amigdas.com

Compoziția chimică a ouălor de pui și proprietățile acestora

ouOua de pui sunt un produs foarte popular. Acestea au fost folosite din timpuri străvechi și adăugate la o varietate de feluri de mâncare. De mult timp au fost mâncate ca o farfurie independentă, sub formă de omelete, ouă amestecate sau pur și simplu mâncate într-o formă fiartă, și sunt adăugate la salate și multe alte feluri de mâncare.

Informații generale

Oul este un produs proteic care are o mare hrănitor valoare și conține multe substanțe utile. În general, ouăle de pui sunt folosite pentru hrană. Ouăle de păsări de apă sunt consumate mult mai rar, deoarece pot provoca boli infecțioase. Dacă luăm în considerare compoziția chimică a acestui produs, atunci acesta va conține proteine, grăsimi, carbohidrați, săruri minerale și apă, care reprezintă mai mult de jumătate din toate componentele. În plus, conține vitamine E, D, caroten, colină și multe alte substanțe necesare unei persoane.

Produsul conține aproximativ 160 grame la o sută de grame, adică, în funcție de valoarea sa nutritivă, poate fi egal cu un întreg pahar de lapte sau patruzeci de grame de carne.

Care este coaja unui ou de pui

Într-un produs similar nu este o componentă. Există mai multe dintre ele. Dacă luăm în considerare oul ca un întreg, putem distinge trei părți ale acestuia, care sunt diferite în volum. Acestea sunt:

  • coajă;
  • proteine;
  • gălbenuș.

Majoritatea este proteină. Aceasta este de aproximativ 56%, gălbenușul ocupă 32%, iar coaja este cea mai mică, adică 12%.

Compoziția ouălorCoaja din ou este o parte integrantă a acesteia și îndeplinește anumite funcții. Principalul lucru este protecția împotriva introducerii în produs a diverselor microorganisme patogene.

coajă conţine în sine calciu, magneziu, dioxid de carbon și multe alte elemente ale planului organic. Sub coajă există o coajă subțire, dar destul de densă, urmată de o proteină. Această coajă este necesară pentru ca oul să nu aibă o microflore patogenă. În același timp, gazul sau vaporii de apă pot pătrunde prin el.

Pe una, mai partea laterală este o cameră de aer. Dacă produsul este stocat o perioadă lungă de timp, acesta devine mai mare, deoarece conținutul se usucă.

Din ce constau albuțele de ou?

Proteina este un lichid vâscos transparent care ocupă cea mai mare parte a produsului și constă din mai multe straturi. Când este bătut, se formează o spumă, care poate fi foarte groasă. Densitatea întregii proteine ​​nu este aceeași, partea sa densă este mai aproape de centru, adică lângă gălbenuș, ținând astfel gălbenușul în centru.

Proteina conține un număr mare de oligoelemente, printre care ovalbumina și conalbumina. Aceste substanțe conțin mulți aminoacizi, dar sunt în proporții optime. Aceasta conduce la faptul că ouăle sunt ușor asimilate, adică digestia lor este de 98%. Următoarele elemente sunt diferite funcții:

  • Ou albOvalbumina în ouă garantează solubilitatea înaltă a proteinei în apă;
  • Ovomucin vă permite să stabilizați spuma când este bătută, adică fă-o puternică;
  • Oleaglobulina permite proteinei să formeze o spumă atunci când este biciuită;
  • lizozimul are proprietăți bactericide care pot dispărea atunci când ouăle îmbătrânesc.

În plus față de toate acestea, proteina conține multe minerale și vitamine, cum ar fi vitaminele B, vitamina E, D și multe altele. Proteina conține 47 de calorii pe 100 de grame de produs.

Care este gălbenușul unui ou de pui

Cu toate acestea, în ciuda multor calități pozitive de proteine, cel mai valoros ou este gălbenușul. Gălbenușul este un lichid gros care constă din straturi. Ei se alternează unul cu celălalt. Culoarea gălbenușului poate varia de la galben deschis la galben strălucitor. Pe partea de sus a gălbenușului este un subțire film, pe suprafața căreia există un embrion.

Galbenusul nu are mai putine proprietati decat proteinele. Conține proteine, grăsimi și carbohidrați. Umbra ei galbenă, această parte a ouălor se datorează faptului că carotenul intră în compoziția sa. Intrarea în corpul uman este sintetizată în vitamina A, necesară pentru funcționarea normală a corpului.

Cum compoziția chimică a ouălor pe persoană

După cum sa observat deja, oul este un depozit de vitamine și minerale. Efectul lor asupra corpului uman este foarte divers și uneori, pe lângă efectele pozitive, poate exista un rezultat negativ. De exemplu, avidina este prezentă în compoziția chimică a oului. Este o proteină care leagă biotina și reglează activitatea neuroreflexului, formând astfel un complex avidobotinic. Când este expus la căldură, începe să se descompună în elementele sale constitutive. Asta înseamnă că este excesiv utilizare alimentele crude pot cauza vitaminele H și, prin urmare, pot apărea probleme de sănătate.

Ovomucoidul, care este o proteină și este conținut în ou, poate destabiliza funcționarea tripsinei. Și această enzimă este foarte importantă pentru pancreas. În consecință, toate acestea pot duce la asimilarea slabă a oului în sine și a altor produse.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că utilizarea frecventă a ovomucoidului, care nu este absorbită de organism, poate provoca reacții alergice. Acest lucru este întâlnit în special la copii, deoarece sistemul lor imunitar este mai slab decât la un adult.

Pregătirea ouălorDacă ovomucoidul are un efect termic, atunci proprietățile sale dispar complet. Când biciuirea este doar parțial.

În proteină este prezent lizozim, care este o enzimă și atunci când nu sunt respectate condițiile de depozitare a produsului, acesta poate începe să se descompună. Acest lucru poate duce la faptul că o persoană va avea o infecție severă alimentară.

Proprietăți nutriționale

Însă, în ciuda negativului, acest produs are o mulțime de vitamine, minerale și substanțe nutritive, ceea ce îl face foarte valoroasă pentru produsul său nutrițional. Oul conține o cantitate mare de grăsime. Ele sunt concentrate în principal în gălbenuș. În plus, au un punct de topire relativ scăzut, ceea ce înseamnă că un astfel de produs este perfect absorbit de corpul uman.

În plus, gălbenușul este concentrat nesaturat acizi grași. Acestea sunt arachidonice, linoleic și oleic, care sunt, de asemenea, utile pentru oameni.

Dar, trebuie remarcat faptul că oul este, de asemenea, o sursă de colesterol. Deși este puțin, aproximativ 1,6%, dar utilizarea lor obișnuită poate provoca dezvoltarea aterosclerozei. În consecință, persoanele care sunt în vârstă avansată ar trebui să reducă mai bine cantitatea acestui produs în dieta lor. Printre cumulativ se pot distinge și proprietățile:

  • De exemplu, utilizarea regulată a unor astfel de alimente poate ajuta în lupta împotriva depresiei,
  • îmbunătățește starea de spirit și conduce la creșterea eficienței.
  • De asemenea, oamenii de stiinta au demonstrat ca produsul previne dezvoltarea bolilor cardiovasculare si chiar a cancerului.

Rezultă că acesta este un produs foarte util. La urma urmei, dacă luați în considerare compoziția unui ou de pui, puteți vedea o mulțime de elemente în el, care vor aduce beneficii numai persoanei. Dar, în consecință, ele ar trebui consumate într-o cantitate moderată.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Caracteristicile principale ale cărnii de iepure, beneficiile și valoarea nutritivă a acesteiaCaracteristicile principale ale cărnii de iepure, beneficiile și valoarea nutritivă a acesteia
Proprietăți utile ale unui ou de pui brut și răul acestuiaProprietăți utile ale unui ou de pui brut și răul acestuia
Beneficiile și răul de ouă de rață. Reguli de gătitBeneficiile și răul de ouă de rață. Reguli de gătit
Beneficiile și răul de ouă de prepelite pentru corpul umanBeneficiile și răul de ouă de prepelite pentru corpul uman
Găluște ouă: beneficii și rău, costuriGăluște ouă: beneficii și rău, costuri
Marea de mare: beneficii și rău, mâncareMarea de mare: beneficii și rău, mâncare
Ouă de prepeliță: beneficii și rău, cum să le luațiOuă de prepeliță: beneficii și rău, cum să le luați
Oua crude de pui: beneficiu sau daune organismului umanOua crude de pui: beneficiu sau daune organismului uman
Oua crude: beneficiu sau daune, compozitia produsuluiOua crude: beneficiu sau daune, compozitia produsului
Pot să beau ouă crude? Beneficii, rău și rețete cocktailPot să beau ouă crude? Beneficii, rău și rețete cocktail
» » Compoziția chimică a ouălor de pui și proprietățile acestora
© 2021 amigdas.com