amigdas.com

Tungsten electrod sudare și clasificarea materialelor

Electrozi de tungstenFiecare specialist știe că este necesar să se producă sudarea cu argon folosind electrozi de tungsten care nu sunt consumabile.

Ele determină formarea unui arc și îl țineți. Există mai multe tipuri, care separă fiecare ajuta la marcare, care se aplică în timpul producției.

Caracteristicile barelor de tungsten

Caracteristicile barelor de sudurăElectrozii de tungsten sunt numiți miezuri refractare, cu ajutorul căreia se formează arcul electric, care este necesar pentru a topi marginile materialului de umplutură și piesele care urmează să fie sudate în timpul procesului de sudare. Ele sunt utilizate în principal pentru sudarea cu argon. Ele îmbină o varietate de modele, inclusiv tubulare. În aceste scopuri, tungstenul a fost ales nu accidental. El este cel mai refractar metal din toate cele disponibile în natură.

GOST specifică toate cerințele pentru marcarea barelor de tungsten. Acest lucru le permite să fie atribuite unui anumit tip (indiferent de țara în care sunt produse). Conform cerințelor, marcajul trebuie să conțină, pe lângă tipul de produs, și compoziția materialului.

Astfel de electrozi pot fi determinate de prima literă "W", care este inclusă în desemnare. Majoritatea acestor bare conține o mică parte din aditivii de aliere. Ele permit creșterea duratei de viață a produsului și îmbunătățirea caracteristicilor sale tehnice. A doua literă din marcaj indică forma dopantului.

Aditivii doping sunt de tipul:

 1. "C" - oxid de ceriu. Electrozii din tungsten, care conțin acest aditiv, sunt universali. Acestea sunt utilizate pentru sudarea prin orice curent, chiar și la mici valori care susțin arderea arcului stabil;
 2. "Z" - oxid de zirconiu. Electrozii, care includ oxid de zirconiu, sunt utilizați pentru sudarea în curent alternativ. Utilizarea lor, merită să se asigure că nu există o picătură de contaminanți în bazinul de suduri. Arcul, care este format din astfel de bare, se caracterizează prin putere și stabilitate ridicată. În comparație cu alte produse, electrozii de tungsten care conțin oxid de zirconiu pot rezista la sarcini curente semnificative;
 3. "L" - oxid de lantan. Produsele cu acest aditiv asigură o stabilitate ridicată și aprinderea ușoară a arcului de sudură, precum și aprinderea rapidă repetată. Atunci când sunt utilizate, curentul de funcționare este foarte mare și riscul de ardere a elementelor conectate este redus. Astfel de electrozi sunt rezistenți. În comparație cu produsele din tungsten pur, acestea contaminează mai puțin piscina de sudare;
 4. "E" este oxidul de toriu. Electrozii cu acest aditiv sunt foarte populare. Și toate din cauza virtuților lor. Astfel de produse sunt utilizate cel mai adesea pentru conectarea elementelor din oțel inoxidabil, care se realizează pe un curent constant. Atunci când ascuțiți și sudați într-o încăpere închisă, locul de muncă trebuie să fie prevăzut cu ventilație de evacuare. Și tocmai datorită faptului că toriu este un metal radioactiv, praful și gazele care pot afecta negativ corpul uman. Și când sudați elementele pe un curent alternativ, un arc poate sări de-a lungul suprafețelor proeminente. Și acest factor agravează calitatea conexiunii;
 5. «Y» - ytriu. Aceste produse sunt cele mai durabile. Din acest motiv, ele sunt folosite pentru sudarea unor structuri deosebit de importante. Sudarea se face cu curent continuu;
 6. "P" - tungsten pur. Dacă această literă este prezentă pe etichetă, înseamnă că produsul este de 99,5% din tungsten pur. Electrozii din wolfram fără aditivi asigură stabilitatea arcului la sudarea cu curent alternativ. Ele sunt utilizate pentru sudarea cu argon a elementelor din aluminiu.

Clasificarea electrozilor tungsten și aplicarea lorPentru ca specialistul să obțină informații mai detaliate despre electrozii tungsten, există și numere în marcaj.

Primele cifre după litere indică procentajul exact al dopantului. De exemplu, figura 15 indică faptul că compoziția conține 1,5% dopant. Al doilea număr, care este separat de prima printr-o cratimă, indică lungimea produsului în milimetri.

Cea mai obișnuită lungime este de 175 milimetri. Dar lungimea electrozilor poate fi de 50, 75 sau 150 milimetri. Părțile cu parametri geometrici diferiți sunt sudați cu electrozi de tungsten cu secțiune transversală diferită. Valoarea secțiunii transversale poate fi de 1 - 1,6 - 2 - 2,4 - 3 - 3,2 - 4,8 - 5,6 - 6,4 milimetri.

Pentru a putea determina dintr-o singură privire de ce electrodul este aplicat la ce fel de electrod, capetele diferitelor mărci sunt vopsite în anumite culori.

Semnificația culorilor în care sunt vopsite electrozii:

 1. Albastru închis. Electrozii WY-20. Acesta conține 2% ytriu.
 2. Orange WT-40. În compoziție conține 4% oxid de toriu.
 3. Purple - WT-30, compus din oxid de toriu 3%.
 4. Roșu WT-20 conține 20% oxid de toriu.
 5. Galben WT-10 conține oxid de toriu 10%.
 6. White WZ-8 are în compoziția sa 0,8% oxid de zirconiu.
 7. Albastru WL-20 are 2% oxid de lantan.
 8. Black WL-10. Acestea conțin 1% oxid de lantan.
 9. Electrozi de aur de calitate WL-15 sunt îmbogățiți cu 1,5% oxid de lantan.
 10. Grey WC-20. Acestea conțin 2% ceria.
 11. Verde înseamnă tungsten pur. Este marcat de WP.

Domenii de aplicare a electrozilor

Caracteristicile distinctive ale electrozilor tungsten determină domeniul lor de aplicare.

WP cu vârf verde

Domenii de aplicare a electrozilorAcești electrozi, care sunt fabricați din tungsten pur, sunt utilizați pentru sudarea cu argon cu curent alternativ. Ele produc sudura cu argon a elementelor din nichel, magneziu și aliajele lor, precum și bronzul din aluminiu (aliaj de cupru-aluminiu) și aluminiu pur. Caracteristicile caracteristice ale acestor electrozi sunt:

 1. Pentru sănătatea umană sunt sigure.
 2. O sarcină mare curentă este grav tolerată.
 3. Durată de viață scurtă.
 4. Arcul rău este aprins.

WZ-20 cu vârf gri

Acești electrozi sunt utilizați și în sudarea cu argon. Datorită acestora, este posibilă sudarea pieselor din oțeluri aliate, metale cu topire înaltă (tantal, molibden și altele), titan, nichel, cupru și aliajele lor. Sudarea se efectuează la un curent constant, care este conectat într-o polaritate liniară.

Caracteristicile distinctive sunt:

 1. Siguranța pentru sănătatea umană.
 2. Sarcini curente bune sunt bine tolerate.
 3. Durata de viață este lungă.
 4. Bună aprindere a arcului.

WL cu vârf albastru

Firele de marca WL-10, 15, 20 sunt destinate executării lucrărilor la curent direct sau alternativ. Ele pot conecta elemente mici realizate din oțeluri de înaltă calitate și din aliaje de oțel obișnuite, precum și sudarea în plasmă și pulverizarea.

Caracteristici caracteristice:

 1. Pentru persoana sunt în siguranță.
 2. Sarcinile actuale sunt transferate bine.
 3. Durata de viață este lungă.
 4. Aprinderea arcului este satisfăcătoare.

WZ cu vârf alb

Aceste crengi sunt utilizate pentru sudarea într-un mediu de argon cu curent alternativ. Prin aplicarea lor, elementele de arc de argon din nichel, magneziu și aliajele lor, precum și din aliaje de cupru-aluminiu și aluminiu, sunt sudate.

Caracteristici distinctive:

 1. Pentru o persoană sunt absolut sigure.
 2. Sarcinile curente sunt bune.
 3. Durata de viață este lungă.
 4. Arcul de sudură se aprinde în mod satisfăcător.

WT-20 cu vârf roșu

Produsele cu astfel de mărci sunt utilizate pentru sudura argon-arc pe un curent direct. Acestea îmbină produsele din titan, nichel, cupru și aliajele lor, precum și metale cu topire înaltă și oțeluri aliate.

Caracteristici speciale:

 1. Pentru că sănătatea este periculoasă.
 2. Sarcinile semnificative actuale sunt transferate perfect.
 3. Durata de viață este destul de lungă.
 4. Arcul de sudare se aprinde bine.

Electrozii tungsten care conțin toriu includ WT-30 și WT-40. Dar datorită faptului că ele conțin o cantitate semnificativă de element radioactiv, nu este recomandabil să-l folosiți pentru muncă. Vaporii lor sunt nocivi pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Criterii pentru selectarea electrozilor tungsten

Lucrări de sudurăAtunci când alegeți electrozi de tungsten, trebuie să vă concentrați asupra următorilor parametri:

 1. Calitatea ascuțitului.
 2. Geometria punctului, care determină multe caracteristici ale procesului de sudare.
 3. Diametru, care afectează grosimea sudurii care trebuie formată.
 4. Prezența aditivilor de aliere, compoziția chimică și tipul de electrod.

O influență semnificativă asupra alegerii unui electrod al unui anumit brand este asigurată de caracteristicile elementelor care sunt unite: compoziția materialului, dimensiunile și altele. Dacă alegeți, puteți să vă referiți la propria experiență sau materiale de referință.

Metode și trăsături de ascuțire

Caracteristici de ascuțire a electrozilor din tungstenUn parametru important este ascuțirea electrozilor tungsten. Este necesar să se acorde o atenție deosebită. Asemenea caracteristici importante ca distribuția energiei pe care măcinarea trece la metalul elementului conectat și presiunea arcului de sudură depinde de forma electrodului de ghidare a măcinării. Din acest motiv, lățimea și adâncimea cusăturii sudate, precum și dimensiunile zonei de penetrare a materialului care trebuie legat, depind de modul în care este electrodul împământat.

În funcție de parametrii elementelor care sunt conectate și de tipul de electrod ales pentru sudarea elementelor, se selectează forma de ascuțire a capătului de lucru al electrodului tungsten.

Pentru electrozi cu marcaje WL-10, 15, 20 și WP, se utilizează ascuțirea formei sferice, deoarece nu are o astfel de încărcare termică puternică. Și la sfârșitul semnalului electrodului WT-20 face o ușoară umflare. Tipul de curent de sudare utilizat influențează și forma măcinării.

Ascuțirea electrozilor non-topirea poate fi produsă de:

 1. mijloace chimice.
 2. Masini-unelte automate.
 3. Mașină de șlefuit.
 4. Mașini speciale pentru honuirea electrozilor din tungsten.

Lucrări de sudurăPentru a determina lungimea măcinării, trebuie să multiplicați diametrul tijei cu 2,5. Valoarea obținută în milimetri este lungimea zonei de ascuțit. Este mult mai dificil să reziste unghiul optim de ascuțire. Bazat pe GOST, este necesar să ascuțiți electrozii tungsten astfel încât unghiul conului să fie aproximativ 28-30 grade.

În ceea ce privește unghiul optim de ascuțire, disputele se desfășoară până în prezent. La urma urmei, dacă unghiul este de 17 grade, atunci puteți obține o provocare de calitate. Și atunci când lucrați cu structuri portante și metal gros acest lucru este foarte important.

Dar unghiul de 60 de grade arc stabilizează. Procesul de sudare este mai simplu și mai rapid, dar penetrarea scade.

Nu este foarte dificil procesul de ascuțire manuală, dar este foarte dificil, în același timp, menținerea valorilor sale în limite acceptabile. Rezultatul cel mai precis este obținut dacă tija este fixată în mandrina de foraj și este ascuțită la viteză mică printr-o cârpă bulgară sau emerită.

Pentru a evita erorile, puteți cumpăra echipament special de măcinat. Cu aceasta, puteți obține o măcinare ideală. Componentele unui astfel de echipament sunt: ​​unghi și unghi controler unghi, diamant disc și motor electric.

Cu ascuțirea manuală, pot apărea următoarele erori:

 1. Riscurile sunt rătăcite cu arc.
 2. Unghiul oblic de ascuțire. Aceasta reduce cusătura de sudură.
 3. Un unghi puternic ascuțit. Un electrod din tungsten începe să se topească rapid.
 4. Ascuțirea este asimetrică. Mișcarea arcului de sudură este necontrolată.
 5. Lățimea este mai mică sau mai mare decât norma. Pătrunderea cusăturii este redusă.

Așa cum se poate observa din cele de mai sus, ascuțirea afectează mulți factori de sudare. Din acest motiv, calitatea sa nu trebuie neglijată. Este logic să achiziționați o mașină de ascuțit, dacă lucrați foarte mult cu sudură cu arc argon. Dacă nu faceți foarte des lucrări de sudură, un specialist o poate ascuți.

Distribuiți pe rețelele sociale:

înrudit
Cum să gătiți oțel inoxidabil acasăCum să gătiți oțel inoxidabil acasă
Tig welding - ce este și pentru ce este?Tig welding - ce este și pentru ce este?
Cum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudareCum se prepară oțel inoxidabil cu argon: tehnologie de sudare
Caracteristicile metodei de sudare cu argon, argumentele pro și contra saleCaracteristicile metodei de sudare cu argon, argumentele pro și contra sale
Sudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabileSudarea prin arc cu arc prin electrozi non-consumabile
Electrozi refractari: scop, tipuri și aplicațiiElectrozi refractari: scop, tipuri și aplicații
Tipuri de electrozi pentru sudarea fonteiTipuri de electrozi pentru sudarea fontei
Electrozi pentru sudare de contactElectrozi pentru sudare de contact
Caracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecțieCaracteristici ale sudării cu electrod non-consumabil în mediul gazului de protecție
Tungsten: producție și aplicareTungsten: producție și aplicare
» » Tungsten electrod sudare și clasificarea materialelor
© 2021 amigdas.com