amigdas.com

Tehnică de sudură semiautomată cu gaz și sârmă

Selectarea unitățiiSudarea pieselor poate fi cu adevărat numită artă, iar sudatorii care s-au dedicat acestei profesii sunt foarte apreciați atât în ​​cazul sudării acasă, cât și în industrie. Oamenii care pot aprinde un arc de sudură, foarte mulți, dar profesioniștii care sunt capabili să pună o cusătură de calitate și în același timp să reziste la tehnologie, trebuie să te uiți. Și este chiar mai greu să găsești un specialist care știe să gătească cu o mașină semi-automată: numai cu astfel de sudura poți obține cel mai calitativ rezultat.

Astfel de aparate pot suda orice metale cu grosimi diferite. Prin urmare, cel mai adesea sudură semi-automată și automată pot fi găsite în industrie. Dacă comparați acest tip de sudură cu sudarea convențională cu arc electric, eficiența automatelor este mult mai mare. Semiautomatul de sudare pentru începători implică studierea aspectelor teoretice și practice și sunt strâns legate între ele.

Sudarea semiautomată și varietățile sale

Alegeți în funcție de nevoiÎnainte de a găti o mașină semi-automată, trebuie să studiați cu atenție structura și capacitățile acesteia. Dispozitivul în sine este realizat sub forma unui dispozitiv mecanic, unde este localizat firul, care funcționează ca un electrod și există, de asemenea, un mecanism pentru alimentarea acestuia în modul automat.

Viteza extensiei firelor și a curentului pot fi reglate pe corpul dispozitivului, depinde tot de temperatura de topire a unui metal, precum și de viteza lămpii care se deplasează de-a lungul suprafeței sudate. Piața prezintă o mulțime de dispozitive de acest tip, dar procesul în sine poate fi împărțit în două versiuni. Ambele tipuri combină o proprietate - capacitatea de a proteja metalul în timpul procesului de sudare:

 1. Sudarea sub un strat de flux. Fluxul este o substanță sub formă de pulbere, care se află în tija electrodului. Proprietățile sale chimice fac posibilă protejarea procesului de oxidare.
 2. Procesul de sudare, în care sudarea are loc sub protecția gazelor inerte.

Dacă distingem între automate și consumul curent, atunci acestea sunt atât monofazate cât și trifazate. Acestea sunt capabile să funcționeze dintr-o priză obișnuită cu o rețea de 220 V, dar uneori aparatul nu are putere datorită frecvențelor de tensiune ridicate, ceea ce poate duce la un arc instabil și la scăderea calității cusăturii. Unitatea trifazică se caracterizează printr-o funcționare mai stabilă și indicatori de înaltă calitate, dar este posibil să existe o problemă legată de conectarea acesteia. În ciuda faptului că aceste dispozitive au o diferență, dar configurația lor este aceeași:

 • Sursa de energie.
 • Mecanismul de alimentare a electrodului (sârmă).
 • Titularul.
 • Cablu cu clip.
 • Unitate de control.
 • Cilindrul de gaz.
 • Furtun pentru alimentarea cu gaz.

Tehnica de sudare

Să analizăm în detaliu opțiunile de sudare folosind o mașină semi-automată. Procesul de combinare a metalelor cu ajutorul unei mașini automate este de două tipuri - sudarea în interiorul unui gaz de protecție și, de asemenea, utilizarea unui fir cu pulbere (flux).

Procesul de sudare în mijlocul gazului de protecție

Conectarea pieselorPentru un semiautomat, mai multe varietăți de gaze, dar mai des folosesc dioxid de carbon, heliu sau argon. Dioxidul de carbon și heliul au un consum redus și sunt, de asemenea, cele mai accesibile pentru cumpărare. Scopul principal al gazului este de a proteja metalul de sudură de oxidare, care afectează proprietățile de rezistență ale sudurii. În cazul dioxidului de carbon, suprafețele care vor fi sudate prin cusătură trebuie curățate temeinic de rugină, praf și vopsea. Se recomandă folosirea unei perii metalice în acest scop în combinație cu șmirghel.

Trei tipuri de semi-automate de sudare:

 1. Fără detașarea de corpul metalului. Se aplică un strat continuu de la început până la capătul prevăzut.
 2. Spot Welding. Părțile sunt conectate prin puncte de sudură, la intervale predeterminate, de-a lungul întregii lungimi a suprafeței sudate.
 3. Sudare la scurtcircuit. Practic acest tip de sudare este automat, dar este aplicat pe tabla subtire. Procesul apare din impulsurile electrice pe care dispozitivul le generează. Închiderea topeste metalul și îl transformă într-o picătură care leagă piesele împreună.

Semiautomatele de sudură prin utilizarea dioxidului de carbon au loc adesea în modul de curent alternativ. Pentru a începe, trebuie să configurați semiautomat pentru sudare. Parametrii sunt ajustabili în funcție de tipul de metal. Din setările curente ale aparatului depinde consumul de gaz utilizat. Spre deosebire de dioxidul de carbon, sârma lasă neschimbată - debitul mediu este de 4 cm pe secundă. Cu setări precise și consumul de materiale pot fi găsite în pașaportul dispozitivului, în cazul în care standardele GOST pentru fiecare dintre tipurile de metal.

Echipamentul este configurat și pregătit pentru funcționare, piesele sunt curățate, acum puteți proceda direct la procesul de sudare. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să deșurubați supapa de alimentare cu gaz, apoi doar să luminați arcul. Atingeți firul metalic și porniți procesul. Sârma se alimentează automat de fiecare dată când apăsați butonul Start. Ce determină calitatea bucătarului? Este important să țineți firul perpendicular pe piesa de prelucrat, dar nu închideți vizibilitatea căzii de umplere.

Este necesar să se mențină distanța necesară între piesele sudate. În ceea ce privește tehnologia, se pare că: cu o grosime a piesei de până la 10 mm, distanța nu trebuie să depășească un milimetru, dar dacă corpurile sudate sunt mai groase de un centimetru, atunci decalajul va fi de 10% din grosimea lor. Este bine să sudați piesele într-o poziție întinsă și pe o garnitură din fier, care este așezată pe fundul apropiat de metalul de bază.

Cum să sudați aluminiu

Suntem angajați în reparațiiMașina semiautomată este, de asemenea, proiectată pentru sudarea aluminiului. Dar în acest proces există nuanțe, datorită faptului că un astfel de metal are propriile caracteristici. Pe suprafața aluminiului există un strat subțire de amalgam. Temperatura de topire este mai mare de 2 000˚C, în momentul în care corpul principal se topește deja la 650˚C. Prin urmare, în acest caz argonul servește drept gaz inert.

În cazul sudării cu aluminiu, se utilizează un substrat special pentru lucru, care împiedică răspândirea acestuia. Procesul de sudare este afectat de un curent constant de polaritate inversă - un catod este atașat la piesă, iar arzătorul joacă rolul unui anod. Această tehnică îmbunătățește calitatea topirii piesei și, de asemenea, distruge rapid amalgamul. Deși stratul de oxid poate fi îndepărtat pur și simplu prin netezirea marginilor pieselor cu o abrazivă fină.

Sudarea fără utilizarea gazului inert

Maestru în muncăO caracteristică distinctivă a unui astfel de proces de sudare constă în faptul că lucrarea se poate realiza atât prin utilizarea gazului, cât și prin sudarea cu o mașină semiautomată fără gaz, cu sârmă obișnuită. O modalitate populară de sudare a pieselor este o cusătură acoperită de flux. Dar mai des această metodă este utilizată în condiții industriale, deoarece fluxul este un material ieftin.

Sub influența punctului de topire ridicat, pulberea creează un nor de gaz, care asigură protecția băii de sudură împotriva oxidării. Un cocoș pe un cilindru cu un gaz inert în acest moment este blocat. Principalul avantaj al unui sârm din flux este capacitatea de a efectua un proces de sudura chiar și în vânturi puternice. Și în cazul gazului din cilindru, vântul va fi un obstacol.

Dar există cazuri în care nu se recomandă utilizarea sârmei cu țeava: foaie subțire și oțel mediu de carbon. Există riscul unor defecte care pot apărea sub formă de fisuri fierbinți. Pentru a crește temperatura arcului de sudură și topirea de înaltă calitate a fluxului, este necesar să se aplice tehnica deja cunoscută cu o polaritate inversată - catodul pe partea respectivă, anodul va ieși din suport cu firul.

Reguli de bază ale procesului de sudare

Respectarea regulilorDacă obiectivul dvs. este de a deveni un profesionist real, trebuie să studiați toate întrebările referitoare la modul de preparare corectă a unei mașini semi-automate și un factor atât de important ca regulile de siguranță și, în viitor, să aplicați cunoștințele dobândite și să le transferați descendenților acestei profesii. Nu respectați regulile TB atunci când lucrați cu temperaturi ridicate și energie electrică. Un aspect important este protejarea ochilor și a zonelor deschise ale corpului, oferindu-vă astfel o mască și o îmbrăcăminte densă care vă va proteja de arsuri.

Atât începătorii, cât și suducătorii experimentați sunt sfătuiți să facă primul proces de sudură într-o zonă ascunsă și, de preferință, pe o parte de îndreptare, astfel încât setările mașinii semi-automate vor fi mai exacte. Când utilizați dispozitivul pentru prima dată, asigurați-vă că citiți instrucțiunile și aplicați informațiile obținute în lucrare. Încercați să evitați supraîncărcarea dispozitivului semiautomat de sudură - aceasta va prelungi durata sa de viață.

Indiferent de tipul de sudare automată sau semi-automată, trebuie să obțineți cunoștințe teoretice și practice despre cum să lucrați cu ele. Deși antrenamentul este un proces îndelungat, necesitând răbdare și concentrare, dar imaginând totul, procesul de sudare va părea o plimbare ușoară. Unii începători se întreabă - care este diferența dintre sudarea automată de la o mașină semi-automată? răspundă:

 • Sudare automată - acesta este un proces automat care este utilizat în principal în producție și nu necesită implicare directă a omului.
 • Semiautomate de sudare - procesul prin care sârma (electrodul) este mecanizată, iar aprinderea arcului și mișcarea suportului peste corpul piesei este efectuată de om.
Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Sudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabileSudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabile
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
MACHINI DE SUDARE: descriere, caracteristici și prezentare generalăMACHINI DE SUDARE: descriere, caracteristici și prezentare generală
Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79Caracteristicile de sudare sub un strat de flux în conformitate cu GOST 8713-79
Tipuri de electrozi pentru sudarea fonteiTipuri de electrozi pentru sudarea fontei
Sudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbonSudarea oțelului inoxidabil semi-automat în argon și dioxid de carbon
Sugestii pentru alegerea unui tip invertor semi-automat de suduraSugestii pentru alegerea unui tip invertor semi-automat de sudura
Sudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajeleSudarea automată sub un strat de flux: avantajele și dezavantajele
Sârmă de sudare sv-08g2s: caracteristici și soiuriSârmă de sudare sv-08g2s: caracteristici și soiuri
Semiautomat sudare cu mâinile proprii: schemeSemiautomat sudare cu mâinile proprii: scheme
» » Tehnică de sudură semiautomată cu gaz și sârmă
© 2021 amigdas.com