prin contact
Cum se utilizează benzi de ceară pentru depilareCum se utilizează benzi de ceară pentru depilare
Descrierea și caracteristicile colțurilor magnetice pentru sudareDescrierea și caracteristicile colțurilor magnetice pentru sudare
Îndoirea tubului pentru o țeavă de profil cu propriile mâini: aplicațieÎndoirea tubului pentru o țeavă de profil cu propriile mâini: aplicație
Cum sa faci un mixer de beton autopropulsat cu mainile taleCum sa faci un mixer de beton autopropulsat cu mainile tale
Echipament de sudare cu autocontrolEchipament de sudare cu autocontrol
Principiul trupei a văzut și cum să vă faceți propriile mâiniPrincipiul trupei a văzut și cum să vă faceți propriile mâini
Caracteristici de sudare a tantalului și molibdenuluiCaracteristici de sudare a tantalului și molibdenului
» » Procesul de sudare prin frecare și caracteristicile sale
© 2021 amigdas.com